Stekle priprave na snemanje filma Križev pot 1945

11

Sredi lanskega poletja nas je Tomažič presenetil s petimi zgodbami s skupnim naslovom Zlom, sedaj pa končuje scenarij za film Križev pot 1945. Če je Zlom prinesel zanimive zgodbe s presenetljivimi zapleti, z elementi kriminalke, ljubezni, romantike, družbene kritike, ki bi se lahko dogajale v kateri koli družbi, vendar jih je avtor postavil v posebno obdobje totalitarnega jugoslovanskega sistema, se Križev pot 1945 dotakne množičnih povojnih pobojev domobrancev in z njimi povezanih civilistov v Sloveniji leta 1945. Gre za največjo narodno katastrofo v zgodovini majhnega naroda, do danes še nezaceljeno rano in glavno oviro za dokončanje tranzicije v normalno evropsko demokratično državo. Kot predpogoj za narodno spravo si ta dogodek zasluži celovito resnico, zgodovinsko verodostojno razkritje z jasnim uradnim priznanjem, da je šlo za nekaj brezpogojno nesprejemljivega in neopravičljivega.

Križev pot 1945, film o povojnih pobojih bo zaradi univerzalne vsebine lahko kandidiral za oskarja

Tragično dogajanje spomladi in poleti 1945 si ne zasluži večnega zaznamovanja le v obliki fizičnega spomenika, temveč tudi nematerialnih umetniških del. Na žalost tudi trideset let po koncu totalitarizma družbeno ozračje še ni postalo dovolj sproščeno, da bi v trajen spomin na tragične dogodke nastala dovolj kvalitetna književna, glasbena, likovna in filmska dela.

Po Tomažičevi oceni si pokol domobrancev leta 1945 zasluži tako monumentalno filmsko delo, da se bo lahko tudi v mednarodni javnosti postavilo ob bok filmu poljskega režiserja Andzeja Wajde o pokolu v Katinu leta 1940.

Tomažič: “Zato je tudi film Križev pot 1945 zasnovan zelo ambiciozno, daleč prek trenutnih kapacitet in zmožnosti slovenske kinematografije.”

Tomažič je prepričan, da bo za realizacijo potrebno pritegniti tudi tuje ustvarjalce in predvsem sofinanciranje. To, kar so včasih predstavljale mednarodne koprodukcije, bi morda nadomestil že kak posamičen producent. Prepričan je, da bi bila polovica dela že opravljena, če bi jim uspelo pritegniti k sodelovanju npr. Netflix ali podobnega producenta ter ga prepričati, da bi se s takšnim filmom tudi zaradi močne in univerzalne vsebine o neskončni človeški zlobi vključil med kandidate za oskarja.

Pri zasnovi scenarija se je Tomažič zavestno odločil, da mora film igrati predvsem na čustva gledalcev.

Na eni strani bo film prikazal usodo nesrečnih vojnih ujetnikov, poražencev, izdanih in trpečih, na drugi strani pa pijano maščevanje zmagovalcev, ki sprošča najnižje strasti v posameznikih, za katerimi stoji totalitarna oblast. Tudi tujim gledalcem, ki o razmerah v Sloveniji ob koncu druge svetovne vojne ne vedo kaj dosti, filmska zgodba ne bo povedala skoraj nič o pravkar končani vojni, okupaciji, partizanih, domobrancih, državljanski vojni, narodno-osvobodilni borbi, kolaboraciji, jih bo pa morda spodbudila, da bodo sami poiskali več informacij, da bi lahko razumeli okoliščine filmske grozljivke o nekaj peklenskih dnevih, ki so jo bodo lahko ogledali na filmskem platnu.

Film bo pojasnil tudi vlogo angleške vojske pri tragediji slovenskih domobrancev

Tomažič upa, da bodo gledalci, predvsem tuji, pa tudi mnogi domači, le presenečeno spoznali precej zamolčano zgodovinsko resnico: o tragični izdajalski vlogi angleške vojske, ki je že v povsem mirnem času imela vse pod kontrolo, pa je vendarle zvijačno predala dobrih deset tisoč vojnih ujetnikov Titovim silam, pri čemer je bilo povsem jasno, da jih čakajo takojšnji zunajsodni poboji.

