Starši, dovolite otrokom, da so hudobni

32
Evil
“Dovolite vašim otrokom, da so hudobni.”

Pred leti sem v Belgiji, v Gentu opazil napise s sten: “Allow your children to be evil”. Zgrozil sem se ob tem napisu, streslo me je, … pravzaprav pretreslo. Poziv k temu, da dovolimo svojim otrokom, da so “evil” (evil = hudoben, grešen, škodljiv, nesrečen, zloben, zli)? To se mi je zdelo nepojmljivo.

Odpreti oči

Na bližnji steni pa je bil še en napis: “Sluit je ogen”, kar v flamščini pomeni “Odpri oči.” Pa sem prav res poskusil “odpreti oči” in začel premišljevati. Kaj pa če je bilo prav to – provokacija, za odpiranje oči in premislek – namen zapisanega? Sprovocirati nas starše, vzgojitelje, učitelje, … da pomislimo, kaj vse naj dovolimo našim otrokom. No, mene je.

Naslednji dan sem opazil, da je nekdo napis že popravil; prečrtal besedo “evil” in dopisal “creative”, s srčkom. Pa sem premišljeval, kaj bi jaz sam moral dovoliti otrokom? Napravil sem tale spisek. “Dovolite svojim otrokom, …”:

 • da so srečni,
 • da so ljubljeni,
 • da se lahko pripravijo na realnost življenja (tudi na težke trenutke),
 • da so in da ostanejo radovedni,
 • da so spoštovani,
 • da znajo prevzemati odgovornost,
 • da so in da ostanejo ustvarjalni (se strinjam s popravkom na steni!),
 • da imajo postavljene in da občutijo meje.

Kaj bi še vi dodali na tale spisek?

Ata in mama mulcu zalivata konopljo

Prejšnji teden sva bila z ženo na roditeljskem sestanku. Pred sestankom je pred polno dvorano staršev predaval Miha Kramli, vodja Centra za zdravljenje odvisnosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica, ki se dnevno srečuje z množico otrok, ki jim starši dovolijo  “vse živo”. V prepričljivem predavanju podprtem z mnogimi primeri iz prakse, je predavatelj opisoval vzgojne zablode nas staršev. Mene je prav pretresla stopnja “zaprtosti oči”, popustljivost nas staršev in neumnosti, ki jih počnemo pri vzgoji. Vse v veri za dobro otrok.

Najbolj me je pretreslo to, da mož iz prakse pozna celo primer, ko ata in mama, medtem ko je otrok na počitnicah, lepo zalivata konopljo, da se ne posuši in da je verjetno večji in bolj kakovosten pridelek. Vse za srečo otroka, četudi je taka sreča navidezna. Vse za dobro otroka, četudi mu tlakujemo pot v pekel. Vse naredimo za našega “ljubčka”, pa četudi delujemo preko meja zakona.

Sprašujem se, kje na poti smo izgubili “zdravo kmečko pamet”. Ne predstavljam si, da bi naši dedje kaj takega počeli otrokom. Pa menda o vzgoji niso imeli pojma. Kakšen napis, kakšna provokacija bi pa bila učinkovita, da se nam staršem odprejo oči, da bi zmogli videti malo naprej, v prihodnost, v odraslo dobo našega otroka in ga že sedaj pripravljati nanjo? Kaj vem, morda pa so naše starševske oči nekako “zlepljene”, zaslepljene od blišča tega sveta in jih sploh ne moremo več odpreti, da bi videli, kaj se v resnici dogaja z našimi otroki, kaj šele, da bi zmogli pogledati v prihodnost.

Foto: Aleš Čerin

32 KOMENTARJI

  • Hvala. Res bedno, da nisem preveril, pač pa verjel nekomu za katerega sem mislil, da flamščino obvlada 🙂 No, vseeno sem poskušal “odpreti oči” in razmišljati. Še enkrat hvala za popravek.

 1. Kmet je tist k svojmu otroku pusti pit alkohol, trave pa ne.
  Dejansko je trava v vseh pogledih pametnejša odločitev od alkohola.

