Sprevržen svet

21

Pred dnevi sem v Časniku.si, (23.02.17.) prebral tehtne misli izpod peresa Jurija Pavla Emeršiča. Besedilo me je močno zaposlilo. Kaj vse se nam je dogodilo in se še vedno dogaja!? Kje smo, kaj moramo storiti in, ali v tem ozračju sploh lahko preživimo?

Pisec Emeršič, si je v antikvariatu kupil star učbenik iz zgodovine, iz časov globokega »socializma«, kjer je prebral misli Engelsa in Marxa, ki sta zatrjevala, da si je podobo boga ustvaril človek sam, zato absolutne morali ni. Navedene so še številne druge misli Marxa, torej avtorja, ki je imel nas Slovane za »umazance«, torej ljudi, ki nas je Hitler z veliko vnemo, po njegovem vzorcu, zatiral. Ob tem bi lahko rekli, da gre za knjigo iz sprevrženih socialističnih časov. A kaj, knjiga je bila ponatisnjena leta 1994, torej v »osvobojenem« času. In kar je še najvažnejše, cele generacije naših sodržavljanov je prebirala in v veliki meri tudi sprejela misli iz takšnih knjig, torej nauk, da morale med ljudmi ni. Če morale ni, je dovoljeno prav vse – vsak ravna pač po «svoji« zamisli ali trenutnem razpoloženju. Zato smo priča tolikim sprevrženostim na vseh področjih – v šolah, v javni upravi, v medijih vseh vrst, kar na vsakem koraku. Tisto malo javnih medijev, ki jih tudi imamo – elektronski mediji, tedniki, Radio Ognjišče, TV Exodus, občasne revije in še kaj – vsega tega je tudi nekaj, a se za vse to premalo zanimamo in smo tam, kjer smo. Vsakdo je »lahko« karkoli, danes je sodelavec na kakšnem uradu, jutri s ponarejenimi dokumenti nekje drugje, postane celo minister in še več. Nekdo je v »tovariških« časih preganjal najosnovnejše državljanske pravice svojih sodržavljanov, danes pa sedi v Državnem zboru in ga občasno celo vodi. Sprevržen svet. Ali imamo v takšnem svetu sploh kakšno možnost za preživetje?

Čeprav je vprašanje dovolj tehtno, lahko bi rekli dramatično, smemo ali moramo odgovoriti pritrdilno. Ko se vse bolj spoznavamo, kdor se pač potrudi, kako globoko nas je brezbožni čas prizadel, kako nas je razosebil, onemogočil stvarno razsodnost, se hkrati zavedamo, kako nujno je, da se iz tega stanja na novo prerodimo.

Nujno je, da prenehamo zgolj godrnjati in za vse nesreče kriviti le druge. Poglejmo se v ogledalo. Veliko stvari se je vendar le spremenilo na bolje, ali jih vidimo in upoštevamo? Ali smo v stanju, da dogodke, ki so se dogajali spoznavamo in stvarno ovrednotimo. Izšlo je veliko knjig, redno izhajajo tedniki, mesečniki, občasne revije, kjer je toliko reči natančneje preučenih, postavljenih na svoja mesta – kaj vse prebiramo? In še bolj preprosto vprašanje, ali smo na to ali ono, ali na večino od teh tiskov naročeni? Ne samo zaradi vedenja, ki ga  v njih najdemo, enako zaradi vprašanja, ali vsa ta prizadevanja podpiramo? Ali pa kupujemo, prebiramo in podpiramo običajni »socialistični« tisk, ki še vedno in povsod prevladuje?  Sprašujemo se lahko še naprej – ali sodelujemo bodisi aktivno ali vsaj s prisotnostjo na javnih prireditvah, ki vznikajo zdaj tu, zdaj  tam, na katerih se manjše skupine zavednih Slovencev trudijo, da bi se družbene in duhovne razmere popravile? Ali pri vseh teh dogodkih spet rečemo, »to naj delajo drugi«. Takšnih odgovorov je veliko in so nedostojni.

Za nas kristjane in za številne ljudi dobre volje, torej za avtentične Slovence, ki cenimo svojo tisočletno slovensko kulturo, je pomembno ponovno vprašanje: ali se znamo družbeno – politično organizirati in stopiti na javni oder? Ali imamo dovolj slovenske zavesti, ali pa si še naprej dovoljujemo, da nas stare sile z vsemi svojimi potomci vred vodijo za nos in nas kar naprej ter na vsemogoče načine potiskajo na stranske tire? Ko se ena izmed naših skupin politično okrepi, najpogosteje gre za krščansko demokracijo, našo najstarejšo politično stranko, poskrbijo, da se med seboj ne podpiramo, prej prepiramo, da se potem zares ne moremo organizirati ter politično delovati. Ali drugače, znova in znova poskrbijo, da moramo še naprej životariti, nekako sodelovati v njihovi duhovni ter politični megli.

