T. Mamić, Planet Siol: Čistka v Vatikanu

7

Vatikan, najmanjša država sveta, ima svoj denar, tiskani dnevnik, lastno vlado, vojsko, policijo, televizijo, železnico, pošto in banko.

Vse je precej miniaturno, prebivalcev je 836, gardistov 135, železniška tira pa sta dva. Na prvi pogled bi tako pomislili, da je vatikanska banka predvsem menjalnica z malo poslovalnico za turiste in numizmatike. A v resnici gre za nekaj precej večjega. Vatikanska banka je velika institucija, zaradi katere zadnje tri papeže precej boli glava.

“Nabožna dela”

Z Zavodom za nabožna dela (IOR), kot se uradno glasi ime vatikanske banke, pa se ukvarjajo tudi številne druge države in njihove tajne službe. Ne nazadnje banka trenutno razpolaga s sedmimi milijardami evrov (podobna številka velja tudi za NLB) vlog na bančnih računih in ima razvpito preteklost. Čeprav je zgodovina ena od najbolj čislanih ved znotraj Vatikana in vsi poudarjajo svoj rod, pa to za IOR ne velja. Banka je nastala šele med drugo svetovno vojno (1942). “Že” ob 40. obletnici (1982) jo je pretresel finančni škandal s propadom Ambrozijanske banke, ki jo je imela v lasti. Šlo je za pranje denarja sicilijanske mafije, sodelovanje s prostozidarsko ložo P2 in škodo 3,5 milijarde dolarjev (če upoštevamo inflacijo, bi to danes pomenilo 6,6 milijarde evrov). IOR si je opral roke, zaradi “moralne odgovornosti” pa je upnikom propadle banke vendarle izplačal četrt milijarde dolarjev (danes bi to pomenilo okoli pol milijarde evrov). Čeprav je od takrat preteklo kar nekaj Tibere, pa se ni kaj dosti spremenilo: pred tremi leti je italijanska finančna policija vatikanski banki zaplenila 23 milijonov evrov zaradi pranja denarja.

Preplah v banki

V sredo pa je papež Frančišek banko IOR podredil svojemu neposrednemu nadzoru in za pregled poslovanja postavil posebno komisijo. Novica je precej glasno odjeknila, saj so jo mnogi po tihem že napovedovali. Papeža Frančiška se je zato vatikanska kurija, ki ima umazane roke, začela bati. Na odločne besede, ki so zahtevale pošteno poslovanje, so bili vatikanski dvorjani navajeni. Zgodilo pa se ni nikoli kaj dosti. Cerkvene spremembe so namreč že pregovorno počasne.

A besede papeža Bergoglia, da “sveti Peter ni imel odprtega bančnega računa” in da je Kristus šel lovit ribe, saj je tako plačal državi davke, so v polkrožni trdnjavi, kjer je sedež IOR-ja, povzročile paniko. Italijanski liberalni časnik Corriere della Sera je že pred dvema tednoma zapisal, da ni več vprašanje ALI, ampak KDAJ.

Vatikanska banka je bila pomembna tema lanskega poročila treh kardinalov, ki je po prepričanju nekaterih vatikanistov sprožila odstop prejšnjega papeža Benedikta XVI. Potem je prišel veliki pok, ko je papež potrdil obstoj gejevskega lobija in napovedal ukrepanje. Le nekaj dni zatem se je lotil tudi banke, saj je imenoval posebnega prelata, ki bo imel vpogled v celotno delo banke. Zdaj je še drugič, glasneje, pokazal, da hoče reforme. Imenoval je komisijo, ki bo pregledala banko od vrha do tal. Petčlansko inšpekcijo bo vodil kardinal Raffaele Farina, ki je pred leti reformiral vatikansko knjižnico in slovite tajne vatikanske arhive. 80-letni vodja komisije, italijanski salezijanec, vatikansko kurijo pozna zelo dobro. Komisija po besedah papeževega tiskovnega predstavnika sicer ne bo komisija, ampak organ, ki bo predlagal reforme. Med preiskovalci je tudi ena predstavnica lepšega spola, ameriška pravnica, kar je mnoge presenetilo. “Papež je izbral žensko, da bo počistila banko IOR,” se je včeraj glasil naslov nekega italijanskega komentarja na to temo.

