Sramota umira počasi

36

tina-komel1-01-tiNovo leto se je komaj dobro začelo, pa spet tista stara pesem. Lepo, a izredno težko (in za nekatere slovenske državljane očitno tudi moteče) je danes biti Slovenec!

No, pojdimo po vrsti. Ta ponedeljek, na praznik Gospodovega razglašenja, je v Čedadu potekal tradicionalni Dan emigranta, že 51. po vrsti. To je osrednja prireditev naših beneških rojakov, ki jo skupaj prirejata obe slovenski krovni organizaciji v Italiji, SSO (Svet slovenskih organizacij) in SKGZ (Slovenska kulturno gospodarska zveza) v spomin na rojake iz Beneške Slovenije, ki so se dolga desetletja v dneh po božično-novoletnih praznikih poslavljali od svojih domačih, ko so se vračali na svoje začasne domove po Evropi (Švica, Belgija, Francija, Nemčija, druge italijanske dežele), kjer so si služili vsakdanji kruh. No, ta začasnost je kmalu postala stalnost, Benečija pa vse bolj pokrajina, zanimiva za slovensko jezikoslovje in folkloristiko. Skratka, nekaj za v zatohle pisarne in daleč od naše vsakodnevne stvarnosti. In tako je Čedad tudi v našem besedišču prevečkrat postajal Cividale, Videm – Udine, Humin – Gemona itd.

Osrednji gostji letošnje prireditve sta bili predsednica Dežele Furlanije Julijske krajine Debora Serracchiani in tudi naša Tina Komel, slovenska ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu.

O sami prireditvi je bilo že nekaj napisanega, tako v tiskanih kot elektronskih medijih. Veseli predvsem dejstvo, da so letos imeli slavnostni govor člani skupine Mladi Benečani. Gre za domačine iz mlajše generacije, ki imajo za sabo izkušnjo šolanja na dvojezični šoli v Špetru, druži pa jih predvsem ljubezen do beneških krajev, kjer so odrasli in kjer želijo ostati.

Ampak, preseneča nekaj drugega. Kot uradna predstavnica slovenske države je tam v pozdravnem nagovoru nastopila tudi že omenjena slovenska ministrica Tina Komel. Na kratko je pozdravila v slovenščini, svoj nagovor, torej celoten vsebinski poudarek, je izvedla v italijanščini. Poudarila je pomen čezmejnega sodelovanja in govorila o dobrih odnosih med Slovenijo in Deželo FJK. Same lepe stvari…

Vesel sem, ko vidim, da naši politični voditelji znajo tudi tuje jezike. Vesel sem, ko jih vidim nastopati v tujini, posebej še, če imajo kaj pametnega za povedati. Ampak, da pridejo beneškim rojakom govorit v italijanščini, ja to pa… Morda pa je bil ministričin nastop samo odraz politike, ki jo je tudi ustoličila na ta položaj. Torej, brez kompasa naprej, slovenstvo pa partikularni pojem krajevnega značaja v morju interesov evropske, oziroma še bolje, balkanske percepcije.

Si predstavljate škandal, ki bi izbruhnil v italijanski javnosti, če bi njihov minister za diasporo obiskal italijansko manjšino v Sloveniji ali na Hrvaškem in bi jim spregovoril v – slovenščini oz. hrvaščini. Zdaj boste pričakovali, da bom začel z naštevanjem institucij in organov, ki bi ga/jo poklicali na odgovornost in pozvali k razmisleku glede odstopa. Pa ne bom storil nič od tega, kajti v Italiji se nič od tega preprosto ne bi zgodilo. Ker vedo, kaj je narodni ponos, posebej še pri stikih s svojimi manjšinami oz. izseljenci. Ja, tudi Italija je v EU, tudi Italija ima probleme z nataliteto, priseljevanjem in integracijo priseljencev. Ampak, ostaja država italijanskega naroda. Pri nas pa je moderno vse, kar diši »multi-kulti«, kot da se sramujemo lastnega naroda in države.

