Vnuki

10
Mehmedalija Alič: “Srebrenica kolektivno diplomsko delo sinov ideoloških učiteljev iz Hude Jame.”

Pred dobrima dvema letoma je Janez Janša tvitnil naslednje: »Pokola v Srebrenici ne bi bilo, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije po njenem razpadu počistili s komunistično ideologijo in obsodili povojne poboje v Sloveniji in drugod

In pripel daljši članek o tem, kako smo na ozemlju SFRJ razčiščevali s svojo preteklostjo (vir), ki ga je napisal že pred več kot desetimi leti. Tvit je sprožil plaz zgražanja na družbenih omrežjih, zgage so ga potvorjenega izvozile v Bosno, od tam pa se je zgražanje vrnilo v slovenska sredstva množičnega obveščanja. Vredno razmisleka pri vsem skupaj je, zakaj je okrog tega tak škandal.

Drži, tvit verjetno vsebinsko ni povsem točen, kot ne more biti nobena izjava, ki se ukvarja z zgodovino na način, »kaj bi bilo, če bi bilo«. Bolj prav bi bilo napisati, da »bi bil pokol v Srebrenici manj verjeten, če bi na ozemlju bivše Jugoslavije …«. Ker klali so se v Bosni tudi med drugo svetovno vojno, ko se je komunizem šele pripravljal. Jasno je, da je osnovni kontekst srbski nacionalizem oz. poskus, da bi Srbija čim več Srbov in ozemlja spravila pod okrilje lastne države. Nekaj podobnega je za Maribor dosegel general Maister. Da se torej tudi brez množičnih pobojev. Četniški zločini so bili v bivši Jugoslaviji ostro obsojeni in pravilno spoznani kot zavržni. Niso bili pa vsi zločini spoznani kot taki, in če niso vsi zločini spoznani kot nedopustni, je samo vprašanje dovolj močne propagande, da se najde izgovor za novo nasilje. In o tem je bil Janšev nič hudega sluteči tvit, ki pa je sprožil cel vihar.

Zakaj?

Del odgovora je v splošni klimi. Levica ni navajena, da ni na oblasti, in jezno cepeta. Vsakih nekaj dni sproži »afero«, ki se potem nekaj dni valja v medijih, medijsko šibkejša druga stran potrebuje čas, da zadevo zavrne, in požar ugasne. Potem s kantico bencina in prižgano vžigalico čakajo na novo priložnost. V začetku julija je bilo že sumljivo mirno in je tvit prišel prav, da je zapolnil mrtvilo.

Gotovo je levico in Levico zmotil napad na komunizem – komunistična ideologija je namreč tisto, kar je v tvitu nedvomno napadeno. Za mnoge je komunizem še vedno sveta krava, o kateri se mora govoriti samo lepo. Tudi če je bila kje kdaj kaka stranpot (ki je povzročila sto milijonov žrtev), da je bil pa namen dober. In so se zagovorniki komunizma skrili za žrtve Srebrenice.

Očitali so, da Janša Srebrenico izkorišča za obračunavanje s komunizmom, ki je stvar preteklosti. Jaz tisti tvit berem kot opozorilo, kaj se zgodi, če množični poboji, vsi množični poboji, niso postavljeni onkraj meja civilizacije. Dokler niso, je nevarno, da se bodo morije ponavljale. Vse, kar danes rečemo, vpliva na prihodnost, ne na preteklost. Vsaka beseda je o prihodnosti.

Skratka, v zvezi s tisto izjavo je mogoče polemizirati, kar pa ne razloži vse nestrpnosti in sovraštva, ki se je ob njej izlilo. Ne pojasni, zakaj sta levica in Levica zapustili parlament. Sprožiti se je moralo nekaj bistveno večjega in globljega.

Zato

Najtežji očitek Janši je bil, da primerjava med Srebrenico in povojnimi poboji v Sloveniji zanika, relativizira in zmanjšuje težo zločina v Srebrenici. To bi bilo res nedopustno grdo. Na »desni« očitka nikakor nismo mogli razumeti, ker vsi do zadnjega obsojamo tisti zločin. Bilo nam je povsem nedojmljivo, kako lahko kdo očita kaj takega. Tu tiči vzrok, zakaj se nismo razumeli.

Zamislimo si, mi na desni, da bi vzporednico med Hudo Jamo in Srebrenico potegnil nekdo, ki mu je ušlo, da »je v Hudi Jami še prostor«, da so jih revolucionarji po drugi svetovni vojni »še premalo pobili«, da so »poboji pravzaprav del naravnega prava«, ko se zmagovalec znese nad poražencem. Vse to v Sloveniji ne tako redko slišimo. Vzporednice med Srebrenico in Hudo Jamo iz ust nekoga, ki razmišlja o Hudi Jami kot o drugorazredni temi, bi bile strašne in vredne vsega zgražanja. Ampak mi mislimo prav obratno.

