T. Kavčič, Domovina: drugi del intervjuja z Lojzetom Peterletom

3

Z Lojzetom Peterletom, slovenskim evroposlancem in po novem tudi kandidatom za predsednika Evropskega parlamenta smo se v prvem delu intervjuja pogovarjali predvsem o problemih, s katerimi se sooča Evropska unija.

V drugem delu pa smo se osredotočili na slovensko notranjepolitično realnost, kot jo član NSi  vidi iz svoje bruseljske distance.

Gospod Peterle, kot poslanec EU ste nekoliko odmaknjeni od notranjepolitičnega dogajanja v Sloveniji. Kateri notranji problemi pa so iz Bruslja vendarle opazni?

Debata o osebah in njihovih interesih ter statusu je pri nas na žalost pomembnejša od tega, kar moramo skupaj narediti za Slovenijo in njeno prihodnost. To vidim kot največji problem. Rad se spominjam časov Demosa. Takrat, začenjši s predsednikom Pučnikom, nismo postavljali v ospredje imen in strank, ampak skupni cilj. Ker je bilo vsaj nekaj časa vse drugo podrejeno skupnemu cilju, smo tudi uspeli. Danes pa se govori o tem, kdo mora ali kdo ne sme biti.

Izgubil se je smisel za skupno dobro in to že predolgo traja. V Sloveniji  bo treba najti ljudi s politično odgovornostjo in definirati nacionalni program. Slovenska pomlad je zaenkrat šibka, mislim, da smo tudi pred generacijskim prelomom.

Že štiri vlade niso uspele narediti prepotrebnih reform. To kaže, da smo izgubili sposobnost za spremembe. Taktiziranje in parcialni interesi so daleč močnejši od skupnega interesa. Ko bomo to preobrnili, bo v Sloveniji drugače.

Kako vidite razmere na desnici? Kaj menite, da bi morala spremeniti za morebitni uspeh na volitvah?

Opredeliti je treba skupni program in izbrati voditelje, ki bodo sposobni stopiti skupaj in ga uresničiti.

Prava politika je samo tista, ki je v pomoč in v dobro državljanom. Pomladni pristop, kot ga poznamo z začetka Demosa, gotovo ostaja najboljši navdih za tisto, kar se mora spremeniti. Desnica bo v Sloveniji morala definirati skupne cilje in nabrati ljudi, ki jih bodo lahko tudi izpeljali.

Več: Domovina.je

3 KOMENTARJI

 1. Na vprašanje, zakaj stranka NSi gradi politiko na distanciranju od Janeza Janše, se je Peterle izgovoril na volilce, češ da je neka raziskava to pokazala ?

 2. “Gospod Peterle, kot poslanec EU ste nekoliko odmaknjeni od notranjepolitičnega dogajanja v Sloveniji.”
  =========================

  On (Peterle) je odmaknjen od notranjepolitičnega dogajanja v Sloveniji že od takrat, ko se je podal v skoraj dvoletno predvolilno propagandno kampanijo za predsednika Slovenije.
  Po tistem, ko je izgubil volitve za predsednika SLO, se je uspel prebiti v EU parlament in se je od notranjepolitičnega dogajanja v Sloveniji odmaknil ne samo mentalno ampak tudi fizično.
  Je pa Peterle odmaknjen tudi od EU poltike saj je drugi najbolj neaktivni slovenski poslanec v EU parlamentu (na 1. mestu je Fajonka).
  Skratka, Peterle je odmaknjen tako od slovenske kot od evropske politike, ni pa odmaknjen od vsakokratnega potegovanja za visoke funkcije.

 3. Peterle se ima rad. Kakor je v predsedniški tekmi 2007 pomladnike postavil pred dejstvo, da bo kandidat desnice in so ga hočeš nočeš morali podpreti (tudi SDS), tako se je sedaj predlagal za predsednika Evropskega parlamenta. Vse v redu, samo, res nima pravice zahtevati, da ga SDS podpre.Ali je morda vprašal, če ima pa SDS svojega kandidata, da si ne skačemo v zelje. Seveda ne, ker je buldožer.

Comments are closed.