T. Mamić, domovina.je: Fašizem in antifašizem sta samo še floskuli

1

Tito deseti na seznamu množičnih morilcevZelo žalostno, a v resnici sta besedi fašizem in antifašizem (p)ostali samo še floskuli. Novinarji in politiki besedi uporabljajo v napačnem pomenu in povsem napačnem kontekstu. Tako v Sloveniji in na Hrvaškem.

Zmeda je povezana tudi z neizobraženostjo novinarjev, ki se, tako se namreč zdi, iz generacije v generacijo – povečuje.

Kako je nastal fašizem, kaj je počel in kakšne so bile njegove posledice, je eden od temeljev poznavanja svetovne zgodovine. Kdor tega vsaj v osnovah ne pozna, žal, ne more uporabljati besed fašizem.

Razen, če se dogovorimo in besedo pač začnemo uporabljati v prenesenem pomenu. A v tem primeru se bomo znašli v težavah, saj bomo izgubili besedo za gibanje, ki je uvedlo koncentracijska taborišča in v italijansko obliko »prevajalo« slovenske priimke celo na nagrobnikih.

Kršitev kodeksa na TVS

Če novinarka RTVS novo hrvaško vlado označi za proustaško in profašistično, je to najprej kršitev novinarskega kodeksa in programskih standardov RTVS. Tam je namreč napisano, da mora biti komentiranje ločeno o novice in da je treba trditve argumentirati.

A taka trditev je tudi žalitev vseh žrtev fašizma v Sloveniji in na Hrvaškem. Da ne omenjamo tudi diplomatske razsežnosti: novinarka državne provladne televizije vlado sosednje države označi za fašistično …

Levičarji napadajo ministra muslimana

Na Hrvaškem je precej podoben položaj. Ministru za kulturo, muslimanu, mimogrede, novinarji in »kulturniki« brez vsake formalne zgodovinske izborazbe očitajo nekatere trditve, ki jih je kot doktor zgodovinskih znanosti napisal v zgodovinskih knjigah. Javno objavljenih že pred leti.

Novinarji trdijo, da dr. Zlatan Hasanbegović poveličuje ustaški režim in v dokaz navajajo kratke citate. Nič ne pomaga, da je celotno desnosredinsko vodstvo države že neštetokrat izjavilo, da je bil ustaški režim zločinski.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

 1. Isto poanto kot Mamić sem tudi že jaz tule pred dnevi objavil. Kot za Ksenjo Horvat in njenega gosta bi veljajo tudi za M. Štefančiča Jr. in njegova gosta.

  Hrvati, tudi vodilni hrvaški politiki imajo vso pravico, tega očitka pri naših novinarjih sploh ne razumem, hoditi na pietetno slovesnost v Bleiburg za množičnimi žrtvami povojnega genocida. Ali na Tezno ter recimo Crnogrob k nam. Enako kot slovenski na Teharje, v Rog.

  Glede Jasenovca in odklanjanja ustaških zločinov so bili pa tudi dovolj jasni zdajšnji desno-sredinski oblastniki. tako predsednica države kot premier Orešković. Tudi Karamarko. Za Petrova in Most sploh velja, da odklanjata zgodovinsko razklanost Hrvatov. Mislim, da so vsi ti letos nedavno obiskali Jasenovac.

  Za razliko od Mamića mislim, da ima trenutni kulturni minister, ki je blizu desni partnerici HDZja, HČSPju, vendarle kakšen identitetni greh na grbi. Med drugim uniformo, v kateri se je nekdaj razkazoval. Mislim, da je prav od hrvaških politikov pričakovati jasno distanciranje od ustaštva ( to vedno pričakuje tudi Zahod, zlasti ameriška diplomacija; najbrž je tu pomemben židovski faktor).

  ps. Drugo je moje mnenje od Mamičevega tudi okoli javnega sektorja. Hrvaška desna sredina, tudi HDZ ima čisto solidne pozicije, torej svoje člane in somišljenike, tudi v javnem sektorju: v akademskih krogih, na univerzah, v Matici hrvatski, društvu pisateljev, med drugimi umetniki, med zdravništvom, v represivnih organih ( policija, vojska), itd.

  Biti a priori proti javnemu sektorju je zgrešena pozicija. Antiintelektualna predvsem. Ne vem, zakaj slovensko desnico v to vleče – med prvimi demosovci je bilo ravno obratno.

Comments are closed.