Verjamem, da se Ivan Trinko Zamejski (1863–1954), duhovni voditelj Benečanov in resnična podoba Bevkovega Kaplana Martina Čedermaca, obrača v grobu. Ampak, govor gospe ministrice v ponedeljek v Čedadu pelje v duhovno pohabo! Hkrati ponižuje naše rojake iz krajev, ki so prvi (že leta 1866) ostali odtrgani od slovenskega narodnega prostora in potem trpeli pod Kraljevino Italijo, ki jim kljub drugačnim prvotnim obljubam ni priznala njihovih osnovnih narodnih pravic. Zgodba se je nadaljevala tudi pod fašizmom, ki je dosegel, da je videmski nadškof slovenski jezik v Benečiji leta 1933 uradno prepovedal tudi po cerkvah. Kar se v obdobju med vojnama ni zgodilo niti na Goriškem in niti na Tržaškem. Po drugi svetovni vojni pa so se Benečani znašli med tnalom in nakovalom. Nad domačini je ves čas visel meč nezaupanja, celo izdajstva. Spomnimo se samo protislovenskega delovanja italijanske polvojaške tajne organizacije Gladio, ki je svojo glavno ost usmerila proti narodnozavednim beneškim duhovnikom. Na eni strani zmerjanje, da so Benečani Titovci, komunisti in nasprotniki Italije, na drugi pa skoraj popolna pozaba s strani matičnega naroda. Z redkimi častnimi izjemami! Logična posledica: Prebivalstvo se je izseljevalo s trebuhom za kruhom. In potem še tisti nesrečen potres maja 1976 z epicentrom v Furlaniji.

Aja, saj res. Danes mladi v šolah (skorajda) ne berejo več takih knjig kot je Kaplan Martin Čedermac, vsaj ne v matični domovini. Jih pa (še vedno) berejo v zamejstvu in ponekod v izseljenstvu. Celo v daljni Argentini. Kolikor sem uspel preveriti pred dobrim mesecem »in situ« pa jih ne samo berejo, ampak tudi zelo dobro poznajo. Morda pa nas lahko naši rojaki tam daleč pod Južnim križem kaj naučijo o ljubezni do lastnega naroda in njegovi preteklosti ob hkratnem spoštovanju sočloveka/sodržavljana. Nekateri pri nas sicer pravijo, da v Argentini živijo naši »narodno izdajalci« in njihovi potomci. Dobro, priznam: Potem sem tudi sam »narodni izdajalec« in tako vzgajam tudi svoje otroke. S ponosom!

Foto: vlada.si

36 KOMENTARJI

 1. Tajno izvoljena Slo. vlada in njeni predstavniki tajno izvajajo program internacionale in si tajno izbirajo sovražnika za tajno delovanje proti notranjemu in zunanjemu sovražniku.isti isti isti….
  Fuori dello stato,nulla contro lo stato!

 2. Ko se je začelo govoriti o rekonstrukciji vlade, je ušla informacija, da ta ministrica doslej še ni bila niti na eni seji vlade.
  Da pa je za ta položaj edini kriterij zaničevanje slovencev doma in po svetu, pa je pri nas povsem jasno.

  • Zlasti tudi zato, ker je ministrica sama menda pripadnica italijanske manjšine in se ji Slovenci očitno žvižgajo… TA VLADA JE KATASTROFA!

 3. Briljanten članek !!!

  Škandalozno dejanje ministrice Komel!!!

  Ali so to objavili tudi drugi mediji?

  Do objave mora priti, tudi na TV, sicer se bo takšen omalovažujoč odnos do slovenstva nadaljeval!!!

  Povsem logično je, da takšna oseba ne more biti več zadolžena za očuvanje zamejskega slovenstva!!!

  Iskrena hvaležnost avtorici za zdravo samozavest, brez katere ni vrednostne drže v življenju!!!

