Srečanje SKI v spomin na 5. obletnico smrti dr. Andreja Bajuka (VIDEO)

16

bajuk19. oktobra 2016 se je v Ksaverjevi dvorani v Ljubljani odvil dogodek v spomin na 5. obletnico smrti dr. Bajuka. Svoje spomine na Andreja Bajuka so s polušalci delili: Katarina Bajuk, Mojca Kucler Dolinar, dr. Boris Pleskovič, dr. Brane Senegačnik, Anton Kokalj ter nekateri udeleženci večera. Objavljamo nagovor ga. Katarine Bajuk in videposnetek večera v produkciji Socialne akademije.

Nagovor ga. Katarine Bajuk ob obeležitvi 5. obletnice smrti dr. Andreja Bajuka

Iskrena hvala vam za srečanje v spomin našega dragega Andreja Bajuka. Močno sem hvaležna Bogu za njegovo življenje, in za življensko pot, ki smo prehodili z njim. Dovolite mi nameniti nekaj besed prav njegovi nenavadni življenski poti, ki ga je odnesla iz Slovenije v begunstvo zaradi nasilnega totalitarnega komunizma, in ga po dobrih 50. letih po svetu, vrnila nazaj v svoj rojstni kraj.

Moja življenska pot se je povezala z Andrejevo že od otroštva, saj sta najini družini imeli prav enako pot v begunstvo. Andrej je bil 18 mesecev star, ko so njegovi starši bežali iz Ljubljane maja 1945, ga odpeljali v otroškem vozičku čez Ljubelj v begunska taborišča na Koroškem.

Bil je najmlajši od štirih sinov. Starši so bili izredno dobri vzgojitelji. Mati, Cecilija Radej, je bila učiteljica iz Dovškega na Senovem. Oče, Božidar Bajuk, je bil profesor klasičnih jezikov na Ljubljanski klasični gimnaziji. Z družino je bežal tudi njihov ded. Vnuki so ga klicali Deda. Deda je pa bil znani ravnatelj Marko Bajuk, ravnatelj ljubljanske klasične gimnazije, ki je takoj po prihodu v taborišča na Koroškem, z velikim uspehom organiziral šolstvo za begunsko mladino skozi dobra tri leta.

Po treh letih v taboriščih, so Bajukovi odpluli v Argentino in se naselili z nekaj sto begunskih družin v Mendozi, provinci na zahodu Argentine. Takoj so posvetili svoje najboljše napore ustvarjaju slovenske skupnosti. Njihova prioriteta je bila vzgoja mladine v slovenski zavesti, v ljubezni do slovenskega jezika in slovenske kulture. Bajukovi so bili intelektualci, vzgojitelji, ki so prišli v ta novi svet s prepričanjem, da so gotovo morali zapustiti svojo domovino zaradi posebnega poslanstva: da krepijo svojo krščansko vero, in da ohranijo svojo slovensko identiteto, ter jo skrbno predajo mladi generaciji naprej.

Od rane mladosti je lahko Andrej in takratna mladina čutila in črpala močno vzdušje krščanke solidarnosti in vzajemnosti, ki je postalo njun trden steber vrednot, vodilo za celo življenje. Andrej je bil polno angažiran v središču vsega družbenega dogajanja v slovenski skupnosti: sodeloval je v samem odboru, pel pri pevskem zboru, nastopal na kulturnih prireditvah, sodeloval pri športnih aktivnostih.Hkrati je bil ravnotako angažiran v argentinskem okolju. Že kot dijak in nato kot student si je vedno izboril aktivno vlogo tudi v študentovkih organizacijah. Zato je vsako leto kandidiral in bil izvoljen kot predstavnik svoje skupine v šolskem svetu in pozneje v univerzitetnem svetu.

Kot profesor na ekonomski fakulteti na mendoški univezi, je predaval o ekonomiji v razvoju, in se zelo zanimal za konkretne projekte na terenu. Uspešno je uspostviti povezavo med akademsko stroko in podjetništvom, kar je ustvarjalo možnosti za potrebni regionalni razvoj.

Bil je človek velike intuicije, vizije in posebnega čuta za razumevanje teženj ljudi, ter neutrudljive pripravljenosti pri delu in iskanju ustreznih rešitev. Prav tovrstni pristop ga je v 25 letih v Medameriški razvojni banki v Washingtonu, in pozneje v Parizu, postopno privedlo do vedno večjih odgovornostih. Začel je kot analitik socialnih projektov in potoval na delavne misije po državah Južne in Srednje Amerike. Potem je deloval na bolj operativni ravni in potoval kot svetovalec in pogajalec v države, ki so bile v ekonomski krizi za reorganizacijo javnih financ. Nato je v zadnjem desetletju prevzel odgovornosti na vplivnih vodstvenih položajih kot član Sveta Medameriške razvojne banke, in vsporedno zadnjih 7 let kot vodja predstavništva te inštitucije v Evropi s sedežem v Parizu.

