Dan spomina na genocid nad Romi: Sprenevedanje po slovensko

117
Foto: romodrom.cz.
Foto: romodrom.cz.

Očitno smo prebivalci dežele na sončni strani Alp mojstri sprenevedanja in tiščanja glav v pesek. Naj se to tiče gospodarstva, sindikatov, politike … ali naše preteklosti.

Vzemimo regionalni muzej v kraju na zahodu naše države. Dolga leta se je veliko ukvarjal z obdobjem NOB in revolucije, organiziral za to tudi poseben oddelek, kar je bilo v nekdanjem režimu seveda zaukazano. In plačano. Po osamosvojitvi, ko so nastopili »novi« časi, pa se je preusmeril na druge, bolj »nevtralne« teme: od nekdanjega življenja meščanov, do vaških običajev in ženitovanjskih šeg. Kakorkoli, pri zbiranju, obdelovanju in vrednotenju kulturne dediščine so vse tematike legitimne, vredne obdelave in raziskovalne pozornosti! Ampak da se vnema za raziskovanje, tudi t.i. temnih strani naše polpreteklosti, preneha z demokratizacijo oz. kot njena legitimiteta, je že višek sprenevedanja. Posebej še na območju, ki je zelo »bogato« z ostanki medvojnega in povojnega terorja revolucionarnih oblasti. In še posebej, če (je) ta ustanova čuva(la) in skriva(la) tudi arhivske dokumente, ki bi marsikaj pomagali razjasniti. Vendar postane zgodba v hipu pojasnjena ob izidu knjige »Speča Udba« in tam objavljenimi seznami, kjer je med aktivnimi sodelavci Službe državne varnosti (Udba) oz. nekdanje tajne politične policije, moč najti tudi dolgoletno direktorico omenjene ustanove, ki je to postala v času t.i. demokracije.

Ampak, ne bodimo kritični samo do kulturnikov in »kulturnikov«. Isto se dogaja tudi našim represivnim organom, ki naj bi preganjali storilce kriminalnih in kaznivih dejanj. V Sloveniji med številnimi povojnimi umori še posebej bode v oči kruto in necivilizirano dogajanje v Hudi jami pri Laškem, s katerim se je širša javnost prvič seznanila marca 2009. Toda danes že vemo, da je pri tem sodeloval 1. bataljon III. brigade KNOJ, ki mu je poveljeval Benjamin Žižmond, naš primorski rojak. Omenjeni možakar je v miru umrl na svojem domu v Novi Gorici, le par dni po predčasnih volitvah leta 2011. Baje ga je (krajevna) policija dvakrat izprašala glede njegove vloge na Celjskem ob koncu vojne in pri umorih v Hudi jami. Slovenske državne oblasti se niso niti toliko potrudile, da bi od njega izvedele potrebne podatke, ki bi pripomogli k razjasnitvi okoliščin zločina in k identifikaciji ter posledično dostojnemu pokopu tam pomorjenih žrtev. Nasprotnemu (in civilizacijskemu!) ravnanju smo priča v Nemčiji, kjer je tamkajšnje državno tožilstvo pred kratkim sestavilo nov seznam potencialnih in še živečih nacističnih vojnih zločincev. Brez vsakršnega izgovora in lažnega usmiljenja, da gre za starejše in onemogle ljudi.

Za konec pa še najnovejši primer iz slovenskih logov. V četrtek dopoldne, 11. decembra 2014, so v Mariboru priredili okroglo mizo o medvojnem preganjanju Romov pod patronatom samega g. župana, ali kot vabijo organizatorji: »Okroglo mizo prirejamo v želji, da bi tudi v slovenskem prostoru osvetlili usodo Romov in Sintov med drugo svetovno vojno, še posebej na naših tleh, jo umestili v zgodovinski okvir preganjanja Romov in Sintov ter odprli razpravo o pomembnosti spominjanja in izobraževanja o porajmosu, tj. nacističnemu genocidu nad Romi in Sinti.«

Po raziskavah zgodovinarjev, ki se ukvarjajo z genocidom nad Romi, je bilo med drugo svetovno vojno v Evropi pobitih okrog pol milijona Romov in Sintov. Nekateri raziskovalci to številko sicer močno povečujejo. Romi so bili, tako kot Judje, žrtev genocida, ki so ga izvajali nacisti in ga strokovno imenujemo porrajmos. Heinrich Himmler je namreč sredi novembra 1943 tudi uradno izenačil položaj Romov z žalostno usodo evropskih Judov.

Pred drugo svetovno vojno je v tedanji Dravski banovini živelo dobrih tisoč Romov in okrog sto Sintov na Gorenjskem. Med vojno jih je več kot devetdeset umoril nemški okupator.

Manj je poznano partizansko oz. revolucionarno nasilje nad Romi, predvsem na področju t.i. Ljubljanske pokrajine. Italijanske okupacijske oblasti jih sicer na svojem okupacijskem področju niso načrtno preganjale.

Pripadniki partizanskega gibanja so v treh mesecih leta 1942 pobili štiri večje skupine Romov, vključno z ženami in otroki. Pomor prve skupine sta izvršili dve četi Šercerjevega bataljona 10. maja 1942 v Gabrju pri Mačkovcu, ko sta bili pobiti dve skupini Romov. Prva je štela več kot deset pripadnikov, druga pa skoraj petdeset. Drugi večji pomor Romov se je zgodil sredi maja 1942 v soteski Iške pri Iški vasi. Sodeč po zapisih takratnega ižanskega župnika Janeza Klemenčiča so partizani tedaj umorili 43 Romov. Do tretjega pomora Romov je prišlo konec maja 1942 v bližini Sodražice, kjer so partizani aretirali skupino potujočih Romov med njihovo tradicionalno selitvijo iz kraja v kraj. Priredili so proces pred partizanskim sodiščem, jih obtožili izdaje v korist italijanskih okupatorjev ter jih nato postrelili. Zadnji večji partizanski umor Romov se je zgodil s prebivalci romskega naselja v bližini Kanižarice pri Črnomlju. Od tam so partizani iz Belokranjskega odreda 19. julija 1942 odvedli in pri Mavrlenu, zahodno od Črnomlja, umorili okrog šestdeset Romov.

Pri partizanskih umorih Romov na Slovenskem se je zlasti »izkazal« Dušan Pirjevec (1921–1977), s partizanskim imenom Ahac, ki je med drugo svetovno vojno opravljal pomembne politične funkcije v partizanih na Dolenjskem in Primorskem, po vojni je postal priznani literarni zgodovinar in univerzitetni profesor v Ljubljani.

