T. Štih, Reporter: Kdo je Mićo Mrkaić?

33

Če bo Slovenija dobila še eno socialistično vlado, bi bilo koristno, da dobi tudi opozicijsko desnosredinsko vlado v senci. Če bo dobila socialistične ukrepe, naj dobi tudi Mića Mrkaića kot prispodobo za svežo alternativo, ki bo tako drugačna od vladne, da bo ljudem omogočila odločitev le za eno ali drugo pot.

Pred desetletjem je Mićo Mrkaić objavil vizijo za liberalno Slovenijo. Skupina, v kateri so bili na zahodu in doma usposobljeni strokovnjaki različnih profilov, je v skladu z njo pripravila sveženj ukrepov, ki so obljubljali, da ne bomo več le avantgardna Vzhoda in tiger Balkana, ampak srednjeevropska Švica. To mesto nam je pripadalo, ker smo si pred tekmeci drznili razmišljati o nizki javni porabi, o davčni razbremenitvi dela in kapitala ter o okolju, v kateri bodo podjetniki svobodni. Vedeli smo, kaj moramo storiti, da bomo država blaginje. Med slovenskimi podjetniki in najbolj propulzivno inteligenco je vel optimizem, primerljiv s tistim v ZDA ob zmagi Johna F. Kennedyja.

Če iščete točko, pri kateri so šle stvari v Sloveniji narobe, je bil to medijski pogrom, ki je sledil. Takrat zaustavljeni procesi so v politiko vrnili na volitvah poraženo politkomisarstvo, generacije reformatorjev, ki je takrat odšla, pa nikoli nismo mogli nadomestiti. Pojavi, kot so montirani sodni procesi, grožnje z razveljavitvijo volilnih izbir, medijske blokade, sindikalno silaštvo in bizarna titoistična rajanja, so zgolj vse bolj radikalna sredstva, s katerimi se upira spremembam.

Mednarodna poslovna javnost nas desetletje pozneje uvršča med najbolj socialistične države Evrope. Z vsemi značilnostmi oz. slabostmi tega sistema. Imamo največji delež gospodarstva v lasti države v razvitem svetu. Največji kapitalist in vlagatelj v okolju, ki naj bi spodbujalo prosti trg in svobodno podjetniško iniciativo, je država. Vsi ključni podsistemi – zdravstvo, pokojnine in šolstvo – so državni. Prav tako največje banke in zavarovalnice, ki so povrhu ves čas pod političnim nadzorom. Zaposleni v Sloveniji so med najbolj dohodkovno izenačenimi, njihove plače pa med najbolj obremenjenimi na svetu. V imenu socialne pravičnosti je nižji srednji razred obdavčen z najvišjo dohodninsko stopnjo; da se ne bi kdo po nesreči z delom in sposobnostmi dvignil nad proletariat in v svojem okolju ustvaril vtis, da je to mogoče. Imamo eno najbolj zapletenih delavnopravnih zakonodaj, ki spodbuja ustvarjanje mest z nizko dodano vrednostjo in nas peha v konkurenčni boj z Indijo in Kitajsko.

Evropo dvakrat presegamo po številu reguliranih poklicev in dejavnosti. Najbolj propulzivna panoga v državi je od osamosvojitve javni sektor, ki pozna le rast. V političnem smislu pa smo še vedno navaden partijski theresienstadt; teoretično pluralna družba, v praksi pa v 69 letih od konca druge svetovne vojne nismo še nikoli imeli desne vlade. Tisti, ki menijo, da je bil to mandat 2004–2008, pozabljajo, da sta bili takrat del koalicije tudi stranki Desus in SLS, ki sta bili v tedanjem času v programskem smislu socialistična stranka in kmečka socialna demokracija.

Zdi se, da smo na letošnjih volitvah dosegli dno. Zmagala je stranka dobrega Mira Cerarja, ki je v predvolilnem boju najbolj verodostojno dokazal, da ne bo spremenil nič; ker tako ali tako ne ve, kaj sploh bi. Združena levica, katere cilj je v naš zatohli trockizem uvesti več elementov maoizma in čegevarizma, metoda za dosego cilja pa revolucija iz opozicije, ima večjo podporo od Nove Slovenije. Ta pa je skupaj s programsko sorodno SDS zaradi splošne politične klime kot reforme prisiljena ponuditi zgolj zaveze, ki jih je Slovenija dala Evropski komisiji in niso nikakršna vizija prihodnosti, ampak najmanjši možen nabor gasilskih ukrepov, da ne potonemo. Pa še to zdravorazumsko krpanje lukenj na ladijskem dnu nima podpore volivk in volivcev.

Več lahko preberete v Reporterju.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


33 KOMENTARJI

 1. Leta 2002 do 2004 je Slovenija dosegla vrh vsaj idejno s skupino mladoekonomistov, ki je pod vodstvom dr. Mića Mrkaiča napisala kvaliteten program in pomagala JJ prvič zmagati – čeprav se JJ še vedno ne zaveda, da v proporcionalnem sistemu mora imeti vrednostno sorodne stranke ob sebi in skupaj z njimi večino, ne pa da se gre z njimi na “desni” igro ničelne vsote.

