M. Štular v Tarči: Razlogov za protest je bistveno več kot pred letom

5

Gostje v oddaji Tarča so razpravljali o vzrokih, da je Maribor potonil v trenutno stanje. Kaj se je zgodilo po protestih?

Po besedah mariborskega župana Andreja Fištravca je stanje v Mariboru res slabo in kot primer je navedel, da za leto 2014 načrtujejo za 52 milijonov evrov prihodkov, državna izravnava pa znaša 49 milijonov evrov, kar pomeni, da bodo prihodki mesta in državna izravnava kmalu na isti ravni.

Na vprašanje, kaj njegova ekipa dela za gospodarstvo, je Fištravec navedel širjenje industrijske cone TAM, “senzibilizacijo” odločevalcev v Ljubljani, s predstavniki 12 podjetij gredo čez 10 dni na Kitajsko, kjer bodo imeli konkretne pogovore s kitajskimi vlagatelji, uspelo pa jim je doseči tudi izvajanje državnega programa za pomoč Mariboru. Napovedal pa je tudi bližajočo se reorganizacijo mestne uprave.

Po mnenju nekdanjega mariborskega mestnega svetnika, Alojzija Križmana, Mariborčani trenutno nimajo več veliko potrpljenja, zato se je vprašal, kaj so delali nadzorniki v mariborskih podjetjih, pri čemer je izpostavil NKBM, kjer je kot nadzornica – v času podeljevanja posojil Grepu za stoženski stadion – delala tudi Alenka Bratušek.

Kje so protestniki?

Po mnenju Mitje Štularja pa se je treba vprašati, kaj so protesti dosegli in zakaj Slovenci premalo odločno izražamo svoje mnenje. Izpostavil je, da je bil Maribor vedno tudi v drugačnem položaju v primerjavi z Ljubljano. “Kar se dogaja v Ljubljani, je zaščita birokracije, in ko kdo reče, da je treba krčiti birokracijo, vsi skočijo v zrak,” je opomnil in dodal, da je danes pravzaprav veliko več razlogov za protest kot pred letom dni.

Sprememba skozi mirne proteste

Dotaknili so se tudi nasilnih protestov pred letom dni. Osim je ob tem spomnil, da se trajne spremembe lahko zgodijo le z nenasilnim bojem. Četudi so se po protestih nekatere stvari spremenile, pa je položaj še zelo daleč od rožnatega. “Hobotnica še obstaja, saj je pretekli mestni svet podpisoval številne škodljive pogodbe, ki bodo občino zaradi odškodnin veliko stale,” je poudaril.

Tudi teolog Ivan Štuhec je izpostavil, da je takoj obsodil nasilne proteste. “Pri teh stvareh je najbolj problematično to, da nihče ni prevzel odgovornosti. Podpiram civilno nepokorščino, a se mora vedeti ime in priimek,” je dejal. Vzrok za odhod na ceste po njegovem mnenju ni bil samo lani, ampak je tudi letos, saj je položaj letos še slabši.

Več: MMC RTVSLO


5 KOMENTARJI

 1. Slabo vodena Tarča, ker je le dopuščala navajanje problemov, ne pa tudi rešitev, zlasti gospodarskih.

  O gospodarskih problemih Maribora je bilo veliko govora, nič pa o tujig vlaganjih v Maribor.

  Zanimivo je, da še očitno zdaj velja prepoved avstrijskih in nemških vlaganj. Politiki rajši nvidijo, da ljudje hodijo na delo v Avstrijo in Nemčijo , namesto da bi delali doma, seveda na podlagi vlaganj Avstrijcev in Nemcev.

  Ne pove se, da se je slovenska leta 1995 vlada odpovedala vlaganju BMW-ja v mariborski TAM , pri čemer bi mariborčani pridobili 10.000 delovnih mest. To vedo povedati zlasti slovenski delavci v BMW-ju, kjer jih vodstvo BMWja večkrat spomni na to.

  Še naprej se razmišja, da bo birokracija rešila Slovenijo. Enako razmišljanje je bilo v prejšnji državi.