Med nami so vendar še številni ljudje, ki se sicer prištevajo k slovenski istovetnosti, krščenih je celo 75 %, (podatek iz l. 2017), a bog ne daj, da bi jim glede te pripadnosti kaj očital, npr. da bi bilo prav, če bi bili tudi v politiki bolj aktivni, se včlanili v to ali ono pomladno stranko in hodili na volitve. Totalitarni čas nas je vseskozi brutalno odrival od javnega delovanja – češ, mi komunisti smo tisti, ki vse vodimo in »smo najboljši«. V tem oziru smo zares hudo pohabljeni, praznim obljubam še danes kaj radi nasedamo. Politični analitiki bi morali vse te manevre spremljati in jih ljudem predstaviti.

Imamo pa še »druge bolezni« – če nedeljnika vprašaš, kaj meni o tem ali onem članku iz Družine, dobiš najpogostnejši odgovor, »kaj pa je pisalo?« Ni prebral. Podobno rad vprašam o tehtnih člankih iz elektronskega Časnika si, ali iz priloge Družine Slovenski čas. Spet podoben odgovor – kvečjemu, »bom prebral«. Kaj bi šele bilo če bi spraševal o prispevkih v Zavezi, v Tretjem dnevu ali kakšni drugi reviji. Imamo jih že kar nekaj, marsikaj dobrega in koristnega je napisanega in nam vsem na voljo. A ljudje ne berejo. Ob vseh teh pomislekih je prisotno še nekaj, kar zapišem z rahlim zadržkom: Članki so velikokrat dolgi, predolgi in premalo povedni. V marsikaterem je polno »opletanja«, vse do nerazumljivosti.

Ogledala so velika in lahko bi našli še kaj za vsakdanjo rabo. A poglejmo še na drugo stran, tja, kjer kuhajo in potem razširjajo sprevržene ideje, mnogotere reči, ki so nas videz užitne a so hkrati napol strupene, polne laži in dodatkov za poškodovanje zdrave pameti. V vsem tem so pač pravi mojstri, a hkrati predrzni in brez časti. Dne 25. februarja 2017 sem v Sobotni prilogi Dela prebral: Nastopila je Cerkev z geslom: »Zopet pokristjaniti to deželo«. Zato je bilo treba z njene strani uničiti vse obstoječe iz socializma, za kar so uporabili svoje politične stranke. In tu se je spet začela delitev naroda, ki je postal po drugi vojni homogen in je danes spet razdeljen. Te navedbe so v vsem, prav v vsem sprevržene. Takšno je pač vzdušje na strani sonarodnjakov in bojim se, da je avtor gornjih besede prepričan v pravilnost svojih trditev. Kaj vse je raziskano in povedano na novo, jih ne zanima, tiska, ki ni njihov, ne berejo in dejansko so vklenjeni v svoje sprevržene, ali po Alešu Mavru, mitološke predstave. Kristjani in ljudje dobre volje, vsaj tisti ki prebiramo nove poglede na komunistični čas, smo na boljšem, seznanjamo se z dejstvi, medtem ko oni ostajajo v zatolčeni sprevrženosti. Deluje, kakor naravna kazen za hudodelstva, ki so jih naredili svojim bratom in sestram. Kristjani smo tudi v svetovnem merilu na boljšem, ko z zadovoljstvom lahko opazujemo, kako svetovna misel zori v spoznanju, da družba brez Boga ne more obstajati, da ima človeštvo svojo prihodnost le v povezavi z božjim pogledom na človeka. V pred postnem času smo v Evangeliju slišali odlično misel: Iščite najprej božje kraljestvo, vse drugo vam bo navrženo. Pomeni, da naj bomo med seboj pošteni, delovni, drug do drugega obzirni in življenje bo zagotovljeno. Revolucije in totalitarizmi vseh vrst niso bili potrebni. Tudi tega preprostega dejstva naši bratje s totalitarno miselnostjo ne razumejo.

