T. Mamić, Mwoja besejda: Nasvet politikom

8

Slovenski politiki desne sredine, NSi, SDS Ljubljana, Aleš Primc in SLS, posebej pa njih političarke, bi si morali ogledati intervju evroposlanke Marijane Petir, ki odlično odgovarja na mestoma agresivna vprašanja izrazito levičarskega novinarja na hrvaški nacionalki HRT Vijesti.

Zagovor krščanskih vrednot, brez visokih tonov, argumentirano, dostojanstveno. Novinar Stanković, ki s pronicljivimi vprašanji velikokrat spravi v bes tudi najbolj spretne politike, je enkrat ostal celo brez besed.

Aleš Primc je nedavno tudi zelo spretno zavrnil podobne napade v Studiu City, čeprav so bila vprašanja v primerjavi s temi manj agresivna. V primerjavi z nastopi drugih pomladnikov je to bil takratni Primčev nastop za kategorijo boljši. Še vedno pa se z nastopom Petir ne more niti primerjati.

Več lahko preberete na blogu Tina Mamića.

8 KOMENTARJI

 1. Že od leta 1990 opažam to politično razliko med Slovenijo in Hrvaško.

  Pri njihovi novih ali desno-sredinskih strankah ljudje, politiki, ki so pred kamerami zmožni inteligentno, živahno in všečno diskutirat in povsem parirat levi kontinuitetni strani. Mislim politiki, ne le novinarjem kot je Stanković ( pa je po mojem kvaliteten novinar, čeprav je lev).

  Se strinjam z Mamićem, da je Marjana Petir všečna in dobra ali vrhunska v argumentih. Pri nas bi uspeli tako profiliranega politika povsem diskreditirat ( v smislu desne katoliške skrajnosti), tudi zaradi njihove nespretnosti in nebogljenosti v nastopanjih, ona se pa zna postavit zase tako, da zelo dobro izpade.

  Vedno je tudi HDZ imela politike, ki so znali, ki so imeli kot v krvi dobro in suvereno javno nastopanje. V prvi liniji ( Tudjman, Sanader, zdaj Plenković, Stier), a tudi v drugi.

  In Slovenija, slovenska desna-sredina? Nekateri ne znajo nastopati, drugi pa nočejo več nastopat pred kamerami. Njihova odločitev. Samo veliko vprašanje, če se da tako zmagati. Ne samo na naslednjih volitvah. Kdajkoli.

 2. Za nekoga, ki mu je pri srcu ne nujno toliko desnica samo po sebi in njena oblast, ampak že neko zdravo ravnotežje med desnico in levico v Sloveniji, je recimo alarmantno stanje, ki ga kažejo ankete glede nepopularnosti vseh politikov, ki pri nas prihajajo z desne strani.

  Recimo sicer, da malo z rezervo vzamemo to, kar mediji ( Delo, nacionalka ipd.) objavljajo vsak mesec na to temo. Ker vemo, da naročniki, niti izdelovalci teh anket pri nas v glavnem niso ravno najbolj nepristranski in verodostojni. Ampak vendar, povsem zanikat stanje, ki ga kažejo ankete, ni pametno, prej nojevsko.

  In kaj kažejo? Da so vsi politiki z levice, z vladne strani in voditelji levih strank v Sloveniji daleč bolj popularni od desno sredinskih opozicijskih. In to ni od danes na jutri. To je stanje, ki se vleče. Na vseh prvih mestih teh lestvic so levi politiki, vključno z premierom. Prvi se na lestvici z desne pojavi Peterle, ampak še ta skupaj z najbolj skrajnimi levičarji kot sta Violeta Tomić in Luka Mesec. Pa kje v Evropi še to obstaja?

  Potem sta nekaj mest zadaj, med najslabše ocenjenimi levimi politiki, vključno z gaunarjem Jankovićem vodilna iz N.Si Novakova in Tonin. Iz majhne stranke, ki nima šanse priti na dvomestno podporo. Vsi politiki največje opozicijske stranke, ki bi ta hip edina lahko ogrozila politični primat levice v državi, pa povsem na dnu lestvice, v stalnem izpadanju.

  Realno, ob takem stanju desna sredina skoraj nima možnosti, da se vrne na oblast. Ne trdim, da je desna sredina v celoti sama kriva za to absurdno stanje, ki nima primerjave v zahodnih demokracijah ( ima pa primerjavo z današnjim stanjem v Rusiji, kjer je opozicija podobno ali še bolj marginalizirana, onemogočena). To absurdno stanje je v veliki meri maslo funkcioniranja podsistemov, kot so npr. mediji, pravosodje.

  Vseeno mislim, da bi naša desna sredina ali pomladna opcija sama lahko mnogo bolje stvari postavila. To, kar je nakazal Mamić, je pomembno. Z inteligentnimi, elokventnimi liderji, ki se ne bi izogibali javnega nastopanja, ampak nasprotno, bi bile možnosti mnogo večje.

