Srečko Kosovel o našem času in Slovencih

3

Na ulicah Maribora so se pojavili “letaki” z mislimi Srečka Kosovela, ki izražajo avtorjevo mnenje o njegovem (in našem) času ter mestu Slovencev v njem.

Foto: Samo Skralovnik

WP_001798

 

 

 

 

3 KOMENTARJI

 1. Ne poznam namena tej “letakov”. Srečko Kosovel je sicer pisal o rdeči zarji, ki prihaja, kar so pozneje komunisti pretolmačili kot napovedovanje “rdeče” prihodnosti in to do skrajnosti zlorabljali.

  Nedvomno je v vseh nas upor, občutljivost pred ponižanjem, želja po dostojanstvu …

  Tak pesniški genij kot je bil Kosovel je v tem smislu čutil svet. Tu gre za globino, ki jo lahko čutijo le najbolj subtilne duše. Šlo je za upor razčlovečenju, ki ga je takratni svet, ki je (tako kot vse) tudi dekadenco razumel narobe in jo spremenil v Sodomo in Gomoro (ki je v nas – na /večnem/ čakanju).

  Tako senzibilna duša, ki je pisala o brinovkah, belih kamnih, visokih borih in burji na morju, nikakor ni mogla biti podpornica komunizma, kot se je pozneje realiziral in skoraj uničil svet (v Rusiji že prej, a od tam takrat še ni bilo realnih informacij, kakšen klavski sistem je to v bistvu!). Pri Kosovelu je šlo za ideal komunizma, kot tli v vseh nas – vse otroške duše si na dnu srca želijo, da bi bili vsi ljudje ne le na papirju, ampak resnično enaki (enakovredni).

  Kosovel je zame največji slovenski pesnik.

 2. Pri Kosovelu je šlo za ideal komunizma, kot tli v vseh nas – vse otroške duše si na dnu srca želijo
  =============
  In potem ti en Tone in Sandi prideta in pravita da si osel, ker ne vidiš, da smo to že skoraj imeli in zapravili.

 3. Srečko Kosovel ( rojen 1904, umrl 1926) je pisal o svojih občutkih potem ko je prestajal prvo svetovno vojno, razpad Avstrogrske in zasedbo slovenskega ozemlja po Italijanih in zaradi tega je hrepenel po spremembi, ki ki bi prineslo Slovencem več pravic.

Comments are closed.