Stari bojazljivec in logična odločitev

11

Borut Pahor menda ne bo kandidiral za predsednika države. Po eni strani pokam od zadovoljstva, saj sem takšno odločitev napovedoval. Po drugi strani pa …

Po drugi strani pa … 

je veliko vprašanje, ali je sploh imel na voljo kakšno drugo izbiro. Seveda zasebno še zmeraj mislim, da bo, če bo domnevna odločitev obveljala, glavnino dela opravila njegova pregovorna bojazljivost pred odločilnimi koraki. Že leta 2007 se za kandidaturo slednjič ni odločil, čeravno si je je želel. In čeravno bi takrat zmagal. Tudi v svojem naskoku na predsedniški položaj v državnem zboru lani ni šel do konca, marveč je požrl slino in se podredil blokovski disciplini. Resda potem, ko je bila “škoda” že narejena in karte močno premešane, tako močno, da se jih ni dalo več zložiti nazaj.

Ampak hkrati Pahor verjetno ni tako neumen, da bi si pripisoval ne vem kakšne možnosti za jesensko zmago. Seveda bi bržkone zlahka opravil z Milanom Zverom, a bi imel dokaj pičle možnosti v “levo-levem” finalu z Danilom Türkom. Volivci levice pač nimajo nobenega razloga, da bi ubogljivega in v svoji navidezni nepredvidljivosti čisto predvidljivega aparatčika zamenjali s svojeglavim posebnežem, ki so se ga že leta 2008 ob kopici všečnejših kandidatov oklenili zgolj zato, ker je edini lahko premagal zmaja iz Grosupljega. Glede na izide zadnjih volitev sicer sumim, da so bili celo v zmoti.

Brez preloma 

Tistih, ki bi bili pripravljeni glasovati za zamenjavo predsednika, ki je v prvem mandatu rad in domala načrtno jezil velike skupine državljanov, je sicer zelo veliko. Toda po 4. decembru 2011 bi bilo naivno misliti, da jih je dovolj. Seveda pa bi se  v svoji želji po spremembi  mnogi med njimi navdušeno oklenili Pahorja in iz njega slejkoprej naredili “desnega” ali kar “Janševega” kandidata, četudi bi se sam tega še tako otepal. Omenjeno bi ga po eni strani povsem oropalo možnosti za uspeh (na predsedniških volitvah je navsezadnje vseeno, ali vknjižiš trideset ali 48 odstotkov), po drugi strani pa bi kljub vsemu zahtevalo ali celo samo po sebi prineslo odločen prelom z blokom, iz katerega izhaja. Temu se  je doslej vedno in za vsako ceno izognil.

Ostaja zgolj upanje, da bo Pahor izgubil volitve za šefa stranke. V tem primeru mu utegne vsaj samoljubje narekovati slovo od sistema nekakšne Socialistične zveze delovnega ljudstva na slovenski levici, ki mu je marsikdaj nasprotoval, ampak je v ključnih trenutkih vselej prispeval k njegovemu ohranjanju. Navsezadnje ima, kot se je jasno pokazalo, zavidljivo volilno bazo. Ta sicer ne zadošča za zmago na predsedniških volitvah ali za relativno večino na parlamentarnih. A če bi se odrekel sodelovanju v projektu plansko vodene levice, kjer posamične stranke nimajo lastne teže, bi lahko bil s svojo skupino skoraj vedno jeziček na tehtnici med dvema političnima blokoma. Od vseh, ki so kdaj imeli takšne ambicije, je kazal Pahor doslej največ volje, da bi to vlogo vzel resno.

11 KOMENTARJI

 1. Barbika je pač ugotovil, da proti Danilu nima nobenih šans! Jasno je, da en narcisoidni brezvretenčar kot je Barbika ne more nikogar prepričat. Rad bi bil levičar na desnici in desničar na levici, nek samooklicani nacionalni mesija, je pa navaden politični in človeški luzer. Če bi imel vsaj malo soli v glavi – pa je očitno nima – bi potihoma odmeglil v Bruselj, si tam poiskal svojim skromnim intelektualnim sposobnostim primerno službico in živel v skladu s svojo naravo. Tako pa se še kar naprej vsiljuje, da ga bodo morali očitno tudi iz Moskovičeve vile na Levstikovi napodit …

 2. Türk je tudi brezvretenčar in sluzavec.

  Sicer pa če Barbika izgubi volitve v lastni stranki, bo SD še bolj izgubila, saj bo zmagala radikalna levica.