  Ko so bili mladoekonomisti izigrani ( to kaže tudi članstvo SDS na nižjih nivojih, ki se je z dolgoletno socialistično in “socialdemokratsko” usmeritvijo nenadoma zavrtelo po centralno planski odločitvi JJ za 180 stopinj in je bentilo na privat pogovorih) s strani JJ in je JJ popuščal rdečim sindikatom s pomočjo omahljivega in servilnega Vizjaka, pa so tudi klasični liberalci začeli odstopati iz skupnega nastopa. Ko je šel Mrkaić v ZDA ob totalni razočaranosti nad slovensko “desnico”, Janšo, Bajukom, inženirji, zdravniki predvsem pa volivci je tudi med liberalci nastala zagrenjenost in izguba. Polno omahljivost, cincanja, slabe organiziranosti in skreganosti.

  Potem pa je z ustanovitvijo DL čez 10 let tudi praktično ta program in bolj desna vlada postala možna, če je ne bi zapravila Virant in JJ.

  Štih bi dal lahko v tak članek, ki se v naslovu tako bohoti z obeti, vsaj link do slavnega programa Mrkaića, predvsem do pravične EDS.

  Turk piše na Twiterju, da “vsaka pravičnost, ki ima pridevnik” izgubi svoj temeljni pomen oz. se sprevrže v krivičnost. Npr. socialna pravičnost.

  “V neoliberalizmu nihče ne izkorišča nikogar, ker so vsi posli prostovoljni in zato v obojestransko zadovoljstvo.
  V demokratičnem socializmu večina izkorišča manjšino.
  V nedemokratičnem socializmu pa manjšina večino.”
  vir Ž. Turk Twitter

  http://www.portalplus.si/326/strici-so-vstopili-v-igro-stvari-so-spet-na-svojem-mestu/

  http://nisemlevicar.blogspot.com/2014/07/volitve-v-dz-2014-3-del-sds.html

 2. Trdim, da bi morala biti knjiga To so bile svete krave avtorja Mića Mrkaića obvezno branje prve ekonomske in politične ure izobraževanja. Priporočam jo tudi vsem komentatorjem.

  • Tako je. Posebej jo priporočam vsem, ki se upajo nazivati demokrati, sredinci , kaj šele desničarji. Da boste imeli neko znanje o gospodarstvu, ki ni socialistično. 70 let socializma v pretežni komunistični obliki je pustilo globoke Fritzl ( Socialist) poškodbe na vseh v Sloveniji.
   Če se nekdo še posebej aktivistično zaganja proti komunistom, gre običajno za človeka, ki se noče zavedati socialista v sebi.

   Najprej je treba imeti pri sebi sistem zdravih vrednot
   Potem je potrebno imeti pravi idejni sistem
   nato je treba po tem delovati in se s takimi ljudmi svobodno združevati.

   Ne pa, da se v “desnih” strankah Slovenije pretežno ljudje, ki na vprašanja gospodarstva in lastništva države, socialne pravičnost ali ZDA ali Mićo Mrkaić reagirajo kot stekli psi skrajne levice ZL ( skrajni) ali vsaj tako “strpno” kot glavni rentniki birokracije in državnih podjetij v SD.

   Sej pravim: Semolič in rdečkarji imajo v Sloveniji zelo enostavno delo, ko pa je večino ljudi socialistov. In provincialistov.
   Zelo enostavno delo.
   Npr. čez sodni sistem ni bilo v 25 letih nobenih množičnih demonstracij v Sloveniji. Prav tako ne čez astronomsko obdavčene delavce in državljane. So pa protesti za politične liderje in proti njim.

   Slovenija = dežela avtohtonih socialistov po komunistični revoluciji 1941 -1991.

    • Proti socialistom.
     A glede na vrednosti sistem in glede na idejno normalnost zahodnega sveta.

     Ne borim se samo proti rdečim socialistom, tudi proti črnim. Pri nas pa se socialisti med sabo borijo za korito. Srdito. Nimajo vrednostnega sistema in idejne normalnost. Samo kako drugega odstraniti in poteptati in svoje lovke pripopati na davkoplačevalski denar.

     V vseh 25 letih ni bilo enega solidnega desnega politika v Sloveniji, ki bi delal na taki bazi. Sami neki epski boji proti komunistom in udbomafiji brez jasnih ciljev, kako bom(o) mi(jaz) drugače delali.

