Starševska moč

35

starsiEden od glavnih problemov sodobnega starševstva je, da narašča število staršev, ki kažejo starševsko nemoč. Oni so vzgojno nemočni, ker ne uspejo vplivati na vedenje svojega otroka in oblikovati njegovega vedenja. Končna posledica njihove vzgoje je, da ne morejo in ne uspejo pripraviti otroka za samostojno življenje v družbi in s tem izpolniti svoje starševske dolžnosti. V konfliktnih situacijah, v katerih od otroka zahtevajo nekaj, česar otrok ne želi in noče storiti, starši popuščajo. Rezultat popuščanja v spopadu dveh volj, otrokove volje in starševske volje, je v zmagi otrokove volje. Otrokovo voljo upravlja otrokov nagon, ki se želi izogniti neprijetnosti, neugodju. Starševska volja hoče otroka socializirati. A otrok, ki se ne podredi staršu, se kasneje upira podrejanju komur koli in zahteva od vseh ljudi v kasnejšem življenju, da se podrejajo njemu, tako da ne more zrasti v delujočo, ustvarjalno odraslo osebo.

Čeprav se ljudje strinjajo, da je nemoč nekaj negativnega, pa na njeno nasprotje – moč – prav tako ne gledajo pozitivno; zlasti v povezavi z vzgojo otrok. Sprašujemo se, ali je bolje, da je vzgojitelj nemočen ali močen. Mar ni težava, ker ne razlikujemo moči od zlorabe moči?

Samostalnik »moč« je povezan z glagolom »moči«: močan je tisti, ki lahko doseže, kar želi. Ko ljudje udejanjamo svoje želje, začutimo čustvo zadovoljstva in čustvo sreče. Moč teh dveh čustev je povezana s tem, kako pomembna nam je bila ta želja. Zato je človeška želja biti zadovoljni in srečni neločljivo povezana z določeno stopnjo osebne moči.

Oseba, ki živi sama na planšariji ali na samotnem otoku, je odvisna samo od sebe, kaj lahko in česa ne zmore storiti. Ko pa oseba živi v človeški skupnosti, potem se njeno moč meri po tem, koliko je sposobna (zmožna, močna) vplivati na druge, da bi dosegla svoje cilje in želje. Zato je moč osebe enaka njeni družbeni moči.

Starševska moč je vrsta družbene moči, ker starš vpliva na otroka z namenom, da se otrok obnaša na zaželen način, seveda z vidika, kaj je za starša pomembno, kaj mu je vrednota. Da bi ta cilj dosegel, mora starš otroka opozarjati, obveščati, zahtevati, ga pohvaliti in nagrajevati, kritizirati, mu groziti s kaznijo in ga kaznovati.

Toda v vsem tem mora imeti pravo mero, da otroka ne bi pretirano gnal v svoje zahteve in ga pretirano kaznoval, saj bi s tem starš padel v drugo skrajnost, v drugo starševsko napako, v starševsko premoč, v zlorabo moči.

Preveč močan ali avtoritaren ali gospodovalen ali posesiven starš škoduje otroku. Moč zlorabljajo tisti starši, ki nenehno pretirano ščitijo svojega otroka, saj mu ne dovolijo, da nekaj dela samostojno in se počasi ločuje od njih in zdravo osamosvaja; pa tudi tisti starši, ki otroka preobremenijo z različnimi aktivnostmi, pri katerih pričakujejo, da je njihov otrok uspešen. V to skupino vključujemo tudi tiste, ki otroke zlorabljajo, ker otroka ne sprejemajo v njegovem bistvu.

Sodobni starši se morajo izogibati obeh pasti: da ne padejo v zanko nemoči in na drugi strani v zanko premoči, nadvlade. To lahko dosežejo, če jasno pokažejo svojemu otroku, da ga imajo radi in hkrati, da so avtoriteta, ki otroka disciplinira. Pri tem zelo pomaga, če v nekaterih primerih starši ne gledajo pretirano, kako se otrok počuti (sentimentalnost), ampak kaj je tista trenutna življenjska lekcija, ki se jo mora otrok tedaj naučiti.

Prevedel Robert Šifrer. Prvič objavljeno na portalu politika.rs. Objavljeno z dovoljenjem avtorja, več o Zoranu Milivojeviću lahko preberete na povezavi.

35 KOMENTARJI

 1. Problem je v tem, ker straši za takšno vzgojo nimajo podpore okolja, ker je celotna družba zbezljala v napačno smer, kjer ne veljajo več nobene trdne vrednote, meje, avtoritete in je vse relativno in poljubno. Kjer se vsaka kritika dojema kot osebni napad in sovražnost, in seveda takoj označi za nestrpnost in diskriminacijo.