Film Križev pot 1945 obravnava le nekaj dni maja in junija 1945, začenši v Vetrinju, kjer so imeli Angleži pod kontrolo več kot deset tisoč razoroženih domobrancev. Z lažjo, da jih bodo poslali v Italijo, so jih naložili na vlake in jih tik pred mejo z Jugoslavijo predali Titovim partizanom. Sledi pripoved o poti prek Jesenic, Kranja, Škofje Loke, Šentvida, Ljubljane in Kočevja do morišča v Kočevskem Rogu – ves čas ob pretepanju, ropanju, poniževanju in pobijanju krvoločnih in pijanih varuhov revolucije ter tudi skozi špalir zaslepljene in naščuvane množice v podobnem vzdušju, kot je spremljalo Kristusa na križevem potu.

Tomažič je vrhunec filma postavil na samo morišče na robu kraške vrtače in se nikakor ne more izogniti realistično prikazanim prizorom streljanja, klanja ter celo razbijanja čeljusti zaradi ropanja zlatih zob. Prizori so podobni (vendar še hujši) kot v filmu Andzeja Wajde. Presežejo pa prizore iz Katina o tem, kar se je še nekaj dni dogajalo globoko v jami med stotinami svežih trupel – in preživelih ranjencev. K sreči se je nekaj od tisočev žrtev čudežno rešilo in uspešno pobegnilo, da so lahko postali pričevalci. Trpljenje preživelih, ki se pred dodatnimi eksplozijami in živim apnom ščitijo s trupli tovarišev, bo dober režiser z dobro filmsko ekipo snemalcev, maskerjev, scenografov prikazal kot nekaj doslej še nevidnega.

Križev pot 1945 je tudi pričevanje begunca, ki se je ranjen reši iz brezna

Begunca iz brezna smrti spremlja filmska zgodba še na nekajdnevnem begu in skrivanju, kako se prebija, ranjen, ves teden brez hrane in vode, skoraj nag, izogibajoč se patruljam, ki ga iščejo, ter izdajalskim domačinom, do doma, kjer ga čakata oče in mati.

Tomažič je pri pisanju izhajal izključno iz številnih dobro opisanih spominov ljudi, ki so vse to preživeli, vendar pa jemal od vsakega nekaj, spremenil imena, po potrebi pa tudi vrstni red. Poleg treh pričevalcev, ki so preživeli pobijanje in jim je kasneje uspelo splezati iz jame ter pobegniti, obstaja še veliko več pričevalcev o dogodkih od Vetrinja do Šentvida, kjer so mladoletne pomilostili in jih niso poslali na morišče. Tudi njihove spomine na to, kaj vse se je dogajalo do njihove izpustitve, je scenarist Tomažič vključil v filmsko zgodbo.

V scenariju Križev pot 1945 je zapisanih tudi precej napotkov za doseganje potrebnih umetniških učinkov dodal tudi precej napotkov, ki bi morda bolj sodili v snemalno knjigo. Prevladovali naj bi makro posnetki; veliko zumiranja, pogosto do zenice očesa, kapljice krvi, menjavanje tempa posnetkov od upočasnjenega do pospešenega. Zelo zahtevna (in draga) bo morala biti scenografija: natančna replika stanja ob koncu druge svetovne vojne. Potrebnih bo zelo veliko statistov. Dialogov bo zelo malo; mrmranje, šepeti, molitve, kratki vzkliki v različnih jezikih. Tudi za tujino ta film za razumevanje skoraj ne bo potreboval podnapisov, nam je Tomažič zatrdil ob zaključku predstavitve filmskega projekta Križev pot 1945.

11 KOMENTARJI

 1. Mislim, da je koncept pravi, prav pa bi bilo, da se vključi v film še odlomek, ko jugoslovanski oficirji zahtevajo 15.000 povratnikov na vagonih, in ko skrivna loža dela spiske, kdo gre nazaj in kdo gre v Ameriko (južno seveda). To je isti model kot so Poljaki z jugo komunisti delali sezname v Dachau in Auschwitzu kdo gre v krematorij po jutranjem apelu.
  Da to je pomemben delček zgodovine o preživetju!
  Sicer pa film za streznitev !

