T. Mamić, PlanetSiol: Novi papežev namestnik

1

Asketski diplomat bo nasledil skorumpiranega papeževega namestnika

Vatikansko “vlado” zdaj vodi asketski prekaljeni diplomat Pietro Parolino, ta bo oktobra nasledil “skorumpirano osebnost” Tarcisia Bertoneja. Tako vatikanisti govorijo o nedavni kadrovski potezi papeža Frančiška.

Drugi človek Vatikana, državni tajnik, prihaja na položaj vatikanskega “predsednika vlade” z mesta nuncija v Venezueli. Papež Frančišek, ki je po izvolitvi v prvem nastopu hudomušno dejal, da so ga kardinali “šli iskat na konec sveta”, se je po prvega pomočnika tudi sam odpravil čez ocean.

Diplomat s slovanskimi koreninami

Pietro Parolin je bil že v prejšnjem desetletju (2002‒2009) vatikanski “zunanji minister”, nato je postal nuncij v Venezueli in povišali so ga v nadškofa. Rodil se je v italijanskem mestecu Schiavon (1955) v bližini Vicenze, kjer se Dolomiti spustijo v Padsko nižino. Zanimivo je, da je mesto dobilo ime zaradi slovanskih naseljencev, ki so leta 602 kot zavezniki poganskih Langobardov skupaj napadli krščansko Padovo.

Parolin, ki je študiral cerkveno pravo in diplomacijo, je Vatikan zastopal v različnih zelo občutljivih odnosih s Severno Korejo, Vietnamom, Izraelom in Kitajsko. Bil je eden od vodilnih vatikanskih zunanjepolitičnih strategov v zadnjih 20 letih, piše ameriški National Catholic Reporter. Poznavalci so si edini v tem, da je Parolinovo imenovanje napoved prenove vatikanske kurije. Papež pa si želi, da bi novi tajnik pri svojem delu bolj upošteval mnenje lokalnih škofov, kar je bilo do zdaj bolj izjema kot pravilo. “Pravo ime za prenovo kurije,” je odločitev komentiral časnik La Stampa. V komentarju pa isti časnik piše: “Sprememba na vrhu Parolina sooča z dvema izzivoma: umiritvijo notranjih sporov v svetih palačah in vprašanjem, kako Vatikanu znova pridobiti vodilno vlogo na mednarodnem prizorišču. Mu bo uspelo?”

Barantanje s papežem

Da se bo zgodila zamenjava, je kriv aktualni državni tajnik Tarcisio Bertone sam. Kot piše časnik Corriere della Sera, je pred dobrima dvema tednoma Bertone na kosilu s papežem napovedal, da bo tožil Francesco Immacolato Chaouqui, papeževo izbranko v komisiji za revizijo vatikanske banke IOR, ki ga je v tvitu označila za podkupljivega človeka zaradi sumljivih poslov z nekim podjetjem na severovzhodu Italije. Sedanja nadzornica tudi sicer v tvitih ni varčevala z besedami, saj je, na primer, italijanskega ministra Giulija Tremontia razkrila kot geja, napovedovala pa je tudi odstop prejšnjega papeža.

Bertone je papežu ponujal, da bi namesto tožbe ostal na mestu kardinala kamerlenga, namestnika papeža v obdobju volitev, in na mestu predsednika komisije za nadzor vatikanske banke. Papežev odgovor na barantanje kardinala, ki so ga velikokrat omenjali v aferi Vatileaks in naj bi vedel tudi za delovanje priprtega prelata Nunzia Scarana, je prišel v soboto: odstavitev.

Več: Planet Siol


1 komentar

  1. Molimo še naprej za Svetega duha, da prenovi vesoljno Cerkev in z njo ves svet. In da vztrajamo v težkih časih na pravi strani.

Comments are closed.