Ob vsej tej raznolikosti in zapletenosti se moramo kljub vsemu vprašati, kako, skupaj z vsemi sonarodnjaki naprej? Ko bi se v večji meri povrnila poštenost in misel, da smo vsi ljudje, čeprav različni, vredni osnovnega spoštovanja. Misel, da so »revolucionarji« več vredni, da imajo prav samo oni, bi se morala umakniti na smetišče zgodovine. Potem bi bil mogoč ustvarjalen pogovor. Dokler pa se revolucionarji nam samo nasmihajo in hodijo po blagoslove celo v Rim, doma pa bi nas kristjane najraje potopili v žlici vode, kakor bi rekel Drago Ocvirk, je vsak poizkus zgolj poizkus. Saj smo storili že vsemogoče. V svojih županskih časih, ko bi bili sporazumi za razvoj mesta nadvse dobrodošli, sem se s tem ali onim iz stare revolucionarne politike o tem ali onem sporazumel. S takratnim predsednikom Združene liste Janezom Kocijančičem sva se razšla optimistično, a že v kratkem so me njegovi tovariši, ne samo napadli, ampak še osebno in družinsko sramotili. Ali je danes kaj boljše, bolj perspektivno, v tem je veliko vprašanje.

Komentator J. P. Emeršič je sprožil kopico aktualnih problemov. Prav s težavo sem to ali ono opustil. A spričo vsega omenjenega, tolikih in tako zamotanih političnih razmer, je treba iskati možnosti, kako jih izboljšati. Tako naprej ne smemo več. Vladajoča politična »kasta« ni v stanju, da bi jih spremenila. Ne zna in ne zmore. Nima odgovarjajočih kadrov, ne korajže in tudi ne potrebnega ustvarjalnega duha. Tako vsi skupaj, s celotno državno upravo in raznoterimi »lepotnimi« podvigi, ki se tu in tam v upravljanju dogodijo, zgolj životarimo. Življenjski odnosi med nami so slabi – vse je kakor zakleto in zabetonirano v brezizhodnost. Brezbožen človek, še tembolj, če se s tem ponaša, ne more obvladovati ne sebe, še manj širšo skupnost. Iz te brezperspektivnosti se moramo dvigniti in državotvorno zaživeti. Spet kako in kdo naj to izpelje? Rekel bi, da smo k temu poklicani prav mi kristjani in ljudje dobre volje. Dovolj nas je še, če bomo šli vsi na naslednje parlamentarne volitve, bi lahko zmagali in potem počasi, skupaj s sodržavljani prenavljali družbene, gospodarske in vse druge probleme. Ni več dovoljeno, da bi na dan volitev ostajali doma, češ s politiko se naj ukvarjajo drugi. Tudi ni lepo in modro, če se kdo hvali in na vse strani razglaša, da ne pripada nobeni stranki, s tem namreč pove, da mu ni mar za sočloveka.

Državna uprava z vsemi svojimi podsistemi je nadvse zahtevna in odgovorna reč. Zato ne bi bilo dovolj, če bi na volitvah zmagali. Predlagati ter izvoliti moramo ljudi, ki bodo znali opravljati svoje dolžnosti, ki bodo povsem pošteni, pravični in domoljubi. Izzivi so veliki, treba jih je poznati, se o njih pogovarjati in to že danes, ne šele tik pred volitvami.

21 KOMENTARJI

 1. Strinjam se, treba se je pogovarjati, tudi naši viziji Slovenija 2050, čeprav zgodovinar, akademik,dr. Stane Granda trdi, da je vizija neumnost za zavajanje ljudstva.

  Normalno in pohvalno je, da vlada kreira dolgoročno vizijo države. Neodgovorno bi bilo razvoj države prepustiti zgolj »delu in slučaju« v stilu, pa kar bo pa bo, če bo »okroglo bo lopata, če bo pa špičasto, bodo pa vile«.

  V uspešnih in razvitih državah vlade s pomočjo znanosti oz. stroke pripravijo vizijo in nato še strategijo za dosego te vizije. To je najzahtevnejše delo, da se doseže napredek. Vizija, opredeljeni cilji in strategija so tudi merilo za uspešnost in za vizionarsko sposobnost vsake politike, vlade.

  Slovenska vlada pa je tokrat ubrala drugo neobičajno pot, bolj ljudsko. Povabila je ljudstvo, ki ga sicer vlada vodi, da izbranci iz ljudstva naredijo vizijo države, kakšno državo ljudstvo želi. Tako je nastala vizija, ki je torej spisek želja ljudstva.

