Štuhec: Odkar imamo novo vlado, lakota v Sloveniji več ne ogroža nobenega

19

Avtor: Alen Salihovič.

V sklopu dobrodelne akcije Slomškove ustanove in Radia Ognjišče smo v sredinem Pogovoru o z ravnateljico Dijaškega doma Antona Martina Slomška Lidijo Hamler, svetovalko v zavodu Alenko Tarkuš in direktorjem zavoda ter predsednikom Slomškove ustanove dr. Ivanom Štuhecem spregovorili o tem, ali so učenci v slovenskih šolah res lačni. Opozorili so na zlorabo tega termina predvsem v politične namene.

Štuhec je v začetku poudaril, da ne sprejme razprave o lakoti in lačnih otrocih in da je prav, da govorimo o socialnih stiskah. Meni, da se je beseda „lakota“ začela zlorabljati. „Tisti, ki so v življenju okusili lakoto, so lahko prizadeti, da jih v nekem okolju, ki živi v relativnem blagostanju, zlorabljamo.“

Štuhec se zaveda, da so socialne stiske precejšnje, a opozarja, da je bila terminologija lakote v preteklosti uporabljena izrazito v politične namene. „Zelo aktivno je bilo uporabljena iz strani predstavnikov Zveze prijateljev mladine Slovenije in tudi s strani nekaterih podpornikov predsednika Türka pred predsedniškimi volitvami. Na Valu 202 smo lahko, podobno kot smo v 90-ih letih slišali „dobro jutro revščina“, vsak dan poslušali, ne ravno „dobro jutro lakota“ ampak to, da imamo lačne otroke. Imam občutek, da odkar imamo novo vlado, lakota v Sloveniji več ne ogroža nobenega.“

Tarkuševa je povedala, da so stiske med dijaki precejšnje, ljudje pa so zelo odprti za stisko bližnjega, seveda pa tudi zelo pazljivi, komu sredstva za pomoč namenijo. „Tovrstne razprave pripomorejo k temu, da se v ljudeh zbudi socialni čut, ki mogoče včasih malo zaspi. Mislim, da to ni slabo. Res pa je, da ljudje, ki darujejo s tem namenom, po večini želijo vedeti, da sredstva pridejo v prave roke.“

Stiska pa se ne kaže samo v šolah ampak tudi v dijaških domovih. Mnogi so zaradi pomanjkanja denarja svoje otroke prisiljeni izpisati iz teh domov, je povedala Hamlerjeva. „Stiska se je zelo izrazito pokazala tudi v dijaških domovih.“

Hamlerjeva je še pojasnila, da je posebnost dijaškega doma Antona Martina Slomška v tem, da so edini dom v državi, ki ni financiran stoodstotno, opozorila pa je tudi na nekatere sporne poteze ministrstva za šolstvo.

Ob sklepu oddaje je Štuhec še dejal, da gre denar, ki ga zbere Slomškova ustanova, za dijake in študente in da se z njim ne krpa finančne luknje v mariborski nadškofiji.

Vir: Radio Ognjišče


19 KOMENTARJI

 1. Ne le lakote. Tudi vseh drugih težav je naenkrat konec. Vsebina Dela in Dnevnika je naenkrat zopet civilizacijska. Kar je sicer pohvalno.

 2. Gospod Štuhec, kaj ste že zapisali pred časom: “Če so otroci lačni, potem so nesposobni njihovi starši, vzgojitelji in učitelji, dedki in babice in vsi okrog njih, ki nimajo niti toliko zavesti, da bi se obrnili na dobrodelne ustanove in tako poskrbeli, da njihovi otroci ne bi bili lačni.”

  Torej, zamudili ste priložnost, da bi bili tokrat tiho. Ampak nič hudega, kot ste sami že rekli: verniki smo pripravljeni marsikaj požreti, pa bomo tudi to vaše politikantske nastope.

 3. Za pripombo g. Štuheca: “verniki so pripravljeni marsikaj požreti”, bi morali biti verniki pravzaprav hvaležni in bi jo lahko vzeli tudi kot spodbudo, da spremenimo obnašanje.
  Nismo pa pripravljeni v nedogled prenašati njegovega lomastenja po medijski sceni in njegove zlizanosti z eno politično stranko, saj verniki nismo njegov privatni jahalni konj.
  Če gospoda Štuheca ne bo njegov škof kmalu discipliniral, se lahko zgodi, da bom pomahala RKC in odšla k reformirani evangelijski cerkvi.

