T. Rode, Družina: Dobrodošel doma!

3

Če hrepeniš po domu, te vabimo, da se pridružiš naši katoliški družini, ki jo je ustanovil Jezus Kristus. Tukaj boš našel mir in sprejetje, ozdravitev in usmiljenje ter upanje in ljubezen, ki prihaja od Boga in njegove Cerkve.« Tako ameriški evangelizacijski portal www.catholicscomehome.org (Katoličani, pridite domov) nagovarja tiste, ki so oddaljeni od Cerkve.

Pred dnevi je münchenski nadškof kardinal Reinhard Marx predstavil statistične podatke katoliške Cerkve v Nemčiji. V dvajsetih letih se je število krstov zmanjšalo za tretjino, število cerkvenih porok za polovico, udeležba pri nedeljskem bogoslužju pa je padla z 18,6 % na 10,6 %.

Nič drugače ni v ZDA. Poveden je podatek: če bi statistike o veroizpovedi upoštevale skupino »nekdanji katoličani«, bi to bila druga skupnost po številu članov v tej državi.

Po podatkih, objavljenih v Letnem poročilu katoliške Cerkve v Sloveniji 2015, je 73,8 % odstotkov Slovencev katoličanov. Od teh jih morda četrtina redno obiskuje nedeljsko bogoslužje. Zmanjšanje števila krstov je v Sloveniji v enakem obdobju sicer za polovico nižja kot v Nemčiji, delež zunajzakonskih skupnosti ter samo civilnih porok pa zaskrbljujoče višji.

Ali naj nas prevzame malodušje? Nikakor ne. Papež Frančišek nas spodbuja, naj presežemo območje udobja ustaljenih struktur in oblik delovanja ter se pogumno in z novim žarom napotimo oznanjevat Kristusa v svojem okolju. Mislim, da se bo papež Frančišek predvsem zaradi tega zapisal v zgodovino Cerkve. Ne gre za kritiko naših ustanov. Ne gre za to, da bi spreminjali verski nauk ter dopuščali relativističen pristop do temeljev naše vere. Gre za spremembo v odnosu do teh, ki so trenutno zunaj.

Več lahko preberete na druzina.si.

3 KOMENTARJI

 1. Dobro razmišljanje! Največja skušnjava nas, vernikov, je ” Mi smo boljši kot oni, vaši!”
  Kot da je Cerkev postala sekta oz. politična stranka. Niti komunisti jo nekoč niso mogli s CMD spremeniti v politično stranko. In to ne bo uspelo niti ” demokratičnim” boljševikom, čeprav se na zunaj zdi, da so že vsaj desetletje v tem uspešni.

 2. Če smo iskreni, bi morali zapisati in zaželeti po slovensko:

  dobroprišli ne pa dobrodošli.

  Zakaj? Zato, ker je beseda “došli” srbohrvaška in se je šele v 19. stoletju pojavila kot sestavni del pozdrava. Očitno zaradi panslovanstva.

  Čas je že, da zašnem,o uporabljat slovenski pozdrav!

 3. Sicer pa imamo uveljavljen slovenski gostiteljski pozdrav: “Pozdravljeni”, s katerim pozdravimo in še zaželimo dobro zdravje tako, da ni potrebna tujka ” dobrodošli”.

  Potem začutimo nenadomestljivo domačnost.

Comments are closed.