  • Se ne strinjam z vami. Otroku se ne sme pustiti niti piti niti se drogirati s travo. Prav ta avtor je razlagal o spremenjenosti marihuane, ki je sedaj precej spremenjena (genetsko) in da jo celo namakajo v druge substance. Da bolj zadane in da je še bolj zasvojljiva. Avtor je navedel, da je marihuana smrtno nevarna.

   • Navadne bucke, spremenjena ali ne, namocena ali ne namocena, trava ni bila in ne bo smrtno nevarna. Se vec, njeni ucinki so se, na bolnikih ki bolehajo za rakom, pokazali kot izjemno ucinkoviti. Morda pa morate enkrat le poskusiti? Sej veste; poskusiti ni GREH

 2. Zakaj pot v pekel? Ce jo bo mulc preprodajal, da. Toda ce jo bo pa kadil sam pa ni razloga za taksno razmisljanje. Mam prou? Ko greste na morje, pustite vrt da se vam posusi? Ali ga za vas zalije mama, tasca ali pa prijazna soseda. Ni isto?! Pa nehite delat tako bedno proagando res…

  • Definitivno pot v pekel. Tisti, ki govorijo, da je trava zdrava so ponavadi odvisniki, taki, ki imajo kaj od tega in seveda tisti,ki berejo raziskave. Nevem kaj je tu bedna propaganda? Najbolj žalostno je, da travo kadijo tudi odrasli, ki z njo tlačijo svoj notranji nemir. Otrok lahko kadi travo čisto iz radovednosti in jo v kratkem popolnoma opusti, zato je kajenje odraslih bolj resna težava. Trava ubija dušo(ne govorim o prispodobi), zato ti nobena medicinska raziskava ne bo pokazala realnega stanja. Čisto vseeno je ali je trava “domačica” ali pa namočena in škropljena. Verjemi, pred par leti sem bil istega mnenja, kot ti. Seveda pa se strinjam s tem, da ti vrt zalijejo drugi, ko si odsoten…

  • Vsak odvisnik pove, da je najprej poskusil marihuano. Koliko jih tukaj neha oz.ostane je drug problem. Ne pravim, da bo vsak, ki travo poskusi odvisen od drog, a če jih bo le 1 % je to odločno preveč!!! Ne zagovarjam tez, ki govorijo, da naj otrok poskusi čimveč vsega v življenju in se potem odloči sam, ker mladostnik se pogosto odloči narobe. In pot nazaj je strma, pogosto nemogoča. In ne govorim samo o drogah. Meje morajo biti začrtane. In spoštovane. Ravno obratna, “tista druga” propaganda je marsikaterega mladostnika pognala na rob ali v prepad.

   Še tole o “neškodljivi” marihuani:
   http://www.psihiater-leser.com/452/187401.html?*session*id*key*=*session*id*val*

 3. Marsikakšen mlad trdi, da je trava zdrava ipd. In da ni nič takega skušati sam kaj pridelati.
  Sicer: malo alkohola je tudi zdravo. Je res zdravo. Medtem ko recimo cigarete nikoli niso zdrave. Razen morda – če iščemo manjše zlo – tedaj, ko nekoga živčnega malo umirijo.
  Na cigarete bolj prizanesljivo gledam, odkar delam s težko bolnimi in umirajočimi in včasih “vidim” največje želje: enega prižgati …

  Za otroke in mlade mi je zelo žal, če nimajo trdne opore odraslih, treznih odraslih. Prav te dni sem zapisala svoje misli ob tem, ko sem v šoli slišala eno mamo zelo glasno govoriti učiteljici, da bo za svojega otroka naredila vse! Bom dala kar link: http://www.ednevnik.si/entry.php?w=odsrcadosrca&e_id=160948

  Mladi potrebujejo našo oporo in podporo – toda česarkoli jaz nisem pripravljena podpirati …

  • Ana, jaz raje ne bi omenjal, da je malo alkohola zdravo. Drži. A povprečen Slovenec razume malo alkohola precej drugače kot medicina… 🙁

   Tudi pri tobaku je podobno. Najbolj znan strup iz cigaret je nikotin. Nikotin je naravno prisoten tudi v zelo zdravih paradižnikih. Le da ga pri presnovi paradižnika dobimo v precej manjših količinah kot skozi pljuča pri aktivnem ali pasivnem kajenju.

