Stevardesa, ki je preživela padec letala

4

Vesna Vulović, stevardesa jugoslovanske letalske družbe JAT, se je 03. januarja 1950 rodila v Beogradu. Znana je po tem, da je edina stevardesa na svetu, ki je preživela strmoglavljenje letala iz višine okoli deset kilometrov in je kljub hudim ranam preživela. Ta dogodek je kot svetovni rekord zabeležen tudi v Guinessovi knjigi rekordov za najvišji preživeli padec brez padala z višine 10.160 metrov.Nesreča, katere pravi vzrok še do danes ni pojasnjen, se je zgodila 26. 01. 1972 v bližini kraja Srbske Kamenice na Češkem. Vsi ostali potniki (27) so v nesreči umrli.

O vzroku nesreče je več ugibanj. Eni trdijo, da je bila v letalu DC – 9-30, ki je letelo iz Stockholma v Beograd podtaknjena bomba. Spet drugi namigujejo na sestrelitev letala s strani takratne češkoslovaške protizračne obrambe, tretji pa zatrjujejo, da je letalo strmoglavilo zaradi prenizke višine. Dopisnik nemškega radia ARD iz Prage Peter Hornung – Andersen pa je takrat o nesreči zapisal, da je bila nesreča letala posledica napake češke tajne službe.

Kakor koli je že bilo, stevardesa Vesna je preživela. Sedela je v repu letala, ki je priletel na zasneženo pobočje gore. Doživela je hude telesne poškodbe; poškodbe glave, frakture nog in drugih kosti, zato je bila več mesecev tudi paralizirana. Po nesreči je še naprej delala pri JATU in še večkrat poletela z letalom.

Več in foto: Putnik

4 KOMENTARJI

  1. TA ČUDEŠ SE zgodil ! VESNA je obtičala v repu letala , ki je padal proti zemlji kot lijak , stožec in je prisk zrak od spodaj držal njo v samem repu in hkrati upočasnil padec repa na tla !
    UPAM, da sem bil razumljiv, razumljen !

  2. SICER , JE BILA TO AKCIJA , POVRAČILNI UKREP HRVATOV V TUJINI , ZA POBOJE , LIKVIDACIJE , TITOVE UDBE NAD NJIMI, ŽIVEČIH V IZGNANSTVU !

  3. Cactus: tvoja prva trditev je pravilna! Druga pa ne povsem! Letalo so sestrelili Čehi, ker se ni odzivalo, srbski piloti so popivali! To trdijo Rusi!

    • To bi lahko pomenilo, da so letalo pravzaprav sestrelili Rusi.

      Ne dvomim pa, da so bili piloti, kot takrat nad Korziko, malo preveč dobre volje.

Comments are closed.