Svet katoliških laikov Slovenije zgrožen nad izjavo Svetlane Makarovič

25

Na svoji spletni strani je Svet katoliških laikov Slovenije objavil izjavo zoper javno spodbujanje sovraštva do katoličanov in katoliške Cerkve v katerem izražajo zgroženost nad izjavami  pisateljice in pesnice Svetlane Makarovič, objavljenimi 6. januarja 2012, na spletnem portalu Planetsiol.net.

Zavrženo, primitivno, nedopustno

Svet katoliških laikov Slovenije v svoji izjavi ‘odločno obsoja omenjeno izjavo kot zavržno, primitivno in nedopustno, še posebej v kontekstu celotnega intervjuja’ in nadaljuje, da je ‘ključna vrednota svobodne in demokratične družbe, iz katere izhaja ustavni in pravni red Republike Slovenije, poleg vrednote človekovega dostojanstva svoboda vesti in svoboda veroizpovedi. Slovenska Ustava individualno in kolektivno versko svobodo v 16. členu postavlja ob bok pravici do nedotakljivosti človekovega življenja in prepovedi mučenja. S tem je verski svobodi priznan poseben ustavni status. Hkrati Ustava kot protiustavno prepoveduje vsakršno spodbujanje k verski neenakopravnosti in vsakršno razpihovanje verskega sovraštva in nestrpnosti’.

Primerjava

V nadaljevanju pa naredijo tole primerjavo: “Ne glede na verjetno zgolj naključno podobnost izjav slovenske pisateljice v intervjuju z navedbami v članku »Judje so krivi!«, objavljen 16. novembra 1941 v tedniku Das Reich, in sicer da je državljanska dolžnost vsakega Nemca, da podpira protijudovske ukrepe, smo v Svetu katoliških laikov Slovenije prepričani, da mora Republika Slovenija k preprečevanju javnega spodbujanja sovraštva, nasilja in nestrpnosti pristopati skladno z načelom demokratične in pravne države ter načelom varstva človekovega dostojanstva, neselektivno, skladno z načelom enakosti.

Kazenski zakonik v 297. členu inkriminira javno spodbujanje in razpihovanje verskega sovraštva, razdora ali nestrpnosti, toliko bolj, če je omenjeno izvršeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja. Od pristojnih državnih organov na podlagi ustavnega načela zaupanja v pravo utemeljeno pričakujemo, da bodo izvedli vse ustrezne postopke.”

Človekovo dostojanstvo, kot temelj ustavnega in pravnega reda

Takole pa v izjavi spomnijo na odločbo Ustavne sodišča: “Ustavno sodišče je nedavno v odločbi U-I-109/10 z dne 26. 09. 2011 razložilo človekovo dostojanstvo kot izhodiščni temelj ustavnega in pravnega reda Republike Slovenije. Zgodovinski spomin in izkušnje nas učijo, da človekovo dostojanstvo v obdobju totalitarnih režimov na Slovenskem ni bilo spoštovano. Ustavno sodišče je že leta 1998 v odločbi Up-301/96 zapisalo, da je v zgodovinsko poslanstvo slovenske Ustave vgrajen njen temeljni cilj, preprečiti vsakršen poskus ponovne vzpostavitve totalitarnega sistema. Z zanikanjem individualne in kolektivne verske svobode, zanikamo človekovo dostojanstvo, od tu pa ni več daleč do vrnitve nedemokratičnih časov. Zato poudarjamo, da je za zgraditev strpne, demokratične in svobodne družbe, ki bo dosledno uresničevala spoštovanje človekovega dostojanstva, potrebno prizadevanje slehernega posameznika. Tudi tistega, ki verjame, da nima dlake na jeziku.”

Koga predstavlja Svet katoliških laikov Slovenije

SKLS je civilnodružbena organizacija, ki predstavlja katoliške laike iz dobrodelnih, izobraževalnih, mladinskih, kulturnih, kontemplativnih in drugih katoliških organizacij in gibanj. Celoten nabor organizacij članic nadete na njihovi spletni strani.

Foto: Aleš Čerin

25 KOMENTARJI

 1. Vse lepo in prav – strinjam se, da ima ta ženska res strupen jezik. Ampak če bi kaj takega rekla v Italiji, je še nihče opazil ne bi. Tam je smešenje in napadanje Cerkve nekaj tako običajnega, da bi bilo ukvarjanje z izjavo tipa SM prej precejanje komarjev.
  Toda kje je bil Svet katoliških laikov takrat, ko je sovražni govor prihajal z desnice? Pa ne mislim samo tistih trenirk ali plehkih izjav Pavla Ruparja v parlamentu.