  Berem, da je izdelava te vizija stala davkoplačevalce 450.000 evrov. »Samo za ta projekt OECD je izstavila račun v višini neverjetnih 297 tisoč evrov«, berem.

  V viziji pa ne vidim prispevka OECD. Lahko se motim.

  Veliko vprašanje je, ali bodo zopet predstavniki ljudstva in ne vlada in ne znanost kreirali in opredelili cilje države in strategijo za vizijo Slovenije 2050?

  Ali bo kar ljudstvo vodilo državo?

  Kaj je naša vizija?

  • Vlada naj naj “kreira” ,res pa je , da rekreira naše potrpljenje gospod Mihič ! Bla,bla ,bla !
   Beseda vizija ima zelo širok pojem : vizija= -e ž (ȋ) 1. vidna zaznava brez stvarne podlage, privid: doživljati, imeti vizijo, zaznava prostorsko ali časovno !
   S povdarkom na nestvarno podlogo in prividi ! Kardelja bo treba reinkarnirati , da
   bo dokončal svoje blodnje , “vizije” ! “VIZIONAR-SPERANS”, je vse zaj…….!

  • Vlada naj naj “kreira” ,res pa je , da rekreira naše potrpljenje gospod Mihič ! Bla,bla ,bla !
   Beseda vizija ima zelo širok pojem : vizija= -e ž (ȋ) 1. vidna zaznava brez stvarne podlage, privid: doživljati, imeti vizijo, zaznava prostorsko ali časovno !
   S povdarkom na nestvarno podlogo in prividi ! Kardelja bo treba reinkarnirati , da
   bo dokončal svoje blodnje , “vizije” ! “VIZIONAR-SPERANS”, je vse zaj…….!

   Andrej Briški

 2. Da bomo imeli kolikor toliko realno možno vizijo, moramo vedet kje smo zdaj, v tem trenutku.
  Da pa pridemo do tega vedenja, moramo pa o tem dobit soglasje vseh političnih strank.
  Drugače vizija nima nobenega smisla.

  • Ah, vizija. A je kdo slišal kakšna je vizija Francije? Kakšna je vizija ZDA? Make America great again?
   Pri nas razpravljati o viziji pa je res višek.
   Bi me pa res zanimalo kako so porabili pol mio. evrov za to vizijo. In za kaj so plačali račun OECDju za 300 tisoč?!

   • Ali si kdaj slišal, da na vseh visokih šolah, na univerzah v demokratičnih državah, kjer delujejo v tržni ekonomiji in ne planskem socializmu, zelo resno predavajo in učijo kako razviti vizijo, konkretne cilje in strategijo podjetij in države.

    Ali si kdaj slišal, da je Komisija EU od vseh držav in tudi od Slovenije, zahtevala vizijo, cilje in strategijo pametne specializacije države, kot predpogoj za črpanje razvojnih kohezijski evropskih sredstev?
    Slovenskim vladam je uspelo šele v četrtem poskusu uspelo napisati strategijo pametne specializacije države Slovenije do l. 2020, ki je le minimalno zadostila kriterijem v EU, da je ta sprostila sredstva?
    Ali opozicija, desnica, sploh te strateške dokumente pozna in analizira, da bi napisala svojo alternativno realno vizijo Slovenije 2050?

  • Amelie,ali še nisi zaznala in zvedela kje smo ? Potrebna je REVIZIJA vladnih
   bleferjev in rokohitrecev ter OČIŠČENJE vlade v celoti ! Avgijev hlev je treba očistiti komustičnih dinozavrov , ki razkazujejo svojo moč nad rajo že sedem desetletij ! Prepirajo se in lažejo drug drugemu , lep primer sta ta trenutek Piranski zaliv in Kraški teran , konec koncev je teran zaradi mene lahko tudi Škofjeloški , ali butalski , da ozapletih z avstrijci in ostalimi sosednjimi državami ne razmišljamo , manjka nam lepega vedenja v politiki draga moja Amelija ! Tole naše pisnje v Časniku je pr….nje v toplo vodo !

   Andrej Briški

 3. Zelo se strinja:”Predlagati ter izvoliti moramo ljudi, ki bodo znali opravljati svoje dolžnosti, ki bodo povsem pošteni, pravični in domoljubi.”