  • “Škandalozno dejanje ministrice Komel!!!”

   Iz slovenskega vidika je njen nastop gotovo skandalozen. Za Tino pa niti ne, ker se pristeva k italjanski manjsini in se na slovenstvo pozvizga, tako kot Jurij Franco.

 4. V preambuli slovenske Ustave je zapisano, da slovenska država temelji na slovenski samobitnosti, torej izvirnosti.

  Ali sem samobiten, izviren, če govorim tuj jezik, pa zato ni nobenega upravičenega razloga?!

  Zaničljiv odnos do izvirnega, samobitnega slovenstva doživljamo tudi doma, v slovenski državi na najrazličnejše načine: v pogovornem jeziku, glasbi, pesmih, v medijih….

  Kdaj se bomo ozavestili in opravili svoje življenjsko poslanstvo in spoštovali ter negovali svoj duhovno samobitnost, s katero bogatimo svetovno kulturo in nikomur ne škodimo!!!

 5. Komunisti so vedno delovali proti slovenskemu narodu in ostalim narodom. Manj proti velikim narodom. Kdor tega iz zgodivnskih dejstev ne vidi in ne razume – je bedak ali pa tega noče videti, ker še ni pravi trenutek za oznanitev.

  PS dela proti Sloveniji, morda delajo za Srbijo. Sicer pa, ali ta Tina sploh zna slovensko govoriti? Ker njen šef, ne zna, nje.
  Je ona sploh slovenka ali je priseljenka iz Balkana? Imam sosede iz Bosne, ki so si tu zgradili hišo in imajo na oknih ves čas narisane zastave BiH in gesla o BiH. Sicer pa bo tako cela Evropa islamska čez 100 let.

  • Zdaj se ti pa že mal cufa… Ustavi konje. Mi imamo dovolj svojih problemov. Če nam kdo tudi maha z BiH zastavami pred nosom, smo sami krivi da smo prišli tja kjer smo. Pusti Jankoviča, on je car. V Piranu imamo črnca. Ni naš problem rasistični. Mi bomo škripnili v temelju človeškosti!

   • Če nam kdo tudi maha z BiH zastavami pred nosom, smo sami krivi, da smo prišli tja, kjer smo.
    ================================================

    Zdravko, še kako se strinjam s tabo. To je b r i d k a resnica.

    Me booooli srce, ko gledam vse to.
    Nam se pa smejejo, kot mislim je tu nekje v preteklih dnejh že napisal svitase.

   • Meni se prav nič ne cufa. Ko se mi bo scufalo, pa ne bom več tukaj gor pisal, ampak bodo dejanja vidna.

    Kdo mi? Kdo pa generira nove probleme?

    Ne bom pustil Jankovića, ker on ni car, temveč je mafijec, kriminalec. On je socialistični birokrat, ki ga je socialistična mafija določila za tajkuna. Socialistična birokracija ( policija, tožilstvo, sodstvo, davkarija) pa mu krije hrbet. On je čez noč obogatel. Z delavci in partnerji je delal suženjsko grdo.

    Brigajo me črnci, nisem rasist. V Sloveniji pa imamo kljub temu komunistični aparthaid. Kjer prvorazredni državljani ( mafijci, socialistični birokrati) suženjsko gospodujejo delovnim in ustvarjalnim drugorazrednim državljanom.

    Ve se kdo politično podpira velikanska priseljevanja iz Balkana. In ti so odgovrni za to, da se Slovenija uničuje in balkanizira. To so izdajalci Slovenije. Sovražniki Slovenije.

    Res pa je, da vsi narskamo zaradi teh “mi”, ki že 70 let vlečejo škodljive in kriminalne poteze.

    • ma tebi se res cufa…
     lahko je vsepovprek kritizirat in bentit čez, ko si skrit za računalnikom in popolnoma anonimen. bi tako tudi javno pred 1000 ljudmi???
     eeeeee…..

     ma kaj lahko nehaš s sovražniki države in s tem enačit komuniste. ma kaj ti res ni jasno da ljudje znajo bit slabi in pokvarjeni ne glede na kateri strani politike so. to delajo ljudje, ne pa politika, stranke ali podobno ??????