Za nas so povojni poboji absolutno zlo in je zato vzporedno Srebrenica tudi absolutno zlo. Nobene potrebe ni, da bi se zgražali.

Razen seveda, če so naši sogovorniki na izjavo gledali skozi svoje oči. Tistemu, ki se mu zdi Huda Jama razumljiva, opravičljiva, naravna, drugorazredna, tistemu se zdi vzporednica s Srebrenico nedopustna. Z vsem tistim besom in jezo so nam povedali nekaj o sebi.

Kaj mislite, kakšno je bilo mnenje generala Mladića o povojnih pobojih? Bolj podobno Janševemu ali bolj podobno njihovemu? Spomnijo se, da so generali JLA, tiste JLA, ki je pobijala v Srebrenici, upornike v republikah imenovali fašiste. Spomnijo se, da je Miloševićev režim fašizma obtoževal predsednika Bosne in Hercegovine Alijo Izetbegovića. Oni danes operirajo s fašizmom v velikih porcijah.

Nihče

O vzporednicah med Hudo Jamo in Srebrenico je najlepše pisal Mehmedalija Alić, izbrisani rudar, ki je vodil izkopavanja v Hudi Jami. V Srebrenici sta končala njegova brata. Tako pravi:

»Po nekaj mesecih dela v Hudi Jami in vsakodnevnem razmišljanju ter analiziranju dogajanj v Barbarinem rovu junija 1945 in v Srebrenici julija 1995 sem spoznal, da med njima ni bistvene razlike. Vse, kar se je zgodilo, se je dogajalo po istem kopitu; le odvijalo se je v drugem času. Dogajanje petdeset let pozneje je bilo videti kot nekakšno kolektivno diplomsko delo sinov ideoloških učiteljev iz prvega dogodka.«

Se je generacija vnukov iz vsega tega kaj naučila?

10 KOMENTARJI

 1. Slabo se je naucila. Tisti, ki obmetavajo predsednika, da je izdajalec in slinar, ker se je poklonil zrtvam fojb v Bazovici, se niso naucili nic. Argumentov morebitne upravicenosti svojega besa nimajo nobenih, razen tega “kdo je zacel”. Mentalna raven 5 letnega otroka.

 2. Ko se kosilo poje, ga je treba plačati. Če ga ni treba plačati, se lačni gostje nenehno vračajo k tej mizi. Račun za medvojne in povojne revolucionarne pokole ni bil plačan. Zato so se lačni tujega ozemlja in oblasti nad njo tudi vrnili k tej mizi. Saj jih to nič ne stane, lahko pa dosežejo svoje sprevržene cilje, kot so jih pred njimi njihovi revolucionarni vzorniki. Tako je nastala Srebrenica in mnogi drugi pokoli ob razpadu bivše države. Na tem temeljijo tudi sedanje grožnje, da “je v Hudi jami še dovolj prostora”. Dokler revolucionarni zločini ne bodo plačani, se ti zelo hitro lahko ponovijo.

  Tega preprostega dejstva mnogi izobraženci niso zmožni razumeti. Brez težav pa to razume preprosti bosanski rudar.

  • Večni optimist Tine! Jaz bi zapisal brez tistega “lahko”. SE PONAVLJA!

   Zakaj intelektualci tega ne razumejo? Ker je to svet morale.

 3. Tvit premierja , gospoda Janeza Janše, je povsem na mestu in nujen za ozaveščanje o vzrokih množičnih morišč v prejšnji totalitarni državi.

  En stavek na tvitu bolj ozavesti kot 30 let pisanja zgodovinarjev.

  Zato je prav, da nas premier Janez Janša tudi v bodoče ozavešča s tviti.

  Naj pa pazi, da bodo tviti vrednotno nesporni. Primer – prostitutke.

 4. Res je. Kronski dokaz, da je tvit premierja zadel v bistvo vzrokov množilnih morišč, je pomenljiva izjava bosanskega rudarja Abdiča, ki trdi, da so vzroki množičnih morišč po vojni in v Srebrenici enakem oziroma po enakem kopitu.

  Takšnih množičnih morišč pa pred II. svetovno vojno ni bilo.

