Super živila za super počutje in super zaslužke

9

Klorela tableteNekaj primerov superživil

Ste že dodali v svoj prehranjevalni režim klorela alge, na primer v obliki temnozelenih tablet s pridevnikom »bio«? A zakaj bi jih, se sprašujete? Zato, ker vam pomagajo pri razstrupljanju telesa, pa naj to pomeni karkoli. Sliši se dobro, saj nas industrija in življenjski slog obilno zastrupljata in tako se je pač treba razstrupiti. Aha, če še niste vnesli v prehrano klorela alg, potem ste pa morda spirulina alge, gojene v zunanjih bazenih na Kitajskem. Ker Slovenci smo že od nekdaj nori na alge, to tako z »vsem živim« bogato hrano, ki niti ni tako draga. Za 45 € dobite zalogo 550 tablet po pol grama, kar imate za cele tri mesece eksotičnega razstrupljevanja – pa karkoli že to pomeni.

Kaj pa čia semena iz Paragvaja, polna topnih vlaknin (torej nekaj praznega, kar povečuje volumen vašega blata)? Ste jih že začeli dodajati vašemu kruhu? In, ali že uživate prah iz camu camu sadeža iz deževnega južnoameriškega pragozda, tega tako cenjenega vira C vitamina, ki vam kot izvrsten antioksidant v trenutku zavre oksidacijo in polovi prav vse proste radikale v telesu? Kar je seveda dobro, pa karkoli že to pomeni. Sliši se strokovno. Z majhno investicijo 17 evrov za manj kot 100 g vam je na voljo to neverjetno vitaminsko bogastvo. Ker C vitamina nam v teh krajih tako strašno primanjkuje, da ljudje množično obolevajo za skorbutom, znano boleznijo mornarjev, ki po mesece niso uživali sadja in zelenjave. Kislo zelje od kmeta, ki živi 100 m stran od nas, naj se skrije v najgloblji kot pred tem superživilom iz perujskega deževnega pragozda, pridelanega na najbolj bio način. To, da se precej C vitamina uniči s sušenjem, tu pač zanemarimo.

Kaj pa mlada pšenična trava v prahu, ki vam prinese obilico klorofila, zelenega rastlinskega barvila, ki ga ne najdete nikjer drugje? Rastline v Sloveniji ga namreč ne vsebujejo toliko in takega, kot ga je najti v čudežni posušeni pšenični travi s Kitajske? In zakaj bi človek jedel zeleni prah s Kitajske? Za krepitev imunskega sistema vendar, pa naj to pomeni karkoli. Sliši se dobro.

Ljudje, pamet v roke!

Saj je morda razumljivo, da ljudje v eksotičnih živilih, ki jim morda prav zaradi eksotičnosti hitro dodamo pridevnik super, iščejo to česar ne najdejo doma. Vse kar od nekje prihaja, je boljše, bolj zdravo. V domači hrani, ki je zrasla na primer v Prekmurju ali v Slovenski Istri ali pa celo na domači njivi, gotovo ne more biti snovi, ki jih tako nujno potrebujemo. Če bi bile, se ne bi tako slabo počutili, saj tako hrano pač uživamo že od nekdaj, pa nam ni pomagala k boljšemu počutju ali k ohranitvi zdravja. Zato pač iščemo eksotično.

Če namreč nek posušen, tabletiran, zelen prah prepotuje na tisoče kilometrov, da pride na našo mizo, če je to na najbolj bio način pridelal kmet na Kitajskem, ki kot država sicer slovi po prispevku k tradicionalni medicini, a po svojem skrajno ekološko ignorantskem obnašanju in če vam trgovci to prodajo pod rubriko »superživilo«, potem je to vredno suhega zlata. Vse za zdravje – denarnic v rokah posrednikov v verigi od Kitajske do vaše mize.

Ljudje, pamet v roke! Kupujete drag “top-bio-super-šit”. Zaradi zgodbe. In pričakovanja odrešenja s pomočjo hrane. Ne bo šlo.

