T. Mamić, Domovina: Mediji so kot Rdeča Kapica

4

Slovenski mediji so podobni Rdeči Kapici. Odpravlja se v gozd in ne ve, da jo bo napadel in pojedel volk.

Vlada je njena mamica. Za mamico ni jasno, ali se nevarnosti v gozdu res ne zaveda zaradi naivnosti ali pa je zaradi šoka pozabila, da ji je volk prejšnji teden snedel kokoš.

Mamica tako, namesto, da bi pomislila, kako vnukinjo obvarovati pred volkom, z možem glasno razpravlja, ali naj babici pošlje polič črnega ali belega vina.

Rdeča Kapica te črno-bele kregarije niti na razume in vdana v usodo čaka, da bo lahko šla na pot.

Volk, ki v gozdu preži na poti, je divja, odrasla mrcina. Vsa ljubkost Rdeče kapice ga ne bo niti najmanj zmedla, da ne bi z vso slastjo zagrizel vanjo. Vprašanje je samo še, kdaj pride ta trenutek.

Volk, ki preži na slovenske medije, je namazan z vsemi žavbami. Internet, padanje bralne kulture, slabšanje kakovosti slovenskih medijev, izkoriščanje honorarnih sodelavcev – če naštejemo samo nekaj dejavnikov, pomenijo za kakvostne slovenske medije smrtno obsodbo. Vprašanje je le, kdaj pride ta trenutek.

Dnevnik in Odmevi kot Studio City

Aktualna vlada prek ministrstva za kulturo že več mesecev pripravlja novo medijsko zakonodajo. Namesto, da bi si vzela za zgled kako zahodno državo, ki že ima uspešno zakonodajo, je ustanovila komisijo. V njej sedi celo človek, ki je spravil na kant uspešen regionalni medij.

V javni razpravi, ko so delovni ljudje in občani lahko komisiji povedali svoje mnenje o medijih, so scoprali zasnovo nove medijske zakonodaje. Pripomb, ki so jih na zakon naslovili novinarji izven rdečega novinarskega društva DNS, so povsem ignorirali.

V medijski zakonodaji tako poslej ne bo več načela uravnoteženosti. Prevedeno v človeški jezik to pomeni, da o vsaki stvari po novem ne bo več treba pridobivati mnenj z različni strani.

Več lahko preberete na domovina.je.

4 KOMENTARJI

 1. Načelo uravnoteženosti je ključno načelo demokratičnih medijev, vsaj za javno vsenacionalno RTV hišo to gotovo velja. Če ga bojo na vso silo hoteli brisati, je treba z zakonom iti na ustavno sodišče, po potrebi pa spor internacionalizirati.

  Pa ne zato, ker bi se to načelo sedaj dobro uresničevalo. Daleč od tega. Spoštujejo ga recimo do 20%. Problem je, da jih še ta malenkost pluralnosti v medijih strašansko moti.

  Koga? Ideologe s FDV med drugimi. Predvsem pa radikalne levičarje iz novinarskih vrst, socioloških in politiloških vrst. V tisti hiši npr. ex-urednico Ksenjo Horvat, ali Marcela štefančiča. Ali urednico Mojco Šetinc-Pašek.

  To so ljudje, vseskozi skozi delo to dokazujejo, ki hočejo proste roke za levi družbeni inženiring. Npr. za dokazovanje, pa čeprav je še tako absurdno, da biološki spol pričloveku ne obstaja. Verjetno kdovezakaj tako levo propagando čutijo kot svoje življenjsko poslanstvo. Verjetno iskreno ne razumejo, kaj bi bilo v tem pranju možganov narobe.

  Kako bojo dosegli učinkovitost inženiringa? Tako da utišajo vse druge glasove. Samo tako. Čim je zraven drugi glas, je dvom zasejan in človek lahko po svoji pameti presoja in izbira, kar sam hoče. Ne želijo te nevarnosti, da bi izbiralo ljudstvo, ampak hočejo, da bi namesto ljudstva to določali prav oni oz. tisti, katerim oni služijo; že malo konzervativni, desni ali boženedaj katoliški glasovi so za njih skrajno moteči element. Celo sredinski so jim moteči.

  In že zdaj je teh glasov v naših medijih zelo malo. Za njih preveč. Hočejo izbrisati glavno oviro za dolgoročno popolno očiščenje medija vsega, kar ni njihovo; levičarsko in “progresistično”.

  Glavna formalna ovira pri tem jim je zakonsko zapisano načelo uravnoteženosti. Z drugimi besedami pluralnosti. Ali tudi zahteve, da se sliši obe plati zvona.

  Ne se jim pustiti! Demokratična pravica in moralna dolžnost je, da se jim ne pustimo! Dovolj je bilo “diktature proletariata in njegove komunistične avantgarde”; več kot preveč!

 2. Mene slovenski mediji spominjajo na umrlo deklico (le da je bila ona popolnoma nedolžna, mediji pa so nezrele prostitutke) predvsem zaradi vlade (neumne in psihopatske mame) in mafije (nevarnega psihopatskega očima).

  Seveda pa je javnost tiho kot v Turčiji. Se ne vpraša kaj 2 letni otrok dela sam v gozdu.

Comments are closed.