Stalin je bil strah in trepet vseh, ki so si drznili samo misliti drugače kot uradna politika

8

V gruzijskem mestu Gori se je 21. decembra 1879 rodil sovjetski politik, boljševistični diktator Stalin. Do dvajsetega leta starosti se je šolal v pravoslavnem teološkem seminarju, po izključitvi pa se je popolnoma predal revolucionarnemu delu. Po zmagi oktobrske revolucije postal komisar za nacionalno vprašanje in za delavsko-kmečko inšpekcijo. Po Leninovi smrti je postal premier Sovjetske zveze in generalni sekretar sovjetske komunistične partije.

Stalin Sovjetsko zvezo pripeljal na položaj svetovne velesile

Znano je, da je Sovjetski zvezi vladal diktatorsko in jo pripeljal na položaj svetovne velesile. Kot edini in absolutni voditelj države je bil strah in trepet vsem, ki so si drznili samo misliti drugače od uradne politike. V rokah je namreč imel več politične moči, kot jo je imel katerikoli drug človek v zgodovini človeštva. Sovjetska zveza se je v njegovem času industrializirala, kmetijstvo pa se je nasilno kolektiviziralo. Kot vrhovni arhitekt sovjetskega totalitarizma je brezobzirno uničil vse preostanke individualne svobode. Brutalno in brez milosti je likvidiral vse, ki bi ga, po njegovem prepričanju, lahko ovirali pri doseganju njegovih ciljev. Takšna usoda je doletela vse, ki bi lahko bili ovira njegovim ciljem: od boljševističnih borcev do oficirjev Rdeče armade, od najsposobnejših intelektualcev do popularnih ljudskih tribunov in še posebej predstavnikov ruske pravoslavne cerkve.

Tako je v Stalinovem obdobju po nekaterih ocenah zaradi delovnih taborišč, prisilne kolektivizacije, lakote in eksekucij umrlo okoli 20 milijonov ljudi. Še prav toliko pa jih je bilo žrtev zapornih kazni, izgonov in nasilnih preselitev v najbolj odročne kraje države.

Stalin je znan, da je v letih 1932–1933 v Ukrajini umetno povzročil  holodomor, ko je zaradi lakote umrlo okoli sedem milijonov Ukrajincev.

Po drugi svetovni vojni pa je 5. 10. 1947 ukinil Kominterno in ustanovil Informbiro. Z resolucijo 28. 6. 1948 pa je iz te mednarodne zveze izključil Titovo Jugoslavijo. Tito pa je za neposlušne jugoslovanske komuniste in staliniste zgradil »gulag« na Golem otoku. Evropski parlament pa je že pred desetimi leti (2. aprila 2009) sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, s katero so obsodili nacizem, fašizem in komunizem, katere pa slovenski parlament še do danes ni ratificiral!?

(Vir: Demokracija in Wikipedija, fotografije pa so s spleta)

8 KOMENTARJI

 1. Evropski parlament pa je že pred desetimi leti (2. aprila 2009) sprejel resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, s katero so obsodili nacizem, fašizem in komunizem, katere pa slovenski parlament še do danes ni ratificiral!?

  Jaz ne vidim nobenih gibanj v smeri ratificiranja, zato predvidevam, da ratifikacije ne bo.

  • Bo pa ratifikacija resolucije proti kapitalizmu, da “z bajoneti izteramo v morje” še zadnje kapitaliste.
   Da se znebimo krvosesov, ki ljudem omogočajo, da niso lačni in žejni vsega kot v socializmu…

 2. “Po zmagi oktobrske revolucije postal komisar za nacionalno vprašanje…”

  Tu sem se spomnil na fragment iz Stalinove biografije zgodovinarja Isaaka Deutscherja (v slovenščini, izšla se v Jugoslaviji), da je Stalin v svojstvu komisarja za nacionalna vprašanja leta 1918 odpotoval v Helsinke in lastnoročno razglasill neodvisnost Finske, ki je takrat spadala še pod Rusijo. Kasneje to najbrž ne bi bilo več možno. Za Fince se je za trenutek odprlo okno in jim dalo svobodo. Podobno okno se je Slovencem odprlo 1990/91.

   • Ja. Bilo bi res hecno, če bi na koncu moral komunistični lider na dan razglasitve samostojnosti reči “Nocoj so dovoljene sanje, jutri pa je nov da”, ker “pomlad” niti tega ni bila sposobna izpeljati brez tega, da bi večino dela napravili komunisti.

    • Kučan je s sporočilom “Nocoj so dovoljene sanje, jutri pa je nov dan” dejansko grozil, da “jutri” teh sanj ne bo več. Ker da bo JNA obračunala s Slovenijo. Tisti večer je namreč JLA s tanki začela zasedati mejo – Kučan je to gotovo že vedel, napravil pa ni nič.
     Ljudje pa tega takrat niso dojeli in L. Erzen kot je videti še danes ne razume, kaj je zvitorepec Kučan pravzaprav hotel povedati.

   • Da, ampak Kučanova to ni bila niti najintimnejša opcija … Če on to zmore opravičiti dokler je še živ, … bi ga morda jaz sam šel enkrat vprašati … čeprav se mi že svita kaj bo odgovoril …

Comments are closed.