  • Tudi jaz razmišljam zelo podobno.
   Žal Štuhec ni edini primer. Včasih imam vtis, da gre za prikrite sataniste, podtaknjene v kleriške vrste. In če bi škofje imeli kaj avtoritete in krščanskega duha, bi morali razni Štuheci dobiti kazenski izgon iz kleriškega stanu ter posledično vseh cerkvenih služb, od ministrantske dalje! Seveda je tu potrebno izpostaviti tudi nekatere bojda katoliške laike, ki janšistom držijo štango – so se pri uredništvu Časnika že kdaj vprašali, kako lahko objavljajo članke od avtorjev, kot je Gašper Blažič glede na to, da je sam novinar glasila SDS “Demokracija”, pa še eden od vodilnih v društvu Prenova v duhu. Očitno jih ne moti Blažičevo delovanje, ki je v svojem jedru protikrščansko glede na to, da podpira politiko, ki je sporna ne samo s stališča krščanske, ampak tudi naravne etike.

  • Lomastenja po medijski sceni.

   Še ena komunajzerka, ki se poskuša prodati kot katoličanka.

   Najprej razloži, kako si lahko katoličanka, če podpiraš komunistične zločince, ki so kršili človekove pravice.

  • Pa, da ne govorimo o tem, da dejansko odrekaš drugače mislečim pravico do izražanja svojega mnenja.

 4. “Če gospoda Štuheca ne bo njegov škof kmalu discipliniral, se lahko zgodi, da bom pomahala RKC in odšla k reformirani evangelijski cerkvi.”

  Gospa Ana, to bi morali že zdavnaj storiti! Pa ne le vi …

  • Evangeličanom ne želim nič slabega, zato predlagam, da skupaj z Ano in katoličanko ustanovite raje neko svojo “versko skupnost”. Recimo “Verujem in mislim kar mi plačajo”.

 5. Spoštovani Časnik, lako si štejete v dobro, da vas prebirajo tudi vladajoci udbomafijci pa ceprav samo po poklicni dolznost. Kako naj si sicer razlagamo togoto komentarjev proti g. Stuhecu. Za moje pojme je eden najboljsih piscev, hvala Bogu, da ga imamo. Vse , kar pise in govori v medijih, je odlicno, daj Bog, da bi tako nadaljeval se dolgo in cim bolj pogosto. Skofje naj ga nagradijo in vzpodbujajo, da bo se dolgo zivciral vladajoce udbomafijce in njihove sluge, ki so se oglasili tudi na tem portalu! Je namrec eden na jboljsih in najbolj lucidnih piscev oz. govorcev na televizij! Poleg tega ima vso pravico, da pove ,kar si misli! Kontinutetni boljseviki naj pa vedo, da tako kot pise on, razmislja vec, kot polovica Slovencev!

 6. Če si ultralevičarsko-kontinuitetni udbovci ne morejo predstavljati, kako so sami oziroma njihovo delovanje videti ‘od zunaj’, to je v očeh demokratično usmerjenih ljudi, si naj ogledajo kak ‘propagandni’ posnetek iz Severne Koreje. Gre za projekcijo njihovih vizij. Vsaka njihova kretnja, vsaka njihova beseda, ki je polna sovraštva do Cerkve in Janše, je kamenček v nekem nastajajočem (obnavljajočem se) totalitarnem mozaiku. Preberite le pisanje Katoličanke, ki misli drugače. Brez enega samega argumenta obtožuje in zasramuje Štuhca in Blažiča ter objavlja neke povezave, ki so dokaz (pomislite: DOKAZ), da je bil Štuhec Blažičev mentor pri … in to prodaja malone kot zločinsko aktivnost. A mi lahko kdo pojasni v zdravi kmečki govorici, kakšen greh je to?
  Katoličanka, ki misli drugače. Vaše pisanje je zastrašujoče. Ste kot neko naglo sodišče, ki vsakogar, ki misli samo malo drugače od vaših manipulacij (ki se jih ne zavedate v tem smislu), obsoja na smrt.

  • To že ves čas poudarjam.

   O vsebini ne duha ne sluha. Nobenih argumentov, nič.

   Le bruhanje in napadanje drugače mislečih. Tega so se že naučili, da take komentarje ignorirajo in se ne ujamejo vanje. Se pa drugje vidi.

Comments are closed.