 3. Oblikovanje bodočnosti Slovenije
  Koalicijska pogodba med SMC,…

  1. Rast, inovacije in blaginja
  1.1. Pospeševanje slovenskega gospodarstva
  Naša strategija za trajnostni napredek
  Evropska gospodarska politika
  Zunanja trgovina
  Konkurenčno pravo
  Transparentnost pri menedžerskih plačah
  Zagotavljanje surovin
  Industrija
  Srednja, mala podjetja,obrtništvo, trgovina in svobodni poklici
  Start-up financiranje rasti
  Regionalna strukturna politika – krepitev enakomernega razvoja Slovenije
  Kultura in ustvarjalnost
  Turizem
  Nasledstvo pravnih oseb
  Pravni okvir
  Zmanjšanje birokracije in boljša priprava zakonodaje

  1.2. Investiranje v bodočnost Slovenije: izobraževanje in raziskave
  Visoko šolstvo
  Splošno šolstvo
  Raziskave
  Zagotavljanje kvalificiranih strokovnjakov in delavcev
  Krepitev priseljencev-strokovnjakov

  1.3. Investiranje v bodočnost Slovenije: infrastruktura
  Promet
  Digitalne infrastrukture

  1.4. Prehod v energetsko uspešnost
  Pravilno oblikovanje energetskega prehoda in zaščite okolja
  Učinkovitost kot drugi steber trajnostnega energetskega prehoda
  Razvijanje obnovljivih virov energije
  Oblikovanje trga z električno energijo – vloga konvencionalnih elektrarn

  1.5. Pravila za finančne trge

  2. Polna zaposlenost, dobro delo in socialna varnost
  2.1. Izboljšanje priložnosti za zaposlovanje
  Aktivna politika trga dela

  2.2. Dobro delo
  Moderno delovno pravo
  Celostna zaščita dela

  2.3. Socialna varnost
  Socialna varnost starejših
  Samouprava in odškodninsko pravo
  Zakon o socialni varnosti

  2.4. Zdravstvo in nega
  Ambulantno zdravstveno varstvo
  Bolnišnična oskrba
  Zdravila, zdravstveni poklici in preventiva
  Financiranje in struktura rizičnih izenačitev
  Nega

  3. Solidnost financ
  Solidnost državnih financ – trajnost in generacijska usklajenost
  Sposobnost delovanja v državi in občinah

  4. Kohezija slovenske družbe
  4.1. Krepitev sodelovanja in izboljšanje enakih možnosti
  Oblikovanje demografskih sprememb
  Krepitev družine
  Zagotovitev enakosti moških in žensk
  Samostojna določitev staranja
  Spoštovanje spolne identitete
  Strukturiranje priseljevanja in integracija
  Invalidi in ostali
  Prostovoljne službe in državljansko vključevanje
  Cerkev in cerkvene skupnosti
  Izgnanci, razseljene osebe in nacionalne manjšine

  4.2. Kvaliteta življenja v mestih in na podeželju
  Dobro in stroškovno ugodno stanovanje
  Razvoj mest in regij
  Okolje
  Kmetijstvo in podeželje
  Varstvo potrošnikov

  4.3. Kultura, mediji in šport
  Kultura
  Mediji
  Digitalni mediji
  Šport

  4.4. Digitalna agenda za Slovenijo
  Digitalizacija – izobraževanje in razvoj – dostopna in inovativna
  Digitalno življenje in delo – krepitev možnosti in pravic

  5. Moderna država, notranja varnost in državljanske pravice
  5.1. Svoboda in varnost
  Ugotovitve o preiskovalnih dejavnostih državne varnosti
  Kriminal in terorizem
  Digitalna varnost in zaščita osebnih podatkov
  Civilna zaščita in zaščita kričnih infrastruktur
  Policija in varnost naših meja

  5.2 Sodobna država , živahna demokracija in sodelovanje državljanov
  Učinkovito in v prihodnost naravnano vodenje države
  Sodelovanje državljanov
  Transparentna država
  Moderna uprava
  Javne službe
  Moderno sodstvo
  Toleranca in demokracija

  6. Močna Evropa
  Evropsko politična odgovornost Slovenije
  Demokratična Evropa
  Izzivi – evropska iz krize
  Nadaljnji razvoj ekonomske in monetarne unije
  Rast konkurenčnosti in zaposlovanja
  Boj z brezposelnostjo, krepitev gospodarstva, socialne dimenzije, ustvarjanje delovnih mest, zaposlovanje mladih
  Evropska zunanja in varnostna politika

  7. Odgovornost do sveta
  Zaupanja vreden partner v svetu
  Jačanje partnerstva v NATO
  Odprt dialog in širše sodelovanje s sosednjimi državami
  Združeni narodi, globalni dialog in strateška partnerstva
  Nov zagon pogajanj za razoroževanje in nadzor nad orožjem
  Tuja kulturna in izobražealna politika v času globalizacije
  Zunanja in varnostna politika vlade
  Nova usmeritev slovenske vojske
  Zaščita in podpiranje človekovih pravic
  Humanitarna pomoč
  Gospodarsko sodelovanje in trajnostni razvoj

  8. Način delovanja koalicije
  Sodelovanje med koalicijskimi strankami
  Pravice opozicije
  Delo vlade
  Politična koordinacija z Evropsko unijo
  Razdelitev vladnih resorjev

  Dokler ne bo koalicijska pogodba imela približno takšno vsebino, bo Slovenija padala!

