T. Lesnik: Kočevski rog – Učilnica v naravi

0
Foto: Tone Lesnik
Foto: Tone Lesnik

V petek 4. aprila je bilo na Roški žagi, pod vrhom Kočevskega roga, živahno v sončnem vremenu, sredi prebujajoče se narave. Skavtski okoljski center ja izvedel okoljski – naravoslovni dan za učence Osnovne šole Alojzija Šuštarja iz Ljubljane. Udeležilo se ga je 28 učencev 5. razreda, 4 izmed učencev so bili iz Norveške in 6 učiteljev, 4 izmed njih iz Norveške. Skavti so za učence izvedli več delavnic: o orientaciji, o kurjenju ognja in pripravljanju hrane na prostem, o spoznavanju narave s čutili, o spoznavanju dreves in gozda, o postavljanju bivakov v naravi. Naravoslovni dan je bil izveden v okviru mednarodnega projekta Učilnica v naravi – Outdoor learning, ki ga vodi katoliška Osnovna šola Alojzija Šuštarja iz Ljubljane, poleg ZSKSS pa je partner v projektu tudi norveška šola Borge Skole Norway.

O uspešno izvedeni aktivnosti projekta Učilnica v naravi in lepoti ter koristnosti takega načina učenja, je pričala živahnost in navdušenje otrok ter zahvale in pohvale učiteljev. Učitelj iz Norveške je dejal, da se je na Roški žagi, sredi gozdov počutil kot doma.

Ko so pred več kot dvajsetimi leti katoliški skavti zaprosili takratno Gozdno gospodarstvo Kočevje za najem koče na Roški žagi, so v prošnji zapisali, da želijo vnesti novega duha v gozdove Kočevskega roga, obremenjenega s temačno zgodovino

Nekdanja gozdarska koča na Roški žagi pod vrhom Kočevskega roga je že več kot dvajset let v najemu Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS). Zdaj je tam Skavtski okoljski center, ki izvaja razne poučne aktivnosti za mladino in odrasle, obenem pa se skavti tudi usposabljajo za veščine življenja v naravi in vodenje v naravi. Lani so tam izvedli več aktivnosti v okviru projekta V naravi sem doma, pri katerem so sodelovali s Švicarsko skavtsko organizacijo Pfadibewegung Schweiz, ki je največja mladinska organizacija v Švici. Letos sodelujejo kot partnerji v projektu Učilnica v naravi, načrtujejo pa med drugi dva tabora za družine, enega v začetku julija, enega v začetku avgusta.

Foto: Tone Lesnik
Foto: Tone Lesnik