Strah Spomenke Hribar se še kar nadaljuje

9

Vir: blog Jože Bartolj. Da Spomenka Hribar ne mara Janeza Janše in škofa Antona Mahniča, je znano dejstvo. Kjerkoli se pojavi kaj na to temo, se omenjena dama čuti dolžno, da o tem kaj napiše. Prav tako jo je strah desnice, ki jo bolj ali manj uspešno ustavlja že slabi dve desetletji…

Članek na treh straneh nove Sobotne priloge „Kako predsedniški kandidati razumejo spravo in skupno dobro?“, je eden tistih, kjer najdemo ves arzenal dvajsetletnega ukvarjanja z desnico, spravo po njeno in prilagojenim spektrom pogleda na politično situacijo. Članek je že strukturiran tako, da vidimo, kje tiči „hudič“ in koga se je treba bati, saj je Borutu Pahorju in Danilu Türku skupaj namenila manj prostora, kot pa Milanu Zveru.

Pravzaprav sem mislil, da je Spomenka prepričana v gladko zmago Danila Türka, ki ga je tudi javno podprla. A temu očitno ni tako, saj se je odločila, da je razredčeno bralstvo Sobotne priloge, kljub vsemu treba še dodatno opozoriti, da je ravnanje „desnice vsakič znova »požegnalo« vodstvo RKC z Opusom Dei v ozadju, ki »lastnini« tudi sam Vatikan. Z izvolitvijo dr. Milana Zvera za predsednika države bi se znašli v politični, ekonomski, kulturni in duhovni ukleščenosti!“

Sveta preproščina… Gospa doktorica, intelektualka, pisateljica in predavateljica ni zmogla v dvajsetih letih ugotoviti, da pri nas Opus Dei, žal nima (ni)kakšnega vpliva. Hiša v Rožni dolini, ki so jo zgradili in v kateri domuje kakih 10 pripadnikov niti v pravljici ni tako vplivna, kot si predstavlja. In da bi Cerkev imela danes moč na površje spraviti svojega kandidata… Morda z gospo Spomenko ne živiva v isti Sloveniji. Kvečjemu obratno je! Če Cerkev predlaga političnega kandidata (ali ga podpre) je glede na politično stanje, to gotovo znamenje njegove neizvoljivosti.

Ob branju strahov gospe Hribar sem se še večkrat nasmehnil, a hkrati tudi zamislil, kako to, da se je Delo teden dni pred volitvami, odločilo objaviti tak pamflet, če je Türku zmaga v prvem krogu takorekoč na dlani? Morda pa ni? So Spomenkine sile ugotovile, da ne bo šlo čisto lahko in da je treba zaskrbljeno še enkrat posvariti pred „zlom desnice“?

Vir: blog Jože Bartolj

9 KOMENTARJI

 1. Mt 7,15: “Nič ni zunaj človeka, kar bi ga moglo omadeževati, če pride vanj, ampak ga omadežuje to, kar pride iz človeka.”

  Po moje je težje delo, brati sobtno prilogo, kot čistiti javna stranišča. Ta se lahko vsaj za čas čiščenja očitstijo, prvo je sizifovo delo.

 2. Za gospo Hribarjevo sem prvič slišal v času svojega študija v Sloveniji (osemdeseta leta). Takrat sem že nekaj slišal o povojnih pobojih, tudi o gospe Hribarjevi in njenem zavzemanju za spravo. Vendar mi že tedaj ob omenjanju Antigone nekaj ni šlo v račun. Antigona se je borila za pokop brata Polinejka, ki je bil, kot je bilo rečeno, izdajalec oz. nasprotnik. Pri pobitih leta 1945 pa ni bilo tako. Prav iz teh razlogov nikoli nisem bil povsem prepričan o dobrih namenih gospe Hribarjeve. In moj občutek me ni pustil na cedilu.

 3. Še to: kako bo gospa Hribarjeva prestrašena tedaj, ko bo izvedela (če še ni), da je biskup krčki Antun Mahnić “oluja sa Krasa” v postopku za beatifikacijo na Hrvatskem. In kako bodo prestrašeni vsi tisti, ki menijo, da je slovenska katoliška Cerkev povsem pod kontrolo Mahnićeve linije.

 4. Jaz sem ga. Hribarjevo spoznala takrat, ko zaskrbljenim srbskim materam,bilo je med desetdnevno vojno za osamosovojitev,ki so prišle gledat, kaj se dogaja z njihovimi sinovi, ki so bili vojaki v Sloveniji, po Ljubljani delila nageljne. Razumljivo, da so jo ignorirale. Po osamosvojitvi je uspešno “zaustavljala” desnico, pozneje počela še kup nebuloz in sedaj mislim, da je res že skrajen čas, da se neha boriti za “dobro” Slovenije.
  Upam, da bodo gospo spoznali tudi mediji in jo nehali kar naprej vlačiti v javnost. Upam tudi, da bo Delu škodovalo, da so ji objavili to dolgovezono čvekarijo.

 5. TOVARIŠICA SPOMENKA , je bila članica ZK ( partijka ) dalj časa , kot je imela delovne dobe ! Doktorirala JE TISTI ČAS , KO SE JE ODPRAVLJALA V POKOJ , PRI SLOVITEM UDBOVSKEMU ZASLIŠEVALCU ZDENKU ROTARJU ! ČE opazujemo njeno ravnanje , je tistega negativnega več na tehnici , kot dobrega ! NI zaustavljala le desnice , ampak tudi resnico !

  V otroštvu so jo vzgajale PLEMENITE REDOVNICE // KALUĐERICE ) in šdoda , da ji je od tiste vzgoje tako malo ostalo !

  • Danes mi je prijatelj iz Slovenije poslal novo številko revije Tretji dan. In kaj najdem notri? Članek o katoliškem korporativizmu ter o vlč. Lambertu Ehrlichu. Glede na to, kar sem bral, bi morala biti gospa Spomenka zelo šokirana.

Comments are closed.