Koaliciji in njenim botrom ni do razčiščevanja slovenske zgodovine

50

PREJELI SMO. Odprto pismo

predsedniku Republike Borutu Pahorju
predsednici vlade Alenki Bratušek
predsedniku SAZU dr. Jožetu Trontlju

Spoštovani!

Soočeni smo z informacijo, da namerava vlada na predlog ministra za kulturo zamenjati direktorja Arhiva Republike Slovenije g. Jožeta Dežmana. Ne le, da je nova vlada med prednostnimi nalogami izpostavila reševanje gospodarske krize, dana je bil tudi zaveza, da ne bo posegali v ideološke teme. Zamenjava g. Dežmana pa pomeni ravno prvovrstno ideološko materijo saj odpira najbolj ključna vprašanja razumevanja preteklosti in poprave krivic v naši demokraciji.

Izhajamo iz prepričanja, da so bistveni pospeški, razsežnosti in globine, ki je sedanja kriza dosegla v Sloveniji v marsičem povezani z ostalinami in miselnimi vzorci prejšnjega nedemokratičnega komunističnega režima. S prakso, ki je bila totalitarna, slonela je na negativni selekciji in privilegijih vladajoče elite ter ekonomiji industrijskega fevdalizma nismo prekinili tudi zato, ker so nosilci režima uspeli več kot tri četrtine najbolj obremenilnih listinski dokazov o svojem delovanju uničiti. Preostalo gradivo, ki ga sedaj hrani ARS ima vrednost kulturne dediščine ne predstavlja le velik izziv za raziskovalce ampak ga je država iz moralne dolžnosti dolžna dati na voljo žrtvam in sorodnikom totalitarnega režima. Leta 2011 je takratna oblast skušala omejiti dostop do dela gradiva z nedostojnim argumentom – citiram izjavo podpornikov: »»da se pri tem ne povzroči krivic in škode tistim, ki si tega ne zaslužijo. To pa so Republika Slovenija in ljudje, ki so pred in po osamosvojitvi Republike Slovenije delovali v slovenskem nacionalnem interesu; njihovo delovanje so, kot je že bilo navedeno, usmerjali vodje SOVA od leta 1990 naprej.” konec citata. Po naših informacijah nameravate g. Dežmana zamenjali z osebo, ki je podpisala izjavo to izjavo kjer so se posamezni arhivski vodstveni delavci 20 let po uveljavitvi demokracije v Sloveniji zavzeli proti odprtim arhivom, kar je pozneje ljudstvo na referendumu zavrnilo.

Dejstvo je, da gre pri dokumentih, ki so jih protizakonito razglasili za nedostopne v resnici za listinske dokaze o preganjanju domačih nasprotnikov režima, zlasti emigracije in cerkve. Skratka, vohunjenje za ljudmi za potrebe totalitarnega režima so skušali označiti za obrambo domovine. K sreči se ta nedemokratični unikat v naši državi po odločitvi volivcev ni uspel uveljaviti.

Vlada RS deluje v interesu države vseh državljanov. Nedvomno je interes državljanov, zlasti tistih, ki so bili žrtve komunističnega režima, da so arhivi kar najbolj varovani in hkrati dostopni, tako kot je ARS zgledno vodi Jože Dežman. Ne glede na ideološko prepričanje je tako tudi mnenje večine delavcev arhiva! Nobenih drugačnih argumentov ob napovedani zamenjavi g. Dežmana ni slišati. Če bi šlo za kadrovsko rešitev, ki je nujna zaradi strokovnih in in drugih okoliščin in če bi šlo za poseg v smer morebitnega zmanjšanja dostopnosti arhivov se seveda ne bi oglasili. Ker pa gre pri napovedani zamenjavi g. Dežmana za nasprotno – za dejanje, ki je po vsebini v nasprotju z interesom demokracije, strokovne javnosti in prizadetih državljanov, ki so jim bile kršene najosnovnejše človekove pravice proti temu ostro protestiramo.

