Svetovni dan prostovoljstva

3

Organizacija združenih narodov je vsak peti december razglasila za mednarodni, oziroma Svetovni dan prostovoljstva. Po mnenju predstavnikov Slovenske filantropije, pod okriljem katere deluje Združenje za promocijo prostovoljstva, je ta dan še posebej primeren za razmišljanje in pogovor o mestu, vlogi in statusu prostovoljcev v družbi nasploh. Neprecenljivo vrednost pa predstavlja prostovoljstvo pri vzpostavljanju in negovanju boljših medčloveških odnosov, še posebej v prizadevanju in izboljšanju kakovosti življenja. V teh kriznih časih, v katerih se domala nahaja ves svet je to še posebnega pomena. Med nami je namreč vedno več ljudi, ki živijo v pomanjkanju, na robu revščine in v izredno slabih življenjskih razmerah, zato še kako potrebujejo našo nesebično in zastonjsko pomoč.

Pristno prostovoljstvo, ki vključuje nesebično razdajanje za sočloveka, ki potrebuje kakršno koli pomoč, pa je v veliki meri odvisno pred vsem od nas samih. Pomembno je namreč, kako živimo in kako delujemo mi, kakšen je naš neposreden odnos do teh ljudi?! Ali so naša dejanja usmerjena tako, da z njimi na raznovrstne načine pomagamo v okviru svojih možnosti…, ali pa ob srečanju s takšnimi ljudmi samo skomignemo z ramo in rečemo, da mora zanje poskrbeti država ali občina! Da pa v svojem okolju, ki ga sicer najbolje poznamo, lahko prepoznamo ljudi v stiski, moramo biti za te življenjske preizkušnje naših bližnjih odprti in jih sprejemati takšne kakršni so. Nekaj lepega je, če pomagamo sočloveku, ki našo pomoč potrebuje pa zanjo ne prosi, mi pa pomagamo, ne da bi za to pričakovali zahvalo ali celo kakšno plačilo. Kajti srce se ne kupuje in ne prodaja, ampak daruje!

3 KOMENTARJI

 1. Prostovoljstva SEM SE POPOLNOMA ODREKEL TISTEGA TRENUTKA , KO SEM IZVEDEL, da si je dal KUČANOV ožji prijatelj JELENIĆ izplačati visoke plače, da je posojal denar “RDEČEGA KRIŽA ” prijateljem , iztožil cca 130. 000 evrov odpravnine ! V nadaljevanju g, VOJNOVIĆ sleparila pri “UNICEFU ” s plaćo preko 9000 evrov !

  Morda se kdaj premislim in to takrat , ko bo en sam komunajzer ali njegov potomec karkoli, česarkoli , kdaj premaknik kaj zastonj, brez plačila !
  TEGA ŠE NISEM SREČAL !

  • Prostovoljstvo se gre posameznik zaradi sebe in mogoče še zaradi tistih, ki njegovo delo potrebujejo.

   To, kar ste vi opisali v svojem komentarju, je pa vrtenje iveri v bratovem očesu.

   Se pa najde rešitev tudi za vaše dojemanje stanja. Zmolite kaj za tiste, ki jih navajate. To je tudi neke vrste prostovoljstvo.

 2. G. KOROŠEC , ja , ko bi molitev pomagala , tudi kletev ne !

  PRI prevzgoji komunajzerjev, s KUČANOM vred , je tako kot s impregnirano pijanduro, “ta se spreobrne, ko se v jamo zvrne ” , vse drugo naprezanje je brez učinkov !

Comments are closed.