T. Mamić, Domovina: Izplačila dodatka za pripravljenost profesorjem – sram, sram, sram

3

Dodatki za 24-urno pripravljenost profesorjem ljubljanske univerze so še poglobile visokošolsko krizo in fakultetno inflacijo. Profesorji se pritožujejo, da so mnogi študentje neizobraženi (v klepetu bodo rekli tudi polpismeni) in nesposobni univerzitetnega študije, gospodarstveniki pa pravijo, da je vsaka generacija diplomantov po znanju slabša.

Da riba smrdi pri glavi, je pokazala afera z dodatki za stalno pripravljenost, ki je namenjena dežurnim zdravnikom, gasilcem in policistom. Velikosti afere botrujejo astronomski zneski in vsesplošna razširjenost te zlorabe med vodilnimi na fakultetah in nekaterimi kasnejšimi ministri. Glede na nizko raven etike dekanov si lahko mislimo, koliko denarja bi si še več izplačali, če bi kateri od profesorjev v času stalne pripravljenosti moral na intervencijo.

Zelo pa nas mora zaskrbeti, ker je afera ostala praktično brez odziva. Mediji so v času praznikov, ko se ne dogaja nič, in so zato lačni novic, o vsem skupaj poročali razmeroma malo. Verjetno zato, ker je v afero vpletenih preveč levičarskih politikov. Roko na srce, tudi novinarjev, ki bi se poglabljali v visoko šolstvo in poznali problematiko, na Slovenskem ni. Saj bi sicer sporna nakazila že sami opazili, ne pa, da so čakali na državne organe.

Kaj pa morala?

Škandal pa ni le finančne narave. Bolj moralne. Vrhovi cele serije fakultet, ki so sicer plačani bolj kot ministri, si sami sebi (večina profesorjev dodatnih novcev ni videla in zanje ne vedela) v času gospodarske krize izplačujejo po 500 ali 700 evrov dodatka mesečno.

V nekaj urah po prvi objavi bi morali vsi dekani nepreklicno odstopiti, rektor univerze pa bi se moral opravičiti in ponuditi odstop. A se ni zgodilo nič.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

 1. Jaz bi pa kar imenoval dva od teh dekanov, kjer se je ta veleabsurd izplačeval in ki sta obenem “prominentna” levičarska politika: Metka Tekavčič ( EF), Rado Bohinc ( FDV). In pazite, oni grejo zdaj na sodišče, da bi ustavili prepoved izplačevanja tega absurda nad absurdi. 🙁

 2. Danes poslušamo pri poročilih po radiu, da dekani ne prevzemajo odgovornost za ta škandal, ker trdijo, da je šlo le za napako, ker niso imeli namena kršiti zakon.

  Neverjetno! Potem bodo pa tudi študenti deležni najboljših ocen, er se bodo ob nepravilnem odgovoru na vprašanja oziroma nalogah, izgovarjali, da je šlo le za napako, da pa je bil njihov namen dober, odgovoriti pravilno.

  Podobno bomo odgovarjali policistom, ki bodo kršili zakon in sodiščem.

  In takšen odnos do odgovornosti imajo tisti, ki vzgajajo malade za pošteno življenje!!!

 3. Prehitro pišem in ne preberem. Pravilno:

  Podobno bodo odgovarjali kršitelji zakonov policistom in na sodišču in ne bodo odgovarjali za nobeno kršitev.

  Ali se dekani sploh zavedajo, kaj so s tem povedali.

  Je pa res, da so imeli slab zgled pri bivšem predsedniku Turku, ki je ob velikih kršitvah rekel, da je šlo le za napako.

  Očitno slabi zgledi bolj vlečejo kot dobri.

Comments are closed.