Stališče SŠK o onečaščenju kapele na Šmarni gori

13
smarna-gora-vandalizem
Foto: Slovenske novice

Slovenska škofovska konferenca z zaskrbljenostjo spremlja pojave verske nestrpnosti in onečaščanja verskih objektov v Sloveniji. Grafit na kapelici na Šmarni gori pri Ljubljani (2. 1. 2017) razumemo kot dejanje, ki je usmerjeno proti mirnemu sožitju med verskimi skupnostmi v Sloveniji. Zato se pridružujemo pozivu Islamske skupnosti v R. Sloveniji, da naj pristojni državni organi odkrijejo storilce in ustrezno ukrepajo. Obenem pozivamo državne oblasti, civilno družbene organizacije in medije, da se v slovenski javnosti zavzemajo za spoštljiv odnos do verskih skupnosti, vernikov in prostorov, v katerih izvajajo versko dejavnost.

dr. Tadej Strehovec
tiskovni predstavnik SŠK

13 KOMENTARJI

 1. Se mi zdi, da je enaka pisava kakor na onih žaljivih grafitih na cerkvah v Ljubljani. Provokacija leve mularije.

 2. Bi se kar strinjal g. Guardini, dodal bi le: provokacija leve mularije, ki jih vodijo levi strici iz ozadja!

 3. Zelo mi je všeč, da ste hkrati z novico citirali tudi uradni odziv islamske verske skupnosti. Tudi moja prva reakcija, ko sem za novico zvedel na Facebooku, je bila, da bi dejanski verniki ta napis prej kot v angleščini zapisali v arabščini. Tako da gre za provokacijo. Kdo je provokator? Teorija pravi, da poglej, kdo ima največjo korist. In išči tam. V tem primeru bi res težko ocenil.

  A se pridružujem vaši oceni, da je po uničevanju slovenske kulturne dediščine neprecenljive vrednosti pred kratkim na obali, treba odločneje pozvati k spoštovanju sakralnih objektov v Sloveniji nasploh.

 4. Verjetno gre res za levo usmerjene provokatorje. Če storilcev “ne bodo našli”, bo to potrditev tej tezi.

   • Igor …”koristi od tega ..”

    Skrajni levičarji! Ker se od Cerkve počutijo ogrožene, ne ker bi bila nasilna ampak ker jim ta kaže ogledalo ..

    • Hm … če je ogledalo v odgovoru, potem pa zapišite: oblastniki in njihovi hlapci. Ve se pa tudi, da so rdeče barve.

    • Upal sem na bolj konkreten odgovor. Ker jaz nisem bil, čeprav me je že kdo označil za “levega fašista”.
     In če še enkrat povežem “mikro in makroekonomijo” – glede koristi. Velika večina mojih kolegov v Zaresu so bili prijazni entuziasti. A dnevno sem se zaletaval v istih nekaj problematičnih. Enako je z večino aktivnih v politiki. A v vsoti vseeno “ima okus” po psihopatih, ki popolnoma brez vesti uveljavijo svoj interes.

 5. Ne razumem vas. 😞
  Če bi jaz bil na Vašem mestu in enako prepričan, da so odgovorni levi gverilci, bi kupil en Jupol, prebarval fasado in račun poslal umetnikom, ki so lani na obali zažgali z alufolijo zaščiten križ.
  Oni bi odlično razumeli, da jih finančno terjate za deset evrov a moralno za neprecenljivo škodo na dragocenem kipcu.

Comments are closed.