Umore Romov med revolucijo gre pripisati tudi tradicionalnemu nezaupanju do njih med velikim delom slovenskega prebivalstva in obtožbam, da vohunijo v korist italijanskih okupatorjev. K temu je precej prispevalo romsko nomadsko življenje. Omenjene poboje, ki so jih zakrivili pripadniki partizanskega gibanja, moramo prišteti med vojne zločine nad Romi. Resda ni šlo za genocid, saj slovenske partizanske oblasti niso nikoli ukazale njihovega načrtnega ubijanja. Ampak, ali to spremeni dejstvo, da so več kot polovico vsega romskega prebivalstva v t.i. Ljubljanski pokrajini med drugo svetovno vojno pobili pripadniki partizanskega gibanja? Naj obenem zapišem, da so nemški okupatorji Sinte na Gorenjskem že leta 1941 aretirali, odpeljali v zapore v Begunjah in jih nato izgnali v Srbijo. Vojno so preživeli!

Torej, smo na sredini leta 2019 in člani velike evropske družine. Toda žrtve kriminalnih dejanj in umorov se pri nas očitno še vedno delijo glede na storilce. In mi živimo v pravni državi, ki si za to prizadeva v politiki, gospodarstvu … in odnosu do preteklosti. Imam prav? Delček odgovora lahko dobimo že v četrtek v Mariboru.

Pripis uredništva: Omenjena in sorodna vprašanja so se obravnavala tudi na okrogli mizi Narodna sprava: od ideologije k posamezniku , ki je bila v sredo, 10. decembra 2014 ob 19h v Kazina centru v Ljubljani.

117 KOMENTARJI

 1. Ne vem zakaj spošt. avtor začne v prvi osebi množine ?
  Stanje duha je res tako, ni pa res, da SMO VSI ISTI ! Da so vsi isti, da je on isti….Ni res. Vsegliharstvo, čeprav tukaj nehoteno, pač pa nespretno, ne vodi nikamor. Če bi vsi bili isti tudi tega članka ne bi bilo, niti bralcev…Pa so.

  • Saj je res problem. Težko je pisati o Slovencih v tretji osebi. Tako tudi jaz večkrat pišem mi. Končno se tudi sam počutim odgovornega, ker mi ničesar ne uspe spremeniti. Zelo depresivno.

 2. Pozdravljeni,
  Naprej pohvala za dober članek.
  Imam pa eno vprašanje:
  Na podlagi kakšnega vira je naveden Dušan Pirjevec?
  Zanima me zato, ker sem pred kratkim prebral neko njegovo knjigo. Zdaj se sprašujem o njegovi kredibilnosti. Njegova predavanja so bila po pričevanju izjemno obiskovana.

  • Glede na način življenja te skupine ljudi, so lahko bili potencialni ovaduhi. Tega so se dobro zavedali, tako okupatorji kot partizani in predvidevam, da je to jasno tudi avtorju prispevka.

   Obžalujem in obsojam vsako nasilje ter vsako smrt!
   Obsojam pa tudi vsako ovaduštvo!

   • Torej obsojaš tudi potencialno ovaduštvo?

    In je zate potencialno ovaduštvo približno enako hud greh kot pobijanje družin z otroki vred ( česar celo nacistični okupator ni počel)?

   • IF, sploh ne bi bilo napak, če bi tema bila raziskana. Ne bi bilo presenetljivo, če obstajajo indici, da so odrasli Romi res med vojno kradli (kar vojaška sodišča zelo strogo obravnavajo) ali ovajali.

    Po drugi strani ni nikakršnega izgovora za iztrebljanje celih družin z otroci vred. Sploh ne bi bilo napak, če bi te poboje dokazali.

    Ne, nisem rekel, da se nameravam sam poglobiti v temo. Le načelna stališča sem zapisal.

    • Seveda, indici.
     Saj je jeasno, da se ti ne boš poglabljal v temo. Nihče te ni slišal kaj takega reči. Načelno, ti pa zadoščajo indici za cele morije.

    • No, te besede o pobijanjih Romov pač niso fantaziranje. Sam sem od prej informiran o poboju ( pobojih) pod Krimom, ob Iški. Nisem pa vedel, da je bilo pobojev Romov toliko.

     • Kot da bi se na Krim ( ki je kopast, poraščen in zato ne prav razgleden vrh) prišlo samo po eni poti. 🙁

      Sicer pa so razne oznake, tudi v Vintgarju, celo številne, s pomniki iz druge svetovne vojne. Morišča Ciganov, kolikor vem, ni med njimi.

     • Igor Đukanović,
      indici zadoščajo za začetek kriminalistične (policijske, vojaške) preiskave, ne pa sodne obravnave. To je možno samo v Sloveniji in podobnih nedemokratičnih demokracijah.

    • Ne, nikakor. Ravno obratno.

     No seveda nobena obnašanje ni absolutno dobro. Ne govorim o ovajanju partizanom, kaj sta počela Mici in Janez, pač pa o premikih vojaških formacij. Oprosti, a ne vem (lahko si le predstavljam), kaj drugega so še ovajali in za razliko od nekaterih ne nameravam ostanek življenja posvetiti preučevanju tega.

     • Terenci so ovajali partizanom, če je kdo v vasi kaj govoril proti OF in partizanstvu, denimo:
      1. Da je partizanski “boj proti okupatorju” le krinka za boj za uvedbo komunistične diktature, za konec okupacije pa je nepotreben, ker je le-ta odvisen od razpleta na glavnih svetovnih bojiščih.
      2. Da so nepotrebne tudi žrtve, ki jih od ljudi zahtevajo partizani, oziroma so namenjene le temu, da komunisti pridejo na korito,
      3. Da so partizani krivi za nasilje in represalije okupatorjev, ker jim dajejo povod.
      Kdor je ljudem takole ljudem odpiral oči za resnico o partizanstvu, je bil v smrtni nevarnosti, da ga bodo “osvoboditelji” z rdečo zvezdo ubili, če bodo izvedeli (od ovaduhov) da tako govori. Ko sem odgovoril Ani, sem mislil na to vrsto ovaduštva.

     • OK.

      Čeprav se sam ne strinjam, da so partizani krivi za odgovore nacistov. Naciste je vodila zločinska ideologija o večvrednosti njihove rase in sprejmljivosti iztrebljanja ostalih. Tako da so partizani kvečjemu dajali povode za množične poboje.

     • Ne strinjam se tudi, da bi partizanski boj bil le krinka za prevzem oblasti.

      Seveda je glavni cilj bil prevzem oblasti. A vsi moji sorodniki, ki so sodelovali s partizani, so se z vsem srcem borili proti okupatorjem.

      Seveda je velik madež Stalinov pakt z nacisti in identično taktiziranje jugoslovanskih komunistov. Ustrezen argument, ki bi ga jaz na vašem mestu širil, bi bila zgodba o neki predvojni komunistki, ki jo je partija po vojni pohodila. Zgodbo sem prebral na Časniku.

