Svet se utaplja v črnem zlatu

17
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Lastnik najdražjega podjetja na svetu, Tim Cook, je bil pred kratkim na obisku pri papežu Frančišku. O čem sta se pogovarjala ni znano. A gotovo Cook ni šel tožiti papežu, da se Apple po letu 2007 sooča z najslabšo prodajo. Podjetje vredno več kot 700 milijard dolarjev še vedno žene svetovno gospodarstvo. Omembe vredna pa je izjava Cooka o svetovnih razmerah, ki jo je Bloomberg objavil pretekli teden: »V svetu videvamo tako ekstremno situacijo, ki je v svetovni ekonomiji še nismo nikoli izkusili«.

K tej ugotovitvi verjetno ni prispeval najslabši začetek borznega leta, a je bil ta prej posledica vseh razmer, ki se v svetu ponovno zaostrujejo. Ekonomisti že omenjajo svetovno recesijo in velike težave držav v razvoju. K temu močno prispeva najnižja cena surove nafte v zadnjih 11. letih.

Previsoke zaloge, prenizko povpraševanje

V svetu se preprosto izčrpa preveč nafte. Zaloge nafte so na rekordnih ravneh. Povpraševanje po nafti zaradi stagnacije gospodarstva posledično upada. Po odpravi sankcij proti Iranu se bo količina izčrpane nafte samo še bolj kopičila. Opozorila o znižanju dnevni kvot zato niso odveč. Rusija želi iti celo korak dlje ali bolje v drugo smer.
Trenutno se cena surove nafte določa v dolarjih glede na “benchmark” Brent. Rusi želijo določiti svoj način določanja cene, ki ne bo vezan na dolar ali ZDA. S tem želijo postati manj odvisni od Zahoda. Ta korak bi seveda pomenil katastrofo za dolar. Trenutno se ves posel z nafto ustvarja v dolarjih, kar vzpodbuja povpraševanje po tej svetovni valuti. Rusija, katerih polovico državnih prihodkov prinaša nafta, bi s takšnim korakom postala eden glavnih svetovnih igralcev na trgu surovin. In verjetno ne bi ostala osamljena. Gotovo bi ji sledile še nekatere vodilne države bogate z nafto na Vzhodu.

Naftno krizo spremljajo množična odpuščanja. Norveška je zaradi tega dosegla najvišjo stopnjo brezposelnosti zadnjih nekaj let. Največji svetovni proizvajalec nafte, BHP Billiton, je po poročanju nemškega gospodarskega spletnega portala Deutsche Wirtschafts Nachrichten, v velikih težavah. Do maja bi lahko od 26 črpališč ohranili samo še 5. Agencija Moody’s svari surovinska podjetja, da bi jim lahko znižali bonitetno oceno. Takšnih podjetij je trenutno 175 (Total, Royal Dutch Shell, Statoil, …).

Cena nafte lahko še dolgo pada

Na omenjenem spletnem portalu so objavili zanimivo grafiko. Prikazuje strošek posamezne države proizvajalke glede na izčrpan sodček nafte (159 l). Pri trenutnih cenah surove nafte (okoli 35 $) manj kot polovica držav črpa z dobičkom. Velika Britanija bi recimo potrebovala ceno vsaj 52 $, da bi imela pokrite stroške. Strošek držav bližnjega Vzhoda, Kuvajta, Savdske Arabije, Iraka, Združenih Emiratov in Irana, pa se gibljejo samo okoli 10 $ za sodček. Nizke cene torej ne škodijo vsem državam, za druge pa pomenijo katastrofo. Na ceno nafte so vezani številni krediti in Mednarodni denarni sklad je že prejel prošnjo za finančno pomoč Azerbajdžana, da premostijo svoje kredite.

Cena gotovo ne bo več dolgo padala. Vsak politični pretres na bližnjem Vzhodu pa lahko povzroči, da cene ponovno poskočijo. In ravno to se je začelo dogajati, ko so na dan pricurljali načrti Turčije, da želi z vojsko vkorakati v Sirijo.

Izkoristimo torej nižje cene goriv, ker svet žal potrebuje višje cene surove nafte, ker so od tega vsaj zaenkrat preveč odvisna mnoga gospodarstva. Ob ponovni rasti cen pa bomo ponovno videli podražitve in posledično inflacijo, ki pa si jo trenutno tako močno želijo vsaj centralne banke ZDA, EU in Japonske.

Marko Kocuvan je neodvisni premoženjski svetovalec.