Vas, predsednik republike g. Borut Pahor pozivamo da zastavite svoj moralni vpliv in se v interesu demokracije in človekovih pravic nemudoma zavzamete proti kadrovski menjavi brez argumentov, ki ogroža demokratičen dostop do arhivov in obnavlja ideološka nasprotja ter krivice iz tega naslova. Vas predsednica vlade gospa Alenka Bratušek pa pozivamo da se odločno zavzamete za tiste v sferi vaše odgovornosti, ki uspešno delujejo v najširšem interesu državljanov in dokažete, da delujete avtonomno in ne podlagate ideološkim vplivom tistih, ki so osebno zainteresirani, da žrtve, svojci in raziskovalci ne bi imeli svobodnega dostopa do zgodovinskega gradiva. Predsednika SAZU dr. Trontlja prosimo, da se osebno zavzame proti ideologizaciji slovenskih institucij posebej v trenutku, ko je država v krču moralne in gospodarske krize.

Zamenjava g. Dežmana je lahko samo v interesu centrov moči z nedemokratičnimi nameni, nikakor pa ne v interesu javnosti. Nobenih argumentov ni, ki bi dokazovali nasprotno. V primeru zamenjave se potrebno soočiti z dejstvom, da je vlada v jeku hude gospodarske krize in krize zaupanja naredila potezo, ki znova razvnema stare ideološke strasti in poglablja neenotnost v časih, ko bi bila ta najbolj potrebna. Sprašujemo se ali je za gospodarski zagon države res nujna zamenjava direktorja arhiva, ki deluje zelo dobro. G. Dežman se je namreč zavzemal za najvišjo stopnjo varovanja arhivske kulturne dediščine in obenem za normo v interesu demokracije, da morajo biti arhivi v kar največji meri dostopni strokovni in drugi zainteresirani javnosti.

Zlasti arhivsko gradivo komunistične tajne policije, ki je za potrebe režima sistematično kršila človekove pravice, uničujoče prizadela na tisoče posameznikov in družin mora biti dostopna javnosti in prvenstveno tistim, ki so bili žrtve njenega delovanja. Tako voljo volilnega telesa je jasno pokazal referendumski izid o noveli arhivskega zakona leta 2011.

Nezamenjave uspešnega in zainteresirani javnosti naklonjenega direktorja arhiva bo zgolj prispevek k normalnosti in umiritvi razmer v Sloveniji. Zamenjava, pa bo, nasprotno odprla polje za nov ideološki spopad, ki mu ni videti konca.

Dr. Lovro Šturm in nadaljni podpisniki

V vednost evropskim inštitucijam!


50 KOMENTARJI

 1. Ideološko-politično izjemno pristranska in tudi osebnostno sporna osebnost kot je Jože Dežman nikakor ne sodi na čelo nobene javne ustanove, še najmanj pa ne na položaj direktorja Arhiva RS. Nova vlada bi ga bila morala zamenjati že na svoji prvi seji, ne pa čakati cel mesec!

  • Aha, “Frajgajst” ima rad čistke. Zanimivo … Stalin jih je menda tudi imel rad. Mogoče bo pa novejše slovensko zgodovinopisje odkrilo, da je bil velik svobodomislec.

  • Frajgajst, resnica je resnica in za take frajgajste, kot si ti očitno ni rešitve. Ste v službi zla in to vas bo požrlo. Pravični, ponižan in po vaših rokah mučen poštenjak bo ob vstajenju ob koncu časov, ki se mu približujemo!, bo deležen svojega plačila, ki gre pravičnemu.

  • Torej je gospod Dezman po Vasem “druzbeno-politicno oporecen”? Ali pri nas se ni konec komunizma?

  • Zato pa, @frajgajst, kot je bilo rečeno že na nekem drugem forumu, obesite zastavo s kljukastim križem (podobno ste namreč svetovali nekomu domobransko zastavo, saj se spomnite, ne?). Tudi vi se namreč zdite skrajno sporna oseba, ko tako vse povprek napadate ljudi in jih dolžite najrazličnejših nizkotnosti.

   P.S.: Vam zares ni nič nerodno?

 2. Jože Dežman je zgodovinar in eden redkih, zelo redkih komunistov, ki se je spreobrnil. Zavrnil je totalitarni, zločniski, komunistični sistem. Dela na popravi krivic izključno na področju zgodovine.