      Nikakor pa ne z zmanjševanjem zgodovinskega učinka prisege belogardistov Hitlerju. Zanalašč jih ne imenujem z njihovim uradnim imenom, da bi jih čim bolje ločil od redne vojske iz hrvaškega Zagorja, za katero ne poznam nobenega konkretnega zločina. Za belogardistične prostovoljce ne rabiš biti preveč razgledan, da poznaš. 🙁

     • P.S. Berem Časnik in že vsaj dvakrat sem zasledil njeno zgodbo, a si nisem zapomnil imena. Kako lahko kdo pričakuje, da ljudje, ki večinoma berejo le rumene medije, te zgodbe poznajo in na osnovi njih z distanco ocenjujejo zgodovinska dejstva?

 3. Brez razjasnitve tako krute zgodovine do sočloveka, ne bomo mogli uveljaviti v družbi večje človekoljubje.

 4. Spoštovani,
  popravite prosim naslov prispevku:
  “Slovensko partizansko gibanje je množično morilo nedolžne Rome.”
  ali
  “ZZB nekaznovano časti množične morilce”

 5. Nisem tako prepričan kot avtor, da ti poboji nimajo genocidnega značaja.

  Preveč jih je in prevelik delež romskega prebivalstva zajamejo, da ne bi bilo možno v tem pobijanju slutiti načrtnosti. Po drugi strani je vrh partizanstva in zlasti partije vendarle ves čas v tolikšni meri držal svojo roko nad dogajanjem, da dvomim, da bi se toliko pobojev lahko zgodilo brez njihovega vedenja oz. vsaj tihega privoljenja, če že neposrednega ukaza ne bi bilo. Nenazadnje, če ukaz z vrha ni nikoli odkrit, verjetno to ne pomeni gotovosti, da ga ni bilo. Morda nenapisanega.

  Skratka, to iztrebljanje Ciganov je grozljivo. Velik dodatni madež na partizanstvu in komunistih.

  • Khm … tudi če niso neposredno ukazali, ker so imeli oblast, so odgovorni. Mislim na vrh partizanstva in na komuniste.

 6. Verjemite pa, da ta Podberšičev članek pri dušebrižniških medijih, ki so pred leti zagnali tak kraval zaradi dogodkov v Ambrusu ( in sprevrženo zamenjali vlogo storilcev in žrtev), zanesljivo ne bi mogel biti v tej obliki objavljen.

  Celo pri takih novinarjih, od katerih niti ne bi pričakovali, so uspeli razviti nek Pavlov refleks. Rosvita Pesek si je npr. včeraj v Odmevih še upala nekako zastavit vprašanje, kako da je teharsko taborišče in morišče še vedno prekrito s tisočimi tonami toksične jalovine iz Cinkarne, ampak je pri tem izrecno poudarila, da se s tem vprašanjem noče dotikati krivde prejšnjega režima in tistih, ki so to počeli, temveč krivde aktualnih mestnih oblastnikov. 🙁

  Ste mogoče tudi opazili, kako se slovenska nacionalna TV ( za razliko od hrvaške) prav otepa vsakršnega informiranja o razkritjih, ki sta jih v zvezi z zločini slovenske Udbe v zadnjih letih prestavila Omerza in Leljak? Zakaj mislite, da se tega tako otepajo?

  • za razliko od Hrvatov je SLo folk podivjan, sovražen, nesočuten, da ponovim- zelo zabit in brez zdrave pameti. zato se tudi dobra novinarka ENOSTAVNO boji odziva hudobnega okolja kjer dela in primitivnih žalitev po spletu plačancev RTV SLO….
   Kdo od resničnih demokratov , ki stvari poimenuje s pravim imenom, pa v SLO v svoji SREDINI ni ZELO OSAMLJEN ?? Povejte mi, koliko pa ima vsak tak demokrat somišljenikov v službi, v svojem okolju, celo v svoji DRUŽINI !!? Kako se ena Rosvita ne bi nelagodni počutila med fdv 571 in vsemi prestrašenimi kloni n aRTV ?
   Hrvaška RTV je svetlobna leta pred SLo, čeprav komiji v mnogočem delujejo tam podobno…So pa udbovce poslali na sojenje v Nemčijo, ne samo na TV….
   Cinkarna Celje- asociacija je samoumevna takoj, toda za koga ? Za zabit SLO folk ali pohabljen FDV 571 ?

  • IF, v Ambrustanu vloga žrtev in množice, ki je poskušala izpeljati linč, niti malo nista zamenjani. Ob praktično sodelovanju policije!?!

   Ne, tudi skoraj stoletje stara zgodba ni oziroma ne bi smela biti problematična za novinarje. Prepričan sem, da jo bo Časniku uspelo lansirati v mainstream medije.

   • Ambrušani fizično niso Strojanom skrivili niti lasu. Odgnati so jih hoteli, to je res, iz njihovih nelegalnih bivališč. Pred tem so bili Ambrušani deležni let teroriziranj s strani skrajno neprilagojene družine ali klana ( prijavljenih nad 100 kaznivih dejanj je bilo le kot vidni del ledene gore izsiljevanj, kraj in nasilja, ki so ga bili deležni). V dneh pred revoltom Ambrušanov so neizzvano skoraj do smrti potolkli nekega domačina ( celo sina lokalnega politika SD, torej levice).

    • Menda so kar legalno tam živeli.
     Skratka, s tistimi dogodki smo se spet osramotili pred sabo in pred svetom. Jsno, policija je pustila ciganom da kradejo in terorizirajo Ambrušane, ker jim je to skladno s policijsko doktrino. Manipulacija sovraštva. Dokler stvari niso izbile sodu dno in so Ambrušani ponoreli. Narod sprt. Kučan zadovoljen. Slovenci pa spet kot osli na led.

   • Ja, vi pa ste mojster komi sprenevedanja ! Pomori ciganov so nam mnogim že dolgo znani. Saj ne beremo samo omladine…

    • V katerem časopisu pa naj bi te reči zasledil? Spomnim se le, da sem ne ravno dolgo nazaj bral, da je Jelinčič odobraval nek poboj Romov s strani partizanov. Samo toliko. Zlahka si ga predstavljam kot vojaško sodišče za kraje. Ne, prvič slišim, da so pobijali tudi otroke. Seveda, če obstajajo ustrezni dokazi, bi bilo prav, da jih spravite v medije, ki jih slovenski državljani dejansko beremo.

 7. Zakaj le? Ker so medij komikontinuitete. Pogosto delno gledam med našim dnevniki še hrvaškega. Redno poročajo o sodnem procesu v Nemčiji proti morilcem in udbašem, ki so organizirali umor Djurekovića. Naši seveda nič, tudi zato, ker gre za hrvaški problem. Je pa zagonetno, da v tujini nikogar ne zanimajo slovenski organizatorji, ko so zahtevali hrvaškega Perkovića je pa Nemčija zagnala tak vik in krik. Niti Hrvaške, niti Italije, niti Avstrije, niti Nemčije ne zanimajo “naši” organizatorji, ki bi o dejavnosti udbe lahko veliko pojasnili.