  Menim pa, da je koristno vedeti in poznati(!):
  Kaj so temelji razvoja dežele?
  DELO – SP – Prejeli smo; 29. November 2014-12-13

  Ob zadnjem nemškem obisku na najvišjem državnem nivoju te dni v Sloveniji je bila zelo aktualna okrogla miza, na ogled vsej javnosti, kjer sta bila tudi predsednika Nemčije in Slovenije, vsak s svojimi izbranci. Nemška podjetnica in predstavnica Bavarske je na vprašanje, kaj je omogočilo razvoj Bavarske, da je iz zelene predvsem kmetijske dežele postala visoko razvita tehnološka dežela najvišjega ranga z razvitim gospodarstvom in podjetji, svetovnimi nosilci razvoja, odgovorila, da so bili najpomembnejši trije temelji.

  Prvi temelj je, da je deželna vlada oz. država poskrbela, da so univerze nudile deželi potrebno znanje za razvoj, poskrbela je, da funkcionira dualni izobraževalni sistem za iskane poklice.
  Drugi temelj je bila izdelana dolgoročna vizija razvoja in temu ustrezno veliko vlaganje v infrastrukturo, ceste, železnice in letališča.
  Tretji temelj pa je zagotovljena zanesljiva in načrtno dostopna energija po deželi.

  Berem tudi: »Raziskava britanskih ekonomistov Sasche Beckerja, Petra H. Eggerja in Maximiliana von Ehrlicha kaže, da evropska sredstva spodbudijo razvoj le v približno v 30 odstotkih regij. Glavna dejavnika pri tem sta pričakovana učinkovitost vladnega aparata in lokalnih oblasti ter morda nekoliko presenetljivo izobraženost prebivalstva. Nadpovprečna izobraženost lahko prinese večji izkoristek evropskih sredstev in tudi 0,63 odstotne točke višjo rast BDP kot v regijah z manj izobraženim prebivalstvom.

  V Sloveniji višje rasti BDP ni bilo mogoče opaziti. Odgovor za takšno stanje lahko torej iščemo tudi v neučinkovitosti občin in vlade.«

  Kaj pa če v deželi le ni prave izobrazbe, znanja?
  Ali so proizvajalci znanja, univerze,visoko šolstvo, inštituti »prodajali« vladam, prebivalstvu neustrezno znanje za razvoj dežele, za dvig dodane vrednosti in BDP-ja?
  Kaj se lahko nauči Slovenija od Bavarske?
  Kaj so torej lahko temelji razvoja?

  Franc Mihič Ribnica

  DNEVNIK, 1. December 2014-12-13
  http://www.dnevnik.si/mnenja/pisma-bralcev/kaj-so-temelji-razvoja-dezele

  25.11.2014 Okrogla miza predsednika Nemčije in Slovenije – Joachim Gauck, Borut Pahor https://www.youtube.com/watch?v=DpfUEE72qFY

 4. Pri nas pa očitno še ni v ospredju izobraževalnega sistema slovensko skupno dobro, ampak le polnjenje žepov nosilcev izobraževanja.

  Zato se izobražuje mnogo kadrov za poklice, ki ne bo imela dela. Imajo pa danes z njimi delo, profesorji, ki očitno niso nagrajeni po njihovem učinku, ki se odrazi v gospodarstvu.

 5. Ko boste zaradi takih prispevkov kot je bil oni 25.2. v Delu,to partijsko glasilo odpovedali,bo to pomemben prispevek k začetku normalizacije.

  • Ali so problem res samo mediji, ki naj bi ljudstvu pomagali nadzorovati in ocenjevati vse tri veje oblasti, zakonodajno, izvršno in sodno oblast, to je DZ RS, vlado in pravosodje?
   Venomer se na “pravoverni” desnici sliši, režimski mediji so enostranski in so glavni problem in zavora demokracije v RS.
   Kdor pa bere tudi Sobotno prilogo Dela, lahko že po pismih bralcev nazorno vidi, da je tam več pluralnosti, kot v vseh medijih desnice. To je moja ocena, sem desničar, berem desne in leve medije.
   Desni mediji so skoraj povsem zaprti za drugačna mnenja.
   Andrej Magajna, krščanski socialist, pa kar trdi in ni edini, da so režimski mediji enostranski, zato pravi, da so lahko potem tudi desni “demokratični” mediji enostranski.
   Ali tako krščanski desničarji gradijo demokracijo, to je sobivanje različnih?
   Morala da te kap; če levičarji kradejo, smejo krasti tudi desničarji….in vsi kradejo… državi oz. drug drugemu, kot v hladni državljanski vojni, ki je pogubna za obstoj države.
   Država brez morale se razkraja, razrašča se brezbrižnost za tegobe drugih, egoizem je v vzponu, važen je le moj užitek, tudi na FB.
   Pri tem pa nikogar ne moti, da “država prava” propada, saj pri takšni prevladujoči nemorali večine ljudstva, -zlasti izobražene elite, ki hoče plače na nazive, ne pa na rezultate njihovih prispevkov k blaginji ljudstva-, sodstvo ne more delovati drugače, kot ne delovati.
   Učinkovitost sodstva je odraz morale ljudstva, predvsem etablirane, izvoljene elite.
   Kakršno ljudstvo, takšna je njegova oblast.
   Država brez “prava” pa dolgo ne obstaja, saj jo samo ljudstvo s takšno prevladujočo ne moralo, »znajdi se na račun drugega«, učinkovito razkraja.