  Če ga ta vlada zamenja, potem samo pokaže:
  1. da je komunizem v Sloveniji še kako močen, vpliven
  2. da ji ni mar za gospodarstvo, ampak v prvi vrsti za zasedanje funkcij in za grabljenje davkoplačevalskega denarja v privatne, mafijske žepe
  3. da laže ( saj so ves čas zatrjevali, da se skušajo umakniti iz ideoloških tem)

  Dejstvo je, da je komunizem v 20 letih prišel čisto do vseh funckij moči:
  1. politična oblast
  2. gospodarska oblast
  3. sodna oblast
  4. medijska oblast
  5. oblast nad arhivi oz. nad zgodovino ( preprečevanje objav informacij in farbanje s pravljicami)
  6. šolska oblast ( oz. štancanje diplom, magisterijev in doktoratov iz copy paste seminarskih nalog)

 3. Koaliciji in njenim botrom ni do razčiščevanja slovenske zgodovine

  Je to mar novo? Je kdo presenečen?

 4. Čestitam, g. Šturm.

  Zlasti me veseli zaključni stavek “v vednost evropskim inštitucijam”. Pri nas smo namreč izčrpali vse miroljubne možnosti, zato je nujno potrebna internacinalizacija tega grozljivega problema. Slovenska polpretekla zgodovina ni zgolj krvava, v našem času dobiva še druge ‘barve’: zlaganost, brezčutnost do žrtev, sovražnost do tistih, ki želijo to razčistiti in še veliko sorodnih kategorij. Na takšne podtaknjene komentarje, kot jih zgoraj piše Frajgajst, ne smemo več nasedati, saj je njihov namen le izčrpavanje in kraja energije.
  Evropske institucije – to je prava pot! Tudi zato, da vidimo, če je ‘Evropa’ res iskreno proti vsem totalitarizmom.

 5. Dokler bodo politične opcije zamenjevale vodstva Arhiva RS in podobnih institucij, ni mogoče govoriti, da so podani demokratični temelji v državi.

 6. Lucijan, še kako se strinjam s teboj. Frajgajst je le duhovni bednik, o katerem res ni smisla zgubljati besed. Veselimo naj se resnice, in zvesto delajmo zanjo. od nje bomo dobili plačilo, ki nam ne bo nikoli vzeto.
  Vsi, ki malikujejo laž in krivico, pa bodo dobili plačilo od laži in krivice. Ubogi reveži so tako zaposleni s krpanjem svojih totalno razdrtih okopov, da niti ne opazijo, kako usodno izgubljajo tekmo z Resnico in časom.

 7. Dezman se bo ze znasel, ce ga zamenjajo.
  Problem bo z arhivi.
  Za te bi bilo najboljse, da jih zaplombirajo, to kar so ze sami hoteli,
  dokler ne pride boljsa vlada.
  Evropski javnosti pa je najbrz precej vseeno, kaj se bo zgodilo s tisto papirnato navlako.

 8. Za arhive bi bilo najboljse, da jih zaplombirajo, to kar so ze sami hoteli,
  dokler ne pride boljsa vlada.
  Evropski javnosti pa je najbrz precej vseeno, kaj se bo zgodilo s tisto papirnato navlako.

 9. Kakšen vzor pa je dialog politikov za državljane?
  Treba je upoštevati, da smo vsi ljudje, da so tukaj tudi včasih osebne prizadetosti. Da so ena stvar objektivni interesi – se pravi interesi potrebe, nujnosti celotne skupnosti – in druga osebni interesi. Človek pač pričakuje od politikov in tudi mora terjati, da imajo v prvi vrsti vendarle potrebe, interese skupnosti. Zato so tudi izvoljeni, predstavljajo različne mogoče rešitve za celotno državo, za vse državljane in če se državljani res prepoznajo v njih, je prav, da na prvo mesto postavijo potrebe skupnega dobrega.