 8. Očitno še vedno velja strah povedati resnico in zahtevati odpravo krivic bivšega režima.

  In to je srž problema. Kaj storiti?

  Kdo preprečuje, da bi bili demokratična civilizirana država?

  Vtrajati bi morali, da dobimo na to jasen odgovor?

  • Tudi sam na veliko področjih opažam v Sloveniji strah pred avtoriteto. Zlasti lažnimi avtoritetami.

   Meni je najbolj padel v oči množičen “bogaboječ” odnos do “bogov v belem” ob spletnem komentiranju obveznih cepljenj v Sloveniji. Ne, ne moti me, da so številni za. Moti me neargumentirana debata temelječa na avtoriteti zdravstvene stroke. Skoraj tako kot bi se bali CK-ja. 😉

   Prepričan sem, da je podoben strah zelo prisoten tudi pri odpiranju teme partizanskega nasilja med vojno. Osebno ne vidim razloga, da se o tem ne bi govorilo. In še nekaj nas je takšnih.

   Priznam, da meni tema ni prioritetna (bolj mi je cepljenje in še bolj odnos do živali), a vas sigurno ne bom oviral pri prenosu teme v medijsko sfero. Kvečjemu obratno. 🙂

   • Vemo, da je tebi odnos do živali svet. Tako da neki genocid ti je postranska stvar. Drugorazredna tema.
    A za take ni prostora na tem forumu.

    • > A za take ni prostora na tem forumu.

     Zanimivo dojemanje demokracije in svobode govora. 😉

     • Ko se boš informiral, na kakšen način se legalno pobija živali v (tudi slovenskih) klavnicah, mi lahko kvalificirano oponiraš. Ta dejstva so odlično dokumentirana in se dogajajo vsak dan sproti. Za razliko od zgornje žalostne zgodbe, katere resničnost je težko s takšne zgodovinske razdalje temeljito dokazati.

      A to, kar počneš sedaj, je primitivno nasilje.

   • Prav nasprotno je res glede upoštevanja strok v Sloveniji. Ne vem, ti ki praviš da učiš na univerzitetnem nivoju, a ti poučuješ tudi kakšno alternativno matematiko? Ki bo rekla, da je 2 in 2 lahko tudi 5? Če imaš matematiko za stroko, ne vem, zakaj odrekaš veljavnost pediatriji ali mikrobiologiji?

    Prav to je problem, da imajo v Sloveniji ( v medijih) prednost razne čira-čara stvari pred stroko in zato cepljenja ne morejo biti prostovoljna. V Avstriji jim ni težko prostovoljno doseči zadostno precepljenost proti otroškim boleznim ( ki je pri 92-95%). Celo za klopnim meningitisom se jih, čeprav je plačljivo, cepi 80%.

    Ob slovenski protimedicinski histeriji bi bila precepljenost za otroškimi boleznimi najbrž okoli 50%. Potem pa jojprejoj ob ponovnih epidemijah in smrtnih primerih bolezni, ki smo jih imeli za del zgodovine. 🙁

    • Nisi opazil moje poante. Ne trdim, da je cepljenje škodljivo. (Premalo sem se informiral, da bi lahko dal ustrezno oceno.) Komentiral sem le odnos javnosti do problema. Preveč Slovencev si ne upa ogroziti avtoritete zdravnikov in zato spoštljivo cepi otroke.

     Ustrezno bi bilo imeti odprt um za znanstvene dokaze proti cepljenju. In seveda tudi za argumente za. O katerih tudi ti zgoraj govoriš.

 9. Poglavitna naloga vlade in vseh institucij družbe bi morala biti, da se takoj rešimo davljenja, ki nam preprečuje dovod kisika do srca.

  V takšnih neživljenjskih pogojih, ko nam preprečujejo dovod kisika do srca, nismo sposobni vzpostaviti normalno civilizirano in ustvarjalno življenje.

 10. Cinkarna s svojim odlagališčem na Teharju je tipičen primer kaj se dogaja v naši družbi.

  Zaradi sovražnega odnosa do genocidno pobitih, vzdržujemo sovražen odnos do vseh naših današnjih državljanov, ki so deležni današnjega nečlovekoljubnega totalitarizma, ki se vleče iz bivše države.

  Zato morajo trpeti nedemokratične ukrepe, huda onesnaženja zraka, narave, koruptivno in škodljivo upravljanje z državo ter negospodarski čut na vseh področjih…

 11. Partizanske borbe s Cigani

  ” Treba je izhajati iz načelnega stališča, da so Cigani na splošno nezanesljiv element in da že sami po sebi pomenijo nevarnost za javni red in varnost. Cigani ne morejo biti uporabni člani narodne skupnosti glede na svojo delovno in telesno izgradnjo. Ugotovljeno je, da so ravno cigani odgovorni za posebna zverinstva in za opravljanje obveščevalne službe. ” ( 1 )

  Glasilo ” Krim “: ” Likvidirali smo tudi 65 – člansko organizirano Cigansko vohunsko in roparsko tolpo, ki je že dalj časa ustrahovala prebivalstvo na našem ozemlju. ”
  – Krim 1 / I. 7.6.1942, Šercerjev bataljon, 1. četa !
  Kanižarica 19.7. 1942. Odpeljali 61 Ciganov in jih umorili v Draginji vasi. Matija Hudorovac je zbežal in povedal Italijanom kaj se je zgodilo. Grazioli je poročal v Rim in navedel imena partizanov.
  – Grazioli, poročili z dne 20. in 31.7.1942. ( 2 )

 12. “Romi in Sinti” me močno asocira na naslov neke razstave dobro desetletje nazaj v Banjaluki: “Patnje srpskog življa na Kosovu in Metohiji”. Po principu deli in vladaj. Menim, da fraza skuša ustvariti lažen vtis znanstvene natančnosti lekarniške tehtnice. Menim, da bi ustrezno bilo govoriti enostavneje in direktneje o genocidu nad Romi. In šele v nadaljevanju navesti, za kateri skupini / katere skupine Romov gre.