Kjerkoli je deloval, je vedno imel Slovenijo na svojem radarju, se zanimal in sledil vsem dogajanjem, in še prav posebno v času okrog slovenske osamosvojitve.

Leta 1997 je Študenskih dnevih Drage v svojem prispevku “Slovenija v Evropskih integracijskih tokovih” obširno predstavil svojo pogled in svojo vizijo Slovenije za prihodnost. Še daleč ni predvideval, da bo samo tri leta pozneje tudi sam prevzemal največje odgovornosti na slovenskem političnem prostoru.

Vse kar je do takrat počel in doživel v svojem življenju, ga je obikovalo kot človeka in tudi kot politika. Zavedal se je zgodovinskega trenutka in se odzval vabilu Domovine, vabilu prvakom pomladanskih strank. Po geslu: če moreš, moraš, ki ga je že šlišal v svoji mladosti, se je odločil doprinesti svoj delež k razvoju demokracije na Slovenskem. Večkrat je tudi javno izjavil svoje prepričanje, da je politika zanj visoko plemenito delo, kot delo za skupno dobro.

Zadovoljen in hvaležen je bil za priložnost političnega delovanja. V veliko čast si je štel, da se je lahko posvetil ključnimi projekti v Sloveniji v zelo pomembnem obdobju naše zgodovine.

Vseskozi, mu je družina bila v brezmejno podporo; bila je tudi njegova prva skrb in velika ljubezen.

Katarina Bajuk

16 KOMENTARJI

 1. Odkrito rečeno, Slovenija ga je v veliki meri zavrnila, ko se je vrnil, ne zaradi karijere ali koristoljubja. Večina Slovencev. Kar ni argument proti Bajuku, ampak proti mentalnemu stanju, ki vlada Sloveniji.

 2. Ob Bajuku pride do izraza vsa patološkost slovenskega naroda. Edini narod na svetu, ki ne uporablja in ne pozna izraza “bratje”, kot bratje Slovenci. Ta pojem je bil nazadnje izrečen še pred 2. sv. vojno. Od takrat pa nikoli več.

 3. Dr.Andrej Bajuk je Damoklejev meč,ki visi nad njeno(ljudmilino) glavo!

  HORACIJ:

  Kdor čuti ostri meč nad grešno glavo,
  mu niso v slast dobrote Sicilije.
  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Namesto Sicilije,bi v danem primeru lahko napisali Slovenije!

  Opračujem se Horaciju,da sem uporabil njegov izrek,nisem ga zlorabil,napisal sem ga
  v njegovo čast!

  Dr.Anton Bajuk,bodite srečni v nebesih,ne ozirajte se na judeže.ki so pozabili na vas!

  Pošteno je odpuščati,vendar ne za vsako ceno!

  Andrej Briški

  • Sem govoril z nekaj starejšimi ljudmi, ki so bili z Bajukom na ti. Vsi so mi potrdili, da se je osebno zavedal nevarnosti JJ, se z njim marsikaj ni strinjal. Ni pa se znal in zmogel od njega distancirati, kar so zmogli pogumni mladi (MSI) v Nsi. Pred smrtjo je bil v šoku, ko je zvedel, da mu je pokvarjeni JJ prisluškoval in s svojo vojsko in špiclji povsod nastavljal mikrofone, senzorje..

   • Sem govoril z nekaj starejšimi ljudmi, ki so bili z Bajukom na ti. Vsi so mi potrdili, da se je osebno zavedal nevarnosti JJ, se z njim marsikaj ni strinjal. Ni pa se znal in zmogel od njega distancirati, kar so zmogli pogumni mladi (MSI) v Nsi. Pred smrtjo je bil v šoku, ko je zvedel, da mu je pokvarjeni JJ prisluškoval in s svojo vojsko in špiclji povsod nastavljal mikrofone, senzorje..
    ================================================
    Pavel napiši kdo so to,”starejši ljudje na ti” z Bajukom,kje so imena in priimki,
    kdor da vsaj malo nase,se s takim komplotom ne bo ukvarjal!

    Dr.Andreja Bajuka bi že iz spoštovanja in pietete ,lahko izpustil v svojih
    izvajanjih in še enkrat,dokaži to kar si napisal!

    • Malo sem analiziral in sem skoraj prepričan, da je pavel produkt mladih sil NSi . Janša pa nikoli ni imel kontrole nad onimi, ki nastavljajo mikrofone.