   In tudi pri marihuani je podobno. V malih količinah je pri nekaterih boleznih celo zdravilo. A tema je vzgoja in ne marihuana, tako da se strinjam, da je za otroke največja nevarnost pri marihuani, da se srečajo s preprodajalci, ki imajo “še kaj boljšega” 🙁 na voljo.

 4. Najboljša je uravnotežena vzgoja, ne preveč represivna in ne preveč liberalna. Zlata sredina, tako kot na vseh področjih!

  • Matic, da se povedati tudi bolj natančno.

   Že če spremljaš poljudnoznanstvene objave o psihologiji, boš opazil, da je avtoritarna (represivna) vzgoja pase že skoraj celo stoletje. Dandanes vzgajanje s fizičnim kaznovanjem, kakšno je bilo v modi pred stoletjem, razumemo kot trpinčenje otrok. Tudi odgovor na avtoritarno vzgojo – permisivna vzgoja je v stroki že pred nekaj desetletji presežen. Največji pomislek pri permisivni vzgoji je, da je neučinkovita pri postavljanju mej. Tako ni nič presenetljivega, če preveč permisivno vzgojen otrok, fizično trpinči (po slovensko mlati, da se bomo vsi razumeli) svojega otroka.

   Stroka pravi, da je odgovorna le zelo ljubeča vzgoja, ki obenem postavlja jasne meje.

   • Ravno govorimo o tem kako moderna psihologija nima pojma o vzgoji otrok, ti pa začneš citirat moderno psihologijo. Daj pomiri se s tem, da nimaš pojma o vzgoji otrok. Si samo “politično korekten”, nič več.

   • Oče, glavni psiholog in utemeljitelj teorije o permisivni vzgoji, dr. Benjamin Spock, je pred 2 letoma priznal napačnost svojega modela vzgoje in se javnosti opravičil. Pa še to zaradi tega, ker je njegov sin naredil samomor, kar je bila posledica domače vzgoje – po njegovem lastnem modelu. Včasih se sprašujem, kako lahko starši dovolimo, da nam lahko vsi “kvazi psihologi” diktirajo vzgojo lastnih otrok!

   • Načeloma si kar dobro povedal.

    Pri vsaki vzgoji moramo povedati kaj daje in kaj jemlje.
    Permisivnosti naklonjeni ljudje VEDNO pozabijo povedati dobrobiti avtoritarne vzgoje. To so bile, da se je otrok naučil zelo zgodaj soočati z delom, odgovornostjo, krivdo itd. Slabost je samo ta, da je bilo nasilja dostikrat preveč, ali je bilo to premočno. Glavna slabost pa so bili nevrotični otroci ( niso znali uživati, imeli so dosti občutkov krivde, niso sproščeni). A če potegnemo črto, so bili ti ljudje nekaj 10x ali milijonkrat bolje pripravljeni na življenje in so bile negativne posledice lažje ozdravljive kot pri otrocih zadnjih 50 let.

    Jaz se zavzemam za avtoritetno vzgojo, kajti samo ta deluje. Otroku dajemo potrditve na osebo ( naklonjenost), medtem, ko pa njegovo obnašanje kot psa dresiramo: kar je dobro nagrajujemo, pohvalimo, kar je slabo kritiziramo in povemo kako popraviti. Če otrok ne uboga, sledijo grožnje s kaznijo in postopna uvedba kazni. Če otrok nekaj obvlada, mora avtoriteta povišati cilje, zahteve. Glavni problem permisivcev je tak kot pri družboslovcih: polno svetoboljnih idej, ki jih je praktično in realno nemogoče uresničiti. Kako naj se ure in ure pogajam v trgovini z 2- ali 3-letnim otrokom , ki je agresivno v trmi? Kako doseči, da bo otrok vzel človeka res in kazen res, če ne bo na koncu sledila še večja kazen, ki se jo otrok še bolj boji?

