Sto let rojstva Ronalda Reagana

2

Štirideseti predsednik ZDA, Ronald Reagan se je rodil 6. februarja 1911 v kraju Tampico v zvezni državi Ilinois. Po uspešni igralski karieri je bil 33. guverner Kalifornije in dva mandata predsednik ZDA (od 1981 do 1989).

Po anketah javnega mnenja je med Američani Reagan najbolj priljubljen predsednik iz obdobja zadnjih petdeset let.  Med svojim mandatom, je bil tarča posmeha, omalovaževanja in sovraštva  naprednjakov vseh vrst. Skozi čas pa je pridobil status zmagovalca v hladni vojni in uspešnega izvajalca ekonomike ponudbe ( spodbujanja gospodarstva z nizkimi davki).  Kot “veliki komunikator” ja znal zapleteno politično in gospodarsko dogajanje pojasniti množicam, s svojim šarmom, pa je kljub temu, da ni bil vrhunski intelektualec, uspešno vodil vladno ekipo. Več o Reaganu na http://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_Reagan in   http://www.ronaldreagan.com/ .

slika -uradni portret predsednika: Wikipedija

2 KOMENTARJI

 1. “uspešnega izvajalca ekonomike ponudbe ( spodbujanja gospodarstva z nizkimi davki).”

  no, ta “ekonomika ponudbe” ima med resnimi ekonomisti status vuduja. Ne deluje. ideološki futer za ekonomske idiote.

  Ko je Reagan zapustil predsedniški položaj je za sabo pustil napihnjen proračunski primanjkljaj in višjo javno porabo kot v časih “neuspešnega” carterja.

  Reagan je desničarski mit, ki nima nobene podlage v realnosti, še najmanj pa v uspehih njegove gospodarske politike.

 2. Tipično socialistične neumnosti.

  Dokazano je – ravno obratno. Visoki davki so izredno škodljivi za gospodarstvo, še posebej, če so progresivni in je progresivnost velikea.

  Med resnimi ekonomisti je edino liberalni kapitalizem tisti, ki deluje. Vse ostalo socialistično blodenje je neumnost.

  Reagan je zaslužen za uspešnost ameriškega gospodarstva tudi danes.

Comments are closed.