Stoletna vojna (1337 – 1453)

0

Stoletna vojna med Anglijo in Francijo, ki je natančno trajala 116 let, velja za najdaljšo vojno v zgodovini človeštva. Začela se je 19. maja leta 1337. Najpomembnejši vzroki za začetek te vojne so bili zavzetje Anglije s strani Normanov (911 – 1314), ozemeljski spor zaradi pokrajine Gaskonje, gospodarski spor glede Flandrije, ter težnja angleškega kralja Edvarda III. po prevladi v Franciji.

Vojna je potekala večinoma na francoskem ozemlju, vse pomembnejše bitke pa so zaradi boljše vojaške taktike in opreme dobivali Angleži. Z nastopom vizionarke Ivane Orleanske (1429 – 1430) se je potek vojne drastično spremenil v korist Francije. Devica Orleanska je prepričala kralja Karla VII., da je božja poslanka, zato ji je zaupal poveljstvo nad francosko vojsko. Osvobodila je Orleans (08. maja 1429) in kralju vrnila zaupanje v vodenje Francije in zmago nad Angleži. Kasneje so jo po izdaji in zaradi politike kmalu zajeli Burgundci in jo izročili Angležem, ki so jo na montiranem procesu obtožili čarovništva. Umrla je mučeniške smrti na grmadi, 30. maja leta 1431.

V bitki pri Castillonu leta 1453 pa Francozi dokončno preženejo Angleže iz Francije. Tako se je končala najdaljša vojna na svetu.

Foto: Wikipedia