     • Z enačenjem sovražnikov države in komunistov ni prav veliko falil. Res je, da je med slovenci tudi pred Jugoslavijo bilo veliko klečeplazništva, tako da je komunizem padel na izjemno plodna tla. To je naša velika žalost in sramota.

     • ne kritiziram vse vsevprek. Kritiziram socializem in kriminlace, lenuhe, birokrate. Dokler se teh zadev nisem zavedal, nisem imel z verniki te zločinske mentalitete nobenih problemov v šoli in kasneje na delovnih mestih. Sedaj pa veliko. Probaj v službi 1 mesec kritično govoriti o komunizmu. Pa boš videla njegove zobe.

      ej Mateja, jaz pa si želim, da bi se večim mojim državljanom scufalo in da bi nasilno pregnali te komunistične mafijce, tajkune in birokrate in končno naredili državo, kjer vsak sam poskrbi za svoj kruh.

      Komunisti so vedno bili in bodo sovražniki naroda. Idejno kot izvedbeno. Ščitijo svojo džamahirijo ( kvazi versko državo) in preganjajo liberalnost, narod, druge religije, tisočletjta staro tradicijo – ker le te ogrožajo neo-fevdalni aprathaid.

  • Iz zgodovinskih dejstev je jasno videti, da so z a v e d n i Slovenci bili pregnani n.pr. iz Videmske pokrajine v B o v e c.

 6. Očitno nam nekateri ustvarjajo probleme zato, da bi pozabili na svoje duhovno vrednostne temelje in da bi se vrednostno povsem izgubili.

 7. Prav zaradi tega se moramo še krepkeje oprijeti vrednostne drže in popeljati k duhovnemu in materialnemu napredku vse, še tiste, ki skušajo to zavirati!

 8. Gospod Podbersič je eden od redkih mlajših slovenskih razumnikov, ki zaznavajo, pravilno ocenijo in opozorijo na trenutno klavrno stanje duha med Slovenci. Zanimivo ali pa razumljivo, da največ takšnih “Janezov Krstnikov Kranjskih” prihaja iz severne Primorske. Oni so zaradi fašizma, ki jih je neprikrito ogrožal dolgo pred jugokomunizmom, razvili imunski sistem za bolezni, ki bi ogrožale slovenski narod.
  Ali se bodo znali odzvati tudi na Jugoslavizem , ki veliko bolj prikrito prodira v vse pore naše države in družbe ?
  Kako so sprejeli tuj jezik predstavnice slovenske države prisotni na proslavi ? So jo izžvižgali ? Morda bi bilo nekulturno ali pa tudi ne .

 9. Zelo dobro g.Podberšič, da prinašate to strašljivko v javnost!

  Sam ne morem dojeti, verjamem pa zelo.

  Rdeča naplavina in regenerirajoči internacionalisti ne poznajo meja, ne samo v hudobiji, temveč v podsistemu, ki zlo ohranja.Na prvem mestu pri tem je gliharski internacionalizem,ki je že zdavnaj po svetu naširoko crknil, potem vsegliharstvo, sluzasta vdanost laži in sprenevedanju .
  Seveda je generator vsega tega kajnovstva pridobitništvo, zaslugarstvo in drobtinarska pripadnost rakavi Ideji prevotljenega boljševizma v izpranih glavah slovenceljskih rdečuharski nadutežev.

  Druži jih pripadnost glavnemu toku lažnivcev, koristoljubnežev, tatov in razčlovečevalcev ter definitivno ljudem, ki so razdelili narod zato, da ohranjajo nore podle ideje revolucije v krvi in superprivilegije edino poklicanih tega naroda.

