T. Mamić, PlanetSiol: Največji spomenik vsem žrtvam vojne

7

Na Sv. Pavlu nad Vrtovinom so blagoslovili cerkev, ki je bila maja 1946 postavljena kot spomenik vsem žrtvam druge svetovne vojne.

V Sloveniji je spomenikov sprave, ki so posvečeni žrtvam iz obeh taborov, zelo malo. Na pobočju Čavna na Vipavskem je tovrsten spomenik največji in najstarejši, saj so ga domačini začeli graditi že leto po vojni. Gre za spomin na vse slovenske žrtve druge svetovne vojne, ne glede na barvo uniforme, za vojake in civiliste.

Angel Slovenije

Spravni projekt je svoj zadnji kamenček dobil v nedeljo, 25. maja 2014. Koprski generalni vikar Jožef Koren je namreč blagoslovil prenovljeno cerkev, ki so ji nedavno dodali kamniti zvonik na preslico. Zvonova sta dobila imena Angel Slovenije in Apostol narodov, s čimer hočejo poudariti pomen krščanstva med Slovenci in miru med evropskimi narodi. Zvonova poganja elektrika, ki jo pridobivajo s sončnim kolektorjem.

Kraj je sicer še veliko starejšega datuma. Na školju, skalnatem izrastku pod priljubljenim planinskim vrhom Kucelj v župniji Kamnje, je prvo naselje nastalo že v bronasti dobi pred 3500 leti. Pravo mestece pa je nastalo pred 1500 leti, ko so se tja v času propadanja rimskega cesarstva zatekli latinsko govoreči prebivalci iz Vipavske doline. Na školju so zgradili utrjeno naselbino, dolgo 450 in široko 105 metrov. Danes na tiste čase spominjajo legende o zlatih stopnicah, pa tudi cisterna, ki je bila hkrati obrambni stolp in je danes ena od najvišjih ohranjenih rimskih zgradb v državi. Prebivalci so tam – ena teorija govori, da se je prav to mestece imenovalo Ortaona – živeli še leta po prihodu Slovanov.

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


7 KOMENTARJI

 1. Zanimivo. Leta 1946 že spravni spomenik. Vendar očitno ni pomagal, da bi levica ravnala v nadalnjih letih drugače.

 2. Lepa novica,spošt.g.Mamić, vest o nečem, kar se ni slišalo, ne vedelo, da sploh obstaja.

  Mam pa eno pripombo, ma ne pripombo v treh delih, malo pritožbo, protest.
  Po branju mnogih knjig z dokazi in po verjetju, me moti hudo, ko navajate “– živeli še leta po prihodu Slovanov.”
  Pojasnilo:

  A) Slovenci živimo tukaj, na tej zemlji, kjer smo danes, že od časov, ko smo prišli v časih Stare zaveze iz dežele, ki se ji danes reče Indija.Naš prajezik je tisti, ki je spisal najstarejšo pisano knjigo sveta.Vede se ji reče.Na teh tleh smo se imenovali Veneti, Vindelici,Noričani,Panonci,Retijci(samo nekaj navajam) in smo bili iz enega istega rodu Slovencev.

  B) Slovani je pravilno Sloveni.(Slovane so skovali
  sorodniki Čehi v 19.stol.)
  Nešteti zapisi v kamen in roževino v Venetščini so prevedljivi edinole z znanjem Slovenščie.Vesoljno zgodovinopisje Evrope je do nedavna trdilo, da Venetščina ni prevedljiva z ničemer sorodnim v svetu…

  C) Uradna zgodovina nikjer ne navaja, da so se naši predniki leta hudo tepli za svojo zemljo z Rimljani in končno padli pod njihov suženjski jarem.
  Nismo, Slovenci prišli izza nekih Karpatov, niti iz nekih ruskih step.Rusi niso naši, ne bratje ne bratranci, sploh ne sorodniki.Povzeli pa so jezik naših prednikov.V 19.stoletju pa so nam vzeli, kopirali tudi našo trobojnico!

  Virov je nešteto, naštejem zadnja dva, morda najmočnejša:
  Jurij Venelin: Slovenci
  Eric Tomas de Saint Maur: Ockhamova britev

  Še tole: Evropska študija na osnovi ekspertiz na osnovi multištudij DNK prebivalcev Evrope, izpred par let potrjuje, da smo tukaj od vekov!

  Prosimj vas,spošt.g.Mamić, preverite, če želite in prosim ne ponavljajte, kar so nas narobe učili.Hvala Vam.

  • Ham ha. Najbrž tudi v biologiji manjka homo-slovenicus.
   Pa dajte no, kaj se toliko sramujete prednikov? Morda celo želite reči da so se Slovani razširili na sever in vzhod iz Slovenije?

 3. “Spomenik vsem žrtvam vojne” je konstrukt za manipulacijo in ohranjanje zlagane mitologije NOB v času okupacije. Slovenci smo dolžni urediti opomnik ideološkim nesodnim pobojem žrtev komunističnih-boljševiških oblastnikov takoj po vojni. To je bil zločin in terorizem, ki normalno zasluži obsodbo žrtve pa pietetni, svojci pa empatični opomnik-spomenik sprave, ki bo simbol narodne veličine in kesanja-sprave.
  Ob tem zapletanju o tem spomeniku, bi rad spomnil na umetniško zamišljen lep spomenik na Teharjah.
  Na kraju zločina je arh. Mušič naredil lepo kuliso, ki je nedokončana in bi lahko služila kot pravi pietetni in vzgojni objekt “da se nikoli ne bo zgodilo kaj podobnega”. To smo Slovenci dolžni storiti in udejanjati spoštovanje različnosti in medsebojno sodelovanje.
  Podoben opomnik so v svetovnem vzgledu naredili Izraelci v Yad Vashemu, ki ga je obiskal pred dnevi papež Frančišek in dal lep pietetni, human in državniški pečat. To storimo tudi Slovenci in postanimo ustvarjalci in graditelji lepšega in boljšega sveta. Viktor Blažič je zapisal, da so za spravo potrebna dejanja.

 4. Dovolite, da poudarim, da je Teharski spomenik dobra zamisel na pravem kraju za ureditev takega obeležja. To je racionalna in utemeljena ureditev, ki je lahko pietetna in vzgojna ter protokolarna državniška potrditev Slovenske države in naroda.

Comments are closed.