 2. KONČNO! Hvala Bogu na višavah!Hvala za novico in sploh epohalno!
  A film o NOB & OF revoluciji pa , upam sledi!? Kmalu potem.
  Ampak – who is Kovačič ?
  ————————————————————————————————————————
  Film Katyn je pretresljiv, ki te sezuje in sesuje-tam so samo streljali – slovensko grozo bo treba narediti tako
  , da ne bo strašljiva in šokovna v maximumu, da bo žalostna, tako kot so bili žalostni in do konca od vojne in revolucije demolirani preprosti fantje, ki so se upirali nečloveškemu zlu – to bi moralo biti prisotno v filmu, prevarani, zapuščeni, izdani in potem total apatični in vdani roboti, ki so stopali skozi špalirje norcev in ljudožercev kot piše France Turšič – vse to mora biti tam.
  Ne samo pobijanje pri breznih.
  Masakri iz Teharjev ne smejo manjkati, vesili so jih na kavlje in rezali meso z njih tako kot v logaški klavnici
  , pa pomor dojenčkov na soncu , ubijanje deklet in žena !?
  Moja mati ni bila ubita in so jo spustili – in še živi – to so groze take sorte, da, čeprav sem sam čakal leta na tole novico, ji ne smem povedati kaj se bo snemalo, ker se ji bo spet vse “odprlo”…umorili so ji brata in očeta!
  Tretje- ne smete ispustiti Hrastniškega hriba. tam je v temi stopal na hrib smrti pred jaške posedene zemlje in zvezan s tovarišem oče Pedra Opeke in ušel iz Pekla – TO NE SME MANJKATI .

  Hvala lepa!
  Upam, da nas obveščate še več kako bo zadeva šla naprej. Hvala.

 3. Ja, ok, avtor Zloma, Anton Tomažič je avtor tudi scenarija.Hvala.Spregledal sem.
  ————————————————————————————————————————
  Ja, ponavljam, apeliram, prosim – da se ja ne spregleda – oče Pedra Opeke ne sme manjkati v filmu – strašno močno sporočilo svetu bo to. Pa heroj, ki se je dvakrat razvezal, pa so ga nazaj vezali in dodali stražarje, pa se je razvezal silni človek še tretjič, razmetal stražarje in ušel, čeprav so streljali…
  Hvala lepa.

 4. Končno! O takem filmu sem že večkrat pisal po forumih. Slovenski narod tak film enostavno potrebuje, MORA ga imeti.
  Ne vem, če imamo pri nas režiserja Wajdinega kova, režiserja, ki bi iz svoje notranjosti, iz svoje biti vedel, kaj se je s tem pobijanjem Slovencem zgodilo. To bo trda in zahtevna naloga. O takem filmu je tudi spoštovani, zdaj pokojni Justin Stanovnik večkrat pisal.
  Srčno upajmo, da bo težka naloga izvedena v najbolj kvalitetnem smislu.

 5. Brez zamere, ampak, komu v tujini je interes financirati film o zločinih komunistov v Sloveniji pred sedemdesetimi leti ?
  Katyn je bil aktualen zaradi odnosa Poljaki-Rusi . Naša revolucija, koga to zanima ? Če Hrvatom ni uspelo do sedaj posneti kaj takega, pa imajo daleč močnejšo desno logistiko, bo nam ?
  NetfiX ? Če bo glavni igralec temnopolt pozitivec in g.e.j.
  Zamujate kakšnih 25 let.
  Vesel bi bil, če se motim….pa ne verjamem, da se .

  • Kdo pravi, da Hrvatom ni uspelo posneti resnega filma na to temo? Cetverored iz 1999 je v celoti posvecen temu. Znani reziser Jakov Sedlak po literarni predlogi uglednega knjizevnika Ivana Aralice. Zelo dobra igralska zasedba. Levica je film sesuvala, posebej slovenska. Pri nas filma seveda nikoli niso nikjer vrteli, tudi na nacionalni TV ne.

    • Na Hrvaskem vedo, saj so ga vrteli v najboljsem terminu prvega programa HTV. Mnogi nocejo vedeti zanj. Seveda bi ga slovenska nacionalka lahko predvajala, ce bi hotela. Kot tudi film Gospa ( o Medjugorju) z Michaelom Sheenom v glavni vlogi.

Comments are closed.