  Iz intervjuja z nadškofom Stresom za MMC

  Vlada, ki ne zna ločevati med potrebami, družbe kot celote; da v njej ščiti šibkejše, nemočne, da skuša delati v smeri poprave krivic, priznanje zamolčanih žrtev in javno preganjanje njihovih rabljev, potem taka vlada nima kaj iskati na sončni strani Alp.
  Javno praznovanje obletnic, ki obujajo spomine na rablje in jih skuša še vedno prikazovati v najlepši luči in krivdo za zločine še naprej valiti na žrtve same, je milo rečeno zavijanje v ulico, iz katere ni izhoda. Je pot vztrajanja pri lažeh, od katere celotna družba nima nobene koristi. Celo privilegirani ne. Takšne družbe so šle v zgodovini vedno rakovo pot, pot propada in izginotja. Za preživetje družbe je nujno, da se ponovno vrnemo k čaščenju Resnice, dobrote in lepote, sicer nas bo laž povozila. Najbolj seveda tiste, ki zmotno mislijo, da imajo od nje koristi. Žal le navidezne in zelo kratkotrajne. Pozabili so namreč na vrednote, ki preživijo čase in človeške postave.

 10. Tole z evropskimi institucijami pa je ravno narobe! Mi moramo biti sposobni sami nositi svoje obračune. To je dejanje iz obupa. To je dejanje, ki da kredibilnost ostalim naslovljencem pisma, da ne storijo ničesar. Samo počakajo, da Evropa ne naredi nič, in že imajo tudi opravičilo za svoj Nič. Jan ima čisto prav. Zakaj bi se tujci ukvarjali z nami?
  Še najmanj da bi nam tujci nosili pravičnost?! Kje ste to videli?!

  To je problem naše desnice, še posebej gospoda Šturma, ki tudi kot minister ni znal nič drugega kot obnavljati fasade na sodiščih. V svojem mandatu je to edina stvar ki jo je storil za naše pravosodje.

  Obup veje iz tega pisma.

 11. Kakorkoli obrnete je Dežman očiten simpatizer desne opcije, če hočete analogen Pirjevcu. Torej kontaminiran zgodovinar. Tako da me želja po njegovi menjavi sploh ne preseneča. Skrajni čas bi bil, da visokoprofilna javna mesta zasedejo neobremenjeni ljudje. A v Sloveniji res ni zgodovinarja, mlajšega od trideset, ki bi znal nastopiti sredinsko?

  • Panzergruppe, saj sva na isti strani, ampak zdaj si ga pa ornk posral, ko si primerjal Pirjevca in Dežmana. Pirjevec je doktor znanosti, akademik in univerzitetni profesor, mednarodno uveljavljeni zgodovinar, čigar knjige je mogoče videti v izložbah uglednih pariških, londonskih in rimskih knjigarn.

   Dežman je komaj pred nekaj leti spacal univerzitetno diplomo, nima nobenih referenčnih strokovnih del, je zazdravljeni alkoholik in predvsem je totalno politično instrumentaliziran.

   To je tako, kot če bi primerjal Mt. Everest in Šmarno goro!

   • Vi imate pa talent za diskvalifikacijo ad personam.

    Temeljni problem Dežmana je zgolj v tem, da ni na pravo smer usmerjen, pa čeprav ima bojda partizanske prednike. Njegov stric Tonček Dežman je celo narodni heroj.

    Se mi zdi, da je za vas najhuje to, da je nekdo iz partizanskih vrst obsodil komunizem. Boli, boli…

    • Gospod Dezman je odkrito pokazal na zlocine, ki so jih delali komunisti, zato je moralno-politicno oporecen za nase naslednike teh zlocincev.

    • Jaz sem zgolj navedel objektivna dejstva, nikogar nisem niti diskvalificiral niti glorificiral.

 12. Daj zastopit, da ne gre za to čigav simpatizer je. Lahko bi bil tudi levičar, samo ne neokomunist, ali neonacist. Naj bo normalen levičar, samo teh nimamo. Dežman pa ni noben ekstremist. Ob njemu so komunisti lahko dokaj mirni, kajti ni veliko razburkal našo zgodovinsko mlako. Ko bo poplavila bo veliko huje, kot kar Dežman počne.

  Ampak seveda gre za to da bi preprečili poplavo, za vsako ceno.

  • Preden se sprašujemo o normalni levici, se je potrebno vprašati, ali imamo normalno desnico. O odpiranju ideoloških tem pa tako – lani je Janševa vlada iz ideoloških razlogov izpustila iz državne proslave borce, češ da nastopajo pod totalitarnim simbolom. A ni bila to takrat čista objestnost, kateri je sledila prav tako provokativna proslava v Kopru?

