Stane Zore: Mediji in njihovo etično poslanstvo v svetu

0
Foto: Tatjana Splichal.
Foto: Tatjana Splichal.

Kulturni večer z nadškofom Stanislavom Zoretom: Mediji in njihovo etično poslanstvo v svetu

V idilični hribovski vasici Razbor pod Lisco je v petek, 27. marca 2015 zvečer potekal kulturni večer o etičnem poslanstvu medijev. Odvijal se je v Domu krajanov Razbor pod Lisco. Dogodek sta skupaj organizirala Krajevna skupnost Loka pri Zidanem mostu in KŠTD Blaž Jurko Razbor pod Lisco. O problematiki je zbranim spregovoril ljubljanski nadškof, Stanislav Zore. Najprej je povedal, da je vesel, da je prišel na obrobje (kamor nas pogosto vabi tudi sedanji papež Frančišek), saj nam to omogoča, da nekoliko jasneje razumemo aktualno dogajanje. Pozval je k sodelovanju med različnimi skupnostmi in tudi zaupanju vase, saj kraj bivanja nikakor ne vpliva na človekovo vrednost.

Nato se je nadškof dotaknil glavne tematike večera: medijev. Poudaril je, da mediji sami po sebi niso slabi, saj omogočajo nove oblike komunikacije. Seveda pa lahko ljudje medije zlorabimo v slabe namene. Na vprašanje kako se upreti senzacionalizmu in škodoželjnosti medijev, nadškof odgovarja, da gre predvsem za odgovornost nas, bralcev oz. gledalcev. Preprosto odločiti se moramo, da takšnih novic ne bomo brali in kupovali medijev, ki jih objavljajo. Gost večera je spregovoril tudi o družini, ki na nek način vsakemu izmed nas predstavlja prvi medij, prvo okno v svet. Povedal je, da je bila njegova družina zelo običajna. Doma se je naučil, da hrana ne pride na mizo sama od sebe, temveč je zanjo potrebno trdo delati. V njihovi družini so bili štirje otroci in zelo pomembno je bilo to, da so imeli drug drugega. Skozi otroško igro in druženje so se naučili sodelovanja, dogovarjanja in organizacije. Zavest, da imajo drug drugega, je zanj še danes zelo pomembna.

Večer sta s svojo prisotnostjo počastila tudi gospa Zora Tavčar in gospod Alojz Rebula. Gospodu Rebuli Razbor pod Lisco ostaja v spominu kot dragocen biser, kjer se je dokopal do pomembnih življenjskih spoznanj v pogovorih z učiteljem, gospodom Rudolfom Alifom. Kulturni večer so s svojo pesmijo popestrili domači pevci, Fantje z Razborja, ki ohranjajo tradicionalne slovenske pesmi. Celoten večer je bil izredno bogat in je v vseh prisotnih pustil mnogo vtisov, ki odmevajo tudi po zaključku kulturnega večera.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.