T. Mamić: Odhajajoča ministrica si ne želi pluralnih medijev

6

Slovenska tiskovna agencija me je prosila za izjavo ob težavah ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar v vladi Mira Cerarja. Zanimalo jih je, kaj lahko rečem v imenu Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) o ministrici, zadolženi za medije:

“Ko minister izgubi zaupanje prvega ministra, je jasno, da mora oditi. Pri nas pa je zakonodaja tako smešna, da mora premieru ekipo sestavlja in spreminja parlament. To bi že davno morali spremeniti, a slovenski parlament tega že desetletja, žal, ni sposoben. V običajnih demokracijah se zato tovrstni spori rešujejo za zaprtimi vrati in se javnosti ni treba ukvarjati z njimi. Tako pa mediji tratijo prostor in čas s kadrovskimi spetkami, namesto da bi se posvečali nepolitičnim temam, ki so bistvene v tem trenutku: kako povečati konkurenčnost gospodarstva.

Ministrstvo je začelo pripravljati novo medijsko zakonodajo, pri čemer so resda lahko sodelovali vsi državljani in celotna stroka, v resnici pa so ključno besedo imeli tisti, ki jo imajo že zadnjih 40 let. Tisti isti. Drugi so bili bolj privesek, ki so sicer lahko kaj povedali, a jih glavni igralci niso jemali najbolj resno. Ne ministrica ne premier si ne želita pluralnih medijev in zato v tej smeri nista in ne bosta nič naredila.”

Tino Mamić, predsednik ZNP

Vir: blog Mwoja besejda.

6 KOMENTARJI

 1. Neverjetno nevrednotno in nedemokratično stanje na področju oblastnega odnosa do kulture.

  Človek bi pričakoval, da bo oblast vsaj na področju kulture dovolila več demokracije, več kulture.

  Pa nič. Klavrn nič. Velika volilna laž.

  Ni mi jasno, zakaj tudi desnica v glavnem napada slovensko državo, namesto njeno oblast, ko gre za pojave totalitarizma, nedemokracije, mafijašva, sabotiranja slovenskega vrednotnega razvoja.

  Še enkrat: Ni Slovenija kriva za napake oblasti, ampak oblast.

  Bobu se naj reče bob.

  K tej pripombi me je spodbudil video – Pogovor z Alešem Primcem na Svežih novicah, kjer se kritizira slovensko državo namesto njeno oblast, ki dela napake. Gre za abecedo političnega delovanja in jasnega izražanja.

 2. Ko minister izgubi zaupanje prvega ministra, je jasno, da mora oditi.
  =============
  Kaj naj jo ustreli?
  Zakonodaja je tu čisto v redu. Spor ministra s predsednikom vlade pač ni nekaj malenkostnega. Pri nas mora parlament potrditi vlado, torej jo tudi razrešuje. Zakaj tako lahkomiselno smešenje zakonodaje.

  • Zdravko,
   seveda se ministrov ne strelja, lahko pa se slabe ali kompromitirane ministre odstavi.

   Če bi predsednik vlade imel večja pooblastila in odgovornost pri imenovanju in odstavljanju ministov, bi bili postopki hitrejši in bi vsaj približno vedeli, kdo vlada v državi 🙂

   Tako pa se odgovornost prelaga na poslanski glasovalni stroj, kjer je tako ali tako največkrat vnaprej jasno, kakšni bodo izidi glasovanja.
   Tak način prelaganja odgovornosti je socialistični recidiv kolektivne neodgovornosti.

   • Tudi prav. Ampak pote parlament ne bi potrjeval vlade, ampak samo premierja. Tudi to je način. Je za diskutirat. Obstoječi sistem se mi ne zdi tako zelo napačen. Ta obračun z ministrico za kulturo pa je čisto zavajanje, da se ne bi ukvarjali s pravimi problemi. Je pa grd.

 3. Država Slovenija ima demokratično in civilizacijsko ustavo.

  Oblast pa je odgovorna:

  ali deluje demokratično in civilizacijsko ali ne.

 4. Tino je odlično povedal. V Sloveniji vlada ni managerska, ampak je birokratsko kolektivistična. Namesto, da bi bil samo PV polno odgovoren zanjo, se vanjo vpleta birokratski kolektiv in mafija.

  Tako je na vseh področjih v Sloveniji: nobene osebne odgovornosti. Povsod socialistično samoupravljanje v globokih tirnicah birokracije. Ključne ukrepe pa sprejme mafija.

  Ministrica se je uprla ukazu, da 12 mio davkoplačevalskega denarja nakaže Golobičevi mafiji. Zato bo letela.

  Tomaž Štih, na TW Libertarec napiše vso modrost tega trenutka v enem stavku.:

  Ministrica bo odstavljeni zaradi edinega dobrega dela, ki ga je storila.

Comments are closed.