T. Mamić, PlanetSiol: Novi nadškof kvečjemu poleti

4

Ukrep, ki so ga uvedli pred devetimi meseci, izpraznili so oba nadškofovska sedeža, bi moral po cerkvenih napovedih trajati do velike noči. Torej še dober teden dni.

A napoved se niti približno ne bo uresničila še nekaj mesecev, menijo poznavalci. Ne v Mariboru ne v Ljubljani. In tudi ne istočasno, saj sta procesa imenovanja povsem neodvisna drug od drugega.

Poizvedovanja, poizvedovanja

Nuncij Juliusz Janusz je po trditvah neimenovanih virov, ki so blizu vodstvu slovenskih škofij, naredil že več različnih uradnih poizvedovanj, ta so prinesla precej različnih imen.

Postopek je tajen, saj vprašani duhovniki pod prisego spovedne molčečnosti ne smejo izdati nobene podrobnosti. Ne imena ne vsebine nuncijevega pisma. Največ, kar se izve, je kvečjemu vest, da je kdo od duhovnikov dobil pismo.

Večkrat se zgodi, da kdo zavrne imenovanje

Vsebinsko se pisma razlikujejo, saj so lahko namenjena širši oceni stanja posamezne škofije ali pa oceni posameznih kandidatov.

V postopku evidentiranja kandidatov sploh ne obvestijo, da so evidentirani, ampak najprej končajo ves postopek izbire. Šele ko kongregacija za škofe izbere “zmagovalca”, ga nuncij vpraša, ali imenovanje tudi sprejme.

Večkrat se je tudi v novejši slovenski zgodovini zgodilo, da so duhovniki imenovanje zavrnili. Po nekaterih virih se je to zgodilo tudi nedavno. A natančnih podatkov, kaj šele statistike o tem ni mogoče dobiti. Gre le za govorice. Resnične ali pa tudi ne.

Tudi evidentirani kandidat ne ve ničesar

Preden za imenovanje izve kandidat, je s kandidaturo seznanjenih samo nekaj ljudi. Zato so ugibanja zelo nehvaležna in velja izrek, da imen, o katerih govorijo mediji, ne izberejo.

Brez obiska jezuita Jožeta Robleka pri papežu bi v Ljubljani nadškofa že imeli. Nekateri viri vedo povedati tudi, katerega, in dodati, da ga je kljub kandidatovi skromni in odločni drži podpiral krog duhovnikov, naklonjenih Rodetu. “Tako bi še naprej obvladovali škofijo,” pojasnjuje neimenovani vir. Večer piše, da naj bi bil lani favorit kapucin Štefan Kožuh. A slišati je mogoče še dve drugi imeni.

Čeprav med škofijskimi duhovniki ni enotnega mnenja o Roblekovem obisku Vatikana, pa se večina vprašanih strinja, da je prav on vplival na postopek. Razhajanja so tudi pri mnenju o nunciju: medtem ko eni govorijo, da ne naredi nič proti lobijem, so drugi prepričani, da je njegova ideja o izpraznitvi sedežev zelo učinkovita.

Pred poletjem ne bo nič

Imenovanje novega nadškofa v Ljubljani bi se lahko zgodilo zgodaj v začetku poletja, povsem mogoče pa tudi precej pozneje.

V Mariboru se trenutno odvija proces finančne stabilizacije škofije. Šele pozneje, mogoče jeseni, bo prišlo imenovanje, izbira naj ne bi bila tako težka kot v Ljubljani, trdi neimenovani duhovnik.

Več lahko preberete na portalu PlanetSiol.


4 KOMENTARJI

 1. Berem: “Postopek je tajen, saj vprašani duhovniki pod prisego spovedne molčečnosti ne smejo izdati nobene podrobnosti.”

  Tajnost, da se ne vidi Satanovih krempljev, kajne? Sicer pa lahko beremo:

  Predlagali so dva, Jožefa, ki se je imenoval Bársaba, z vzdevkom Just, in Matija. 24 Nato so takóle molili: »Gospod, ti poznaš srca vseh, pokaži, katerega od teh dveh si izbral, naj prevzame mesto v tej službi in apostolstvo, od katerega je odpadel Juda, da je šel na svoj kraj!« In žrebali so, žreb pa je določil Matija, in pridružili so ga enajstim apostolom. (Apd 1, 23-26)

 2. Kaj pa če bi ga kristjani med mašo v nedeljo volili ? Naj nam ponudijo in v Družini predstavijo pet kandidatov in tisti, ki dobi večino zmaga. Če ni večine v prvem krogu gresta ona dva z največ glasovi v drugi krog.
  Glas ljudstva je Božji glas. Nedeljniki in oni ki želijo naj volijo.

  • Eh, tudi te vrste demokracija ima svoje pomanjkljivosti. Tudi pri nas volimo predsednika, poslance, župane. Pa res vedno izvolimo najbolj primerne?

 3. pod prisego spovedne molčečnosti …
  =============
  Ne vem kaj ima spovedna molčečnost s tem. Da se o tem ne govori narekuje že zdrava pamet.
  Sicer pa ne vem zakaj takšna drama okoli postopka. Škofovski stol je. Jasno da čaka škofa. Kaj pa drugega.
  Škofa pa ne bo rodil postopek. Škof se mora pojaviti. In v kulturi, kjer morajo vsi gledati v tla, je to problem.
  Morda pa dobimo škofa iz Afrike?!

Comments are closed.