 3. Revež.Smili se mi,začenjam ga pomilovati.
  Naj gre nekam v neko službo,da se bo naučil preživetja, možatosti in poštenja ,logičnega življenskega pokončnega boja ob zdravi pameti.
  Ni dober ,je pa dobričina.
  Ne more in ne sme biti vzgled, ker sicer se bo kleni staroveški narod
  razmehkužil in pokvaril še bolj in bo izgubil zavest gojeno po rodovih prednikov.Ostal bo razbit,razdvojen,pomehkužen in brezhrbteničen.

  Šele potem, ko bo odrasel, ko ga bo nosila lastna hrbtenica, se lahko vrne in predava,poučuje ali vodi ljudstvo ali njegov del.
  Fant je ponesrečen projekt osebnostno in po človeško se nam je razgalil pri nalogi,ki jo je opravil z nezadostno.Zadolžil je mene in zadolžil je moje otroke in njih otroke,zapravil je velik del mojih dohodkov.To je moja ocena in moja obtožba njegove vladavine.In bi bilo dobro,da se zamisli in izdela lastni popravni življenski izpit.Posledice njegovega mojstrstva bodo še teple ta narod.To se vidi z vrha Triglava doli do Piranskega zaliva in vse vmes! “Dis is bjutiful daj” – odmeva iz Stockholma in kroži okoli sveta do možnega sodnega dne za naše morje.
  Kaj bo povedal takrat,kam bo odšel jokat, šibki možak tedaj,morda?
  Ne, ne bo kesanja.Še bo nasmeh in nov izgovor na ljudstvo.Staviš?

 4. “Zadolžil je mene in zadolžil je moje otroke in njih otroke,zapravil je velik del mojih dohodkov.”

  To je tudi moja ocena. Otrok, ki se je šel pilota Boinga in zadeva se je končala, kot se v takih primerih konča. S katastrofa. Problem so pa potniki, ki so mu dovolili pilotiranje.

 5. UBogo narcisoidno revšče.Iz predvčerajšnega javnega nastopa so posledice njegovih odvisnosti od marsičesa , vidno izkazane.Ni več samokontrole ,ni več udarnosti,ostalo je samo še naučeno leporečjo iz časov CK.

 6. Jaz pa mislim, da ima Pahor zelo velike šanse za zmago na predsedniških volitvah… Morda bi celo Türka izključil iz drugega kroga. Če pa bi v prvem krogu izpadel Zver, bi v drugo Pahor gotovo zmagal, ker bi ga verjetno volila vsa desnica, sredinski volivci in še del levice…

 7. Saj ni kaj dodati. Slovenija, edini komunistični raj v Evropi. Samoniklost komunistične revolucije je naredila svoje. Še prihodnje generacije bodo slavile zločinske komuniste.

 8. Ko se omenja Pahorjeva morebitna kandidatura za predsednika republike, mi vsakič pride na misel usoda poslanca Vogrina.

  Pahor, ki je s svojo vlado ustvaril pravo javno finančno in gospodrsko pogorišče, naj bi za nagrado smel kandidirati za predsednika republike.

  Vogrin, ki je skupaj s tisoči drugih podjetnikov propadel kot žrtev nesposobne leve vlade in njenega predsednika ter plenilske levice, pa bi moral še kot poslanec odstopiti.

 9. Še tole me zanima!

  Rdeči bratje, kako razlagate hipotezo, da Vogrin vseh teh težav ne bi imel, če bi se po volitvah prodal Jankoviću?

  In bi ga mediji častili kot narodnega junaka?

 10. Ja Mefisto, če bi Vogrin Prestopil v PS (PLENILSKO SLOVENIJO), bi bil danes heroj.
  Čestitam Vogrinu za pokončno držo!
  Uničila ga je tolpa 571.

 11. ALI BO kandidiral za predsednika ali ne , ne bo odločal on sam ! Točno tako bo , kot bodo rekli, se dogovorili v MURGLAH ! Njegovo cincanje je samo igra , odločitev je padla , tako kot je tista izpred nekaj let , ko je moral prevzeti mandatarstvo , njegovim nesposobnostim navkljub !
  TOREJ , ZA LEVICO V TAKO POMENBNIH ZADEVAH PAHOR NI SUVEREN !

Comments are closed.