T.Mamić, PlanetSiol: Evroskepticizem na pohodu

7

Slovenija, nekdanja najboljša evropska učenka, ki je bila leta 2004 po oceni poznavalcev edina pripravljena nova članica, je bila v zadnjega četrt stoletja ena najbolj proevropskih držav.

To že leta dokazujejo mnoge javnomnenjske raziskave, še najbolj Evrobarometer.

Evroskepticizma, ki ga običajno zasledimo na skrajni levici in skrajni desnici v praktično vseh evropskih državah, na sončni strani Alp v času demokracije praktično nikoli ni bilo. Še nekoč protievropska komunistična partija (ZKS) je leta 1989 pod vodstvom Milana Kučana svoj časnik Komunist preimenovala v Evropa zdaj!. To je bilo takrat, ko so se ljudje potem delali norca in rekli, da bi morali črko z izpustiti. In, mimogrede, prav ta slogan si je pred dnevi za svoje ime nadela zveza devetih slovenskih društev v Bosni in Hercegovini.

Kdor ima dober spomin, se bo sicer spomnil, da se je sredi zadnjega desetletja prejšnjega tisočletja za kratek čas z evroskepticizmom spogledovala SLS. A to je bil le preblisk v njihovi odločni proevropski politiki. Drugi politični voditelji so bili vedno proevropski.

Evropo bi lahko pogrešali kvečjemu v medijih, saj je EU precej obrobna tema. Razen, ko gre za (ne)upravičeno kritiziranje evrokracije. A v tej oddaljenosti od Bruslja niso slovenski mediji v evropskem prostoru prav nobena izjema. Evropski projekt, ki je prvi v zgodovini preprečil vojskovanje v Evropi, pač ni zanimiv tako kot sama vojna.

Več: PlanetSiol


7 KOMENTARJI

 1. “Evropski projekt, ki je prvi v zgodovini preprečil vojskovanje v Evropi,…”??? Kdo to pravi? Katero vojskovanje je preprečil?

  • Od 1945. leta nismo v Evropi začeli nobene svetovne vojne. Vzhodni blok In Sovjetska Zveza sta razpadla brez večje vojne. Edina resna vojna ob razpadu vzhodnega bloka je bila v Jugoslaviji, pa še ta relativno pod nadzorom s pomočjo sankcij in tihih sankcij.

 2. Če gledamo socialistične, komunistične klone v Sloveniji:

  dokler je bila Slovenija (lažna) zgodba o uspehu ( v resnici so najbolje živeli v javnem sektorju in vsi, ki niso skoraj nič delali ni skoraj nič ustvarili) – je bila “Slovenija moja dežela”.
  Sedaj pa, ko je državi zmanjkalo denarja in ti paraziti dobivajo od države vedno manj – sedja ti paraziti začenjajo Slovenijo in slovenski narod ZANIČEVATI in PREZIRAZI.

  Podobno je z EU: dokler smo iz EU lahko črpali milijarde – ključna beseda je v ČRPANJU ( beri parazitiranju) je bila EU obljubljena dežela. Sedaj pa, ko Evropa od nas zahteva, da po komunističnem totalitarizmu končno POSTANEMO NORMALNE OSEBNOSTI ( in ne psihopatski komunistični kloni) – je pa EVROPA FUJ. Zelo prozoren vzorec.

 3. Evroskepticizem je nastal kot logična posledica napačne politike Evrope. Nekaj pa tudi zaradi razvajenosti in zaradi nje naveličanosti, ki si želi sprememb.
  Če pogledamo nekaj napak:
  -gospodarski in finančni nered, ki je škodoval evropskemu gospodarstvu in je poleg tega dopuščal negativne vplive iz tujine
  – pretirano doseljevanje, ki ni doprineslo dvigu vrednot, ampak obratno
  – mlačnost do skupnega dobrega Evrope, ki med drugim ne premore niti ene razpoznavne pristne skupne kulturne pridetive narodov Evrope, razen Evrosonga, ki pa nima te vloge

   • Slovenija ni nikamor padla. Ponovilo se je izživljanje znano iz druge svetovne vojne. Pač slab značaj naroda. Bo treba kaj delati na vrednotah.

  • In kaj je naš delež pri tem? Volitve za evroposlance v Sloveniji minejo bolj mlačno kot lokalne volitve… 🙁

Comments are closed.