T. Gorjup, Radio Ognjišče: Mimo zapovedi in zakonov

2

Škof Jožef Smej, ki je te dni dobil red za zasluge za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev, je povedal, da so z njim odlikovane tudi katehistinje, redovnice, ki ob dekalogu, desetih božjih zapovedi, vzgajajo mladi rod. Spomnil je na neprecenljivo delo, ki postavlja temelje naši prihodnosti, vsaki prihodnosti. Dejal je: Ne ubijaj! Ne kradi! in tako dalje. Nobena družba, nobena država ne more obstajati brez teh desetih božjih zapovedi. Bog daj, da bi se tudi v raju pod Triglavom držali dekaloga in bi tako obstali, je še poudaril škof Smej. Pozneje je v pogovoru z mediji še dodal: Spoštuj bližnjega!

Ne ubijaj! Ne kradi! Spoštuj bližnjega! Ni težko pritrditi, da je to osnova vsake družbe. Dekalog, ki predstavlja moralni temelj judovstva in krščanstva, v državah na normativni ravni predstavlja ustava. Slovenci smo jo dobili pred petindvajsetimi leti. Bila naj bi osnova za ravnanje tako posameznika kot družbe; je vodilo vseh treh vej oblasti, javnih ustanov … Kako jo izpolnjujejmo, je drugo vprašanje? Eden od pokazateljev, kako je s tem, so pritožbe, ki romajo na ustavno sodišče. Pred dnevi je predsednik omenjenega sodišča Miroslav Mozetič predstavil poročilo o lanskem delu. Kot je povedal, zadeve obvladujejo. Opozoril pa je, da politika v zadnjih dveh letih “enostavno odlaga z izvršitvijo odločb ustavnega sodišča”. Po njegovem občutku zavlačuje izvršitve odločb, “ker se z njimi ne strinja”. Kot je dodal, je to z vidika pravne države zelo problematično, zlasti če je neizvršitev pogojena politično ali ideološko. Motijo ga tudi nekateri napadi na ustavno sodišče v zadnjih letih in napovedi politike o “tem, kako bodo počakali na novo sestavo”.

Nova sestava je, kot kaže, marsikje odrešilna. Tudi Cerarjeva vlada se drži tega načela. Pri vseh kadrovanjih je ponavadi tako, da želi na določen položaj postaviti strokovnajka. Ta mora biti nedovisen, pomembne so njegove izkušnje in še marsikaj. Ko pa poslušamo strankarske prvake, se pogosto razkrije trgovanje. Ta bo vaš, tega bomo izbrali mi … vi ste zamenjali tistega, mi pa tega … Ta nam dela težave, zato moramo poiskati, bolj primernega. Največkrat se izkaže, da mora biti kandidat predvsem “naš”, stokovnost pa je lahko tudi moteča. Seveda je treba še prej poskrbeti za neodvisne nadzornike. Ve se, kaj oblast od njih pričakuje …

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. Nepristranskost, pravičnost, poštenost in odgovornost mora biti svetinja pravosodnega, političnega, uradnega in poslovnega delovanja!

  2. Mozetič … “politika zavlačuje z izvršitvami odločb US, ker se z njimi ne strinja ..”!
    Je to tema za Tarčo ?

Comments are closed.