17 KOMENTARJI

 1. Na žalost socialistično objokovanje, da trg ne deluje pravilno in bi morale države ceno nafte dvigniti.

  Dosedaj smo imeli kartel. Države so se dogovarjale kako čim manj na črpati, da bo cena nafte visoka, a ne previsoka, ker bi potem investitorji zagnali obnovljive vire. Dejstvo je, da cena nafte vpliva na vse energente, tudi na elektriko.

  Kadar je križa, so cene surovin in energentov v podnu, ker deluje aksiom trga: ceno oblikujejo igralci ponudbe in igralci povpraševanja.

  Možno, da je ZDA državno (subvencionirano) posegla na trg z zelo drago nafto iz drobljenja skrilavcev (ki pa je na trg prišla zaradi državnega subvencioniranja po ceni 40 in 50 dolarjev). ZDA so pred 3 leti postale neto izvoznik nafte. Na ta način jim ni bilo več potrebno uničevati hudobnih naftnih držav: Irak, Iran, Saudska A., Venezuela, Rusija, Azerbajdžan,.. z vojsko kot v 20.stl., ampak s subvencijami. Lahko pa jih bo to udarilo, da bo nastala paralelna valuta.

  Za gospodarstvo in nas male ljudi, je pa ja ugodno, da je cena goriva nizka! Cena bi iz 1€ padla na 0,3€ če nas pohlepna socialistična Država ne bi tako vampirsko zasedala.

  Socialisti=vampirji.

 2. Vsekakor je skrajni čas, da se preneha črpati vse izkopanine (fosile) in se začne uporabljati takozvano samozadostnos porabne sile, ki je na voljo. Seveda država tega ne bo storila, ker ni preobilnih prihodkov, tako, kakor jih ima od izkopanin. Bil je razpis za razpravo:
  Ljubjana, 2. 6. 2015
  Javna razprava glede smernic za pripravo Energetskega koncepta Slovenije
  Je kaj novic o tem?
  Odgovorno pravijo:
  Nadgradili bomo dosedanje načine, ker so skozi desetletja potrdili pravilnost(?) in ne bomo poskušali novih poti. Mislim, da so stem povedali vse!

  • Nafta je še vedno najcenejši energent poleg plina. Predvsem pa vsebuje največ energije na kg ali na m3.
   Trg bo naredil svoje. Paničarji, ideologi in špekulanti pa strašijo, da bo zmanjkalo energentov in surovin.

   Najcenejše pa zgledajo iluzije. Tu so #e iluzije socialistov, da bo država za vse poskrbela. A imamo izkušnje, da na koncu ti eksperimenti pridejo 10x, 100x in 1000x dražji.

   Avgust, ste izumili “porabno silo”, ki je cenejša in boljša od nafte. Gotov sem, da ne. Že iz vaših nestrokovnih izrazov vidim, da gre za blodnje.

   • @ Pavel,,. Prirodna sila je najboljša, najčistejša in najcenejša, kar jih je mogoče dobiti. Odkrito je od leta 2010 in je na voljo, to je Vodik, ki ga Priroda daje narava daje na razpolago vsem rastlinam in živalim, vključno ljudem. Je povsod pričujoča in dosegljiva.

    • Fuzija šele par let deluje nekaj minut.

     Vodik s pomočjo elektrolize kot prenosni medij pa ima pri pretvorbi 3/4 izgub.

     • Seveda ne. Ker me ne poznaš. Že od vrtca naprej res veliko sprašujem, kar se večini zdi smešno in luzersko. Urejam.Sicer pa te gornje stvari ve vsak gimnazijec s pozitivno oceno fizike.

      Te bom opozarjal. Zgleda iščeš v mojih tekstih provokacije in slabo, tako da nisi pozorna, na vprašanja, mar ne?

     • Amelie, pa ne da ti kar verjameš avgustu? Poglej samo kako se izogiba karkoli povedat. Kot tile o toplogrednih plinih in prdenju krav. 🙂

     • Pavel …motiš se, zakaj bi kaj iskala, samo povem kar mislim.

      Zdravko, ne, nisem opazila da bi se izogibal.

 3. Strokovni izrazi, ki Vam niso po volji smo se učili v Sloveniji pred vojno. Sadj pa uporabljate samo yujke.

  • Prirodna sila, ki jo pod grško-latinskem izrazom poznate kot »fotosintezo«, v prvem postopku razkroji vodo, da postane vodikov in kisikov plin, ki se potem pod danimi pogoji vodik lahko zopet okisa in stem odda SILO OKISANJA, pri dihanju ali izgorevanju. Več lahko dobite preko

Comments are closed.