    Realnost je taka, da če pride do umika vseh kazni v prometu, bo anarhija in zmagovali bodo psihopati in umirali bodo pretežno majhni, nemočni,…

    Socializem je bil tipično permisivna družba do delavcev: vzel jim je osebno in ekonomsko svobod, strah pred preživetjem in jih naredil LAŽNO VARNE in bolezensko odvisne.

    Nekoč je zdrav človek vzgajal avtoritarno in nastali so nevrotični otroci, ki so rekli pri sebi NEVROTIČNO trditev ” NIKOLI NE BOM UDARIL SVOJEGA OTROKA!” ali ” Nikoli ne bom kritiziral svojega otroka” In vzgojili so celo monžico prezaščitenih in razvajenih otrok.

    Ti so nesposobni za delo in partnerstvo, kaj šele starševstvo. Zato, če se komun slučajno “zgodi” otrok, bo to ubogo dete ZANEMARJENO kot otroci na ulicah Romunije, ali v slumih Indije ali v Braziliji. Tak otrok bo pobral zelo škodljive navade kriminalcev iz ulic in bo zelo verjetno postal psihopat, ki bo svoje otroke resnično telesno in seksualno zlorabljal.

    Skratka SVETOBOLJE neracionalnih družboslovcev ( v večini) nas pelje v propad družbe, ker z norimi eksperimenti( Mengele, Marx, Lenin, Tito, Kučan-Mencinger) družbe peljejo ireverzibilno družbo v propad.

 5. > Ne predstavljam si, da bi naši dedje kaj takega počeli otrokom.

  Naši dedje niso vzgajali otrok. So pa babice počele še hujše reči. Že dojenčkom so dajale šnops. Da bo otrok bolje spal… Naj poudarim, da je alkohol trda droga za razliko od omenjene mehke marihuane. Ne govorim na pamet. Tudi sam sem videl takšno “skrb”… 🙁

 6. Za marihuano ne bi smelo biti nobenih izgovorov. Ravno tako je nepotrebna kot alkohol. Učinki so seveda drugačni. Alkohol štejemo med trde droge, marihuano med mehke. A oboje je droga. Droga se ne daje otrokom, ne bi je smeli uživati niti odrasli. A želje so eno in realnost drugo.
  Ponavadi je problem, ker želimo v življenju preizkusit še kakšno drugo stanje od treznega in pobegnit v omamo.
  A to luknjo, ki jo hočemo zapolnit z drogo, alkoholom, sexom, denarjem, lahko zapolni le Jezus. Ko dovolimo, da Jezus vstopi v naše življenje, ni več potrebno nikamor bežati. To govorim iz lastnih izkušenj. 🙂

  • Marihuana je nevarna, ker je hinavska. Po njej ni mačka, ki te odvrača od pretiranega pitja.

   Pa vedno je isti rezultat, medtem, ko so pri alkoholu različni.

 7. Če bi jaz napisal provokativno kak tekst na Čopovi, da bi šokiral in morda spodbudil ovce k razmišljanju , bi napisal:

  ” STARŠI, DAJTE OTROKOM DROGO V ŽILO, da jih osrečite!”

  Kajti bistvo permisivne vzgoje je, da otroku VEČAMO UGODJE, srečo in mu jemljemo težave, neugodje ( prezaščitenost).
  Hkrati se z otrokom preveč ukvarjamo v nazoru PEDOCENTRIČNOSTI in tak otrok postaja narcisoiden ,egocentričen, razvajen. Navajen je na izpolnitev katerekoli ŽELJE, kar prej ali slej postane nemočen in tak otrok postaja vedno bolj psihopatsko manipulativen in agresiven, da MU DRUGI DELAJO SREČO.

  Seveda tudi seks in odnosi njemu ne prinesejo tako velike sreče kot droga, kajti pri odnosih je TREBA DELATI, da je kak rezultat. Pri drogi pa samo zmanipuliraš, ukradeš, oropaš, ubiješ.