 5. Odlično in koristno razmišljanje obeh avtorjev: JJ in ŽT. Kot suvereni državljani bi morali odločno podpreti oba avtorja pobude, da sta oba zločina, tako Huda jama kot Srebrenica necivilizirana dela in vredna obsodbe, da se ne bi ponavljala. Dediči storilcev bi se morali sramovati, ne pa protestirati in zapustiti dvorano. To je manifestacija za ponavljanje zla.!
  Demokratični Slovenci bi morali protestirati zoper takšno ravnanje v parlamentu, ker to v nasprotju pomeni soglasje in ponovitveno možnost. Tu je na mestu samo Bog se usmili, takih ljudi !!!

 6. ”Naj pa pazi Janša”, da bodo tviti vrednotno nesporni.” Primer – prostitutke; je napisal “svitase” ! Pazil naj bi g.Janša, g.”svitase”! Izjava za javnost g.Novakove v “aferi” Patria” na RTV Sl. lahko demantira vaš “nasvet”Janši! Na vprašanje voditelja-ce TV oddaje v obdobju obsodbe Janše že leta nazaj, ki ga je postavila g. L. Novakovi in g.Toninu: “Kaj pravzaprav je pravi naziv za krivo obsojenega g.Janšo, ali je g.Janša politik v zaporu, ali politični zapornik!” Odgovor obeh je bil enak, “p o l i t i č n i z a p o r n i k” v zapo, seveda brez dokazov, ki jih je skonstruiral kučanov F21 in njegovi številčni podporniki ! Prav lahko jih brez vsakega dvoma imenujemo “prostituti F21″! Ali mar ni tako g.”svitase”, ki včasih brez potrebe iščete prijaznejše imenovanje za Judeže ! Tudi oni so prostituti na visokem nivoju !Čas bo prinesel svoje ! Istočasno trdim, da je polovica slovenskih oboževalcev zgrešenega sistema, ki so zamenjali sedla in jezdijo na kolesih, kot hrčki
  v kletkah !

  • Prav imate, g. tolmun1 24. julija 2020 at 09:38, nič se tudi po dveh letih ni spremenilo, kajti odgovor na avtorjevo vprašanje “Se je generacija vnukov iz vsega tega kaj naučila?” je še vedno odločni NE, NIČESAR SE NI NAUČILA!

   Še več, obveznemu partijskemu vodiču za izvedbo krvave revolucije, Zgodovina VKP(b) so očitno dodali še zaključek: “da je bilo vse, kar se je zločinskega zgodilo, prav, in da je treba tudi v bodoče ravnati tako, le še bolj dosledno krvavo, ter da se jim je ta zločin splačal”.

   Porazno moralno stanje v Sloveniji, ki na državnem nivoju ni sposobna obsoditi največjega zločina na svojih tleh v zgodovini naroda, se od konca druge svetovne vojne do danes ni spremenilo niti za las.

   Da je tako, nam vsako leto pokaže spominjanje na srebreniški pokol, ko nas “presstituti” na radiu, TV in v časopisih vsakokrat obvezno opozorijo, da je Srebrenica z 8 tisoč žrtvami “največji pokol po drugi svetovni vojni” – kar je ob Hudi jami in drugimi morišči iz povojnega časa v Sloveniji očitna nesramna laž, ki bi se je moral vsak spodoben človek sramovati!

   Pa se je ne in se še kar naprej ponavlja – da bi pozabili, kakšna je resnica ter jo počasi zamenjali z odkrito lažjo?

   • Drzi. In podobno kot so storilci in njihovi nalogodajalci povojnih pobojev, predvsem iz vrst naslednic VOS, OZNE in KNOJA in kasneje v komunističnem miru kot UDBA in KOS v veliki meri uspeli ohraniti absolutno zaroto molka in ni bil nihče, dobesedno nihče procesuiran za polstoletno politično strahovlado in evidentne zlocine, podobno zaroto molka o naravi komunističnega totalitarizma danes naprej vodijo ljudje iz leve politike, levega družboslovja in mainstream medijske leve vecine. Oni ne branijo tradicij demokratične levice, recimo socialdemokracije ali laburizma. Oni branijo komunisticne psihopate in velezlocince, kot so bili Tito, Kardelj, Kidrič, Maček. Zakaj? So tako neumni, da ne bi mogli dojeti, da so zgoraj našteti del problema, del normalnosti pa Anton Korošec, Janez Ev.Krek, Andrej Gosar, Ivan Hribar? Prav malo jih briga, očitno, kaj je res in prav. Otroci marksizma-leninizma, ki se ne bi odrekli ugodnosti priviligiranosti v pajdaski varianti kapitalizma.

Comments are closed.