T. Mamić, domovina.je: Birokratizem ne bo ohranil slovenstva

8

Če državni birokrati začnejo slovenski jezik braniti s kvotami in policijo, je v državi nekaj hudo narobe. Pika.

Seveda je res, da je slovenstvo v marsičem ogroženo. Nacionalna zavest je ponekod nezaželena, zastav ob praznikih je bolj za vzorec, kakovost jezika je vsako leto nižja. Iz šol prihajajo polpismeni mladi, ki v življenju niso prebrali niti ene Cankarjeve knjige, ki ne znajo zapeti nobene ljudske pesmi in ki namesto »ne bo« mirno napišejo »nebo«. Dokazov je še cela vrsta.

Kvote škodijo slovenstvu

Ker ima vladni predlagatelj (kot tudi večinoma vsa levica) pišmeuhovski odnos do slovenstva, človek zastriže z ušesi, ko začno taki pozitivno govoriti o slovenstvu. Se je kaj spremenilo? Ne. Zakaj potemtakem take besede?

Kvote bi bile načeloma smiselne le, če bi s tem radijske postaje vrtele več kakovostne glasbe, vključno tudi s slovensko ljudsko in zborovsko pesmijo. Le-teh pa bo zaradi novega zakona kvečjemu manj. Slovenske popevčice, ki z namišljeno smešnimi pikantinim besedili poneumljajo ljudi, pa slovenstvu naravnost – škodijo. Očitno si vlada želi prav to.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


8 KOMENTARJI

 1. Strinjam se z zapisanim. Slovenska zabavna glasba je 20 let za svetom. Zato sem proti kvotam na silo. Radijske postaje bodo izgubljale poslušalce. Pa sem ponosen Slovenec. Samo na tej točki je treba povedati resnico.

 2. Socialistično birokratsko poneumljanje je vedno hujše. Kvalitetne slovenske (in tudi balkanske) muzike je zelo malo. Omejevanje konkurence (in trga radio in tv postaj) samo poslabšuje kvaliteto glasbo.

  Ta zakon o kvotah je beden. In še en dokaz, da so vsi politiki (razen dveh, ki nista glasovala za kvote) v Sloveniji provincialni socialisti.

 3. Komunizem in ateizem sta smrt za vsakršno kulturo. Jasno da so posledice v kulturi hude. Uničenje narodne biti je očitno. Če je umetnost zrcalo družbe, kaj lahko poveš o komunistični družbi. Ostaneš brez besed. In tako je tudi z umetnostjo in kulturo. Devastacija totalna, saj že pop glasba razpada in izginja. Kakšno razdejanje je šele v bolj resni kulturi.

  • Zanimivo se mi zdi, da je bila pred 30 in 40 leti večina slovenske glasbe za tisti čas (popevke) odlična. Res pa, da so nekatera ponarodela besedila bolna (Dan ljubezni, Slovenskega naroda sin,…) , patetična, kot je naš narod že dolgo pred komunizmom bolan, provincialen, zadrt, hlapčevski, “hudobni suženj”..).

   Tudi Avseniki in Slaki so imeli mojstrovine prav takrat. To mi je nerazložljivo: kot beg v azil, v ustvarjalnost tja, kamor socializem zaradi neustvarjalnosti ni mogel priti: v kvaliteto.

   • Je pa lahko uničil… To je paradoks oblasti; da ne more ničesar ustvarit, lahko pa vse uniči. Ustvarjajo lahko samo ljudje, podložniki, če hočeš. Oblast pa lahko samo pazi, da kdo česa ne fenta. Komunisti pa so mislili, da so izumili oblast na novo. Da so vsi bedaki, oni pa znajo. Na koncu so vse pustili v razvalinah. Sama puščava.

 4. Predlog in razprava o noveli zakona, ki zadeva glasbene kvote, se je vodila izrazito formalistično, torej nevsebinsko, zato je tudi končni rezultat formalističen.

  Ni se izhajalo iz kulturno dediščinskega slovenskega bistva:

  – da smo alpska in srednjeevropska država, kar potrjujejo vsi pravni evropski in slovenski pravni akti in šolski učbeniki

  – da imamo zaradi tega Slovenci že več tisočletij alpski glasbeni melos in več glasno petje. Že od nekdaj se ve, da bomo Slovenci tako dolgo, dokler bomo ohranjali ti dve svoji narodni značilnosti in seveda slovenski jezik.

  Na vse to nas opozarja ne le naša vest, ampak tudi mednarodna konvencija o varovanju nesnovne kulturne dediščine, ki je bila sprejeta leta 2003 v Parizu in ki jo je naš parlament ratificiral leta 2007.

  Konvencija nam nalaga, da svojo kulturno dediščino varujemo in negujemo iz roda v rod in tako bogatimo slovensko kulturo in s tem tudi svetovno kulturo.

 5. Gre za pozitivne učinke sonaravnega življenja.

  ker imamo Slcvenci najlepšo državo, to je Slovenijo, kar nam priznava Evropa, saj je razglasila Slovenijo za biotsko najbolj raznoliko državo, imamo tudi najlepši kraj na svetu – Bled in najlepše mesto na Jadranu- Piran, na kar so nas opozorile svetovne in evropske ankete, je logično, da imamo tudi najlepšo kulturo ( glasbo, pesem), saj sta slednja odsev lepot dežele, okolja v katerem živimo.

  Zato ni čudno, da je naš kulturni vpliv v Evropskem merilu največji, kar so dokazali Avseniki.

  Gradimo na tem čvrstem plemenitem temelju, kar nas bo osrečevalo! Pa tudi druge!

 6. Gre za naše ozaveščanje, da ne bi bili malodušni, ampak zdravo samozavestni, da ohranjamo in negujemo našo pozitivno kulturno dediščino in s tem opravljamo plemenito življenjsko poslanstvo graditve naše vrednotne, zanesljive ter uspešne prihodnosti.

  Ko je naš primarni življenjski temelj čvrst in plemenit, so takšni tudi naši sekundarni temelji. ( na delovno – ustvarjalnih in drugih življenjskih področjih)

Comments are closed.