   Poplavo česa? Arhivi so odprti, o medvojnem dogajanju je znano praktično vse, izdan je bil skupen zbornik. Tudi sodelavce varnostnih služb poznamo že vrsto let. Ostane zgolj lepljenje arhivskih dokumentov z namenom političnega umora. Ah ja, pozabil sem, da je tudi to SDS že naredila Tuerku.

   • S tabo očitno nima smisla debatirat. Zakaj bi morali najprej imeti normalno desnico, preden imamo normalno levico? Odkod ta peklenski vrstni red?!

    Ja, komuiste je treba dokončno izpustiti. To ni nobena objestnost.

    Poplavo česa, sprašuješ? Očitno tebi Huda jama ne pove nič več, kot da je tam nekaj strohnjenih živali vrste homo sapiens. Verjetno iz časov ledenih dob.

    • Ker je pozornost najprej pomembno posvetiti lastni strani, ali pač? Kako je že tista o brunu in iverji? Lahko označevati levico za nenormalno, hkrati pa ne kritizirati desnice.

     Seveda je objestnost, ker je šlo za načrtno pogrevanje duhov.

     In, ali je bila Huda Jama taka skrivnost? A se ni o njej sušljalo od nekdaj? A je manj grozovita od Kočevskega Roga? O povojnih pobojih se javno govori od osamosvojitve naprej. Komemoracije potekajo. Spominska obeležja in kapelice stojijo. Huda Jama se ureja. Strokovnjaki različnih nazorov sodelujejo in pišejo. Zločini so bili obsojeni, zločinci žal ne. Na obeh straneh, da ne bo pomote. Marsikateri vodja nesrečnikov, zasutih v Hudi Jami, je s pomočjo vplivnih krogov, tudi RKC, zbežal. Tako kot Ribičič ni nikoli odgovarjal za svoje sezname likvidirancev.

     Veste, meni je cilj resnica, ne revizija za dnevnopolitične namene. Žal je Dežman v slednjem zelo dober.

     • Prebral je, prebral. Kot pravim, vam Huda jama ne pove nič. In vse druge jame skupaj, vam ne povedo nič. Sploh ne veste kaj bi s tem. In potem drugim očitate, da pogrevajo duhove.

     • Vem, kaj pomeni Huda Jama – nečloveški obračun zmagovalcev s poraženci in kot taka tragično eskalacijo pred- in medvojnega dogajanja v Jugoslaviji, ki je po letih nasilja s strani vseh udeležencev kulminiralo v komunističnemu prevzemu oblasti in njihovi pregovorni gonji nad namišljenimi in realnimi sovražniki. Če želite, ponovitev zaključka španske državljanske vojne z obrnjenimi kartami.

      Vem tudi, kaj je potrebno storiti: poskusiti ugotoviti identiteto žrtev ter jih pietetno prekopati v prostor, ki ne nosi travme rudniškega rova. Če je še možnost, poiskati storilce. Ne pristajam pa na zlorabo tragedije v dnevnopolitične namene, ter na neuravnoteženo diskvalifikacijo NOB z namenom rehabilitacije meščanske strani.

      Kakšen je pa vaš pogled na zadevo?

     • Ne gre za rehabilitacijo. Gre za to, da je vam liderski položaj organizacije in ljudi, ki so vse to povzročili, čisto ok. Vi bi jih še kar naprej imeli za vodje.

     • In če ne vidite povezanosti teh zločinov s politiko, potem vam nihče ne more razložiti kaj je s tem problem. Medtem ko vidite povezavo holokavsta z nacizmom?! To pa vidite.

     • To, da vidim povezavo zločinov s politiko, sem jasno napisal. Služili so utrditvi oblasti KPJ. Če mislite, da podpiram liderski del, se motite. Kaj šele da bi si ponovno želel enostrankarski sistem. Za komuniste ljudi rad zmerja Alojz, ne spuščajte se na njegov nivo prosim. Tita sicer razumem kot produkt časov in črnobelo zgodovinsko osebnost. Obsoditi je potrebno njegove zločine, hkrati pa mu podeliti zasluge za združitev in osvoboditev Jugoslavije ter za spretno manevriranje med obema poloma v hladni vojni. Ne smemo pozabiti, da si SFRJ, sicer rojena v krvi, pozneje ni mazala rok z raznimi imperialističnimi vojnami širom sveta, kot sta to počeli ZDA in Sovjetska zveza.