  Tako, da je logična pot socialistične vzgoje ( permisivne, pedocentrične) pot v razvajenost, prezaščitenost in v ZASVOJENOST in v psihopatstvo ( antisocialno in protihumano obnašanje).

  Torej imamo ideologijo, ki zagovarja eno in doseže s tem čisto nasprotne rezultate.

  • Še popravek:
   “kar prej ali slej postane nemočen” spremenite v
   “kar prej ali slej postane nemogoče”.

   Seveda sem pozabil pohvaliti Čerina, ki je spisal odličen članek.

   Zanimivo je ta dvojnost:
   s permisivno vzgojo so otročji in nevrotični osebki hoteli svoje otroke obvarovati pred nasiljem, agresivnostjo ==> toda dosegli so ravno to s svojim načinom dopuščanja in “odnašanja riti”, da je njihov razvajenec postal zelo agresivna oseba, ki si niti čevljen ne zaveže več sam, ker lahko k temu zmanipulira očeta ali ustrahuje mamo – da mu zavežeta čevlje.

   Socializem je imel idejo postati bolj pravična in socialna ( družbi, delavcem naklonjena) država. Dosegel pa je to, da pravičnosti ni, iz delavcev in državljanov pa je naredil psihopate ( antisocialne, grabežljive, manipulativne) osebe.

  • Se popolnoma strinjam. Ljudje s permisivno vzgojo nimajo občutka za odgovornost in delo, ker jih po poti odraščanja ne spremljajo ampak nesejo starši.Ravno taki imajo najmanj smisla za medsebojne odnose. Malo se mi zdi pretirano,da vse napisano pripisujete socialistični vzgoji, saj je razcvet take vzgoje ravno v današnjih časih?

   • Mislim, da je Spock začel s tem eksperimentom družbe okoli leta 1960. Takrat so tudi psihologi in pedagogi v Sloveniji zelo hitro sprejeli revolucionarni eksperiment v družbi za svojega.

 8. Kaj pa če bi zgoraj omenjeni grafit mogli razložiti malo drugače?
  Takole: Starši, dovolite, da vaši otroci lahko izrazijo svoja čustva, tudi negativna!
  Starši, naučite svoje otroke, da bodo izrazili to, kar čutijo – a naučite jih primernih načinov izražanja!

 9. Vsekakor moderna vzgoja zanika da je kazen pač nasilje. In je vpeljala psihično nasilje namesto fizičnega. Rezultat je seveda psihična pohabljenost. Vse to samo zaradi politične korektnosti, prilizovanja vladarjev mladini, češ poglejte kaj vse bi vam mi pustili, starši vam pa ne… Seveda ne moreš učiti kdaj lahko otroka po riti. To je stvar odraslosti, ne pa “strokovnjakov” za vzgojo.

  • Za Waldorfsko šolo ( antropozofija) je značilno, da so fizično nasilje umaknili, zato pa vzgojitelji zavestno in podzavestno uporabljajo veliko več psihičnega nasilja, negativnega manipuliranja.

   Jaz mislim tako, da moder človek zmore tvegati drugačne poglede in poskuse, toda prej ali slej se vrača k sami tradiciji, ki jo osebno prečiščuje.

   Uporniški otrok kljubuje avtoriteti in tradiciji brezglavo in za vsako ceno. Kar izgleda in je neracionalno in nemodro.

   Odrasel človek in svobodni otrok zmore na avtoriteto in tradicijo iskati pluse in minuse, hkrati pa se zna tudi duhovito pohecati iz vsega.

 10. Delo in vera, sta najboljša učitelja življenja.

  In to od otroških let naprej!

  Potem ne bo nobenih psihičnih, moralnih, premoženjskih, socialnih težav.

 11. Če se še tako prizadevamo, ne bomo glede vzgoje prišli dlje od modrosti, ki nam je dosegljiva po sv. Pismu.
  Vzgoja je britka, ker je kazen potrebna, a za dobro in iz ljubezni do potomcev opravljeno delo naposled prinaša dobre sadove obema: vzgojitelju in vzgajanemu. S permisivno vzgojo ne bomo prišli dlje kot do še bolj nasilnih generacij.

Comments are closed.