Štuhec na Radiu Ognjišče: “Slovenski škofje na obisk k papežu”

24

V sinočnji oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče smo gostili moralnega teologa dr. Ivana Štuheca. Z njim smo se znova ustavili pri nedavnih odstopih nadškofov Antona Stresa in Marjana Turnška. Vprašali smo ga, kako naprej, kakšna bosta po njegovem nova nadškofa in tudi, kaj pričakuje od Slovenske škofovske konference. „Mislim, da je čas za resen razmislek znotraj Cerkve na Slovenskem o tem, kje smo, kaj vse to pomeni za posamezne škofije in vso krajevno Cerkev ter da se pred nadaljnjim odločanjem do problemov opredeli slovenski episkopat in gre nato z argumenti k Svetemu sedežu,“ je dejal dr. Štuhec.

Pri odhodu nadškofov Marjana Turnška in Antona Stresa so po besedah Štuheca ključno vlogo odigrali neuradni kanali, ki so sodelovali z Vatikanom. „Uradni kanali, vsaj po signalih, ki so jih dali, so bili prej proti taki odločitvi, kakršna se je zgodila, in mislim, da so tokrat neuradni kanali odigrali ključno vlogo.“

Prav zaradi tega je prepričan da bi si moral vrh Cerkve na Slovenskem zastaviti naslednja vprašanja: „Kdo uradno zastopa naša stališča v Vatikanu? Ali imamo v Vatikanu ljudi, prek katerih lahko sporočimo tisto, kar mi v lokalni Cerkvi mislimo o nekem problemu? Res, da je nuncij v tej službi, ampak vendarle moramo imeti pri tem pred očmi, da so vsi nunciji v službi t.i. vatikanske politike, niso toliko v službi lokalne Cerkve in njenih pogledov.“

Prav zato dr. Štuhec meni, da bi morali imeti neke vrste neuradnega nuncija, ki bi zagovarjal stališča Slovenske škofovske konference. Po njegovih besedah bi se moral Vatikan vprašati, zakaj je Slovenija, predvsem pa Cerkev na Slovenskem, tako specifična, da je v zadnjem obdobju pred dopolnjenimi 75. leti upokojila kar štiri nadškofe.

„Kaj se v tej mali Sloveniji za Božjo voljo dogaja, da nimamo nobenega sporazuma z državo, da nimamo rešenega problema cerkvenega šolstva, da nimamo rešenega problema financiranja? Prav zaradi tega bi moral nekdo, predvsem na državnem tajništvu, zastriči z ušesi in reči, da so v tej državi abnormalne razmere.“

Res je, da je Slovenija majhna in za Vatikan nepomembna, a kljub temu dr. Štuhec meni, da zadnji dogodki kažejo na to, da se z nami nekdo vseeno ukvarja. „Če pa se nekdo lahko ukvarja z nami na ta način, da v nekaj letih odstavi nekaj škofov in da na en dan odstavi dva nadškofa, potem naj se ukvarja še s tem, kako zapleten in dejansko specifičen problem sta ta država in Cerkev v njej.“

Na vprašanje, ali nakopičeni problemi ne kličejo po poglobljeni razpravi v vrhu Cerkve na Slovenskem ter ali ne bi bil čas za izreden obisk na kongregacijah in pri papežu Frančišku, torej za neke vrste ad limina apostolorum, je dr. Štuhec odgovoril pritrdilno. „Cerkev na Slovenskem se je znašla v zelo specifičnem položaju glede kadrovskih sprememb, a znašla se je tudi v zelo specifičnem položaju glede pastoralne vizije, zato menim, da bi morala Slovenska škofovska konferenca sklicati izredno zasedanje, na katerem bi ocenila nastali položaj, povabila na to zasedanje tudi vse kompetentne ljudi v Cerkvi, morda tudi zunaj nje, ki bi povedali, kaj si mislijo o tem položaju, naredila nek sklep ali pa recimo neke vrste memorandum in prosila prek nunciature, naj se v imenu Cerkve na Slovenskem sreča s pristojnimi kongregacijami in nenazadnje tudi s svetim očetom.“

Dr. Štuhec meni, da papež Frančišek ni bil v celoti seznanjen s stanjem v Cerkvi na Slovenskem. Dodal je še, da je „čas za resen razmislek o tem, kje smo“.