  • Vprašanje res, če smo zreli resnega upravljanja lastne države. Jaz v trenutnem političnem diskurzu Slovenije vidim ob margini trockistično-cheguevarovskih fanatikov na eni strani, na drugi liberalcev, ki bi zagovarjali do zadnje pičice vse, kar jim naroči kapital ( in bi državo razvijali, kot da nismo v Evropi, v smeri kakšnega Singapurja ali Južne koreje) in tretji- to je tistih, ki bojo prevzeli oblast in ne bojo spremenili nič… Eno slabše od drugega. 🙁

   Ali ne bi bilo najbolje, da zaprosimo Avstrijo ali eventuelno celo Nemčijo, da nas vključi v svoj sestav kot novo zvezno državo s posebno kulturno avtonomijo? 🙂

   • Tipična prostovoljno suženjska zamisel.
    Ne, ne bi bilo najbolje, da kaj takega zaprosimo Avstrijo.
    O tem kako smo zreli najbolje pričajo naša grobišča po gozdovih. Tako da, zreli smo, zreli, že odpadli in že gnijemo na tleh.
    Razvoj bo šel naprej kot da nismo v Evropi. Saj tudi nismo. Kaj imamo mi skupnega z Evropo razen zemljevida? Nič!

   • Kako veš, da so liberalci slabši od maoistov, trcoskistov, čegevar, titoistov, kučanistov – če jih še nikoli ni bilo kritična večina, da bi v Sloveniji v 70 letih kaj spremenili.

    Ravno zadnjič sem nekega nakladača nacionalnega svetobolja kritiziral , da prodaja suho slamo – in si me napadel. Sedaj, ker pa socializem ne deluje, svobodnega trga se bojiš, zato bi pa rad kar narodno izdajo naredil in se priključil drugemu narodu.

    Pa to isto naši komunisti delajo: želijo se priključiti nazaj Srbom, pa Rusom. Naši “desničarji” pa bi se radi priključili Avstrijcem, Nemcem, celo 52. država ZDA bi postali kot prebiram. Vse, samo, da socializma ne bi bilo treba reformirati.

    • In jaz naj bi takim kot si ti zaupal usodo svojo in svoje dežele v roke, potem ko plemenitega modrega govorca iz sv. Višarij razglasiš za nakladača nacionalnega svetobolja, ki da prodaja suho slamo… 🙁 Figolo freško! Raje volim za veverico iz Tivolija!

     • Še vedno ne razumeš moje poante:
      na eni strani braniš nacionalno svetobolje kot temelj političnega programa, na drugi strani pa si želiš okupacije avstrijcev – ker socializem v SLO noče laufati – po tvojem, ker rdeči socialisti ne znajo, črni pa bi znali.

     • Slovesno izjavljam, da nič od tega, kar mi podtikaš, ne branim in ne želim. Očitno si me z nekom zamenjal.:)

   • IF: “…, na drugi liberalcev, ki bi zagovarjali do zadnje pičice vse, kar jim naroči kapital ( in bi državo razvijali, kot da nismo v Evropi, v smeri kakšnega Singapurja ali Južne koreje)…”
    =========

    Prvič, kdaj pa so v Sloveniji vladali liberalci, do sedaj še niso. Pa saj niti niso mogli, ker jih sploh ni.

    Drugič, če zastopaš neko doktrino jo moraš zastopati takšno kot je, torej bolj ali manj “do pičice” verodostojno, sicer se itak ne bi mogel opredeljevati kot njen pripadnik.

    Tretjič, če se greš politiko pa moraš manevrirati med mogočim in nemogočim v okvirih svoje doktrine (da ne odstopaš preveč od nje v glavnih načelih) in v skladu z demokracijo. Kar pomeni, da te liberalni bau bau ne bi požrl kvečjemu bi pronesel kaj dobrega.

    Četrtič, iz zgornjega sledi, da če se za zavračanje nekega političnega pogleda uporabi argument: “do pičice” je to hinavščina, ki samo pove, da ga njegov uporabnik uporablja, da zavrača do “pičice” dosledno liberalizem in bi raje nadaljeval v neki bolj ja kot ne socialistični smeri. Raje bi imel Kubo kot Južno Korejo.

    Brez omejitve, zmanjšanja javnega sektorja, velikega zmanjšanja državne lastnine in znižanja obdavčitev bodo vse t.i. reforme zaman in ne bodo dale rezultatov. Pa to imenujte liberalizem (do “pičice”) ali kakorkoli vam paše, proti naravnim zakonitostim se ne da upirati s socilističnimi ukrepi.

    • Pa saj smo imeli obdobja liberalizma pod Avstroogrsko pred 100 in več leti. Če ne bi bilo Kreka in krščansko socialnega gibanja, bi se ljudstvu še slabše pisalo in bi bilo še več revščine in izseljevanja, kot ga je že tako ali tako bilo.

     Menda sem tu že tolikokrat zapisal, da res ne bi bilo treba, da se ponavljam. Sem za srednjo pot. Za socialno-tržno gospodarstvo na principih solidarnosti in subsidiarnosti. To je preizkušena dobra pot od 19. stoletja, vsekakor pa od 1945 ( v zahodni Evropi, seveda).