      Ne vidim pa povezave zločinov s dandanašnjo politko, razen njihove zlorabe z namenom diskreditacije levice. Dokler bodo elementi na desnici vsakega novega politika na levici označili za gojenca dedičev zločincev, duhovi ne bodo mirni. Milan Kučan je bil leta 1945 star štiri leta, v Republiki Sloveniji pa nikoli ni imel izvršilne oblasti. Stari komunisti so že dolgi pokojni. Obstajajo pa old boys networks’, kot v vsaki družbi. Tudi na desnici, ne zgolj na levici.

     • Tudi Hitler je bil črnobela osebnost. Tudi on je gospodarsko prenovil Nemčijo in mu je potrebno podeliti zasluge, hkrati pa je bil zločinec in je zagrešil holokavst.

      Vidite, tako relativizirati stvari ne gre.

     • No no, razlika pa vseeno je. Hitler je spravil Nemčijo na noge z namenom popeljati jo v svetovno morijo. Prav tako je holokavst še posebej grozljiv zaradi svoje dehumanizacije in avtomatizacije. Na načelni ravni pa drži, oba sistema sta izvajala zločine. No, njih ni čist niti evropski niti ameriški imperializem niti RKC, pri katerih se sicer rado relativizira.

      Ampak zdaj smo zašli. Namen te debate ni, kdo je vrgel težji kamen. Če se ne motim, smo govorili o zlorabi tragedij za dnevno politiko.

     • Kakšno zavajanje in izkrivljanje resnice!
      PG: “Vem, kaj pomeni Huda Jama – nečloveški obračun zmagovalcev s poraženci in kot taka tragično eskalacijo pred- in medvojnega dogajanja v Jugoslaviji, ki je po letih nasilja s strani vseh udeležencev kulminiralo v komunističnemu prevzemu oblasti in njihovi pregovorni gonji nad namišljenimi in realnimi sovražniki.”

      Ne gre za zmagovalce in ne za poražence, gre za delanje revolucije in čiščenje sovražnikov komunizma oz. normalnih ljudi. Komunisti so pobijali vse nekomuniste:
      1. tiste, ki so formalno ( nikoli pa idejno kot komunisti) KOLABORIRALI z okupatorjem
      2. tiste, ki so se podtalno borili proti okupatorju, pa so bili normalni in protikomunistični ( te so komunisti pobili na Grčaricah skupaj s fašisti, še prej pa so na stotine oficirjev komunisti ovadili Nemcem.
      3. tiste, ki so šli v partizane zaradi osvoboditve Slovenije – pa so likvidirali ponoči, na “sojenjih” oz. med bitkami s streljanjem v hrbet.

      Tudi ne gre za osvoboditelje in kolaborante: gre samo za revolucionarje in upornike zoper komunizem. Če so partizani uspeli na 1 okupatorjevega vojaka pobiti 100 slovenskih civilov, neoborožencev – potem se tu šele kaže ta zločinski, nenormalni pojav, zahrbtni boj znotraj naroda za oblast.
      Gre za revoucijo oz. kako je banda kriminalcev z umori in manipulacijam ukradla državo, oblast in ljudstvo.
      Protikomunistični tabor se je umaknili, bili pa so izdani, Tito je prodal Koroško za vrnjene neoborožene vojake.

     • To: panzergruppe on 25.4.2013 at 15:44

      Jojojoj, pozabili ste pa napisati, da je za zločine v Hudi Jami kriv – JANEZ JANŠA! Le kako se vam je lahko to zgodilo?!?

    • TO: panzergruppe on 25.4.2013 at 17:46

     Aja, pa to ste pozabili napisati, da je za holokavst in s tem povezane morije odgovorna sedanja slovenska desnica z Janezom Janšo na čelu. Ste začeli morda popuščati – ali vam počasi le postaja nerodno?

     P.S.: KDO JE TU KONTAMINIRAN?!?

 13. ..odličen vladni tajming in vaba v katero so ugriznili tudi Šturm in kompanija…

  ..živahne razprave po medijih in med ljudmi okoli ideoloških tem, nekaj bombastičnega na temo ww2 bo vrženo še za 27. 4. in kaj kvazi-delavskega za prvi maj..