  • KRŠČANSKI DEMOKRAT, ni šlo le za napadanje cerkve na način, ki je popolnoma neustrezen, prdvsem je šlo tudi za skrajno nekulturno in ogabno poniževanje vernikov, ki so pravzaprav še edini garant preživetja Slovencev.

   Nisi opazil, da ji manjka krščanske vzgoje in da jo je njen sovražni ateizem pravzaprav že razčlovečil.

 2. KRŠČANSKI DEMOKRAT , ne razlikuje humorja od resnih zadev , nima smisla se z njim ukvarjati . Siromaku lahko pomagaš , neumnežu ne , če je glava nora trpi celo telo , tako je tudi z MAKAROVIČKO ! !

  MAKAROVIČEVA nam je “delila ” plombe za možgane, sama pa ne najde poti iz hudobije , prezira do drugih , torej je sama plombirana !

 3. SDS ni govorila nobenega sovražnega govora.

  Ni pa sovražni govor vse, kar si izmisli levica. Zanje je sovražni govor že vsako nestrinjanje z njimi.

 4. To, kar ta ženska govori, je strašno primitivno. Starejša je, bolj je primitivna.
  Samo nekaj me zanima. Recimo, da se kateremu zelo znanih ljudi spremeni duševno stanje in ga hospitalizirajo. Bodo mediji še objavljali, kar govori?
  Ta ženska pa postaja vse bolj popularna zaradi svojega govorjenja. Kje so meje za dostojnost? Literarni opus ne sme biti merilo za njeno pojavljanje v javnosti! Tisti, ki so povsem neznani in bi na netu pisali taka razmišljanja, bi bili deležni ostre graje. Z vseh strani.

  Pred kakimi 40 leti je bila ljubica mojega sodelavca. Ko sta se razšla, je rekel, da je ta ženska živ hudič.

 5. Civilna družba bi se morala organizirati in zahtevati, da za javne nastope ne novačiti več vsemogoče starčke; (Stanovnika,Kučana, Bučarja, Omana,Zagožna, Jeklinovo,Makaravičko,Udeta,Mencingerja, Miheljaka,Cofa,)in še druge njim podobne. Naj uživajo svoje bogate pokojnine in pustijo, da Slovenci živimo v miru.

 6. V tem zadnjem času je takih izjav polno. Pravzaprav ne morejo prizadeti nikogar več, ker v bistu izražajo eno obupno stisko dotičnih posameznikov. Mi , ki jih slišimo ali preberemo se znimi ukvarjamo kratek čas. Ti, ki take izjave lasirajo pa živijo z njimi ves čas. V bistu so eni veliki reveži, kajti sovraštvo je uničujoče za posameznika, bolj kot za okolico.

 7. Ni ga maščevanja nad ženskim maščevanjem! Ni ga bolj črnega sovraštva, nad ženskim sovraštvom! Tu pa je šla gospa Makarović predaleč, ne prvič!
  1. Izjemno zaničljivo je govorila o Gorencih, Krancih! Imenovala nas je jerharje (kratke nacionalne hlače iz jelenove kože). Pa tudi zaničljivo “oberkreinerje”! Kot umsko omejene prebivalce Slovenije!
  Kdo jo bo zdravil, kajti gospa je potrebna psihoterapevta! Nismo mi krivi, da smo pridni, umni in delovni! In da je ona iz krajev, kjer so povsem drugačne vrednote!
  2. Kar se tiče sovraštva, za tako tenkočutno gospo, kot bi sklepal po njenih otroških pravljicah, bi pač morala biti jasna meja med sovraštvom in obsodbo! Jezus pač ni požgal Hiše Očeta, je pa v njej prevrnil mize špekulantom in finančnim roparjem! Končno je pravoslavna pripadnica, sklepajoč po izvoru, tako da s “mržnjo” do katoličanov mrzi svoje prednike? Ali se bori samo proti zahodnim vernikom in Rimsko Katoliško Skupnostjo in Lutherance?
  Gospa mora imeti številne probleme sama s seboj! Ni našla ljubezni? Ni telesno sproščena? Ji je zmanjkalo idej za kaj pametnega in se gre senzacionalizem? Bog vedi, šla je tako daleč, da si bo pač morala pomagati sama!
  3. In na koncu, spet blebetanje o spoštovanem in velikem gospodu RODETU!
  Lepo vas prosim, je ta gospodkoga žalil? Je kdaj lagal? Je bil do koga zaničljiv? NIKOLI! Res pa je, da je bil brez dlake na jeziku, pošteno in direktno je povedal resnico! In prav tega gospoda potrebujemo v tej zmedeni in zavedeni deželi s strani lažnih prerokov in medijev!