 13. Domačini iz vasi na Iškem vedo povedati, da so prišli neko noč leta 1942, vdrli v vas Strahomer in s puškinimi kopiti zgnali skupaj vse ciganske družine, ki so bile v vasi. V sotesko Iškega vintgarja, nekaj kilometrov daleč, so tisto noč pognali 43 ciganov, moških, žensk in otrok. Tam v kotu pod strmino se je po pričevanjih začel krvavi ples. Partizani so menda čisto podivjali. Nad moškimi in ženskami so se znesli s koli. Majhne otroke so z vso močjo treskali ob debla, da so umirali v krčih. Med krvniki sta bila tudi dva domačina. Eden ni nikoli omenjal, kaj so počeli pod strmino v Iškem vintgarju, drugi pa je vselej, ko je šel mimo morišča zajokal. Boris Zupanc se spomni, kako je pogosto hodil k njegovemu stricu in po uro skupaj jokal. Vest ga je pekla do konca dni. Med spanjem so se mu prikazovale črnooke Cigančice in ga proseče gledale. Pijani so jih zagrabili za noge in jih nekaj časa za šalo metali po gozdu, da so jih slišali, kako cvilijo. ( 3 )

  • Da bi človek kar sprejel indijsko verovanje v karmo. A niso nedavne poplave grdo “obračunale” v soteski Iške in konkretno v vasi Strahomer?

 14. V slabih treh mesecih ( maj, junij, julij 1942 ) so partizani pobili kar 186 ciganov. Takratno število Ciganov, prebivajočih na območju tim. Ljubljanske pokrajine, razni zgodovinarji cenijo na 300 do 350. Izveden je bil genocid za katerega se Stanovnik in ZZB še do danes nista opravičila.

  Nemci: ” Treba je izhajati iz načelnega stališča, da so Cigani na splošno nezanesljiv element in da že sami po sebi pomenijo nevarnost za javni red in varnost. Cigani ne morejo biti uporabni člani narodne skupnosti glede na svojo delovno in telesno izgradnjo. Ugotovljeno je, da so ravno cigani odgovorni za posebna zverinstva in za opravljanje obveščevalne službe. ”

  Partizani: ” ” Likvidirali smo tudi 65 – člansko organizirano Cigansko vohunsko in roparsko tolpo, ki je že dalj časa ustrahovala prebivalstvo na našem ozemlju. ”

  Med partizanskim pobojem Ciganov pri nas in Nemškim v Srbiji je podobnost ” zgolj ” naključna.
  Razlika je le v tem, da so Nemci pobili vse. Partizani pa nadpolovico.

  • > Ugotovljeno je, da so ravno cigani
   > odgovorni za posebna zverinstva

   Je ta ovadba raziskana? Zverinstva v kontra smer si nazorno opisal. Ne bi bilo slabo, če bi bila sistematično dokumentirana.

 15. Partizanski podvigi – Partizanske borbe s Cigani

  ” Treba je izhajati iz načelnega stališča, da so Cigani na splošno nezanesljiv element in da že sami po sebi pomenijo nevarnost za javni red in varnost. Cigani ne morejo biti uporabni člani narodne skupnosti glede na svojo delovno in telesno izgradnjo. Ugotovljeno je, da so ravno cigani odgovorni za posebna zverinstva in za opravljanje obveščevalne službe. ” ( 1 )

  Glasilo ” Krim “: ” Likvidirali smo tudi 65 – člansko organizirano Cigansko vohunsko in roparsko tolpo, ki je že dalj časa ustrahovala prebivalstvo na našem ozemlju. ”
  – Krim 1 / I. 7.6.1942, Šercerjev bataljon, 1. četa !
  Kanižarica 19.7. 1942. Odpeljali 61 Ciganov in jih umorili v Draginji vasi. Matija Hudorovac je zbežal in povedal Italijanom kaj se je zgodilo. Grazioli je poročal v Rim in navedel imena partizanov.
  – Grazioli, poročili z dne 20. in 31.7.1942. ( 2 )

 16. …o Dušanu Pirjevcu….

  Obisk s Kontrolno komisijo partizanskega taborišča nad Belo krajino ( okoli 22. julija 1942 ).

  ” Ko smo stopili v taborišče , smo vsi trije osupnili: bilo je čisto podobno skrivnemu shajališču iz Bizetove opere Carmen. Vsepovsod so se pasli samotni konji , čudne ženske v širokih krilih so z razpuščenimi lasmi posedale po parobkih. Neka stara ženska je bila privezana na kol natanko tako , kakor poznamo grozljive jedkanice o mučenju čarovnic iz davnih vekov. Pod žensko je dogoreval ogenj. Bila je najbrž že mrtva. Duh po ožganem človeškem mesu me je silil na bruhanje. Na poseki v bližni ognjene martre je na konjski odeji ležal popolnoma nag človek. Dvigal je napol sivo glavo in hlipal in ječal in skušal izreči prošnje besede, a mu je zmanjkovalo moči. Glava mu je padla na odejo , a jo je spet onemoglo dvignil in spet hlipal kot riba na suhem. Z grozo v srcu sem ugotovil: suhorski župnik Janez Raztresen. Kaj počnejo z njim ? Ahac ( Dušan Pirjevec ) je stal ob nagem človeku z okrvavljeno črepinjo v rokah in nas srdito gledal. Začutil sem , da bi nas v hipu pobil, če bi imel v rokah orožje , a v rokah je imel samo ostro stekleno črepinjo. In spet se je zgodilo nekaj podobnega kot na Cinku: Brilej je potegnil Ahaca k sebi , ga prijel za roko in skupaj s Strmeckim so odšli kot zarotniki za grmovje.”

  – Partizan Jože Javoršek – Spomini na Slovence – 3.knjiga !

 17. Partizani so bili komunisti.

  Zahteva za obnovo kazenskega postopka 29. decembra 1995 – primer škof Rožman.
  Okrožno sodišče v Ljubljani pod predsedstvom okrožne sodnice Vesne Žalik in okrožnih sodnic Darje Novak – Krajšek in Alenke Grosek, je dne 25. septembra 1996 v zavrnilnim sklepom med druge ” argumente ” navedlo tudi, da je pozivanje škofa Rožmana na boj proti komunizmu avtomatično boj proti NOB.
  7. decembra 1998 pod predsedstvom okrožne sodnice Milene Jazbec Lamutove, okrožne sodnice Silvane Vrebačeve in Mitje Šinkovca ponovno izenačijo borbo proti brezbožnemu komunizmu z borbo proti NOB.

  Sklep: Partizani = komunisti alias boljševiki.

  • Uh, ravno zato tako težko karkoli dokažete partizanom. Več kot očitno je, da z obsodbami partizanskih zločinov pravzaprav prvenstveno želite sprati madež z belogardistične prisege Hitlerju in vlogi slovenske in nasploh RKC pri tem. In da osnovni motiv nikakor ni civilizirati slovensko družbo.

   Tako je vsako tovrstno ovadbo treba trikrat obrniti.

   Pri zločinih zoper Rome ni tako. Tam sem bolj pripravljen verjeti v vašo iskrenost.

