V Celju pomnik narodnemu prizadevanju za Slovenijo

2

Stane Granda je bil med pobudniki in avtorji obeležja narodnemu prizadevanju za Slovenijo že od leta 1848 dalje, ki je postavljen na železniški postaji Stane Granda je bil med pobudniki in avtorji celjskega obeležja narodnemu prizadevanju za Slovenijo že od leta 1848 dalje.

V Celju na železniški postaji imajo edinstveno obeležje narodnemu prizadevanju za Slovenijo že od leta 1848 dalje. Obeležje je leta 2001 postavila Mestna občina Celje, pobudo za obeležje pa so dali Zgodovinsko društvo Celje, Slovenski katoliški izobraženci in Svetovni slovenski kongres.

Stane Granda je bil med pobudniki in avtorji obeležja narodnemu prizadevanju za Slovenijo že od leta 1848 dalje.

Na podlagi raziskav, ki jih je opravil Stane Granda, je bila pot do plebiscitnega dne dolga. Majhen kamenček v mozaiku prizadevanj so prispevali tudi slovenski izobraženci z Dunaja. Desetega maja 1848 so pripotovali z namenom, da zberejo podpise v podporo združeni Slovenijo.

Stane Granda je bil tudi med pobudniki za postavitev tega obeležja in je bil tudi njegov soavtor tega obeležja. Spominsko obeležje, ki je vgrajeno v pročelje železniške postaje, je edinstveno. Spodbuja nas k pozitivnemu odnosu do države. Odvrača nas od jamranja, ki bilo značilno za bivšo totalitarno in avtokratsko državo in ga poslušamo tudi danes. Pogosto opažamo, kako neodločni so nekateri naši novodobni vodilni politiki.

2 KOMENTARJI

 1. Odlično!

  Zakaj bi tajili pomembne dogodke, ki so tlakovali samostojno Slovenijo.

  Škoda je le, da je v začetku 20. stoletja slovensko politično vodstvo zavrglo idejo o Združeni Sloveniji in se preusmerilo na priključitev Srbiji, ki se je potem odrazila v veliki srbski Jugoslaviji.

 2. Dogodki pred, med in po 1. svetovni vojni so zelo poučni za današnji čas.

  Dokazujejo nam kam nas privede slabotno domoljubje in pomanjkljiva narodna samozavest.

  Če bi takrat živel Janez Janša, bi skupaj z Rudolfom Majstrom oblikovala Združeno Slovenijo, v kateri bi bila tudi današnja avstrijska Koroška in današnji Italijanski Trs in Benečija.

  To pa ne pomeni, da imamo danes ozemeljske težnje do sosedov.

Comments are closed.