     • Sprašujem, samo sprašujem:

      Torej ste, gospod IF za družbo, ki temelji na:
      – človekovih pravicah,
      – na čim manjšem poseganju države v življenje ljudi,
      – solidarnosti in
      – prizadevanju za splošno dobro?

      Lahko pa tudi odgovorite 🙂

 4. Se Vam ne zdi, da je mešanje proračunske prihodnine in odhodnine popoln nesmisel!
  Bistvo delavne in drugih težav je, da se ne spoprime težave v jedru.
  Tudi se ne morete spoprijazniti z dejstvom, da je sedanje stanje človeštva na zgodovinski prelomnici!

  Tako češčena načinska znanost,(tehnologija) ki je v sv. Pismu upodobljena v (Raz 13, 11-18) kot zver z zemlje, podobna jagnetu, toraj » proti-rešenik 666 = enakost«, je povzročiteljica vseh sedanjih težav, posredno in neposredno. To pa povzroča okoljske spremembe, ki morajo biti nujno ustavljene.
  Ker so vsi toplotnodejavni načini (prvotne sile) sprevrženi, jih je treba postaviti na novo, v soglaju z naravno Prirodo. To pa bo zelo pospešilo brezdelje, ker običajne naprave niso v sorazmerju z naravo, je treba vse običajne naprave nadomestiti z novimi, ki pa uradno niso na voljo niti v osnutkih!.

  Za biti pripravljen na prihod brezdelne dobe EZ (2014 – 2020 -50), je nujno, da dobite ljudi, ki so pripravljeni zamenjati strokovno mišljenje in se posvetiti ozavedanju, načrtovanju in izdelavi povsem drugačnih naprav, za »samozadostnost porabne sile«.
  Pri tem pozabite na državo in velike tovarne, temveč mislite na vaške zadruge!
  Priroda in narod je na podeželju in samo priroda zagotavlja vzdržno bodočnost!

   • Ena stvar je družbena urejenost po potrebi, druga pa je latinska beseda za družbo »sociedad«, ki jo uporabljate!
    “Socialist”

    Potreba za članice EZ:
    Smernice in zakonski osnutki Evropske Zveze:

    1)
    : (15/rožnika (06)/2009, 17h07`)
    »Kaj prinaša podnebno- energetski sveženj?« Po letu 2018 naj bi vse na novo zgrajene stavbe PROIZVAJALE SVOJO LASTNO ENERGIJO!!

    2)
    Energetska učinkovitost: EU lahko prihrani milijarde
    Plenarno zasedanje Energija − 11 Kimovca -09-2012 – 12:41

    Direktiva EU o energetski učinkovitosti, ki je bila potrjena na plenarnem zasedanju v torek, uvaja zavezujoče ukrepe za varčevanje z energijo, vključno s prenovo javnih stavb, sistemi varčevanja za javne energetske službe ter energetskimi pregledi za vsa velika podjetja. Z zmanjšanjem porabe energije za 20 % bi lahko EU prihranila 50 milijard evrov na leto.

    “Ta zakonodaja je ključna, da se dosežejo cilji na področjih varnosti preskrbe z energijo in podnebja, poleg tega pa bo tudi resnično spodbudila gospodarstvo in omogočila odpiranje novih delovnih mest. Zmanjšala bo znatne in naraščajoče stroške, povezane z našo odvisnostjo od uvoza energije – 488 milijard evrov leta 2011 ali 3,9 % BDP, ki je še zlasti močna v državah, ki jih je prizadela kriza,” je dejal poročevalec Claude Turmes (Greens/EFA, LU).

    Prenova javnih stavb

    V skladu z direktivo bodo morale države članice prenoviti 3 % skupne tlorisne površine “stavb v lasti in rabi osrednje vlade, ki se ogrevajo in/ali ohlajajo” (upravnih oddelkov, ki so pristojni na celotnem ozemlju države članice).

    To se bo uporabljalo za stavbe s “skupno uporabno tlorisno površino” več kot 500 m2 , od julija 2015 pa več kot 250 m2. Države članice pa bodo lahko za dosego enakih prihrankov energije uporabile tudi alternativne ukrepe.

    Sistemi varčevanja za javne energetske službe

    Energetska podjetja, ki jih zajema ta direktiva, bodo morala do leta 2020 doseči “cilj skupnega prihranka končne energije”. Ta cilj bo moral biti v obdobju od leta 2014 do leta 2020 najmanj enak doseganju novih letnih prihrankov v višini 1,5 % letne količine prodane energije končnim odjemalcem glede na povprečje v zadnjih treh letih, preden začne direktiva veljati.

    Iz tega izračuna se lahko izključi količina prodane energije, ki se uporablja za prevoz. Dovoljeni bodo tudi alternativni načini, da se dosežejo enaki prihranki energije, če se bo pri tem ohranila enakost.

    Energetski pregledi

    Vsa velika podjetja bodo morala opraviti energetski pregled. Ti pregledi se bodo morali začeti v treh letih po začetku veljavnosti direktive, vsaka štiri leta pa jih bodo morali izvesti kvalificirani in akreditirani strokovnjaki. Ta obveznost ne bo veljala za mala in srednje velika podjetja.