  ..v ozadju pa nadaljevanje pajdaškega kapitaizma pod firmo nacionalnega interes skozi skrivni projekt BS za izbrance in nekaj blefa ja tujce in domačo rajo…z metanjem okostnjakov v slabo banko..

  ..pripravite denarnice in pozabite na Dežmana..

  • Saj, Bernardo Gui, to vse drži, ampak težko je pozabiti na Dežmana, ko pa je njegova odstranitev tako prekleto simptomatična in tudi strah vzbujajoča! Saj se spomnimo: diskreditacija – eliminacija – LIKVIDACIJA.

 14. Za mane ni pomembno kakšne barve je, ampak ali je za človekoljubje ali je proti njemu.

  S svojim delom je gospod dežman dokazal, koliko truda in krivic moraš prestati, ko opozarjaš in spodbujaš človekoljubje.

 15. Spoštovani gospod dr. Dežman!

  Slovenski narod Vam bo ostal večno hvaležen, da ste v njemu prebudili vest, da ne sme nikoli več povzročati grozodejstev brez obsodbe in celo proti civilistom: ženskam in dekleti pa tudi otroki, ki so jim bili na grtozovit način odvzeti starši!!! In vse to potem, ko ni bilo več vojne.

  Temeljne človekove pravice in vrednote, niso le za nekatere izmed nas, ampak za vse!!!

  Edino zaradi človekoljubja, je vredno živeti!!!

 16. Popravljam:

  Slovenski narod Vam bo večno hvaležen, da ste v njemu prebudili vest, da ne sme nikoli več povzročati grozodejstev brez zakonite obsodbe in celo proti civilistom: ženskam in dekletam!

  Pa tudi otrokom, ki so jim bili na grozovit način odvzeti starši!

 17. Ta bridka bolečina mi je jasna toliko bolj danes, ko moram tolažiti teharskega morilca, ki ga preganjajo velike travme podnevi in ponoči.

  Vest človeka je tista, ki ga večno spremlja in opominja prej, zlasti pa še po zlodejanju. Ta morilec mi pravi, da je to huje kot najhujša telesna in duševna bolečina ter strah.

 18. Izhodišče človekoljubja je vest.

  Njej ne more ubežati nihče, pa čeprav jo marsikdo skuša poteptati in zaradi tega postati zlozver.

 19. Prav zaradi vesti, iz katere raste ljubezen do soljudi, se oglašam v imenu večine Slovencev, ki prisegajo na vest in na ljubezen!

  Vest in ljubezen, bosta povezala slovenski narod, ne pa sovraštvo!

  Zato pozivam tiste, ki ste še ujetniki sovraštva, da se nam pridružite!

  Osvobodila, pomirila in osrečila, vas bo ljubezen!!!

 20. Naravna, prirojena ljubezen! Takšna kot nam jo izkazujejo otroci!

  In vsak jim jo vrača. In se nam vrača.

  Življenje je tako enostavno in pravično. Le predati se mu moramo in v tej naravnosti uživati.

 21. Razmišljam: Ali bi se lahko naši predniki izognili državljanski vojni?

  Vsekakor! To dokazujejo drugi evropski narodi, ki niso imeli državljanske vojne in niso počeli grozodejstev.

  Temeljni vzrok za ta grozodejstva je bilo slo po oblasti in tujem premoženju. Pri tem pa žal človeško življenje ni imelo nobene vrednosti.

  Toda zanimivo. Že nekaj let zatem se je začelo govoriti o človeku in njegovih pravicah. Ali iz človekoljubja ali zaradi tega, da se nekdo obdrži na oblasti?

 22. Oj, boljseviki vsi sveta
  saj nasa je Slovenija,
  desnica naj kar ropota,
  da smo menjali Dezmana.
  V arhivih nasa udbomafija,
  bo svinjarije skrivala.
  Zato pa rabmo nasega,
  Ki dobro se na to spozna.
  V jami blizu Laskega,
  kosti ne bo prestevala
  in po moriscih brskala,
  oblast, ki se na boj spozna.
  Razrednega, kulturnega
  oblast nasa res pozna,
  pod vodstvom skrata zlobnega,
  brkaca tud vrescecega,
  balkanskega opankarja.
  Naj svet ve, kdo oblast ima!

Comments are closed.