Več in povezava na oddajo: Radio Ognjišče


24 KOMENTARJI

 1. Berem: “Pri odhodu nadškofov Marjana Turnška in Antona Stresa so po besedah Štuheca ključno vlogo odigrali neuradni kanali, ki so sodelovali z Vatikanom. „Uradni kanali, vsaj po signalih, ki so jih dali, so bili prej proti taki odločitvi, kakršna se je zgodila, in mislim, da so tokrat neuradni kanali odigrali ključno vlogo.“”

  Hm … konflikt interesov … dr. Štuhec, kajne? Torej, uradne kanale komunikacije z Vatikanom nadzirata nadškofa, tako bi morala zahtevati, da se sama odstavita … smešna zadevam kajne?

  Hm … Cerkev se mora prizadevati za Resnico, pri čemer je uradna ali neuradna komunikacija v drugem planu. Cerkev je Božja ustanova. Če po uradni poti Sveti duh ni mogel spraviti resnico v Vatikan, je pač izbral neuradno pot. Sicer pa je p. Branko Cestnik lepo povedal: “Nam v Cerkvi skupna logika pa je klanovsko klerikalna: svoj sistemček moramo ščititi, četudi smrdi.” Copy&paste s spletne strani https://www.casnik.si/index.php/2013/08/11/b-cestnik-za-vecer-pohlep-je-greh/

 2. Štuhec, država ni dolžna skrbeti za finančne potrebe RKC.

  “Kaj se v tej mali Sloveniji za Božjo voljo dogaja, da nimamo nobenega sporazuma z državo, da nimamo rešenega problema cerkvenega šolstva, da nimamo rešenega problema financiranja? ”

  Imate 85% pokritega programa v privatni šoli. KAr je popolnoma neupravičeno.

  Sicer pa ne vem, zakaj Štuhec svojega stališča ne predstavi papežu. Če bi res bil zainteresiran, bi že našel način. Doma za šankom smo lahko vsi pametni in pogumni.

  • 57. člen ustave RS (izobrazba in šolanje):
   Izobraževanje je svobodno.
   Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev.
   Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo.

    • Če je osnovno šolstvo obvezno in je financirano iz javnih sredstev, potem je do financiranja iz teh sredstev upravičen vsak izvajalec, ki izvaja javno veljaven program.

     Razen v Butalah, seveda.

     • To se sliši logično kot pribito, vendar ni res. Pravico do javnega financiranja imajo javne šole. Če je pri nas katoliška cerkev privatna, ni kriva država. Tu se žal strinjam in pričakujem celo da bo procent 85% še zmanjšan v prihodnje. Privatni cerkev tudi jaz ne bi nujno financiral. Če sploh.

 3. Povsem logično je, da se mora slovenska cerkev sedaj na novo in reformistično organizirati, da zaveje svež duhovni veter..

  Poleg tega pa zato, ker niso rešena na državni ravni tista verska vprašanja, ki so v normalnih evropskih državah rešena in ki bi lahko bila rešena s primernim pristopom.

 4. Očitno je Štuheca (pa najbrž še koga) zelo strah, da bi uradni kanali izgubili svoj vpliv. Da bi prišla v ospredje “sveža kri”, ki bi bila neobremenjena od umazanega tranzicijskega dogajanja v naši državi. Ki bi znala postaviti stvari na pravo mesto in tudi počistiti kakšno umazano finančno ali drugačno navezo.