   • O kakšni ovadbi ti govoriš? NObene ovadbe ni.
    O kakšnem izpiranju madeža govoriš? Sploh ne gre obrambo Rožmana.
    Kaj podtikaš, kot vedno, bednik?

    • Težko se pogovarjam z nekom, ki ne izpolnjuje minimalnih higienskih standardov kulturne debate. Bednik ni ustrezna beseda, če želimo negovati argumentirano debato. Ustrezna je le za spraviti sogovornika iz tira in se mu nato smejati, če kaj ne formulira dovolj natančno.

   • Domobranska prisega lahko predstavlja madež le za tiste,ki menijo,da so imeli komunisti pravico pobijati in terorizirati tiste Slovence, ki se niso hoteli žrtvovati za njihovo oblast. Tistim, ki obsojajo domobrance zaradi prisege,v resnici ni prav,da po zaslugi tiste prisege,rdečim ni bilo dano nemoteno moriti,ropati, požigati in strahovati po slovenski zemlji.

   • Ne vidim enega argumenta, Igor Đ., zakaj bi Podberšič to pisal z mislimi na škofa Rožmana. 🙁

    Pa če si že Mariborčan, se pozanimaj o usodi tamkajšnjega škofa Tomažiča med vojno pod nemško okupacijo, da ne boš tako poceni natolceval o vlogi Cerkve. Pa pozanimaj se, kaj so Nemci naredili tako na Štajerskem kot Gorenjskem s tamkajšnimi župniki, kaplani… Med prvimi so bili na vrsti izselitve, nekateri celo za lagerje. Kar nekaj jih je zbežalo na Hrvaško ( kjer jim je zatočišče ponudil zagrebški nadškof Stepinac, kot tudi marsikateremu Judu etc.).

    • Priznam, da ne poznam konkretnih imen, a vem, da se je veliko duhovnikov angažiralo proti okupatorju. Kar pa ne odtehta učinka nekaj tisočglave vojske in njihovih zločinov.

     • Partizanskih zločinov je bilo več kot domobranskih. Partizani so med vojno (brez povojnih pobojev) pobili 4149 slov civilistov, protikomunisti pa 603. In še preden so domobranci sploh nastali, so jih partizani pobili že blizu tisoč. Zaradi obrambe pred partizanskimi in odvračanja okupatorskih zločinov so tudi nastali domobranci.

     • Peter, jaz med nobeno vojno nisem nosil puške, čeprav me je med osamosvojitveno trgalo, da bi se prijavil med prostovoljce. Neverjetno kako sistematična propaganda izpere možgane človeku. (Govorim o Kacinovih nastopih, da ne bo pomote. 😉 )

      Če nosiš puško, moraš zelo dobro premisliti, komu služiš in na koga streljaš. Kako že pravijo? “Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni.” A ne? Menim, da ta stavek zelo dobro opiše, kako je iz skrbi za domače, nastalo zavezništvo s silami Zla. Oprosti, a ne da se povedati z bolj milimi besedami.

      Tako da se tvoje majhne številkice potopijo v grozljivo vsoto dogajanj med drugo svetovno vojno. Vem, da tega ni prijetno poslušati tistim, ki so izgubili svojce in še to nedolžne, a takšna so dejstva.

      Razen tega upam, da si iz zgornjih statistik izvzel vojake padle v boju in jih obravnavaš posebej.

     • Igor, poznaš premalo, dosti premalo “neuradne” zgodovine iz naših krajev, kot jo poznamo mi, domačini, iz ust naših dedkov in babic, ki so vstvari doživeli. Glede na to, da ne poznaš usode katoliške cerkve Štajersjem med 2.sv, sklepam, da poznaš prenalo tudi uradne, “veljavne” zgodovine Slovenije, Maribora, Štajerske. Ne poznati Tomažiča kot Mariborčan? Lepo te prosim…
      Mogoče si res rojen v Mariboru, ampak tvoje korenine so od drugod. To se – oprosti – opazi tudi po tvojih močno levo nagnjenih komentarjih in površnem poznavanju naše, slovenske zgodbe. Pa brez zamere.

   • Belogardisti niso nikoli prisegli Hitlerju,ker so se razformirali leta 1943.Kdaj pa je bila tako zvana prisega?

 18. Na klic kominterne združite se v čete –
  v boj za svobodo , v boj za Sovjete.
  Rdeče smo fronte bojevniki mi ,
  ker naše je geslo ,
  Sovjeti sveta.

  Iz ruskih step veliki Stalin kliče zmagovito,
  z naših se gora odziva mu tovariš tito.

  Naglo puške smo zgrabili
  in v gozdove z doma šli,
  ko sovjetski so junaki
  skupen boj oklicali.

  Čez gore, polja
  po svetu naj doni,
  Slovenija svobodna
  sovjetska bodeš ti.

  Tovariš Stalin , hura ! In lep pozdrav.
  Odkod ? S slovenskih gmajn , vasi , iz host.
  Saj jih poznaš. Saj hodiš dobri gost,
  vsak dan med nas, iz Ruskih step daljav ….

  Razpnite čez ves svet vešala !
  Vaš boj so : rop, požig , umor !
  Divjajte ! Kri je zakričala !
  Glavo je dvignil v nas upor !

  Hura ! Rdeči pionirji !
  V temelje , oboke –
  bombe , ekrazit !

  Jutri – rdeči inženirji ,
  skozi slavoloke
  nov svet gradit !

  Naš smeh se razvihra v domovih !
  S čim bomo prali kri ? S krvjo !
  Prisluhnite ! Pri nas v gozdovih
  tesarji novih dni pojo !

  • Tito si napisal z malo.

   Drugega nič v tej borbeni pesmi napisani med vojno vihro, v kateri so pobili milijone vojakov in še več civilistov, ni spornega.

   • Če ti ni nič spornega v opevanju te zavožene zgodbe, ni čudno, če nagibaš k depresijam. V tvoje dobro, raje pojdi vandrat na Pohorje kot da braniš hvalnice Stalinu!

   • S kom se pa ti pogovarjaš? V tejle debati ne nastopa nihče, ki bi se ti tako predstavil.

    • Če administrator ne briše žaljive komentarje in jih ostali komentatorji ne obsodijo, se bom pa jaz obregnil. Sistematično kadar le utegnem.

     • Đuko, pomiri se in upoštevaj pravopis. Slovenci imamo tudi rodilnik in napišemo : ne briše žaljivih komentarjev..
      Sicer pa je primerjava človeškega življenja z živalmi skrajno žaljivo , mar ne ?
      Ali je žaljivo priznavati žrtve ene strani, druge pa ne ?
      Admin, ti pa le briši a vedi, da mene ne boš velikokrat..bom kar nehal…

     • Človek je bolan. Pustimo ga pri miru. Psiho. Pravi da zavida tistemu ravnatelju ker mu je uspel samomor. Človek je munjen, kaj mu moreš.
      Ima toliko “olajševalnih” okoliščin za svojo pokvarjenost, da mu nihče nič ne more. Pol je pa pogumen tu na forumu. Kje drugje bi mu že razbili gobec.

