T. Mamić, domovina.je: Sovražni govor ima mlade – ve se, čigave

0

Razmah sovražnega, žaljivega, vulgarnega in primitivnega govora, ki smo mu priča posebej na spletu v zadnjih letih, ni nič presenetljivega. Je povsem logična posledica razmer v družbi. Ali bolje – v podobi družbe, kot jo prikazujejo mediji.

Spomnimo se, kako so se že pred dvema desetletjema v Mladini norčevali iz posmrtnih ostankov nepokopanih žrtev komunizma. Kdor se je zavzel, da je mrtve treba pokopati, ne pa pustiti, da njihove kosti živali raznašajo po gozdu, je bil stalna tarča posmeha. Kar so antični Grki imenovali sočutje in kar zahodna civilizacija dojema pod pojmom Antigona, so radikalni levičarji preimenovali v »preštevanje kosti«.

Skrunitev Boga kot umetniško delo

V istem mediju so na naslovnico postavili tudi Božjo mater in ji v naročje na mesto Boga postavili podgano. Oskrunili so Boga. Poteptali so nacionalno svetinjo: umetniško delo, ki je eden od simbolov slovenstva. In perverzno so svojo žalitev razglasili za »umetniško delo«.

Zgodil se je tudi požig spomeniško zaščitenega križa v naravnem parku v Strunjanu. Visoka temperatura je križ trajno poškodovala, zato so patri morali postaviti novega. O tem mediji seveda niso kaj dosti poročali. Če sploh. So pa za požig predčasno izvedeli mnogi novinarji in fotoreporterji, ki so na kraj dogodka prišli potihem kot miške. Da ja ne bi mimoidoč zbudili speče v samostanu. Kajpada nihče od novinarjev o napovedanem ognju v krajinskem parku obvestil gasilcev, policije ali lastnikov. To v novinarski teoriji imenujemo mrhovinarsko novinarstvo, ki je običajno za rumeni tisk. Pri nas je pa je to bil »umetniški« dogodek celo za nacionalno RTVS.

Skupna točka vseh teh treh načrtnih žalitev je bila, da na sodišču ni prišlo do epiloga. Pravosodje se je pokazalo za brezzobega tigra. Velik del javnosti pa je še danes prepričan, da gre za »umetniško svobodo«, »svobodo govora« in podobne napačno uporabljene fraze.

Verjetno bi vsak od nas hitro našel še precej podobnih ali celo hujših primerov. Zato je seveda povsem logična posledica, da je vrag vzel šalo. Na spletu so radikalci dobili krila in začeli zmerjati in žaliti vsepovprek.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.