 5. Vsekakor je v Sloveniji čutiti , da obstaja več struj znotraj Cerkve. Štuhceva ideja, da bi šli slovenski škofje na obisk k papežu se tudi meni zdi korista. Sam bi dodal, da bi morali poleg njih iti tudi vsi štirje odstavljeni škofi.

 6. Po mojem bi bil že čas, da radio Ognjišče neha vabit nekoga, ki se ima za moralnega teologa, pa je sam vse prej kot moralen.

  To, da nekdo pljuva po Svetem sedežu, ker je odločno ukrepal, pa pomeni samo to, da je morda I. Š. imel tudi sam prste zraven, ko so v MB delali “mutna posla”.

  Zanimiv je tudi intervju, ki je bil objavljen včeraj v Dnevnikovem Objektivu – novinarja sta Štuheca kar nekajkrat izzvala, naj vendar pove imena famoznih stricev iz ozadja, pa je raje stisnil rep med noge.

  • Komunajzerček Sandi, a te boli, ker si ti nemoralen? Štuhec je še kako moralen.

   Strici iz ozadja pa so, pa vsi vemo, kdo so to.

 7. Sandi, ti se pa obnašaš kot kak udbaški agent. Če ni povedal nobenih imen je samo pravilno, ti pa mu to očitaš. Da je Štuhec zaskrbljen za Cerkev je očitno. Odtod njegovi izpadi proti Vatikanu.
  Da pa samo pomaga prikrivat škandal je pa tudi jasno. Vendar mu tega nihče ne zameri. Tudi mediji v tem uživajo. Počasi se že vse naslajajo, kajti padec bo še hujši zaradi tega.

  • Druga možnost pa je seveda, da “strici iz ozadja” v tem primeru ne obstajajo, da gre samo za prelaganje lastne krivde na druge in pletenje teorij zarote v tradicionalni slovenski poosamosvojitveni maniri. In da je za to Štuhec pripravljen agitirati tudi proti Svetemu sedežu. Ah, ta naša ljuba Slovenija…

   • Itak, da gre za izgovor. Famozni “strici iz ozadja” so pač del teorije zarot. In Ivan Š. je v tem zelo podoben Janši. Vedno so krivi drugi. Navsezadnje se bo izkazalo, da je papežu odstop Stresa in Turnška predlagal kar sam Milan Kučan….

    • Ne moreš brez Janše, kaj?

     Strici iz ozadja obstajajo. Vsi vemo, da sta glavna Kučan in Zemljarič.

  • Zdravko, lepo te prosim. Ko je Sveti sedež na še bolj butast način nastopil proti nadškofu Uranu, so bili vsi ti tako glasni kleriki tiho kot miške ali pa so celo tiho podprli ta ukrep. Seveda so morali stisniti rit, ker je bilo jasno, da lahko tudi njih pošlata šiba iz Vatikana.
   Očitno je, da Štuhec nima mirne vesti, zato se toliko oglaša in na tako aroganten način, kar dokazuje, da je blefer najslabše vrste. Če ima jajca, naj pove z imeni in priimki, kdo so ti strici, ali pa naj se umakne iz javnosti. On ni zaskrbljen za Cerkev, kvečjemu za svojo denarnico in rit. Kot katoličana me tako obnašanje zelo moti, še posebej, ker je moralni teolog in celo poučuje bodoče duhovnike. Ker je kot visoki klerik mariborske nadškofije bil ves čas zraven, je totalno neetično, da se zdaj oglaša in pamet soli.

   • Ti si katolik samo še po formi. Odpadel si že davno. Če se ne misliš vrniti, ti predlagam da izstopiš.

   • To, kar ti tukaj nakladaš, je vse butasta izmišljotina, hkrati pa dokazuješ, da nisi noben kristjan, sicer bi vedel, kaj je bilo zraven še pri Uranu, da so ga odstavili – ne le sum očetovstva.

    Vsi vemo, da strici iz ozadja so, tudi vemo imena, le ti se sprenevedaš.

Comments are closed.