    Finančni mehanizmi

    V direktivo bodo vključene posebne določbe za vzpostavitev finančnih mehanizmov za ukrepe za izboljšanje energetske učinkovitosti. Države članice bodo morale omogočiti vzpostavitev teh mehanizmov ali uporabo obstoječih.

    Naslednji koraki

    Direktiva bo začela veljati dvajseti dan po objavi v Uradnem listu Evropske unije, države članice pa bodo imele na voljo 18 mesecev, da jo prenesejo v svoje nacionalne zakonodaje.

    Direktiva je bila sprejeta: 632 glasov za, 25 proti, 19 vzdržanih.

    Podrobnosti o vseh ukrepih in možnih izvzetjih so na voljo v dodatnih informacijah (Background – glej spletno povezavo).

    3)
    Zakon za prirodne ( organične) odpadke.(2008/98/ES)

    4)
    Novice evropske govorilnice ( parlamenta) 13. Kimovca. (9) 2012.
    Sicer je Barroso poudaril, da boj proti brezposelnosti ostaja prednostna naloga EU, kjer prihaja do resničnih družbenih stisk. Evropski proračun bi moral biti usmerjen v rast in tako spodbuditi ustvarjanje novih delovnih mest ter ohranitev življenjskega sloga, je dejal Barroso. S tem je tudi podprl stališče Parlamenta do proračuna EU.

    5)
    Kruh ali diesel? Poslanci svarijo pred pretiranim spodbujanjem Prirodnih goriv.
    Energija – 28 Kimovca (09)-2012 – 12:03

    6)
    Obzorje 2020

    7)
    Erasmus+.
    Predsednik Martin Schulz je podpisal zakonodajo o programu mobilnosti Erasmus+, tako da bo ta stopil v veljavo 1. januarja 2014. V obdobju 2014-2020 bo zanj namenjeno 14 milijard evrov, študij in izpopolnjevanje v tujini pa bo omogočil štirim milijonom mladih Evropejcev. (Od 13 do 30 leta)

    8)
    Zelena Knjiga:
    Namen te zelene knjige je začeti posvetovanje z zanimancem in tako pridobiti dokaze in mnenja, ki bodo v podporo razvoju okvira 2030.
    V oddelku ogrevanja in hlajenja obnovljiva sila še vedno narašča.

    zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov,zagotavljanje oskrbe z silo ter spodbujanje rasti,/ obnovljive in prihranke sile. / nizkoogljičnih načinov, / spodbujanjem raziskav, razvoja in novosti, ki lahko ustvarijo nove možnosti za rast in delovna mesta./ razvoj na evropskem in svetovnem trgu sile, tudi v zvezi z obnovljivimi viri sile, neobičjlnih virov plina.

    Razčlenitve Komisije kažejo, da s sedanjimi politikami cilja 2020 ne bo mogoče doseči.
    da bodo do leta 2021 vse nove stavbe „stavbe s skoraj nično porabosile“. Vendar pa zamude in nepopolni narodni ukrepi za izvajanje te smernic lahko ogrozijo nujen prispevek stavbnega oddelka k zmanjševanju izpustov.

    Če imate za SAMOZADOSTNOST PORABNE SILE boljšo rešitev, jo prosim predstavite

     • To je po slovensko kar zahteva EZ v smernici:
      » Po letu 2018 naj bi vse na novo zgrajene stavbe PROIZVAJALE SVOJO LASTNO ENERGIJO!!

  • Avgust: “… Pri tem pozabite na državo in velike tovarne, temveč mislite na vaške zadruge!
   Priroda in narod je na podeželju in samo priroda zagotavlja vzdržno bodočnost!”
   ========

   Za pridelovanje hrane za svoje potrebe bo sicer dovolj, “romantično” življenje na svežem zraku in oh in sploh …
   In, ko boste rabili vrhunsko medicinsko pomoč seveda ne boste imeli denarja da jo plačate. S samo pridelavo solate v okviru vaške zadruge ne bo šlo. Potem se boste obrnili na državo in od nje ZAHTEVALI, da vam ona plača.

   Tako nekako gre zeleni fašizem.

   • @Riki
    Iz Vašega napadalnega odgovora z besedo, ki se je v Sloveniji pojavila po napadu Hitlerja na Stalina in je nadomestila »kapitalizem«, vem kam »pes taco moli«.

    Za pridelovanje hrane za svoje potrebe bo sicer dovolj, “romantično” življenje na svežem zraku in oh in sploh …
    ===========
    Iz tega je rezvidno, da sploh ne veste nič o Prirodoslovju in kmetijstvu, mislite, da ko bo, kakor napovedujejo, v mestih 90% vsega svetovnega prebivalstva, mogli živeti kot ljudožrci?
    Ker bi v tem primeru drveli v mesta na »delovna mesta«, vsi dela zmožni, kdo in kako bodo dobili hrano in porabno silo (energijo) ki je vsa samo prirodna sila(hrana in gorivo) ?

