Stanislav Zore: Odgovor na odprto pismo ga. Alenke Bratušek

11

zoreV odprtem pismu z dne 12.10.2016 je bivša predsednica Vlade Republike Slovenije med drugim zahtevala od države oziroma njene vlade, da ravna v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije in v nasprotju s svojimi zakonskimi obveznostmi. Od države je dejansko zahtevala, da ne glede na ustavno načelo enakosti pred zakonom obravnava Nadškofijo Ljubljana drugače od ostalih denacionalizacijskih upravičencev in da naj svojih obveznosti ne poravna.

Takšen poziv bivše predsednice Vlade Republike Slovenije je neprimeren, Nadškofijo Ljubljana pa je tudi sicer močno začudil. Ni nepomembno, da je ravno v času, ko je bila Alenka Bratušek predsednica Vlade Republike Slovenije, država umaknila ugovore zoper vračilo podržavljenih gozdov znotraj Triglavskega narodnega parka. Država je pod njenim vodstvom poskrbela, da so bila Nadškofiji Ljubljana avgusta 2013 z eno samo odločbo vrnjena zemljišča znotraj Triglavskega narodnega parka, večinoma gozdovi, v skupni izmeri preko 4.000 ha. Omenjena vrnitev podržavljenih gozdov predstavlja tudi podlago za sedanjo uveljavljenje odškodnine zaradi nemožnosti njihove uporabe od uveljavitve Zakona o denacionalizaciji do pravnomočnosti odločbe, za uveljavljanje odškodnine, ki naj bi bila danes zanjo sporna.

Ne glede na neprimeren poziv bivše predsednice Vlade Republike Slovenije Nadškofija Ljubljana utemeljeno pričakuje, da jo bodo država, njeni organi in sodišča obravnavali enako kot ostale denacionalizacijske upravičence in pri odločanju o konkretnih zadevah upoštevali predvsem Ustavo in zakone ter dokončno odločili o denacionalizacijskem zahtevku v primernem roku. Postopki vračanja podržavljenega premoženja trajajo že skoraj četrt stoletja in ves čas trajanja postopkov denacionalizacijskim upravičencem nastaja škoda.

msgr. Stanislav Zore OFM
ljubljanski nadškof metropolit

11 KOMENTARJI

 1. Kaj pa naj bi drugega odgovoril nadškof? Pri zavlačevanju z vračanjem nacionaliziranega premoženja ni krivda na upravičencih, ampak povsem na drugi strani. Zakoni veljajo za vse enako. Poziv neke bivše premierke k namernemu nespoštovanju zakona je pa nekje med burko in grotesko.

 2. Poglej, poglej, poglej! Gospod nadškof se je oglasil! Kaj je tajnik škofovske konference na smrt bolan?

 3. Lenčica bo papeža poklicala naj zamenja nadškofa, če ne bo priden (Vatikan že dolgo ni upokojil nobenega slo nadškofa)

 4. In to se oglaša sama Absolutna, kateri so takrat, ko je bila v službi na Brdu, vrtnarji z Brda urejali njen domači vrt.

 5. Treba se je usmeriti na tiste, ki so zaradi zavlačevanja krivično prišli do profita. Ti naj povrnejo škodo, ne davkoplačevalci.

  Mafija profitira FEVDALNO rento, birokracija ne dela, potem pa nekdanja premierka potegne ven populistično, protiustavno in komunistično parolo in ZAVISTNA in SOVRAŽNA čreda klonov ji pelje.

  • Ta komentar manjka besedilu gospoda nadškofa. Razkrinkavanje in ne samo obramba, ki jo nihče ne sliši. Ah! Tisti knezoškof je bil še najboljši!

 6. Je kdo pripravljen nadškofa vprašati, ali je bila Alenka poplačan z obiskom pri papežu?
  Ali Cerkev v Sloveniji pogosto tako trguje z državo?

  • Hm … bojim se, da je zadeva še hujša. Da je Cerkev na Slovenskem tako sesuta, da jo obvladuje Rotarjev človek. Pomislimo samo na odstavljanje in nastavljanje škofov. Na odlikovanja gospodu Milanu Kučanu. Pa še je marsikaj!

 7. Cerkvena podjetja so v bankah, ki so jih sanirali davkoplačevalci, skopala za 450 milijonov evrov luknje.

Comments are closed.