     • Ne vem zakaj je Zdravko do nekaterih komentatorjev tako komunistično pazji: včasih pomislim, da je eden od urednikov, ki vidi IP in pravo ime komentatorja, zato morda ve kateri FDV trolarji pridejo svetiti Časnik.

      Zame si dobrodošla, kot je vsak ustvarjalni pisec, ki zmore napisati 10 samostojnih stavkov in ne samo pljuvati in zmerjati (mali martin) ali pa širiti domoljubne in vrednostne ezoterike (svitase) ter lepiti članke iz vsepovsod (France mihič) .

 2. Zdravko, ni prav od tebe, da jo preganjaš. Sploh preganjat kogarkoli, njo pa sploh. Sicer je pa v redu tale članek in zahvala tisti osebi, ki je prevedla in dala sem gor.

  • Seveda ne, saj je ne preganjam. Le s tem gejevskim komentiranjem, ki mu je namen samo provociranje drugih, bo tam našla druge superinteligentne sogovornike.

   • V njenem komentiranju nisem zaznala nic gejevskega, me pa zanima kaj si ti.
    Žalitvam naj bi se izogibali, a ne ?

 3. V tem tekstu ni razložena samo napačna vzgoja v Sloveniji. Ampak tudi vsa patologija celega naroda in seveda zakaj imamo take politike, ki v desetletjih nič ne storijo kar bi bil mož po Slomšku DOLŽAN STORITI. Kot pravi Zdravko je večina Slovencev zaradi permisivnosti in socializma postala: HUDOBNI SUŽNJI.

 4. .. ki zmore napisati 10 samostojnih stavkov in ne samo pljuvati in zmerjati (mali martin)
  ==

  In to pravi prvak v pljuvanju po tistih, ki se z njim ne strinjajo, še posebej po anši in sdsu !

   • V mnogih primerih je tvoje pisanje daleč od realne kritike, še posebej, ko je v igri Janša in sds.
    Iz zgodovine vemo, da so bili najbolj pasji prav janičarji !

    No, ne morem pa zanikati, da včasih pa zares spraviš skupaj realno kritiko, podprto z argumenti. Je pa tudi veliko pljuvanja, to je splošna kritika brez podanih argumentov !

    • Daj mi razloži zakaj je Janša začel komunjajzerfašistični megalomanski projekt TEŠ6b, ki vsako uro bruha 60.000 evrov izgub. Koliko podkupnine je dobil od Šaleške SD mafije?

     Zakaj se v sodelovanju z Zidarjevo SCT mafijo ni on pred kamerami gujsal z Zidarjem, temveč njegova zdravstvena ministrica Zofija Mazej Kukovič?

     • Od 2.000.000 milijonov, bi mu mafija morala nakazati vsaj 10 procentov, če ni lolek, in ker je uspel počistiti desnico…

     • Od 2 milijard ali 2.000 milijonov evrov je provizija 200 milijonov.

      Sem kratek čas delal v prodaji visokotehnološke tehnologije državnim podjetjem in vem, da brez najmanj 10% nihče ne dobi posla.

     • Kaj, a ti je muca jezik popapala?

      Nekoč mi je udarni desni novinar pravil, da se SDS ovci na forumih ful repenčijo kot supermani (kompenzacija) . Ko pa jih privat sreča, so pa navadni (totalno) prestrašeni cucki .

     • Ah, Pavel, vidim, da ne moreš iz svoje kože, navada ostaja!
      V vseh teh zapisih, namenjenih meni, sta edini realna kritika, za katero rabiš pamet, tista o začetku gradnje TEŠ6. Vse ostalo pa je eno samo sovražno bluzenje bolestnega uma, ki je produkt bolestnega sovraštva, podtikanje in obtoževanje brez dokaznih argumentov in žaljenje na osebnem nivoju.

      GradnjA TEŠ6 je katastrofa ! Zakaj so začeli graditi mi ni jasno, zakaj tega ni skenslala nobena vlada pa še manj. Se pa spominjam, iz tistih časov, nekih komentarjev strokovnjakov iz elektro stroke, da je ta projekt za samooskrbo zelo pomemben, ker nisem strokovnjak na tem področju, ne vem kako je na tem. Je bilo pa rečeno, da projekt stoji na ceni velenjskega lignita, kar se je pozneje pokazalo kot velik nateg.