    Tu ni prostora za dokaze izpeljave, ker je več kot 100strani, podam pa osnovo:

    IZHOD IZ STISK:
    Izpolnitev zahtev = Smernic in zakonov Evropske Zveze, ki zavezujejo tudi Slovenijo, kot članico EZ. Pred vsem pa, za lastno izboljšanje življenskih pogojev =

    UPORABA NAPRAV IZDELANIH PO NAČELH:.
    A)
    NAJBOLJŠA IN NAJČISTEJŠA PORABNA SILA JE TA,
    KI SE PRIHRANI PRI ISTEM ZAŽELJENEM UČINKU,
    JE JEDRO GOSPODARSTVA, VZDRŽLJIVOSTI. IN RAZVOJA.
    Stem se lahko prihrani od 70% do 90% porabne sile!
    +B)
    POPOLNO IZKORI ŠČANJE PRIRODNE SILE.
    Sedaj se jo izkoristi < 30%.

    SKLOP TEH DVEH NAČEL A+B) PA JE =
    »VZDRŽLJIVA SAMOZADOSTNOST PORABNE SILE«,

    • To je kot bi to pisali kaki homoseksualci. Po pameti vsaj. Pa saj menda vidite, da ne premorete niti korektnega izrazoslovja za svoje ideje. Pojem “porabna sila” je izmišljotina nekega novoreka, ali kaj. V nobene slovarju tega ne boste našli. Torej vam niti vsi svetovni jeziki skupaj niso dovolj da bi izrazili to novotarijo. Pri milijonih izumov, ki jih svet premore, še pri nobenem se nihče ni spotaknil ob sam jezik.
     Drugo, če torej celo pristanem na porabno silo, potem vedite, da nobena zgradba ne proizvaja lastne energije. In ni nobenih možnosti, da bi kdajkoli zdradbe proizvajale lastno energijo, celo če bi imeli tehnologijo, da bi vsak v kleti imel elektrarno.
     Tolikšne gluposti pa še ne.

     • Že sam izraz “proizvodnja energije” bi na malo boljših šolah zadoščal za nezadostno oceno. Torej … energija se ne proizvaja in se ne uniči. Energija le menja svojo obliko. Prvi zakon termodinamike … 😉

     • @Zdravko
      To je kot bi to pisali kaki homoseksualci. Po pameti vsaj. Pa saj menda vidite, da ne premorete niti korektnega izrazoslovja za svoje ideje. Pojem “porabna sila” je izmišljotina nekega novoreka, ali kaj. V nobene slovarju tega ne boste našli. Torej vam niti vsi svetovni jeziki skupaj niso dovolj da bi izrazili to novotarijo. Pri milijonih izumov, ki jih svet premore, še pri nobenem se nihče ni spotaknil ob sam jezik.
      =======
      Naj odgovorim postopoma, na pisano nevednost:

      Naj vem najprej odgovorita bl. A.M. Slomšek:
      Koliko vrle slovenščine še v mnogih kotih počiva, pa je še ne poznamo mi, ki na poljanah ali po mestih prebivamo. Mnogotera slovenska beseda je še po hribih in samotnih dolih zaspala, ker je ni nihče pobral in za slovstvo shranil. Tako se jeziku godi izguba, ki se ne da popraviti.
      Naš slovenski jezik je božji dar, nam Slovencem izročen, ne zato, da bi ga zanemarjali, PO NEMARŠČINI CELO ZGUBILI IN SEBE S SVOJIM NARODOM VRED POTUJČILI.

      In F. Prešeren:
      »Iz kotov vseh od Skjaptrov do Šamarov,
      tak´kakor srake gnezda vkup nosimo
      besede tuje, z njim´obogatimo
      slovenski novi jezik Ilirjanov.
      ……..
      ker bomo tak´govorili v Emoni,
      ko žlobodrali so tam v Babiloni,
      ko bil jim Bog je govorico zmedel.

      Bolje je, da vzamemo njegov svet:

      »Slovensko ljulko bomo rešetali,
      hranili dobro zrno in, KAR ZMANJKA,
      IZ SVOJIH BOMO TO MOŽGAN DODALI.« (Veste kaj to pomeni?)

      Jaz pišem slovensko materinščino, tako, kakor jo zagovarjata Slomšek in Prešeren in SMO SE JE UČILI MI PRED VOJNO!
      Španski borci in somišljeniki, pa so po »Gramcsijovih« predspisih, potom šolskih sporedov, tisku itd dosegli, da sedaj ni Slovenca, ki bi znal slovensko!! Tudi tisti, ki govorijo in pišejo, da je treba uporabljati Slovenščino, uporabljajo vsaj 30% tujk!

