T. Mamić, PlanetSiol: Škandalozna preteklost papeževega prelata

4

Italijanska revija L’Espresso trdi, da je papežev zaupnik, ki v njegovem imenu bedi nad vatikansko banko, spolno aktivni homoseksualec, ki je pred leti zakuhal več škandalov v Urugvaju.

Papež Frančišek je za posebnega prelata, ki v njegovem imenu nadzira vatikansko banko IOR, imenoval monsinjorja Battista Ricco. Kot smo že poročali, je papež le nekaj dni po imenovanju, a prepozno dobil informacije o njegovem neprimernem obnašanju.

Rožnata moč

Mediji so omenjali le špansko frazo “conducta escandalosa” in angleško besedno zvezo “pink power” (rožnata moč). Kaj natančno naj bi to pomenilo, ni bilo jasno. Vatikanisti so poudarjali le, da je bila to prva papeževa velika napaka.

L’Espresso pa je izraza pojasnil. Prelat Ricca, star 57 let in doma iz Brescie v Italiji, prihaja iz vatikanske diplomacije. Petnajst let je služboval po različnih nunciaturah (vatikanskih veleposlaništvih) po svetu. Nazadnje ga je Sveti sedež odpoklical iz Montevidea v Urugvaju in postal je upravitelj Doma sv. Marte. Tam je spoznal kardinala Bergoglia in dobil njegovo zaupanje. Po izvolitvi za papeža ga je ta kot zaupanja vrednega človeka postavil za osebnega nadzornika nad delovanjem razvpite vatikanske banke IOR.

Homoseksualni škandali

Dober teden po tem so mu latinsko-ameriški škofje na obisku v Vatikanu povedali, da je bil odpoklic iz Urugvaja posledica homoseksualnih škandalov. V Montevideo je Ricca prišel (1999) iz Berna v Švici, in sicer skupaj z intimnim prijateljem, stotnikom švicarske armade Patrickom Haarijem. Ricca je hotel, da bi stotnik Haari začel delati na nunciaturi, poroča L’Espresso. Njuna intimna zveza je bila tako javna, da so se zaradi pohujšanja zgražali številni škofje in verniki.

Več: Planet Siol

4 KOMENTARJI

 1. Danes biti homoseksualec in imeti tovrstne zveze ni več greh – seveda če gre za resnično ljubezen med dvema osebama. Kristjani zgolj nasprotujemo klasičnim zakonskim zvezam istospolnih parov, saj verjamemo, da je to izključna pravica moškega in ženske.

  Glede na to, da je Ricca duhovnik, se zato v bistvu na tej točki pojavlja zgolj moralni problem celibata. Zame to ni škandal velikih razsežnosti, gre za interni moralni “oreh” Vatikana, ki ga morajo streti papež, duhovniki in verniki.

  • Ne trapaj! Kristjani vsekakor nasprotujemo homoseksualnosti kot takšni. Kakšna resnična ljubezen?! Kako pa ti veš da se dva “resnično ljubita”. Pa še homiča zraven. Daj, daj.

 2. S tem podtaknjencem, hočejo očitno onemogočiti papeža, da bi izvedel potreben reforme.

  Ne daj se Frančišek! Vztrajaj na potrebnih reformah. Podtaknjenca pa takoj zamenjaj!

  • Ob neizogibnosti, kar homoseksualnost je, je naše nasprotovanje ali odobravanje tega pojava povsem nepomembno. Sam mislim, da lahko o tistem, kar se dogaja v naših srcih, sodi le Bog.

   Preberi si, Zdravko, tvoj odgovor čez 10 let. Ugotovil boš, da si trapal ti ne jaz.

Comments are closed.