      Morda ti veš kaj več, saj vehementno napišeš, da je Janša pokasiral 200 milijonov ! Pavel, z argumenti, dokazi na mizo, če jih imaš, se sam javim, da peljem Janšo na Dob. Če jih nimaš, potem natolcuješ, podtikaš, žališ na osebni ravni! Še za loleka ga proglasiš, če ni dobil te vsote! Je to konstruktivna in realna kritka? Upam, da tega foruma ne berejo jastrebi iz sds, drugače te še kdo lahko za jezik potegne. Pavel zakaj tako, se ti je sovraštvo do Janše popolnoma omračil um? Zakaj nekaj, kar dobrega in argumentiranega napišeš, takoj pokvariš z nekimi zapisi polnimi sovražnosti, podtikanja, blatenja? In ravno to me pri tebi najbolj moti. S tem sam sebi zbijaš renome in svojo ceno.

      Pavel : Sem kratek čas delal v prodaji visokotehnološke tehnologije državnim podjetjem in vem, da brez najmanj 10% nihče ne dobi posla.

      Si tudi ti pobasal teh 10% ?

      Pavel : Koliko podkupnine je dobil od Šaleške SD mafije?

      Se bom spustil na tvoj nivo in te vprašam, koliko je Milka dobila od udbo mafije, da je pomagala zapreti še tistih nekaj ohranjenih udbovskih arhivov in s tem preprečila odkrivanje zločinov te mafije ?

      koliko je dobil Tonin od murgelskega mafijoza, da mu je zrihtl dodatno pokojnino?

     • Mali posli, malo denarja iz provizij.
      Veliki posli, veliko denarja iz provizij.

      Če si starejši, se spomniš velikih nasedlih projektov: Benkovac, Obrovac in v Velenju je bil en tak v firmi, kjer je bila potem šefica Zofija Mazej Kukovič.

      En velik komunistični projekt je bila državna gradnja Avtocest v kateri so se zelo verjetno vse močne politične stranke zelo omastile:
      1. Saj je bil 5x do 10x predrag (kot je TEŠ6b vsaj 3x, a od kar je JJev človek na vrhu, ne dobimo več v javnosti informacij.
      2. So bili vsi tiho

      Podobno so ekologi in zeleni histerični samo tako dolgo, dokler ne dobijo dovolj velikih zneskov na svoje račune. Glede TEŠ so bili vsi tiho, še posebej glavni med njimi Vojko Bernard je” pozabil” vložiti prijavo.

   • Pavel pa še kako rabiš pamet za pljuvanje,ti namreč dostikrat pljuješ v lastno skledo,da o pljuvanju v krožnike piscev na tem forumu ne bi pisali!
    Pravzaprav pa je tako,da ni potrebno biti ravno pisec prispevkov v Časniku,
    pred tvojim pljuvanjem ni nihče varen,še celo clintonovo si našel v nam
    daljni Ameriki,mislim,da ti je zgodba o pometanju pred svojim pragom poznana!

 5. Pavel, nič o tisti 200 milijonih ?
  Če imaš jajca nekaj napisati, potem predloži še argumente in dokaze za svoje pisanje. Brez tega padaš na nivo farških opravljivk.

  a od kar je JJev človek na vrhu, ne dobimo več v javnosti informacij.
  Kdo je ta ćlovek ?
  Ima v trdnjavi sd janša glavno besedo ?
  Argumente prosim !

  • pavel: “Od 2.000.000 milijonov, bi mu mafija morala nakazati vsaj 10 procentov, če ni lolek, …”
   ==================

   Če si lolek gre pravzaprav za 2000 milijard ali za dva bilijona. 10% od tega je pa kar 200 milijard. So pa res loleki, da ga ne preganjajo zaradi 200 milijard ampak zaradi ene Trente.

 6. Pavel : Sem kratek čas delal v prodaji visokotehnološke tehnologije državnim podjetjem in vem, da brez najmanj 10% nihče ne dobi posla.

  Si tudi ti pobasal teh 10% ?

  Pavel : Koliko podkupnine je dobil od Šaleške SD mafije?

  Se bom spustil na tvoj nivo in te vprašam, koliko je Milka dobila od udbo mafije, da je pomagala zapreti še tistih nekaj ohranjenih udbovskih arhivov in s tem preprečila odkrivanje zločinov te mafije ?

  koliko je dobil Tonin od murgelskega mafijoza, da mu je zrihtl dodatno pokojnino?

  ???????

  Pavel, nič o tem ?
  Ti je muca jezička popapcala ?