      Na Vaš odgovor pripomnim:
      HOMOSEKSUALCI = spačenka, ki zamegljuje resnico, ker »Homo« je človek in »sexo« je spol. To, kar se hoče z besedo homoseksualci reči je pretvara ker ni spol, kar slovenski izraz pove isto kot latinski »sección«= del, je polovica enote, toraj celota sta dve polovice, nikakor enaki temveč različni, ker eneki bi bilo samo večja polovica človeka. Človek je mož, žena in njih plod. »Za večjo polovico«, smo po slovensko rekli = istospolni.
      KOREKTEN= Pošten, dosleden.
      IDEJA= Zamisel.
      PROIZVAJA= Izdeluje.
      ENERGIJA= Grška beseda«ergon«, ki pomeni vojaško moč, toraj moč smrti, plenjenje pridelkov in zasužnjevanje, kar nikakor ne more biti isto, kar je PRIRODNA SILA, ki je moč življenja, rastlinskega in živalskega, brez nje bi bilo vse mrtva tvarina.
      TEHNOLOGIJA= Načinoslovje. (Vsv. Pismu = zver iz zemlje 666= enakost)

      To, da bo treba imeti elektrarno ni nikjer zapisano.Temveč, da si vsak sam pridobi potrebno PRVOTNO silo.
      Ali zamenjujete besedo »energijo« z elektriko? To se rado zgodi z uporabo tujk.
      Elektrika ni prvotna sila, je drugorazredna, ker potrebuje PRVOTNO silo za preoblikovanje v elektriko! To se pravi, da zgradba ne bo imela prikjlučkov = plina, olja, elektrike itd.
      O izumih, kakor vidim ne veste dosti! Tudi ne, da se lahko vsaka zgradba pridobi naravno Prirodno silo! Ker pač tega ni v učbenikih, je odkritje, ki deluje dobre 4 leta v vsakournih zapiskih delovanja, več, kot 30.000 meritvah, je prirodno delovanje 100% potrjeno. Stroka (običajna) pa želi to odkritje zakriti, a ne bo mogla.

      O jeziku: Stanislav Škrabec.
      Lepo im koristno je, ako znamo in poznamo več jezikov, zlasti tistih bogatih in imenitnih, ali napaka in greh mora biti, ako ne poznamo svojega slovenskega najbolje, ako ga ne preiščemo najtančniše, najnadrobniše. To je namreč naša dolžnost, druge drugim prepustimo brez zaskrbljenja.
      »Slovenci bomo obstali le, če bomo svoj jezik ne le govorili, temveč ga tudi dobro poznali«.

      Kar se tiče smernice o novih gradnjah, pa sem že prej vse naprave razvil, v dobi 55 letnega raziskovanja in razvijanja. Vse deluje že desetletja in kar hočem je samo to izročiti rojakom, potomcem. Leta 2010 pa mi je bilo dano odkriti, popolno izrabo Prirodne sile, kar da možnost, da se vso uporabi, sedaj se jo uporabi <30%.
      Več podatkov, dobite lahko po pošti obnovljiva.sila (t) gmail.com
      EZ pa vse članice zavezuje k izpolnitvi zakona! Kdor noče razviti in izdelovati, bo pa moral kupiti!!!
      Vsak ima pravico do raziskave in razvojev. Ni pa lepo, da napredek napadate, brez, da bi vedeli za kaj se gre, ali ni zadosti, da to delajo poslanci in vlade?
      Naj toraj pišem rojakom Slovencem v Nemščini, Španščini in Grščini?
      Na to je odgovoril že F. Prešeren,
      »Iz kotov vseh od Skjaptrov do Šamarov,
      tak´kakor srake gnezda vkup nosimo
      besede tuje, z njim´obogatimo
      slovenski novi jezik Ilirjanov.
      Oprostite prešernovi pomoti, moralo bi biti »Titojanov«;

     • Vsak človek z opravljeno OŠ bi moral vedeti, da energije ni mogoče proizvesti, temveč ji samo spreminjamo obliko.

      Hkrati pa energija ni enaka sili. Sila je nekaj drugega kot energija. Po definiciji porabi neka sila energijo, da premakne za delček poti nek predmet.

      A = Fds delo Joul je Nm

   • Kdor je že kdaj kaj sam fizično delal na vrtu, ta dobro ve kako je muhasto vrtnarjenje in koliko truda zahteva, kako draga so semena in sadike in kako malo pridelka je na koncu.

    Sicer pa že pri kmetih vidimo, da kljub velikim subvencijam večino kmetij zapira svoja vrata.
    Ne spomnim se natančno ,a menda v Sloveniji vsak dan 3 kmetije zaprejo za stalno. Ker je toliko dela, ki je tako slabo plačano. Potem pa še muhavost narave, ki včasih vso letino uniči.

    Res največ sanjarijo ravno tisti, ki najmanj delajo. Med temi sanjači so razne zgodbe o samooskrbi in eko-eksocializmu, eko -ekonomiji in bla bla.

 5. @Alfe

  To sem jaz že na EZ opomnil, a ni spremembe v smernici.
  Smernico sem ponaredil (prekopiral) tako kot je navedena v smernici.

 6. Kaj je prirodna sila v enačbah, brez postopka gradnje hranjenja.

  Enačba »Svetlobnega plina«.= Prvi korak »Svetlorazgradnje«.= nastanek sile.

  H2O svetloba___ = H2 + O
  ________________________________________________________________

  Enačba kisanja »Svetlobnega plina« = poraba sile._ _____________________

  H2 + O __kisanje__ = H2O

Comments are closed.