Foto: Martina Lukacova, FreeImages.com

9 KOMENTARJI

 1. Dolgo nisem prebral kaj tako primitivno-nazorskega. Samo opomba glede prostornine blata – to balastno snov blatu dajejo tudi stročnice, v največji meri, in tudi vsa druga zelenjava.
  Zakaj je koristno zdravju povečevati volumen blata – zaradi lažjega delovanja črevesja, kar deluje preventivno pri različnih kolitisih, chronovi bolezni, nenazadnje tudi zmanjšuje tveganje za nastanek raka na debelem črevesju.

 2. Že kar nekaj časa (od leta 91) je znano,da se je z odprtostjo živilskega, kot ostalega trga odprlo tveganje, tako dobave, tudi kvalitete! Dediščina zgodovinske zablode,pa je zaznamovala tudi miselni vzorec, ki naj bi vseboval elemente naivnosti, češ da je v svetu vse naj! Tako smo padli v sindrom “potrošniške mrzlice” predvsem grosistične branže, ki uvaža tudi kup komercijalne navlake, ki z nakupom zavede potrošnika! To je še posebej zaznavno pri uvozu filmov banalnih vsebin komercialne potrošnje, ki ljudi kulturološko ne osveščajo, temveč poneumljajo, kajti tudi ameriški Hollywood, je zaznal plodna tla v postkomunističnih državah! Po pameti!?

 3. Tudi v Sloveniji imamo superživilo. In še zelo je dostopno. Zanj sem zvedel, ko sem prvič kupil sušen prah gomoljev rasline maca. In še sorodnici sta – rdeča pesa. 🙂

 4. Vse kar je predelano je predelano in ima poleg tega še škodljive dodatke za obstojnost in nekvarljivost.

  Daleč najboljša rešitev je naravno, sveže domače biološko živilo.

  Rdeča pesa, kopriva, zelje, fižol….

  • Zelo zaupam kalifornijski Earthrise in njeni spirulini. Zanesljivo ni neprimernih dodatkov. Tudi sam sem jo dolgo redno uporabljal. Še zlasti pozimi, ko nisem imel druge ustrezne solate, sem jedel pač “solato iz morja”.

   A se čedalje bolj strinjam z “rešitev je naravno, sveže domače biološko živilo”. 🙂

 5. Dober članek! Aleš, vaše prispevke in tudi blog mi je v užitek brati. Vaša preprostost in navdušenje nad naravo, naravnim in domačim je navdihujoča. Tudi sama se zadnje čase vse bolj usmerjam v to smer.

  Je pa prav hecno, ko mi je sošolka biologinja na veliko priporočala pšenično travo, ki ti da super energijo, odpravi slabokrvnost in še razstrupi te. Sicer te prve dva tedna boli glava, potem pa se telo nanjo navadi. Hmmm, kot biologinja bi pač morala vedeti, da je tist klorofil popolnoma enak tistemu v krasni špinači (po kateri te ne boli glava).

  • Draga ave ban, hvala za pohvalo. Ja, je res prav hecno, da vam biologinja priporoča pšenično travo. Še posebej hudo je, če vam priporoča posušeno iz Kitajske. Kitajska namreč “slovi” po nikakršnih ekoloških standardih.

   Tudi indikacije za tole travo so vse po vrsti smešne in iz trte izvite: “ti da super energijo” – energije ne da veliko, ker je nima, razen če verjameš v kakšne kozmično-posebne energije, “odpravi slabokrvnost” – slabokrvnost je tako širok pojem, s tako mnogimi vzroki, da jih ena trava prav gotovo ne more odpraviti, “razstrupljevanje” – to je pa tudi pojem – zelo moden, ki z realnostjo nima nobene veze. Telo samo ima dovolj moči za raztrupljevanje. Prav isti učinek bi dosegli z vsako travo … in trave imamo v Sloveniji na pretek. Celo pšenične.

   Vse dobro in hvala za odziv.

 6. Pri nas imamo zelo dobre izkušnje s super živili – zelenjava z domačega vrta (tudi lončki na okenski polici so v sili služili svojemu namenu), krompir in koleraba iz domače kleti, …
  Ampak, nihče ni prerok v svojem kraju – še zelenjava ne.
  Strela, komu boš najbolj zaupal, če svojim ne moreš!?!

Comments are closed.