 8. Samo po sebi nima zveze z Makarovićevo, celo Spomenko, vezano pač na pravljice, prve! Spomnim se pravljic iz otroštva! Čarovnic na metli!
  Liki teh čarovnic so bili v glavnem.
  Ženska tam okoli 60-ih! Grda, z velikim nosom in skuštranimi lasmi!
  Zlobna, zloba pa je izhajala iz latentne nepotešenosti!
  Jahale so metlo in jezdile na snidenje s hudičem, ki je bil prikazan s tistimi tremi štrlečimi rogovi, dva na glavi, tretji pa kjer se konča hrbtenica, doli!! In tam so jezdile hudiča ali pa so začarale kakega moškega in ga jezdile do smrti!
  Okoli sebe so širile sovraštvo in zlo!
  Vse pa je izhajalo iz telesne nepotešenosti.
  Naj mi “admin” oprosti, sem samo opisal stare Slovenske ljudske pravljice in to v povezavi, asociacijo na Makarovićevo in njene pravljice!

 9. Ne zdi se mi smiselno vo zgražanje.
  Smselno se mi zdi, da nekdo, ki ima dovolj pravni zznanj v smislu pravne države prijavi sovražni govor.

  Tukaj je sovražni govor ekspliciten.
  Oseba pove kdo je tarča sovraštva. Oseba poziva k množičnem sovraštvu.
  Sovraštvo in prezir sta čustvi, ki motivirata osebo, da objekt sovraštva IZNIČI, UBIJE, potepta, uplini, množično umor.

  To se kaže dvoličnost informacijske zmaščenke.

 10. Zadnji čas je že, nova vlada ukine vse te številne ( cca 5.000) politične penzije, ki so si jih “zaslužni” zaslužili le s hlapčevskim in suženjskim klečeplazenjem totalitarnemu režimu:
  – sem proti vsem političnim penzijam
  – sem proti vsem kulturnim, znanstvenim in športnim penzijam

  Naj obstajajo minimalne penzije kot socialna pomoč. Prava penzija pa je tista, ki izhaja iz rente, ki jo je delavec s prispevki vplačeval. Če je vplačeval manj, naj ima manjšo penzijo, če je vplačeval več pa večjo.
  Naj vlada poskrbi, čimprej, da gremo iz socialističnega piramidnega sistema penzij ( ki se podira in nas prisiljuje v take absurde, da bo človek kmalu 50 let delal do 80. leta), v osebni, privatni penzijski sistem, kjer se bodo uspešni lahko upokojevali tudi pri 45. letu, neuspešni pa bodo pač delali do onemoglosti.

 11. Makarovičeva je spet zapolnila svojo potrebo po nafilanju ega. Jo nekateri res tako resno jemljete? Več ko bo dobila pozornosti, bolj bo zrasel njen ego.

  • Makarovička dobiva toliko pozornosti, kot ji dajo mediji.

   Pri naši levici je tako – ko jim gre za nohte, vedno znajo potegniti na dan nekaj, da speljejo pozornost ali na RKC ali pa Janšo ali partizance in domobrance.

 12. MAKAROVIČKA je podprla JANKOVIĆA Z dušo in telesom , pa so jo razočarali prav njeni trenirkarji !
  VSAJ DVA V PARLAMENTU , SI NISTA OZNAČILA DLANI PRAVILNO , ZATO TAKO RAZOČARANJE, BES in hudobija DRAGE SVETLANE !
  S kušajte jo razumeti še ostali na tem portalu !

 13. PO mojem naknadnem razmišljanju , se zgodilo tako , da je duša bila sprejeta , telo pa zavrnjeno , aktualne so pač mladenke !

  PETROVC , MEFISTO , YEBIWETER , DODAJTE KAJ !

  • Ko je bila še vredna greha, ni nikoli zaključila nobenega pogovora brez tega, da je pripomnila, “da se rad dobro dol da”.

 14. ZRELA ZA PSIHIATRA: če bi bila za ton manj krvoločna, bi jo priporočil psihiatru! Tako pa je nepopravljivo hudobna in je zanjo edino zdravilo, da jo spakiramo in za tri leta pošljemo v gore nad Kabulom, v roke Talibom! Tam bo morala delati, prati umazane noge, po ves dan jo bodo natepavali, jedla bo enkrat tedensko! Če bo snela feređo, s zamreženo luknjo 2cm okoli oči, jo bodo kamenjali, ves dan poslušala prediranje muftija in streljanje strojnic in hodila v 20m povitih cunj od temena do peta!
  In jamčim vam, v treh letih bo spoštovala zahodno civilizacijo, slovenske narodne in jerhice!

 15. PETROVC , njenega levega psihiatra pa ni več, kamor se je zatekala . Kdo ji bo sedaj odstranil plombo iz možgan ???

Comments are closed.