  Poglejmo, kaj sta naredila Plenković in Most v sosedni državi v dveh mesecih. Iz navidez izgubljene situacije v volilni triumf in možnost oblikovanja vladne večine z udobno saborsko prevlado, ki tej vladi daje lepe možnosti, da v mandatu kaj pametnega postori.

  • Vse to govori o tem, kar nočeš jasno in glasno povedati, da na “desnici” že 26 let ne ustvarjajo politikov, temveč jih s pomočjo negativne selekcije izganjajo. Ostajajo samo runklni. Ki na koncu kot Kalimero stokajo, da jih nihče noče povabiti. Zakaj Slovenci nismo sposobni samokritike, ampak že 26 let kot Kalimero igramo žrtev in volimo Kalimerota, “ki nas je edini sposoben komunistov rešiti”?

   • “Kalimerota” na tak umazan način preganjajo ( celo žene in otrok pri tem ne izpustijo), da človek z normalnim moralnim občutkom mora dobit simpatije za njega. Razen tega ima človek pamet v glavi, nek političen razgled in zmožnost bistrih uvidov. Človek ve, kaj lahko od njega pričakuje.

    Od N.Si in tvoje znanke Novakove pa pri najboljši volji ne vem, ne morem predvidet, kako se bojo obrnili pri nekem vprašanju. Večkrat se vidno lovijo in spreminjajo stališča. Tudi glede begunskega in migrantskega vprašanja, recimo. Glede odnosa do komunizma in še živih udbaških omrežij so povsem nezanesljivi. Če so bo pojavilo vprašanje splava, pojma nimam, kaj lahko od njih pričakujem. Delajo se, da jih zanima samo gospodarstvo in stiki z managerskimi strukturami in drugimi vplivneži, ti bi, s podobnimi stališči, moral biti navdušen nad njimi. Njihov glavni politični nasprotnik jim je vse bolj očitno osrednja desno-sredinska stranka. Kako jim naj zaupam in kje imajo oni koga, ki bi lahko bil uspešen premier države?

    Ali pa oni tretji predsednik s karizmo želve, ki sanja o veliki Sloveniji in glavne napore svojega vodenja stranke vlaga v to, da izključuje iz stranke vse, ki bi ga ogrožali, pa čeprav vodilne in najbolj zaslužne nekdanje člane zgodovinsko pomembne stranke.

    No, koga naj volim drugega? Pa ne mi predlagat Čuša ali Jelinčiča. O Primcu bom pa razmislil, tudi glede na program in koga bo združil v svoji opciji.

 3. “Slovenski politiki desne sredine, … , bi si morali ogledati intervju evroposlanke Marijane Petir, ki odlično odgovarja na mestoma agresivna vprašanja izrazito levičarskega novinarja na hrvaški nacionalki HRT Vijesti.”
  ===================================

  Ja, ja, samo najprej mora kakšen desni politik sploh dobiti priliko, da na RTV 1 dobi enourni intervju ena na ena z novinarjem.

  Kdaj je bilo to nazadnje? Se kdo spomni?

  Če že kdaj povabijo kakega desnega, ga v TV Odmeve na konfrontacijo s kakšnim Moederndorferjem (dečkom za umazane posle). Z jasnim namenom degradacije.

  • Mislim, da SDSovci bojkotirajo večino vabil na pogovore v vse TV hiše, razen Nova TV. Mogoče tudi Planet TV. Janša jih nedvomno. Včasih pošljejo Tanka, v zadnjem času Godčevo. ( Če se motim, me popravi ali naj me kdo drug popravi.) Več kot dvomim, da bojo s tako taktiko razširili krog volilcev.

 4. Če bi imeli v medijih takšen odnos do JJ , kakor ga imajo do Novakove, bi bila zadeva drugačna.
  Ker je Mamić omenil SDS Ljubljane ga razumem (Mojca Kucler Dolinar), sicer pa se bojim , da velika večina vodilnih v SDS-u ni blizu praktičnemu krščanstvu. To me ne moti, če se izza njega ne skrivajo, ko rabijo glasove ali podporo. Bolj je celo moteče praktično krščanstvo, ki se propagira na volitvah, katerega vrednote pa se v političnih dejanjih zavržejo.
  Strinjam se, da karizmatičnega govornika na krščanski desni ni ( je Peterle kar dober, a ima samo sebe preveč rad in se prostituira). Primc je možnost. Če mu bodo dali priložnost levi in desni. Pravzaprav se bojim desnih, saj levi so normalno njegovi naravni nasprotniki.

  • Heh, še ta “krščanska političarka”, ki si jo dal v SDS Ljubljana, je dejansko vodja N.Si Ljubljana. Mojca Kucler-Dolinar. Vsaj bila je donedavno. Mislim, da ljubljanski SDS vodi relativno mladi poslanec Logar. Po mojem eden od boljših te stranke v svoji generaciji. Za njega ne vem, ampak mislim, da bi vsaj Evo Irgl lahko dal v krščansko linijo te stranke ( celo študirala teologijo). Alenka Jeraj, Franc Breznik, Milan Zver in nezadnje sam predsednik stranke se na krščanstvo neredko sklicujejo in tudi aktivno sodelujejo pri obredih.

Comments are closed.