  • Jaz nikoli nisem pobasal nobene podkupnine. Šef me je odpustil po enem mesecu “ker nisem bil iz pravega testa”. Lahko pa povem, da smo robo prodajali “levim” in “desnim” podjetjem v državni lasti.

   Pojma nimam za Milko in Tonina. Pojdi ju vprašati.

   Ti se ne moreš nižje spustiti kot si.

     • Prvič:
      O napakah javnih oseb torej ne smemo govoriti, dokler nismo sami idealni, kajne?

      Drugič:
      Ali ta “vsakdo” pomeni tudi vas? Najbrž ne … ker sicer bi bili tiho o smeteh pri drugih.

   • Kdo pa je potem dobival teh 10%?
    Kako pa veš, da so jih dobivali?

    Veš za vse lopovščine, samo za lopovščine v svoji stranki Nsi nič ne veš?
    Mene pa zanima ravno stran poti v stranki, katere volilec sem,to je nsi. Hočem red v svoji stranki, za druge me ne briga. Drži se tega načela tudi ti!

    Kaj je tvoje blatenje in podtikanje, brez dokaznih argumentov drugega kot pasti čisto na dno ! Nižje od tebe v tem primeru ne gre!

    • Teh 10 in več procentov je dobil “decision maker”. Včasih je bil direktor banke v Prekmurju, potem tehnični direktor v Lipici, nato na Brdu Vzdrževalec, nato na Občini Ljubljana nek sekretar blizu županje. Ali šef projektive v Savi Kranj .. Bil je predstojnik oddelka na UKC, pa IT šefica v Abanki in Gorenjski banki.

     Prodajalec ni več prodajal. Ampak je po politiki v firmi spraševal kdo bo odločal med 7 ponudniki tuje tehnologije. Moj šef (“desničar”) še je pri obiskih strank poslal od strahu. Ko pa je prišel v svojo pisarno, je imel zvezčič s telefoni in je toliko časa vrtel cifre, da je prišel do cifre človeka v državni firmi, ki bo naredil ključno odločitev.

     Potem je to osebo poklical in ji ponujal procente nad. Enega več kot konkurenca. Če se te igre ne greš, te v poslu v Sloveniji ni.
     Seveda je prodaja privatnim podjetjem in nam končnim strankam brez teh podkupnin.

     Vidim, da se tebi sanja ne v kakšni (socialistični =mafijski) državi živiš.

 7. AlFe :O napakah javnih oseb torej ne smemo govoriti, dokler nismo sami idealni, kajne?
  ==
  Kdo to pravi ? O napakah javnih oseb, v javni funkciji, se mora govoriti, vendar na osnovi resnih in dokazanih argumentov. Če in ko pa teh argumentov se stvar sprevrže v pljuvanje, blatenje in podtikanje. S tem se nikakor ne morem strinjati, če pa to eskalira na osebnostno raven, pa je stvar sploh nesprejemljiva, podla.
  Idealen pa ni prav nihče, razen redkih, ki menijo, da vse vejo in imajo v vsem prav le oni. sam se zavedam, da sem le grešen človek z napakami.

  Drugič:
  Ali ta “vsakdo” pomeni tudi vas? Najbrž ne … ker sicer bi bili tiho o smeteh pri drugih.
  ====

  Lahko le poslušam o mojih smeteh, o smeteh drugih moram biti tiho, ali kaj?

  • Zakaj so sodobni starši tako nemočni?

   Ali tako malo vedo?

   Ali so vrednotno tako zmedeni in kaotični?

   Ali so tako perfekcionistični?

   Ali so ideološki?

   Ali so nezreli, infantilna (po liniji ugodja)?

   Ali so uporniški otroci, ki bodo zaradi svojih avtoritarnih in posesivnih (katoliških?) staršev delali vse s kontra predznakom (primer Luka Mesec, številni domobranski otroci so postali rdečkarji in številni otroci komunistov so postali kontrakomunisti).

   • Jaz mislim, da pri sodobnih starših gospodujejo mame pri vzgoji in v zakonskem odnosu. Imajo prvo in zadnjo besedo. So kopija patriarhalnega očeta. Feministke. V sebi so razrušene (“močna moram biti”), zelo tesnobno.

    Do otroka pa zavzamejo izrazito sentimentalno vlogo (kako se počuti, da ne bi slučajno kaj trpel…) Predvsem pa sledijo sodobnemu zgrešenemu aksiomu:
    MOJ OTROK MORA BITI SREČEN IN NIČ MU NE SME MANJKATI.

Comments are closed.