Stres: Nestrpnost, zmeda, negotovost

15
17

Temeljna zahteva pravne varnosti, ki je človekova pravica, je, da se zakoni ne menjajo prepogosto. Oziroma, da se spreminjajo samo, kolikor je potrebno. Sedanji zakon o verski svobodi je star komaj tri leta in komaj pol leta je preteklo, odkar ga je ustavno sodišče potrdilo, razen dveh, treh malenkosti. Zato so te načrtovane spremembe nesprejemljive in bodo vnesle veliko zmede in negotovosti. Ne vem, komu to koristi. Na dolgi rok verjetno nikomur.

Več: MMC RTVSLO Nestrpnost do Katoliške cerkve je resnično velika

15 KOMENTARJI

 1. Koristi vsem davkoplačevalcem, katerim jemljete denar za svoje nikoli dokazane družbene koristi.

  Sicer pa, ker je RKC humanitarna organizacija in ker je vernost bojda eden temeljnih atributov Slovenskega naroda, se itak nimate česa bati, ker bodo verni katoliški Slovenci namenjali del dohodnine itak samo RKC.

 2. Žagz

  1. Vsi zakoni vsake države se vedno sprejemajo za relano večino, to je, da pokrijejo potrebe 90% ljudi. Zakoni ,ki zadovoljijo samo 5% ljudi so slabi.
  2. Versko svobodo ali nesvobodo ti ne določa zakon , ker ti ne perdpisuje predmeta tvoje vere.

  Ps: ni dovolj sovraštvo do institucionalnih cerkva, da se oglašaš na temo, potebno je minimalno poznavanje materije, da si lahko minimalno verodostojen.

 3. Določeni zakoni so taki, da imajo obratno smer. Zakon o varnosti v cestnem prometu, recimo, ne pokriva potreb 90% divjakov, pijancev in kršiteljev, ampak 5% vzornih voznikov (uporabil sem tvoje številke, kar tako, saj ničesar ne aplicirajo, pa vseeno).
  Verska svoboda je, ko so tako vsebinsko kot oblikovno vse veroizpovedi enakopravne. In tiste, ki so poleg tega tudi malo politične, da so ločene od države. In to določa zakon.

  Da bom jasen, verska svoboda (in odnosno ločitev od države) se ne postavlja za kristjane in muslimane, ampak zaradi kristjanov in muslimanov. Ne? Država ščiti državljane pred agresivnimi in ekspanzionističnimi organizacijami. To je ena izmed njenih funkcij.

  To bi moralo biti splošno jasno, samo se ustvarja veliko megle okrog te materije.

  Sem prebral teze o zakonu, tako da poznam zadevo. Uvaja posredno samo-financiranje in ugotavljanje dejanskega števila vernikov. A ni to lepo?

 4. Pisanje novih zakonov je zelo psihonehigijenično delo, še posebej ne v času, ko zakon sploh še ni zaživel, kaj šele živel. Zakone se samo dopolnjuje ali pa delno le spreminja. Pa še to ne pogosto in s tehtnim preudarkom.

  Pisanje novih zakonov namesto starih ali pa pogosto spreminjanje in dopolnjevanje je lahko delo čustveno dvomljivo uravnovešenih oseb, ki širijo svojo nehigijeno po vsej državi in eksperimentirajo z državo ad hoc.

  Kakršne koli spremembe ali pa dopolnitve zakon ne bi smele se vršiti v krajšem obdobju kot je desetletje. Pisanje novih zakonov namesto starih pa na daljši rok kot je stoletje. Pa še to, če?

 5. Zakoni nimajo dosti veze s “potrebami” ljudi. Tako da ne verjemite sladkim besedam. Gospod nadškof pa bo vsekakor moral prit ven z bolj tehtnimi argumenti kot je kalimerovstvo.

 6. rx170, bodi vsaj enkrat pošten in zahtevaj, naj ukinejo financiranje tudi vaše zveze borcev, ki nima nobene dokazane družbene koristi.

 7. Guličev zakon je zanič, ker bo noter podtaknil leviačarske organizacije, ki bodo odžirali denar verskim skupnostim – in bo tako lahko financiral svoje – na račun verskih skupnosti.

  In ne žagž, dolžnost države ni, da nas ščiti pred tvojimi fantomskimi organizacijami. Dolžnost države je, da je nevtralna in zagotavlja enakopravnost. Ker pa smo socialna država, ki financira še kopico nevladnih organizacij, je edino pravilno in pravično, da dobijo nekaj od tega tudi verske skupnosti.

 8. Franc, saj ni smisel verskih skupnosti v denarju. Pa po moje tudi ”skromna” RKC ne potrebuje socialno državo. Smisel verskih skupnosti je, da pomagajo posameznikom pri njihovem duhovnem razvoju.
  Zavedam se, da je v RKC stvar ravno obratna, da potrebuje finančna sredstva za pričevanje Kristusovega nauka po svetu, a verjamem, da se strinjate, da je to, kar sem napisal, resnica.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite