Kako je Vesna Vulović preživela padec letala z višine deset tisoč metrov

4
Še vedno se ugiba, je Vesna Vulović preživela strmoglavljenje letala DC-9, ki naj bi bilo žrtev ustaške bombe ali čehoslovaške pritiletalske obrambe.

Strmoglavljenje jugoslovanskega letala JAT se je zgodilo 26. januarja 1972 nad krajem Srbska Kamenice v tedanji Češkoslovaški, danes Republiki Češki. Češkoslovaški mediji so takoj obvestili javnost, da je v letalo na letu 367 iz Danske v Jugoslavijo bombo nastavil ustaški emigrantski terorist. To varianto je zagovarjala tudi takratna jugoslovanska vlada. Eksplozija je raznesla DC-9, vendar je stevardesa Vesna Vulović (1950–2016) kot edina izmed 28 potnikov in članov posadke nesrečo preživela. Ostala je privezana na svojem sedežu v zadnjem delu letala, ki je priletel na del gore, pokrit z visokim snegom in porasel z gostimi borovci. To je ublažilo udarec zadnjega dela letala, ki se je zaril v sneg. Stevardeso je našel gozdar, v bolnišnici pa je bila deset dni v komi.

Dolgo okrevanje Vesne Vulović

Vesna je bila edina preživela, imela pa je težke poškodbe lobanje, zlom medenice, zlomljeni nogi in druge kosti ter je bila več mesecev paralizirana od pasu navzdol. Kljub nesreči je po okrevanju še naprej delala kot uslužbenka JAT-a, predvsem v pisarni. Vesna Vulović se ni nikoli spominjala tragičnega dogodka, nesreče ali reševanja. Leta 2008 je povedala, da se spomni samo, kako je pozdravila potnike pred vzletom na letališču na Danskem, nato pa se je prebudila v bolnišnici, kjer je ob njeni postelji stala njena mati. Vulovićevo so leta 1985 vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, ker je preživela padec z največje višine brez padala. Šestinšestdesetletno Vesno Vulović so 23. decembra 2016 našli mrtvo v njenem stanovanju v Beogradu.

Ustaška bomba ali čehoslovaška protiletalska obramba?

Januarja 2009 je nemški dopisnik iz Češke Peter Hornung-Andersen objavil vest, da letalo ni padlo z višine 10 kilometrov, ampak le nekaj sto metrov. Po njegovem vzrok nesreče tudi ni bila podtaknjena bomba. Novinar se je skliceval na dokumente tajnih služb, strokovnjake in priče. V svojem poročilu je trdil, da je jugoslovansko letalo ponesreči zadel izstrelek češkoslovaške protizračne obrambe. Zgodbo o bombi naj bi si po njegovem izmislile češkoslovaške oblasti, da bi prikrile napako čeških obveščevalnih služb. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Vesna Vulović svojo slavo unovčila v politične namene. Protestirala je proti prevladi Slobodana Miloševića in podpirala liberalno stranko.

Viri: Večer, Wikipedija, fotografije so s spleta.

4 KOMENTARJI

  1. O ustaškem teroristu brez imena lahko pritrdimo, da je izmišljen.
    Drugače pa je čisto odveč cinizem o “unovčenju slave” gospe Vulović. Res odveč.

    • … verjetno izmišljen in da gre za propagando. Najbrž tudi ta sestrelitev je vprašljiva. Glede na potek dogodkov je najverjetneje nesreča, podobno kot na Korziki.

  2. Uboga revica, … orenk jo je fasala , … drugače je pa izgledala fajn bejba, … na zunaj , … vprašanje pa kaj je bilo na znotraj – z njeno dušo in duhovnim srcem njene duše . Jo je pa Bog rešil, to pa Zagotovo . Večkrat. Mir vam bodi.

  3. Ko letalu na 10.000m poči samo steklo na okencu pride do hipne dekompresije v letalu, če ga raznese eksplozija pa sploh. Kaj se zgodi z človeškimi možgani ali pljuči v hipni dekompresiji, ali jih raznese ali implodirajo, vseeno in to pri minus 50 stopinj, prektično brez Kisika, dejte, ne znam razlagati. S človekom je v hipu konec, tako bi bilo tudi z Vesno in tako Vesna, najmanj kar je, ni padla z 10 kilometrov, niti iz 5 km.

Comments are closed.