     Pavel ima dvojno vlogo, najprej pljuvati po vseh razen NSI . Najbolj po JJ, ker je največji sovražnik NSi in potem še po ostalih, ki pa ne ogrožajo ciljnih volilcev NSi.
     Drugič pa vloga špilfrdirberja. Pri vsaki temi na tej spletni strani, ki bi lahko dala dobro analizo ali kakšno brainstorm idejo forumašev, s količino postov in provociranjem, zadevo spelje v relativistične vedno vsbinsko podobne in brezplodne mantre .
     Zanimivo, da teh velikih ljubiteljev dr. Bajuka ni bilo v Ksaverjevi dvorani.

     • Pavel generacijsko sicer ni del teh mladih sil. Se pa dobro, iz nekega kroga katoliških laikov, osebno pozna, kot je sam napisal, s predsednico Novakovo. Očitno ga navdušuje njihova odrtost do ideologije gospodarskega liberalizma in do sodelovanja s podjetniškimi krogi ( pa čeprav tudi iz GZS, bolje njihovimi birokrati in F21). Obenem je grozljivo nesramen do tradicionalnih demosovcev, ki so mnogi resnici na ljubo intelektualno, zlasti humanistično gledano daleč prekašali generacije ( vseh podmladkov), ki se danes v Sloveniji vključujejo v politiko.

      Precej povedno je, da družina dr. Andreja Bajuka ne goji stikov z današnjo vodilno garnituro N.Si. Tu sicer pavel omenja, da se je JJjeva stranka grozljivo vedla ( prisluškovala ipd.) do Bajuka, ko je ta bil finančni minister. Ne vem, koliko je v tem resnice. Navzven je bilo očitno, kako je bil Bajuk v sporu z ministrom brez listnice Jožetom Damjanom, ko je ta v svoji neoliberalni fazi ( danes je v levo-keynesijanski) zahteval enotno davčno stopnjo; Bajuk je pa predlog zavrnil- sledil je Damjanov užaljen odhod iz vlade.

      Vsekakor ravnanje Bajukove družine ( žena in zet- visoki diplomat Igor Senčar)prej nakazuje, da zamerijo obnašanje današnjega vrha stranke N.Si, ki se je Bajuka na hitro znebil po volilnem porazu. Soproga in zet sta večkrat prišla tudi pred sodnijo na proteste v času, ko se je odvijal proces Patria in ko je stranka N.Si Janšo razglašala, da ni politični zapornik, ampak očitno politik, upravičeno v zaporu. Razhod med Bajukovo družino in njegovo politično dediščino in temi, ki danes v N.Si odločajo, je za moje pojme precej očiten.

 4. Res ne razumem reka O MRTVIH VSE DOBRO, glede na to kakšna osladna sporočila ob smrti diktatorja in množičnega morilca Castra sporočajo “demokratični” voditelji iz demokratičnih držav. Pričakujem, da tisti, ki ne dovolite kritike o mrtvem, sedaj napišete tu 10 dobrih lastnosti Našega Fida. Glede na to, da ste sami častilci kulta osebnosti, vam gotovo ne bo težko.
  Vsakomur svoje.

 5. Ko se je pojavil Bajuk, sem bil nad njim navdušen in ga volil. Čeprav se je tista nekajmesečna vlada izkazala kasneje kot ena največjih neumnosti in je očitno, da je JJ prejel ukaze iz Murgelj. Samo LDS je imel od tega koristi.
  Zelo me je razočaral, da ni imel klasično liberalnega (desnega) pogleda, ampak je imel socialistični pogled (zelo natančno o tem piše MM o številnih dialogih. Niti finančne krize po enem letu ni priznal.

 6. O demosu pa toliko: razultatov tranzicije ni bilo. Ni bilo niti politika, ki bi se zavzemal javno in srčno za te ukrepe. Najbolj komunistični del Demosa (JJ, Jambrek, Hribar, Pučnik) so prav na primeru privatizacije uničili Demos. Jj ga še danes uničuje in ja naredil največ škode Demosu, uspešno je uničil SKD in SLS. Koristoljubni demos birokrati (“podgane”) so prvi pobegnili iz teh ladij na sdsovo in se sedaj pudljevsko priklanj

 7. Il Commandante Fidel ima svoje posnemovalce v Sloveniji. Vsi Za komandantom Ivanom naprej v svetlo, demokratično prihodnosti.

 8. Tudi na tem forumu imamo svojega Kunstlja. Namesto z drogami se dozira s sovraštvom.
  Ne bo velika izguba za ta forum a jaz se več ne grem.
  V adventu si ne želim mazati oči s pavletovimi posti. Tudi jaz jih drugim ne bom.
  Veselo pričakovanje učlovečenja in njegovo praznovanje vsem.

 9. Vsakega, ki ima kaj konstruktivnega za povedat, je škoda.
  Tako da upam da bomo brali tudi tvoje komentarje še naprej.
  Lepo nedeljo in praznovanje želim vsem.

Comments are closed.