Stolp iz lobanj v Nišu

1

Več kot 500-letna turška okupacija Srbije se je začela na Vidov dan leta 1389, ko je turška vojska na Kosovskem polju v bitki pri Gazimestanu blizu Prištine premagala Srbe. Ta srbska nacionalna drama še danes predstavlja tako imenovani »kosovski mit«, ki buri duhove obeh narodov in nacionalnosti. Zaradi te, stoletja dolge turške okupacije, se je v srbskem jeziku ohranilo precej turkizmov oziroma okoli sedem tisoč turških besed.

V začetku 19. stoletja, 1. junija 1809. leta, pa je bila srbska vojska spet poražena po neuspeli prvi srbski vstaji in bitki na Čegru pri Nišu. Odlični turški poveljnik in strateg, niški Kuršid paša je s prevaro (manever umika glavnine vojske) pa tudi z vojaško premočjo premagal upornike, ki jim je odrezal glave ter jih odrte in nagačene kot vojne trofeje poslal sultanu v Istanbul. S preostalimi lobanjami srbskih junakov pa je sezidal »Ćele kulo« (turško: Kelle Kule), stolp iz lobanj, ki je v bistvu kostnica v obliki stolpa. V stolp pravokotne oblike je bilo na vsaki strani vzidanih 14 vrst s po 17 lobanjami, skupaj torej 952 glav. 

Več: Wikipedia

1 komentar

  1. VELIKO VEČJO KULO IZ LOBANJ BI LAHKO sezidali mi pri HUDI JAMI , iz komunističnih žrtev ali pa v SREBRNICI iz žrtev MLADIĆEVE KOMUNISTIČNE, GENOCIDNE “RABOTE ” PETSTO LET POZNEJE !! TURKI SO BILI ZA IMENOVANE PRAVE MIROLJUBNE OVČICE ! So se SRBI kaj civilizirali v teh stoletjih ? !

Comments are closed.