  Zato se ni čuditi, da naplavina kajnovcev izpljune na površje brezsramno babnico, ki si drzne pred svojim narodom klečeplazniško in brez trohice sramu govoriti v tujerodnem jeziku ob taki priliki, kot je tam bila!
  S R A M O T A !
  Vonta, sram naj te bo do dna!

  In brezsramnica bo na koncu meseca še šla po svojo plačo
  ,ki ji jo dajemo!

  Zakaj je, po mojem šokirani Slovenci, niso izžvižgali in ji nametali jajc v glavo, pa ne bom ugibal.Bodo že povedali sami.

  Kje so slovenske stranke našega parlamenta, ki jo morajo, MINISTRICO !? (HALO!) INTERPELIRATI; TAKOJ!

  Ni upanja?

  Niso interpelirali ministra za kulturo zaradi škandala, ki so ga nakuhali z razžalitvijo velikana Slovenstva, Borisa Pahorja ob nj. 100letnici! In tudi zdaj ne ?

  B E D N I K I !

  Je Upanje, ker bo Punt!

  • Super si povedal.
   Babnica na javni funkciji dela proti interesom svojega naroda. Hkrati pa brezsramno vleče plačo pridobljeno iz visokih davkov delavnih ljudi naroda, ki so po defaultu drugorazredni v tem komunističnem aparthaidu, kjer vladata mafija in birokracija.

  • Iskreno vsi vaši komentarji so skrajno neokusni in nemoralni do same ministrice Komelove! Če je to velik problem naše države in same premierke Bratuvškove da se ukvarja kdo in kako je kaj rekel in v kakem jeziku je to absurd! Imamo dosti bolj bistvene probleme za reševati v naši državi če želimo živeti enkrat bolje kot živimo sedaj a to vladi in premierki se ne zdi primerno prednostna naloga saj ničesar ni bistveno storila da to občutimo kot narod.Ne pa se z ministrico Komelovo ukvarjat ki svoje delo opravlja korektno in družine niti nevidi kaj šele da bi si privoščila čas zase in to nekaj uric na dan.Lahko vas je sram še bolj pa da se pustite zavajat….Take babnice kot pravite je preveč poštena v vsej vladi pa zato dobija po nosu!!!!!

  • Res ne morem verjeti, od kje tej ministrici takšen odnos do Slovencev in slovenščine.
   V trenutku mora odstopiti in jo obremeniti kazensko in materialno

 10. Pa se ni niti opravičila Slovencem!

  Ali se bo namesto nje opravičila vlada!!?

  Me zanima kako dolgo bomo morali čakati na to opravičilo!?

  Če ga ne bo, je pa še huje kot si mislimo!!!

 11. Ministrica Komelova ne dela “proti interesom lastnega naroda”, saj je deklarirana Italijanka, pripadnica italijanske manjšine v Sloveniji. Nič nimam proti Italijanom, še manj proti italijanski manjšini, vendar je bilo že ob njenem imenovanju za ministrico za Slovence zunaj Republike Slovenije opozorjeno na neprimernost take kadrovske odločitve. To je podoben absurd (posmeh?)kakor imenovanje Romana Jakiča (nasprotnika priprav na slovensko državno osamosvojitev 1991) za slovenskega obrambnega ministra.

 12. Grozovito in resnično, kar si zapisal Janez.

  Ravno takšne in podobne odločitve vlade razgaljajo njeno nedobronamernost do Slovencev in države Slovenije!

  Ker je takšnih nedobronamernih odločitev že veliko,
  bi morala v celoti odstopiti!

 13. Ta ženska si naziv “ministrica” niti malo ne zasluži.
  Takoj mora odstopiti.
  Preganjati bi jo morali kazensko in materialno.

 14. “je videmski nadškof slovenski jezik v Benečiji leta 1933 uradno prepovedal tudi po cerkvah”

  Sedaj razumem, zakaj izseljenci iz Benečije v Belgiji niso hodili k sv. maši.

Comments are closed.