     • > Kje drugje bi mu že razbili gobec.

      Ustreza definiciji sovražnega govora. Tako se je kalil nacizem…

     • Komentar pravzaprav sodi sem:

      > Kje drugje bi mu že razbili gobec.

      Ustreza definiciji sovražnega govora. Tako se je kalil nacizem…

     • Hvala za opombo glede rodilnika, ki ga poznajo vsi slovanski jeziki.

      Glede ljudi in živali. Močno je koreliran odnos do nasilja nad ljudmi in nasilja nad živalmi. Čemu sicer vzgojne pravljice in basni?

      Prav tako je opazno, da nekateri gojijo moč argumenta in drugi argument moči. Nisem pripravljen toliko energije vložiti v debato o hipotezah, za katere ne poznam dokazov, kot v debato o dejstvih, katera odlično poznam. Absurdno nasilje v vseh industrijskih klavnicah po Evropi in Ameriki je enostavno preverljivo.

      Lahko se usajaš. A prepričan sem, da bodo avtorji tega in sorodnik člankov mojo kritiko koristno uporabili, da izboljšajo svojo prezentacijo tam, kjer je šibka. Naj ljudje kar verjamemo nekim govoricam in na njihovi osnovi obsojamo. Na takšen način lahko jutri linčamo kogarkoli. (In v Sloveniji ima desnica manj volivcev kot levica, tako da bi meni to na vašem mestu bilo še manj smešno, kot je meni.) Zato je treba pojačati argumentacijo in dokaze. Ne pa pojačati tona. 😉

 19. ..sicer pa ne razumem, zakaj bi izpostavljali samo poboje Ciganov..

  ..partizani so bili komunisti, komunistična ideologija, pa je v svojem temelju in izvoru zločinska in ima nasilje celo za nujnost…

  ..in so tako komunisti ali komunistična gibanja ali režimi, pobijali vedno in povsod, kjer so se pojavljali..

  • Mešaš dve stvari.

   Policija ima v svojih pravilnikih opredeljeno nasilje. Dojema ga kot nujnost. Ali je zato policija zločinska organizacija? Vsaka policija? In sama ideja policije zločinska ideologija?

   Seveda obstajajo primeri ekscesne uporabe policijske sile. Najbolje so dokumentirani na Zahodu – konkretno v Združenih Državah. Kar pa še ne pomeni, da je treba policijo nujno ukiniti.

   Tudi dejstva, da so komunistične partije prihajale na oblast med velikimi krizami kapitalizma, ki so povzročale ogromne vojne, še ne pomeni, da je z marksizmom kar vse narobe.

   Dejstvo je, da se ti ne boš odrekel prostovoljno svojemu imetju. Morda tvoji vnuki čez sto let bodo. Tako kot so se že številni bajno bogati Američani. A v Marxovem času takšna prostovoljna odrekanja v Evropi niso bila realnost.

   Dandanes so veliko bolj. Jaz sem recimo prepričan, da se bo veliko ljudi prostovoljno odreklo takšnim načinom transporta in prehrane, ki povzročajo prevelik ogljični odtis, da bi lahko človeštvo trajno preživelo. Že v času naših življenj. 🙂 In menim, da nikakor nisem optimist pač pa realist. Kar pa je pogosto težko verjeti, ko vidiš, koliko je zlobe še vedno na svetu.

   • Partizani so v Sloveniji med vojno pobili pol Romske populacije. Kaj k…. nakladaš vedno isto s….. In še vedno zagovarjaš te morilce. Hej…psiho

   • ..bimbo..policija nasilja nima za nujnost, temveč, le za skrajno sredstvo in način, če odpovedo druge metode..

    ..o nujnosti nasilja, pa se prej poduči pri komunistični ideologiji..ki je očitno ne poznaš, kaj šele esencialno razumeš…

    • Iz samoupravljanja s temelji marksizma sem imel same petke. Celo v Združenih Državah so bili navdušeni, ko sem sošolcem razlagal zakon ponudbe in povpraševanja ter monopole. Skratka veliko smo se naučili.

     Marksizem trdi, da socialistične revolucije ni možno izpeljati brez nasilja, saj se lastniki kapitala temu ne bodo odpovedali prostovoljno.

     Osebno menim, da je takšno razmišljanje vse manj aktualno. Vse več ljudi ima vse osnovne potrebe zadovoljene in s(m)o se pripravljeni vse bolj odpovedovati za interes skupnosti in našega planeta.

 20. …komunisti=partizani so bili tudi marksisti, marksisti pa so oboževali darvinizem..

  ..in so pač delali svojo eugeniko in selekcijo novega komunistično pasemskega človeka..podobno kot njihovi bratje dvojčki, nacisti..le, da so slednji pobijali na rasni osnovi za razliko od komunistov, ki so pobijali na razredni osnovi..

  ..kot v naravi po načelih darvinizma zmaga in šibkega pobije močnejši in pasemsko primernejši , so to pretočili v načelo razrednega boja in revolucije..

   • ..socialni darvinizem se imenuje sociobilogizem in je samo preslikava darvinizma in Darwinovega razmišljanja in pogledov v realnost..

    • Ne v realnost pač pa v sociologijo.

     Po mojem mnenju zelo ponesrečene analogije brez ustreznega premisleka, ali so predpostavke izpolnjene prenešeni zaključki… 🙁

 21. Dobro bi bilo, ko se ob temah, ki so fundamentalne za slovensko sedanjost ne bi dovolili sprovocirati provokatorjem, ki razvodenijo razpravo z nenehnim ponavljanjem enih in istih praznih floskul.

 22. 85 komentarjev od tega 29 Đukanovičevih. Tema je poboj Romov med 2.svetovno vojno in zameglitev krivde partizanov za te zločine. Đukanovič zopet speljal debato kot vedno do sedaj v takih primerih v drugo smer.Relativizacija in floskule ter osebne (ne)izkušnje. Morda pa le ni tako simpl kot se predstavlja. Provokator 1. liga.

  • Najbrž govoriš o Đukanoviću.

   In komentarjev je ta hip še precej več. Seveda držim tole debato nad vodo in upam, da bo rodila sadove prenosljive v medije, ki jih Slovenci dejansko berejo.

   Bodimo odkriti do sebe. Koga še osebno (in ne po vzdevku) poznamo, ki bere Časnik?

 23. ..sicer pa je po Marxu tak poboj in genocid Ciganov upravičen, enako kot je to zanja pobijanje celih narodov, ki niso na dovolj visoki revolucionarni in razvojni ravni..

