Svojih vnukov ne smemo posvojiti zgolj zato, ker smo njihovi stari starši

10

Izjava za javnost Gibanja za otroke in družine ob prvi obletnici protestnega odhoda iz  Državnega zbora zaradi sovraštva do starih staršev in vnukov.

Predstavniki Gibanja za otroke in družine smo 26.1.2017 protestno zapustili zasedanje DZ zaradi nebrzdane agresivnosti Združene levice, ki so jo v strokovnem neznanju in zavračanju predloga podpirali poslanci SD, SMC, prav tako DESUS. Predsednik DZ, dr. Milan Brglez ni storil ničesar, da bi zaščitil državljane, ki smo v skladu s slovensko Ustavo vložili in predstavili spremembo zakonodaje. Svoje neodgovorno vodenje seje je želel ublažiti s kasnejšim pisnim opravičilom Metki Zevnik, ki pa ni bilo izrečeno javno. To kaže na njegovo tiho podporo  dogajanju, ne glede na pisno obžalovanje:« … da so v slovenskem političnem prostoru nekatere stvari šle tako daleč, da določeni posamezniki mislijo, da jim je dovoljeno vse«.

Kaj nismo bili nekaj manj kot leto potem priča v primeru znanega sirskega begunca Ahmada, »da določeni posamezniki mislijo, da jim je dovoljeno vse«? Sprejem v DZ, klepet ob kavi … Nas, ki smo pripravili Zakon kot odgovor na krivice, ki se dogajajo našim vnukom in njihovim starim staršem ob tragičnih dogodkih, kot je bil primer koroških dečkov, dr. Brglez ni povabil na pogovor. Prav nasprotno, čakati smo morali sedem mesecev pred vrati DZ ter doživeli sovražnost.

In za kaj je šlo?

V Državnem zboru je po sedmih mesecih čakanja potekala razprava o spremembi Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki sva ga vložila  Metka Zevnik in Franci Donko kot predstavnika Gibanja za otroke in družine s podpisi 8000 državljank in državljanov.

Zakon je pripravilo Gibanje, državljani pa podprli podpisi, ker slovenska politika starim staršem odvzema osnovno človeško pravico – da so skupaj s svojimi otroki in vnuki razširjena družina. Namenoma jih ignorira iz zakonodaje, kljub mednarodnim določilom, ki jih je podpisala Slovenija. Nov Družinski zakonik ni prinesel spremembe.

Glas za otroke in družine ne bo odnehal. Vložili bomo že pripravljeno zakonodajo takoj, ko bodo v Državni zbor izvoljeni naši poslanci ali poslanke. Stari starši so danes v Sloveniji največja skupina s krateno ustavno pravico – biti enak pred zakonom.

Svojih vnukov ne smemo posvojiti zgolj zato, ker smo njihovi stari starši.

In tako ne sme biti več!

10 KOMENTARJI

 1. Causa justa, gospodje.
  Posvojitev vnukov je silno vprašljiva, če je sploh možna. Torej, poiščite uporabne rešitve.

 2. To je to!

  Stari starši ne smemo imeti več glavo v pesku in dovoliti krivice, ki se dogajajo vnukom in nam!!!

  Spoštljiv in hvaležen poklon pobudnikom zakonskih sprememb!!!

 3. Sramota za vodstvo parlamenta in vlade, da ignorira civilizirane pobude starih staršev, poveličuje pa sirskega Ahmeta, ki ima mednarodno zaščito na Hrvaškem ne pa pri nas.

  • Tako je to , bravo “svitase”, Muhmedi in Ahmeti so šansa , za zblojene komuniste in njihovo vlado , kaj vlado oblast !

   Andrej Briški

 4. Samo razmišljam. Mogoče posvojitev ni najboljši izraz, saj bo vnuk vedno vnuk, in bi namesto ‘posvojitve’ v primeru starih staršev poiskali takega, ki bi izražal ‘kot starševsko’ skrb za otroka, ki je ostal brez staršev? Vsekakor pa naj bi v primeru otroka – sirote obravnavali njegove (bližnje) sorodnike kot ‘prednostne osebe’, katerim bi ponudili/zaupali ‘kot starševsko’ skrb, seveda ob pogoju, da so pripravljeni prevzeti to nalogo oz. da pride do nekega medsorodstvenega sporazuma, ki bi bil za otroka najbolj primeren. (Šele potem iskati izven-sorodstvene rejnike, skrbnike, posvojitelje ipd.) Današnji vitalni stari starši (no, sama imam še svoje predšolske otroke, nekatere moje vrstnice pa so že babice …) vsekakor sodijo v ta ‘prioritetni krog’.

  • Tak izraz je skrbništvo. Ampak ga. Zevnikova hoče posvojitev. In ne odstopa. Primc pa je bolj ena punca.

   • Izraz skrbništvo je že uporabljeno za druge namene. Na primer otrok ki je v rejništvu, potrebuje skrbnika. Ali osebe, ki jim je bila odvzeta opravilna sposobnost, itd.
    Morda Zevnikova iz tega razloga ni našla primernejšega izraza.
    Sicer pa, zakaj je ta naravna, sama po sebi umevna zveza, postala sploh problem?

  • Z vami se absolutno strinjam. Posvojitev s strani starih staršev že z etičnega vidika ne pride v poštev. Sam kot kristjan tega ne bi nikdar storil. Vnuk bo vedno vnuk, pa pravo gor ali dol. Se pa strinjam, da imajo stari starši absolutno prednostno pravico (in seveda dolžnost),da prevzamejo skrb za otroka, šele nato ostalo sorodstvo in čisto na koncu država prek svojih institucij. Koroška otroka sta tipičen primer, kako država ne bi smela ravnati!

Comments are closed.