  • Analiza gospodarskega stanja Slovenije v Fritzlovi (UDBA= rdeči Gestapo) totalitarni oblasti s strani univerzitetnega profesorja ekonomije mag. Rada Pezdirja
   na kongresu NSI 2013:

   https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RmSfKz8QM_o

   1. katastrofalna gniloba in zadolženost državnih BANK
   2. BDP ves čas stalno upada ( kar pomeni, da Slovenija ne glede na boljše čase, ima trend dolgoročnega upadanja, POTOP Slovenije
   3. slovenska podjetja so astronomsko prezadolžena, ker so se bančno zadolževala, ne pa da bi kapital dobivala z delniškimi deleži ( ULTRAFEVDALIZEM socialističnih PROVINCIALCEV, FEVDALCEV)
   4. indeks SBI top je strmoglavil v bližino 0
   5. samouprvni socializem => gradualizem => nacionalni interes => demokratični socializem => tajkunsko sužnjelastinštvo in fevdalizem. V resnici pa v 20 letih nismo naredili nobenega resničnega koraka iz socializma v kapitalizem. Zgolj fasada in mafijski ( podmizni, monopolni, kroni) “kapitalizem”.
   6. dolg astronomsko narašča in obresti na dolgove so astronomske.
   7. edini dobri ekonomski kazalec so prihranki gospodinjstev na katere računajo komunistični ekonomisti tipa Križanič, Mencinger.
   8. Potrošnja državljanov upada in trend je vsaj 20 let, kajti večina družin že živi s pomočjo prihrankov
   9. Penzijski sistem je kriminalna piramida, Ponzijeva shema ( ala Murdoch), ki je razpadel, manipulirajoči DESUS, ki ni stranka penzijonistov, ampak je Fritzl penzijonistov
   10. Zdravstvo: mafijski monopol s strani ene zavarovalnice – če propade – smo vsi nezavarovani in ne bo več ne operacije in ne zdravil.
   11. Birokracija je POHLEPNA in viša davka delavcem

   Da o družbeni analizi sploh ne govorimo, ko zadnjih 20 let fotokopiramo diplome razvajenim in prezaščiteni mulariji ( LUZERJI, ki so kanon futr aktivistov, “protestnikov” Socializma, kloni Zombijev).
   Medtem, ko so starejši od 50 let zabetonirani do smrti ali penzije v državnih kolhozih, javni upravi – novih podjetij ni in mlajšim od 50 let ponujajo dosmrtni študij ali drogo in pornografijo.

 2. Gospod dr. Štular je dobro govoril, razen, da je bil premalo vztrajen, zato ga je voditelj oddaje z lahkoto utišal.

  Premalo je bilo govora o bistvenih posledicah vstaje, ki se kažejo v tem, da se ni uresničila odgovornost tistih, ki so zafurali državo.

 3. Cela Slovenija razen Ljubljane je enaka Mariboru = POTOP, katastrofa Noetovih razsežnosti.

  Ljubljana je leglo skorumpirane in škodljive ( sodnija, šolstvo) BIROKRACIJE. Hvala, Mitja Š., ker si postal bolj udaren in jedrnat. Butalci pač ne zmorejo filozofiranja, rabijo učinkovite parole, drugače bodo pri njih prevaldale slaboumne in zločinske parole mafijskih socialistov.

  Mafija, ki že 70 let vodi državo in je uničila tako SFRJ kot Slovenijo, uničila gospodarstvo, družbo, zadolžila še nerojene generacije in ODGNALA TUJ KAPITAL odgovornih lastnikov, sedaj pripravlja privatizacijo uničenih kolhozov, ki ga bo sama kupila iz tujih skladov ( kamor je skladiščila naropan denar, ki ga je 20 let ropala delavcem zaradi visokih davkov na plače in davkoplačevalcem) ali pa kitajske in ruske KGB tajkune.

  Slovenija je nenormalna, Fritzl banana republika, kjer UDBOvec ali KGBjevec brutalno posiljuje državljana v temni socialistični, mučilni kleti, kadar ne igrata kart ali se ne drogirata.

 4. Kdo je kupil novo izdane obveznice za 1,5 milijarde € po fantastičnih 4,7% obrestnih merah. Vse kaže, da naša mafija tako plemeniti naropan denar, ki ga je shranila v tujini, v skladih in sedaj ta denar vlaga nazaj v Slovenijo.

  Bratuškova je nacionalna izdajalka in lopovka/roparka/škodljivka, ker po tako visokih obrestnih merah zadolžuje Slovenijo. Če bi sprejeli pravila Trojka za reformo Slovenije, bi dobili velika posojila ( ki bi bila kontrolirano porabljena) z 1% obrestni meri.

Comments are closed.