Stari vzorci obnašanja v novih časih

2

Da nas še vedno spremljajo vzorci delovanja v politiki in gospodarstvu, ki so bili uveljavljeni pred uvedbo parlamentarne demokracije in osamosvojitvijo ni nič čudnega. Končno je minilo le dvajset let in to dvajset let brez naporov, da bi se zgodile dejanske spremembe v udejanjanju osebne svobode in odgovornosti. Nobena slovenska družbena skupina si ni zavezujoče rekla: Način dosedanjega delovanja ni uspešen, mednarodno konkurenčen in usmerjen v doseganje skupnega dobra, moramo se spremeniti, zgledujmo se po tistih družbah, ki jim gre bolje.

Namesto tega smo priča neprestanim bitkam za interpretacijo sedanjosti in preteklosti, ki naj bi legitimirala stanje brez sprememb in pozicijo vsake družbene skupine, udeležene v bitkah Blatnega dola.

Da se na proslave zgodovinskih obletnic vtihotapi mitingaško vzdušje, ki je namenjeno združevanju in hujskanju udeležencev proti skupnemu sovražniku, je razumljivo in zgražanje javnosti ni potrebno. Večinoma gre za spontane odzive interesne skupine revolucionarjev v pokoju na njim neprijazno politično stvarnost. O poskusih instrumentalizacije mitingaškega vzdušja za dosego konkretnih političnih ciljev v slogu Miloševićeve jogurtne revolucije še ni sledu.

Ne tako enotna podpora Zorani Jankoviću

Na čase zlorabe državnih institucij iz časov Miloševićevega vzpostavljanja enotnosti Srbov in poštenih Albancev pa močno spominja sestanek Zorana Jankovića s svojo »družino«, kamor je ljubljanski vožd vključil tudi ravnatelje šol in direktorje javnih podjetji iz Ljubljane. Po mandatu in pol županovanja na osem let LDS-SD podlage je bil sklic sestanka podpore po hišnih preiskavah pri županovi ožji družini precej varen manever. Vsaj en disidentski glas med sklicanimi mestnimi funkcionarju zbuja upanje, da Ljubljana še ni povsem balkanska Sodoma ali Gomora.

Opogumlja tudi, da so bili mediji zadržani glede promocije podpore, ki naj bi jo užival ljubljanski župan. Očitno se mnogi zavedajo neetičnosti takšnega ravnanja. V Sloveniji je velika množica javnih uslužbencev in večina se počuti na moč neprijetno ob misli, da utegne, če se vzorci Jankovićevega ravnanja razpasejo po Sloveniji, njihov šef, ko zabrede v težave, od njih terjati javno demonstracijo podpore.

Razčiščevanje finančne polomije mariborske nadškofije v časopisih

Širitev kroga krivcev za finančno polomijo v Mariborski nadškofiji, ki jo je objavil sobotni Dnevnik pa prav tako zbuja asociacije na ravnanje, ki smo mu bili priča v poznih osemdesetih. Takrat so mlado-komunisti (Kučanovi) uporabili Mladino za medijsko obračunavanje s staro-komunisti (Popitovi). Iz v Dnevniku objavljenega besedila je precej očitno, da novinarje z informacijami oskrbujejo cerkveni udeleženci afere, morda iz samega vrha. Kot v starih dobrih časih se poskuša zlorabiti medij za »znotraj partijsko obračunavanje«. Vse kaže, da se bo vodstvu slovenske Cerkve maščevalo, ker se ni lotilo transparentnega razčiščenja zadeve, internega sankcioniranja odgovornih in javne predstavitve ukrepov, ki bi zagotavljali, da se kaj takega ne more ponoviti.

Zagotavljanju, da so za vse krivi drugi (bankirji, gospodarska kriza…) ne verjame niti dobronamerna javnost. Rezultati internega sankcioniranja odgovornosti znotraj cerkvene hierarhije bodo brez ustreznega poznavanja dejstev zgolj povzročali dodatne frustracije med slovenskimi katoličani. V strahu, da bi kaj blata ob transparentnem razčiščevanju padlo na napačni habit, so se odgovorni odločili za zakulisno razčiščevanje, pa sedaj kaže, da bo blato letelo vse naokrog.

2 KOMENTARJI

  1. “Zagotavljanju, da so za vse krivi drugi (bankirji, gospodarska kriza…) ne verjame niti dobronamerna javnost.”
    Zelo znano ravnanje v Sloveniji, vse za izogibanje “odgovornosti”. Besede mikajo, vzgledi vlečejo…
    Kaj bo prevladalo, čut za odgovornost ali neodgovornost?

Comments are closed.