 6. Danes generacije vse manj berejo. Zato nekateri dobronamerni pozivi avtorja verjetno niso pretirano realistični.

  Ne vem, če se zavedamo prihajanja generacij, ki svoj prosti čas, namesto da bi se igrali zunaj ali brali, preživljajo na socialnih omrežjih in na računalniških igricah. Razen redkih izjem. Včasih skoraj ni bilo fanta, ki ne bi prebral vsaj večine Karla Maya in Gilesa Verna. Koliko fantov danes še to bere? Koliko jih sploh kaj bere, tisto s socialnih omrežij pač ne moremo šteti zraven, razen zapovedanega v šoli? In še to morda le v izvlečkih, ki jih potegnejo s spleta.

  Koliko odraščajočih iz krščanskih družin danes bere revijo Ognjišče?

  Ne vem, če se zavedamo resnosti tega problema, ki z ideologijo in politiko nima kaj neposredno opravit.

  • Odraščajoči imajo sedaj katoliško revijo za mlade Najst. Priznanje uredniški ekipi, fantje jo berejo. Hvala.

 7. Specifika Slovenije pa je, to priznam, čeprav nisem kak zagret desničar ( ne na desno-populistični, ne na neoliberalni liniji), ujetost v neko prevladujočo levičarsko zaslepljenost. Ali vsaj hudo enostranskost.

  Naj za ilustracijo avtorja in bralce opozorim na včerajšnjo kulturno rubriko po Odmevih na nacionalni TV. Naj si jo ogledajo v arhivu, če se jim da. Mladenka ( in urednica, ki stoji za njo) sta neženirano priredili in to leta 2017 apologijo Karla Marxa. ( Kot da bi on imel kaj zveze s kulturo; v bistvu je trdil, da bo odmrla, ko bo prišel “njihov – proletarski” čas. Pustimo, da tudi s proletarci ni imel blage zveze.)

  Ampak to, apologija levega ekstremizma, je v Sloveniji vsakdanji kruh. Drugod bi za to letele urednice. Pri nas je nekaj najbolj normalnega, da v dominantnih medijih ( verjetno tudi v akademskih družboslovnih krogih), tudi v tistem, kjer smo vsi prisiljeni plačevati naročnino, nove in nove generacije zaposlenih prisegajo na najbrutalnejše leve ekstremiste.

  V bistvu mlade puhloglavke, ki buržujsko živijo po zadnji modi od blagodati kapitalizma in jim na kraj pameti ne pride, da bi živele drugače, ampak zaklinjajo se pa revolucionarnemu prevratniku in spodbujevalci sovraštva in nasilja Karlu Marxu! Ali Titu. Ali Castru. Ali Che Guevari.

  Kaj moremo, če celemu narodu trape na kubik perejo možgane! 🙁

 8. “Pisec Emeršič, si je v antikvariatu kupil star učbenik iz zgodovine, iz časov globokega »socializma«, kjer je prebral misli Engelsa in Marxa, …”
  ===================

  Komunista spoznaš po tem, da bere Markxa,
  antikomunista pa po tem, da Marxa razume.

 9. “Pripravili smo plan B, po katerem bo DUTB družbo prestrukturiral po načelu zasebnega vlagatelja,” je pojasnil Počivalšek
  ===================

  Ta “plan” že 72 let ne deluje.

  • Neverjetno, kaj vse lahko zine nek naš minister. Zdaj bo DUTB glumil zasebnega vlagatelja? Kaj ti zine in ostane živ.

   • Vici se pišejo sami od sebe:

    Maks Tajnikar: “Cimos, ki bi dobro posloval je vreden miljardo”

    Pred časom:

    Maks Tajnikar: “Adria ni zato, da dela dobiček ampak zato, da letimo”

Comments are closed.