  ..po Marxu taki narodi spadajo na smetišče zgodovine..

  ..oče modernega genocida je Karl Marx…

 24. ..zgoraj je bilo omenjeno cepljenje-vakcinacija…in sem se samo spomnil, kako je to obsojal Charles Darwin, češ, da se s tem trudimo,namesto, da bi dopustili, da narava in bolezen pobere take nesposobne osebke, ki takih epidemij niso sposobni preživeti..

  ..enako je Darwin napadal in obsojal razvoj medicine, ki se trudi ljudem ohranjati življenje na vse možne načine in kako skrbimo za bolne, obnemogle, invalide, zaostale..namesto, da jih pustimo poginiti..

  ..namesto, da bi pogledali k gojiteljem živali, kako pazijo in parijo samo najboljše med sabo..

  http://3.bp.blogspot.com/-mC2odPtFIq4/UxAotZBQKcI/AAAAAAAAClc/yAy31vy5j6I/s1600/Euthanasia+-+III+Reich+propaganda+++ENG+%28blk%29.jpg

  • Bernardo Gui, tvoj link je v nemščini in ne kaže na slavnega Charlesa Darwina. Njegova epohalna teorija je seveda vplivala na veliko področij življenja in ne samo na biologijo. Tudi v matematični optimizaciji poznamo genetsko programiranje, ki je v bistvu zasnovano na njegovi teoriji. “Pobijemo” šibke rešitve in na osnovi “močnih” dobimo še boljše potomce, ki jih nato mutiramo …

   Ker nisi pokazal linka direktno na Darwina, razumem tvoj prispevek kot navadno obrekovanje. Seveda upam, da Darwin ni razmišljal tako.

   Mimogrede. Naravna selekcija je dandanes v dobi genetskega inžiniringa povsem pase (mimo). Tako lahko izboljšujemo zaželjene lastnosti bakterij s kratko življenjsko dobo, nikakor pa ne stoletnih ljudi. Z današnjim tempom tehnološkega napredka. Tako da zadevo že na tem nizkem nivoju zlahka zavrnemo. Sploh ni treba razvijati do etičnega nivoja, kjer so argumenti še toliko bolj jasni.

 25. “Mi zaviramo proces eliminacije; gradimo domove za imbecile, pohabljene in bolane; mi sprejemamo zakone, ki gredo na roke siromašnim; naši zdravniki se trudijo vsakemu rešiti življenje, vse do zadnjega trenutka.”

  Charles Darwin, Poreklo človeka

  • Uh. 🙁

   V znanstvenih člankih bi navedli še stran (v knjigi, na kateri je ta stavek), da lahko vsakdo takoj preveri.

  • Začnimo pri romskih otrocih. Tam je malo možnosti, da bi komu bila v interesu manipulacija. Potem naprej.

 26. Prosim Časnik, da onemogoči tegale džukanoviča. Zaradi njega (in podobnih) se ne da konstruktivno razpravljat. Če ga ne gane partizansko pobijanje Ciganov, se ne bi smel pritoževati, če se ga blokira na Časnikovih straneh.

  • Naj prevedem. “Se ne da konstruktivno razpravljat” pomeni, se ne da dvigovati temperaturo z nabijanjem vedno večje količine neresničnih a vedno bolj oštrih izjav.

   Mimogrede – nekaj začetnic je narobe napisanih. In ena beseda v slovenščini nima pomena.

 27. ” Sprenevedanje po slovensko ”
  Popravek naslova :
  Sprenavedanje dosedanjega slovenskega komunizma – (NE SLOVENSKEGA) !!!,
  ker “vsi so enaki” je edina komunistična parola za rajo.

 28. Komentar iz sorodne teme na Časniku bom prilepil še semle:

  Oglejte si sinočnji (1.avg.2019) TV Dnevnik RTVS. Najprej je govora o nemškem pobijanju Ciganov med vojno (porrajmos). Niti z besedo niso omenjeni slovenski partizanski poboji slovenskih Ciganov in niti z besedo, da primitivne ljubljanske oblasti ne dovolijo na Žalah pokopati posmrtnih ostankov pobitih Ciganov.
  V istem Dnevniku je bilo govora tudi o varšavski vstaji leta 1944. Nemški predstavnik se je na letošnji spominski slovesnosti Poljakom opravičil, niti besedice pa v Dnevniku ni bilo rečeno o tem, da je takrat bila sovjetska Rdeča armada tik pred Varšavo in ni hotela pomagati varšavskim vstajnikom. Nemci so Varšavo skorajda povsem porušili in pobili ogromno vstajnikov.
  Vzrok, da Rusi niso hoteli pomagati, je v nepravi politični orientiranosti vstajnikov. Bili so pod poveljstvom Armije krajove (zahodno orientirana), pomagali bi, če bi bila vstaja pod poveljstvom Armije ludove (ljudske [socialistične] vojske).
  RTVS vsekakor ni javna RTV (narodna RTV), marveč je RTV primitivne levice in primitivnih levo razmišljujočih. (Levičarji so slovenske pobite Cigane ubili DVAKRAT!)

  Večkrat od levih slišimo, da ne dovolijo spreminjanja zgodovine. Zgodovne se ne spreminja, marveč se jo z raziskavami DOPOLNJUJE. Se pa zgodovino spreminja z zamolčevanjem. To počnejo na RTVS pa tudi v ostalih levih medijih. Od levičarjev skoraj ni več slišati o komunistični revoluciji, čeprav je bila denimo pred 40, 50 leti omenjena na prvem mestu, šele potem so omenili takoimenovano “NOB”. Z vztrajnim zamolčevanjem revolucije, zanjo čez nekaj generacij ne bodo več vedeli! Seveda je to spreminjanje zgodovine. In to striktno počne RTVS. Niso zgornja dejstva, ki sem jih omenil, edina. V neki oddaji o koncentracijskih taboriščih so omenjali taka taborišča daleč v preteklost in po vsem svetu, seveda so omenili tudi nacistična in jugoslovanska v 90. letih prejšnjega stoletja (vojna v SFRJ), niso pa omenili sovjetskih gulagov (poleg nacističnih najbolj znana taka taborišča), kaj šele, da bi omenili slovenska uničevalna taborišča (Teharje, Šterntal, Škofovi zavodi).

 29. Dodatek k vzorčnemu primeru za pristop mnogih zgodovinarjev k naši polpretekli zgodovini.

  Za izbiro “pravih tem” je bila direktorica muzeja (moja sošolka iz osnovne šole) nagrajena, kot so takrat zapisali, za “dolgoletno uspešno delo v (ime muzeja tako kot avtor izpuščam), kjer se je kot preučevalec zgodovine izkazala z vso resnostjo in odgovornostjo, ki označuje vsako znanstvenoraziskovalno delo.”

Comments are closed.