Več: Planet Siol

7 KOMENTARJI

 1. Bog mu daj srečo, če se bo tam razčistilo se bo še marsikje.
  Če sem prav razumela je banka nekako tako velika kot NLB, pa ima samo 148 zaposlenih ! Koliko jih ima NLB ???
  Ni čudno, da nas hudič jemlje………….

 2. Pri vzporejanju vatikanske banke in NLB pa je že treba biti vsaj malo pravičen. Ne dvomim, da ima NLB preveč zaposlenih, bila pa je ustanovljena za servisiranje gospodarstva, tisoče podjetij, med njimi tudi velikih in mednarodno uspešnih kot so bili Iskra, Gorenje, Elan, Krka, Tam, Metalna, itd. itd., pa tudi servis denarnih tokov za vsaj 1 milijon državljanov. Kaj pa servisira vatikanska banka z enakim kapitalom, če ne, zaradi svoje nedotakljivosti, mafijski denar, ki je pogosto zaznamovan s krvjo. Vse preiskave italijanske mafije so se do sedaj bolj ali manj ustavile pred vatikanskim pragom.

  • Stara ljudska modrost pravi: “Pometaj pred svojim pragom!” Torej, pričnite! Za pričetek preberite knjig Rdeče nasilje.

   Zgodovinar, sociolog in poznavalec povojne represije v Sloveniji Milko Mikola je v Študijskem centru za narodno spravo poudaril, da je Slovenija bila totalitarna država, saj z eno stranko in močno ideologijo ne bi bilo mogoče drugače, ter izpostavil okrog 100.000 žrtev komunističnega nasilja.

   Represije je bilo po letu 1950 manj, medtem ko lahko komunistično nasilje med letoma 1945 in 1950 po besedah Mikole izenačimo z represijo stalinizma ali nacizma. Tudi komunistični sistem je, tako Mikola, imel koncentracijska taborišča, ki jih je tako, kot je razvidno v dokumentih, tudi imenoval.

   Med hude kršitve človekovih pravic je Mikola uvrstil množične izgone prebivalstva ter zaplembe premoženja. “To ni bila nacionalizacija premoženja, kot se danes govori, saj lastniku niso dali nobene odškodnine, pač pa so ga ali obsodili ali ubili”, je opozoril.

   Izpostavil je tudi politične procese komunistične oblasti, ki je prevzela kazensko sodstvo, da je obračunala s svojimi nasprotniki, ter nasilno preseljevanje ljudi in preganjanje verujočih. Ni šlo za ločitev Cerkve od države, pač pa za izločitev. Tako so preimenovali vse slovenske kraje, poimenovane po svetnikih, ter pobili številne duhovnike, je povedal.

   Varnostno-obveščevalna služba (VOS), pozneje Ozna, je bila po besedah Mikole odgovorna za smrt 4200 civilistov. To je razvidno tudi iz depeše Edvarda Kardelja Borisu Kidriču, poslane junija 1945. V njej piše: “Nimate torej nobenega razloga biti tako počasni v čiščenju”. Kot je pojasnil Mikola, je čiščenje pomenilo pobijanje.

   Delo Rdeče nasilje je izšlo v redni zbirki Celjske Mohorjeve družbe 2013.

   • Od kod vam ideja, da je rdeče nasilje moj prag, pred katerim bi moral pometati?
    Tu je govor o vatikanski banki. Ali niste opazili? Dajmo povedati kaj o tem.

  • Tone, spet ponavljaš komunajzerske neumnosti.

   NLB je bila ustanovljena za financiranje komunajzerske mafije. Vatikanska pa ni nič bolj okužena z mafijskim denarjem kot ostale banke.

 3. Da bi vsaj papežu Frančišku uspelo pomesti mafijo ven iz cerkve in Cerkve.

  In da bi tudi Trojki uspelo pomesti mafijo iz Slovenije, birokracijo in parazite pa prav tako.

  NLB je še bolj mafijska banka rdeče cerkve komunističnega vraževerja.

  Razlika med pravo vero in vraževerjem je ta, da je vera povezana z zdravim razumom in nekoristoljubna, vraževerje pa je iracionalno in koristoljubno.

Comments are closed.